Povlačenje bi bilo loš politički potez Srba

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da Republika Srpska treba i nastaviće da slavi Dan Republike 9. januara, te da ova stranka ne želi prihvatati rješenja u BiH koja će se zasnivati na preglasavanju niti jednog, a pogotovo dva konstitutivna naroda. Borenović je, gostujući sinoć u Dnevniku 2 BN TV rekao da na današnjem sastanku političkih predstavnika Srpska treba da se pokaže jedinstven stav povodom odluke Ustavnog Suda BiH.

Republika Srpska 28.11.2015 | 21:50
Povlačenje bi bilo loš politički potez Srba

Borenović je najavio da će učestvovati na sastanku političkih predstavnika u Republici Srpskoj, te naglasio da kad je u pitanju Dan Republike nema nesuglasica među političkim partijama. Borenović je za BN TV rekao da nije pametno da se predstavnici srpskog naroda povlače iz zajedničkih institucija i na taj način smanjuju prostor za političko djelovanje.

“Nama tamo trebaju mudri i ozbiljni ljudi koji će znati štititi interese Republike Srpske, koji će se ponašati potpuno odgovorno prema institucijama i građanima Republike Srpske. BiH je naša, imamo pravo na nju. Hoćemo da iskoristimo ekonomske i druge benefite od BiH, ali nećemo dozvoliti da se sa nama bilo ko poigrava”, kaže Borenović i dodaje da je Ustavni Sud BiH je donio odluku preglasavanju dva konstitutivna naroda, što je potpuno pogrešno i je potrebno učiniti sve kako bi se promjenio metod rada ove institucije.

“Insistiraćemo da se ne sprovodi odluka Ustavnog Suda BiH, to je naše demokratsko legitimno pravo, i biće jedna od 90 odluka Ustavnog Suda BiH koja nije sprovedena.”

Izbor novog predsjednika PDP-a je nova šansa za razvoj ove partije, ali i da se pokušaju uspostaviti novi politički standardi i modeli ponašanja u Republici Srpskoj, kaže Borenović. On dodaje da se na Saboru PDP-a vidjelo da je ova partija bitan faktor i u Republici Srpskoj, a i šire.

“Na Saboru koji je bio odraz jedinstva smo vidjeli da imamo podršku partnera iz Saveza za promjene, dolaskom ministarke u Vladi Srbije Jadranke Joksimović i video poruke predstavnika EK gospodina Dola iz Brisela je dokaz da je PDP bitan fakrtor u Republici Srpskoj, BiH, regionu ali i cijeloj Evropi”, naglasio je Borenović.

Prioriteti partije ostaju isti, ekonomija na prvom mjestu, odlučna i bezkompromisna borba protiv korupcije i kriminala i terorizma, socijalna politika i borba za bolji natalitet zaključio je Borenović.

BN TV

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

Cezar

28.11.2015 21:16

Kako u ustavnom sudu jedne države mogu sjediti tri stranca? Da nije žalosno bilo bi smiješno. Ovo nije ni banana država. Sprdaju se s nama već 20 godina.

ODGOVORITE
Name

Poližite što ste pljuvali...

28.11.2015 21:49

Neka Crnadak vodi inostranu politiku, za to je ministar.Samo da je politički mudar ne bi "istrčavao" prije šefa svoje partije.Šef mu reče da nije pametno...

Name

sve se vraca...

29.11.2015 09:08

Borenovic prvo sto uradi kao novi sef stranke odazva se na poziv Bakira Izetbegovica! Pravicemo mi Ivanica od blata.

Name

logika

29.11.2015 09:36

Pa tako sto su ustav napisali stranci i oni ga jedino razumiju.

Name

Poližite što ste pljuvali...

28.11.2015 21:16

Borenović je za BN TV rekao da nije pametno da se predstavnici srpskog naroda povlače iz zajedničkih institucija i na taj način smanjuju prostor za političko djelovanje. Kad je tako pod hitno smijeni politički nesposobnog i brzopletog Crnadka koji se izletio sa izjavom o povlačenju iz zajedničkih instituacija BiH, iz tvoje je partije.

ODGOVORITE
Name

Radenko

28.11.2015 21:37

Kada bi malo bolje slusali ili citali ono sta se pise ili sta neko kaze,onda bi valjda i shvatili sta je Crnadak rekao.On nije rekao da ce se povuci nego, "ako bude donesena odluka o povlacenju da ce je on ispostovati i da je on neko kome u proslosti nije bilo strano da odstupi od funkcije zarad visih ciljeva". Covjek je htio reci da nije srastao za fotelju, a izjava je takodje izvadjena iz konteksta da bi zvucala sto sokantnije. A kada se govori o donosenju odluka, nece sam Crnadak ili bilo ko drugi odluciti nesto individualno za sebe nego je on mislio na zajednicki stav SzP-a koji ce svi postovati.Mislim da je ovo vecini i bilo jasno ali da je nekome u interesu da omalovazi Crnatka koji izuzetno dobro radi svoj posao i kao takav je trn u oku crvenim kmerima.

Name

Poližite što ste pljuvali...

28.11.2015 21:58

Neka Crnadak vodi inostranu politiku, za to je ministar.Samo da je politički mudar ne bi "istrčavao" prije šefa svoje partije.Šef mu reče da nije pametno...

Name

Православац

28.11.2015 23:18

Црнадак је рекао да му неће бити проблем да се повуче ако тако одлуче представници свих српских политичких партија! Само напријед представници срба из СЗП а поготово Црнадак!!!

Name

Dnk

28.11.2015 21:24

Tako je, samo mudro Borenoviću.Crnadak je naivan kao malo dijete...izjave su mu politički samoubilačke.Na sreću tu su dosta mudriji i iskusniji Bosić i Čavić, pa se Branislave drži njih!

ODGOVORITE
Name

Kiseli kupus

28.11.2015 21:25

Borenovicu, organizujte sastanak van bajinih dvora, tzv Mordora. Ne treba mu dati ni malo kredibiliteta, slupao nas je u paramparcad, necemo se oporaviti ni za 50 godina.

ODGOVORITE
Name

R.Rankovic

28.11.2015 21:44

Vi vise neznate il bi piskili il kakili.Odlucite se vec jednom.Dvolicnost je najgora osobina jednog covjeka.Vi samo sebe gledate i svoje ineterese a narod vam je bitan samo kad trebaju glasat za vas tad se sjetite pa ponesto kazete i za narod ali obecanje ludo radovanje.Fatate ovu jadnu bijedu na te fore nacionalizma i nacionalnih ineteresa kao vi se borite za nesto,da da borite ali za sebe i svoje dzepove a narod neka bleji i naucio je.Znaci za vas je BiH vasa samo ako imate neku korist da iskoristite ekonomske i druge benefite od nje.Jadno i zalosno da zalosnije nemoze biti.Jeste li se ikad upitali kako obicni narod zivi u toj BiH koji su .zivotima platili za nju od cega samo vi imate korist.Nego de vi nama jos koji praznik uvedite npr.Dodikdan,Mladendan,Ivandan,Zeljkadan,Branislavdan i da vas ne nabrajam sve pa nek svaki od tih dana se slavi po tri dana taman nece nam ni 365 dana poklopit dok se islavimo.Necemo nista radit samo cemo slavit.

ODGOVORITE
Name

Bane

28.11.2015 22:07

Bravo care.100% se slazem.

Name

Poližite što ste pljuvali...

28.11.2015 21:57

Sam sam u Savezu za promjene, podržavam savez (SDS) ali brate misli ne znate voditi politiku, Dodik vas "šalta ko malu djecu", nameće vam pravila igre, igra se s vama, sad "toplo, sad hladno" a vi sve "ko mečka igrate kako on svira"

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

28.11.2015 23:03

Tačno.

Name

Top

29.11.2015 08:13

Pitanje je zašto je tako? Ili nisu kapacitet ili ih nečim drži u šaci?

Name

Cia

28.11.2015 22:28

Licno smatram da je pogresan potez istupanje iz institucija jer kroz njih se mora boriti i zastupati interesi srpskog naroda.Zasto se nije oglasio VSTS i g Tegeltija.Imamamo srpske prwdstavnike u institucijama koji lose zastupaju srpske nacionalne interese kroz gradjanska i ustavna prava tu treba poslat iskusne vukove a ne glumce.

ODGOVORITE
Name

sve je ovo jedna golema trgovina

28.11.2015 22:58

Pa ne moze VSTS da tumaci ili kritikuje odluke ustavnog suda. Plasim se da bosnjaci nikada nece dati saglasnost da se iz ustavnog suda izbace stranci, a beznjihove saglasdnoosti promjene sastava suda nema. Isto kao sto recomo Srbi nikada nece dati saglasnost da BH prizna Kosovo a sta bi Hrvati i bosnjaci uradili sutra

Name

Krajišnik

28.11.2015 23:10

Jesu li ti vukovi Dušmanka Majkić i onaj mali iz istočnog Sarajeva, jebiga, zaboravio sam u ime. Ah da, Klošarac. Hm, imena se zbija ne mogu sjetiti. Samo ovog nadimka. Ili da pošalju Momčila Krajišnika i onog nadridoktora, hm...ah da Kalinića?

Name

zumba

28.11.2015 23:14

Znaci li to i da se 6000 Srba koji tamo rade povlace i ostavljaju radna mjesta...

ODGOVORITE
Name

re

29.11.2015 09:31

Zašto ne ako je to interes Republike Srpske. Koliko je Srba istupilo iz institucija tzv. RBiH, 1992. godine i prešlo na stranu koja se borila za sveopšti inetres Srba.

Name

Oko sokolovo

28.11.2015 23:45

Borenoviću, o tako krupnim stvarima se takve izjave ne daju dok se ne sastanu lideri saveza za promjene! I sve ne izanaliziraju i ne zauzmu zajednički stav. Ili ste se rasuli??? Da li je to što si izjavio stav PDPa? Ili je to tvoj stav! Ili ti je to šapnuo Mladen Ivanić koji je upravo odstupio sa mjesta predsjenika PDPa. I postavio tebe, ali da slušaš. A on opet sluša Aleksandra Vučića.

ODGOVORITE
Name

01.09.1992

29.11.2015 09:22

Pod hitno grb i zastavu vratiti u ustav RS!!!!!!

Name

MR

29.11.2015 02:49

BORENOVIĆU BORENOVIĆU AKO VEĆ MORAŠ,POŠALJI ZAMJENU,

ODGOVORITE
Name

Snouden

29.11.2015 05:47

Politika je kao struja ako ne znas sa njom ubi.

ODGOVORITE
Name

zoran

29.11.2015 08:48

Vi srpski politicari iz RS ste nesposobni i nesrece za srpski narod. Nece nama Bakir I. ukinut RS , ukinucete je vi vasim radom ili bolje receno neradom.Daj boze da gresim ali ni danas se necete dogovoriti i izaci sa jedinstvenim misljenjem u vezi 9.Jan.

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

29.11.2015 09:19

Neće predstavnici RS napustiti zajedničke organe kao i što do sada to nisu činili, a bilo je i većih povoda i razloga. Nisu ludi da se odreknu silnih para i privilegija. Lako je Majkićki i Špiriću da napuste organe BiH kada su do sada inkasirali na stotine hiljada KM (samo njih dvoje). Na kraju će i opozicija i pozicija donijeti "mudru" odluku da ipak ostanu u zajedničkim organima, da je to ipak interes RS i nastaviće da grabe pare kao i što su do sada grabili.

ODGOVORITE
Name

Gost_3088

29.11.2015 14:13

Napravili bi medvedju uslugu onima koji su osmislili scenario ako izadjate iz zajednickih institucija!Zar se nemoze traziti kroz institucije razne reforme amandmani odluke rekonstrukcihe i da srbi traze ocjenu ustavnosti recimo dana drzavnosti BiH.,itd.

ODGOVORITE