Порука америчких санкција: Знамо шта и како радите! (ВИДЕО)

Нове санкције које су из САД – а послате на адресу породице Додик, запалиле су ионако подгријану политичку ситуацију у Републици Српској. Јер из Министарства финансија Сједињених америчких држава су јасно поручили да знају до детаља колико је јавно испреплетено са приватним, те како се пуне џепови Милорада Додика, његовог сина Игора и других људи преко којих управљају мрежом приватних фирми, путем којих се државни новац пребацује на приватне рачуне. Ни то није било довољно, па су у саопштењу, САД поменуле и да су упознати са начинима прања новца, а уз све операције се помиње име Игора Додика.

Република Српска 19.06.2024 | 20:01
Порука америчких санкција: Знамо шта и како радите! (ВИДЕО)

По први пут, Министарство финансија Сједињених америчких држава, односно Канцеларија за контролу имовине странаца јасно је навела разлоге због којих је појединце из Републике Српске ставила под санкције. У случају Милорада Додика и његовог сина Игора, детаљно је објашњено како је Додик искористио свој службени положај како би уговоре са Владом Републике Српске усмјерио на мрежу приватних компанија које он и Игор контролишу. Такав је случај и са ИТ компанијом Проинтер, за коју је наведено да њом управља Игор Додик из сјенке. Све оно о чему смо мјесецима, па и годинама уназад говорили.

Министарство финансија Сједињених америчких држава повезало је имена из породице Додик са приватним фирмама које су углавном носиоци јавних тендера у Републици Српској и добитници уносних милионских послова. Милораду и Игору Додик је, поред увођења нових санкција, јасно стављено до знања да у Влади САД - а у знају да је најмање пет компанија са сједиштем у БиХ у њиховом власништву, али прикривено номиналним власницима и директорима.

Инфинитy Интернатионал Гроуп д.о.о. Бања Лука је холдинг компанија у БиХ која директно или индиректно посједује или је већински власник фирми: Проинтер ИТСС д.о.о. Бања Лука Цлан Инфинитy Интернатионал Гроуп, Калдера Цомпанy ЕИ ПГП д.о.о., Инфинитy Медиа д.о.о., К-2 Аудио Сервицес Бања Лука д.о.о. , те Уна Wорлд Нетwорк д.о.о. (Уна). И ту није крај.

„Додатно, Сириус 2010 д.о.о. Бања Лука (Сириус) је информатичка компанија која послује унутар мреже породице Додик. Уз Проинтер и Калдеру, Сириус је у БиХ добро познат по уносним уговорима са владом.“

 „Са тим се заправо шаље порука шта се дешава иза кулиса. Односно како физичка лица и компаније покушавају избјећи претходно уведене санкције. Тачно је поручено, знамо шта радите, како то радите и ми то пратимо стално“, каже Синиша Вукелић, новинар и уредник портала Капитал.

 Иако су Ђорђе Ђурић и Миленко Чичић на власничким, односно управљачким позицијама у овој мрежи, Игор Додик на крају усмјерава финансијске одлуке за компаније унутар мреже, укључујући Проинтер и Калдеру, а за пословне одлуке потребно је Игорово одобрење. - наведено је у саопштењу.

Чичић је генерални директор Калдере. У том су својству Чичић и генерални директор Проинтера извјештавали Игора о пословању Калдере и Проинтера. Осим тога, једном је приликом Чичић заступао Игора на састанку с неким од Игорових пословних партнера те је у Игорово име обавио низ финансијских трансакција према тим истим пословним партнерима. Важно је напоменути да “Миленко Чичић” који је данас санкционисан није иста особа као “Миленко Чичић” који је био једини власник Калдере до њене продаје Проинтеру крајем децембра 2019. године.

 „Све се више конкретизује и стеже обруч око људи блиских СНСД – у и владајућој структури у Републике Српске. Санкција је било, и тек е их бити. Сада се показала на дјелу она народна – можете како хоћете али не и докле хоћете. Замјерили су се веома озбиљним људима, и више то нису смијешне, комичне и неозбиљне санкције. Већ су то озбиљне санкције, са посљедицама не само по њих, него и по шире друштво“, каже Младен Бубоњић, комуниколог.

Поред детаља у вези са повезаношћу и начинима рада ових приватних компанија са јавним сектором у Републици Српској, у Министарству финансија су се дотакли и теме прања новца. Изненађујуће, и ту су поручили да су им тајне операције врло добро познате.

Ђурић, као примарни власник Инфинитyја и његових подружница, блиски је Игоров сарадник који му често помаже у финансијским пословима. На примјер, Ђурић и Игор намјерно су предузели кораке како би прикрили своју уплетеност у оффсхоре банковни рачун и субјект које су заједнички контролисали, вјеројатно омогућивши Игору да пребаци милионе евра у иностранство.

Синиша Вукелић поручује да је ово најобиљнија порука до сада послата из Вашингтона према санкционисаним особама из Републике Српске.

„Ово је до сада најозбиљнија порука послата из Вашингтона према санкционисаним лицима у Републици Српској, и поприлично је забрињавајућа, поготово са аспекта запослености. Ове компаније запошљавају неколико хиљада радника који сигурно сада неће моћи да остваре своја радничка права. Ово представља проблем и за институције Републике Српске које обилато користе услуге ових фирми, од Пореске управе, Шума, Електропривреде, и многа јавна предузећа која су узимала услуге од Проинтера или сарађивале са Калдером“, поручује Вукелић.

„Наставићемо да разоткривамо преварантске шеме које Додику и његовој породици омогућавају искориштавање сопственог народа за личну корист – јасно су поручили из Министарства финансија САД - а.

С посебним савјетом за све оне око Милорада Додика, да ће санкционисати све који му буду помагали у, како су навели, низу коруптивних радњи, које се вежу за његово име.

(БН) Фото: БН

Коментари / 62

Оставите коментар
Name

Даааа

19.06.2024 20:14

Ударили су их гдје их највише боли, по парама... Додик се смијао када су као санкције увели забрану уласка лицима пд санкцијама у УСА ... Шта ће он у УСА , глупи амери, могу да се носе, Огромна пљачка свега и свачега, огромних размјера се деценијама одигравала у РС-у,у режији актуелног режима , а народ се куповао на изборима за сендвич и 20 КМ по гласу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знамо

19.06.2024 22:01

Све то, ви господо са запада радите да би од Додика извукли пара за себе, а њега оставили на власти. Толики је провидно. Ви казнхавате сурово опозицију да оцистите терен Додику.

Name

Миле

19.06.2024 22:04

Свакако се пола плате даје у кешу. Нека сад иде цијела и ето да видимо шта ће онда моћи да санкционишу. Кад није народа брига за његове паре шта се они брину. Баш је смијешно.

Name

Аска

19.06.2024 22:08

Они и даље зарадјују.. цак ста висе и за себе и за амере... и то контрисуци путеве дроге и свега осталога. Амери покусавају да се ми сазалимо на Дудука. То никада неце бити... Амери, водите га себи!!!

Name

Птице на грани...

19.06.2024 22:16

Ово није ни пола лица и фирми који су чланови њихове мреже.Наравно неће их све одједном.Полако

Name

Србољуб миле

20.06.2024 04:33

Ја сам потпуно невин

Name

Миче

20.06.2024 12:09

Миле уби се, спаси РС.

Name

Нико битан

19.06.2024 20:15

Поново гласај те за доду нека узима он и његови колико им пасе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ипе

19.06.2024 20:21

Каже Американац: "Знамо ђе су вам паре".Па ако знате,вратите их народу у РС,ви њега уцјењујете,а овамо прича о корупцији.Ако знате за њихове лоповске паре.Блокаирајте те рачуне и експресно пребаците РС-у. Пар "њихови" милијарди би опоравило комплет ентитет.Ако би се стартало домаћински.

Name

РИЛЕ

19.06.2024 22:21

Скупљајмо народе паре да им помогнеми

Name

Ре Ипе

19.06.2024 22:30

Је ли,да пребаце паре у буџет РС а он одлучује о свему?!

Name

БЛ

19.06.2024 20:15

Е мој додо,видиш да то није одлазећи Амбасадор или Амбасада или онај којег називаш најпогрднијим именима (срам те било) него иза овог стоји спуним правом Америка па ти и даље настави а РС је све мање и мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папак

19.06.2024 21:04

Ви гласајте за внаго а неко ће други да вам паре ствара исл....глупи народе

Name

МеНАГЕР

19.06.2024 20:17

Те форе оставите за своје пуцанство А нама реците да ли знате или сте знали То би нама много висе знацило Мада ми вец знамо да ли знате или сте знали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.06.2024 20:50

Нит си досо нит си посо.бедаце један о цему зборис малвазе.

Name

Ники

19.06.2024 20:27

Тек га сада Неце скинути, имају га цине уцијенити, сада це нас дудук дати и насу РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Ники

20.06.2024 08:09

Како да скину своје чедо,које тако ревносно обавља задатке,постављене од својих власника???? Бит ће тај све,под условом да остане на функцији,бар док мали Игор не порасте,и наслиједи краљевски трон,Династије-ДОДИГ...

Name

Цињеница

19.06.2024 20:46

Ако је будзет РС и свих опстина 6 милијарди КМ нека мазну 10% могу да купе сваке изборе... Сви знамо да је пуно висе од 10%...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трки

19.06.2024 20:49

Проблем је у томе сто сте ви то све знали од поцетка Додикове власти, а сада сте насли да му пријетите јер вам је измакао контроли. Сад му одузмите ако мозете све то богатство, и склоните са власти да га не слусамо и не гледамо висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

19.06.2024 21:01

Бараба је то сад це он мало низ длаку па опет по старом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

19.06.2024 21:08

То је празна прица, сто нисте увели санкције црвеној странци, вец сте сдс-у , сто не затразите да се одузме све опљацкано. То је мафија коју сте ви направили, па сад кад су пресли границу хоцете да их укорите као у ЦГ. Они це преци на ЕРС, на Суме, они имају уиграну сему за пљацку. То су незасити примитивци, само дај јос

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

19.06.2024 21:13

Па диктатор данас казе све је то лаз. Мозете замислити да он казе неком да лазе. Нормално да неце признати , али види се по понасању да је у паници. Неби му био у кози, али све додје на наплату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирно раздрузивање

19.06.2024 21:20

Рече додик Гоод бy и мирно Се раздрузи са Дебитним и кредитним картицама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

19.06.2024 21:21

Како знају мора да им њемачки туриста све преноси зимује посо да прави унитарну. Ал нема од тога ниста и он це брзо у свабију заувијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде концар

19.06.2024 21:22

Раде како сте наредили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

19.06.2024 21:24

Ниста ја не верујем да ће се било шта десити,ти исти странци су и довели додика ту где јесте,он их назива погодним именима они не реагују ево већ годинама то нема нигде,он и његови су богатији од тих странаца,сто му не одузму а имају право него и они пуштају њима мозда даје 1 а себи 2 милиона и знају и они да се паре носе у Русију тамо је његово благо и ко зна где још,ако знају као што кажу зашто само прицају а ништа нису предузели осим тих санкција да немозе у УСА па кои ће ђаво тамо јесу му и нашкодили,теско обичном народу једва издржава ова поскупљења..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мира

19.06.2024 21:46

А што народ не склони дудука Миро?Зар је народ тако глуп и кукавичан да Амери треба да хапсе и суде и скидају лопине које смо изабрали?Не ваља кад поставе,не ваља кад скину с власти, империјализам, колонијализам,зли запад...а када сретнеш,Миро,било којег,,господина"из СНСД-А на улици,понизно га питаш за здравље и породицу и удариш један велики осмијех на лице.

Name

ре ре Мира

19.06.2024 22:47

Ма браво! То је тачан одговор! Зар овом народу треба "неко" да смијени власт???Гдје нестаде тај поносни Србин??? Сви би поред тв и да гледамо представу. Е па не може! Морамо устати МИ САМИ!!!!Ево сад су Амери управо то рекли. Знамо све,знамо шта радите јесте ли сви постали ненормални да то гледате и трпите!

Name

Јејина

19.06.2024 21:35

29 година слушам како ће бити боље и радим за минималац, пријатељ за осам година у Аустрији ће имати већу пензију, хвала вам

ОДГОВОРИТЕ
Name

немере нам нико ниста

19.06.2024 21:36

А сад..плаци мала плаци..е мој додо америка угасила кинески хуаwеи затварањем гоогле подрске а ста мислис ста могу овдје,да нас врате на стампаце масине и платни промет цувеног сдк..Ти се кацис са свјетском супер силом..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

19.06.2024 21:40

Треба санкционасати и фирме које се баве прањем пара и превозом робе , и повезане су са бурлом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диаспора

19.06.2024 21:41

Све знате ал цекате да нам попије и задњу кап крви.....дрзите га у саци па он одна све потписује да сацува богатство па га онда опет мало пустите да ради ста хоце и тако30 год. Е мој народе,па питате засто смо се раселили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

19.06.2024 21:42

Очито да негдје у свијету жестоко добијају по носу и губе тло под ногама чим су се овако зајапурили и иживљавају се према једном малом народу као што је српски народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.06.2024 22:36

Мој Милане ево тебе опет на нету. Тешко ти подносиш ове ударе на твог омиљеног лоповцину. Ја те питам имаш ли неки доказ да ово сто су Амери написали није тацно? Само један доказ Миланце не треба пуно. Зао теби јер си се изгледа добро ухљебио па мука да се не распадне хоботница криминала невидјеног.

Name

Ре Милан

19.06.2024 23:05

Магаре они се изивљавају на лоповима,које ти ститис.

Name

Мира

19.06.2024 23:40

Браво Милане!

Name

Милан за Ре и Ре Милан

20.06.2024 06:42

Ти питаш има ли доказ да није тачно ово што су написали Амери! Ахахахахаха! Па ако Амери уводе санкције, они треба прво да докажу неком судском одлуком да је у законито спроведеном поступку утврђено да је неко нешто урадио па тек тада се по закону изриче санкција! Зато си мало побркао лончиче!

Name

Драгутин

20.06.2024 06:50

И шта велиш миланче иживљавају се на једном малом народу а не птимјећујеш да наш мили вођа пљачка народ 20 година.Док у овом народу има има таквих као ти он ће наставити да ради то што најбоље зна.Да пљачка и лаже.

Name

Ре Мира

20.06.2024 07:48

Резимска подгуза се одма јавља,да брани лопове и лазове.

Name

Арса

19.06.2024 21:45

Ко се задњи смије најслађе се смије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићо

19.06.2024 21:45

Хахаха....не може нам нико ништа...фукаро једна,све си нас довео у проблем,...говно једно!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

19.06.2024 22:03

Зар ми као народ нисмо свјесни ста нам ради ова лоповска власт ,и какав смо му одрон од друства па их неказњавамо на изборима или смо толико глупи па морамо цекати да Америка види колико наси лопови пљацкају народ и дрзаву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

19.06.2024 22:21

Супер је ово ударите Проинтеру санкције, а рецимо Ланаку који је исте ствари радио до појаве Проинтера као и дан данас ништа. Занимљива је та ваша демократија и право.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ненад

20.06.2024 00:19

Тако је Ненаде. Ланацо, Телегроуп и Планетсофт раде исту ствар. Ланацо има директну везу са самим врхом власти, узимају милионе. Оцигледно им није било довољно плијена, па су се позалили амбасади.

Name

Народ

19.06.2024 22:34

Они који су га довели ,они ће га и одвести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тд

19.06.2024 23:12

Одвојиће вулићка коју марку и за доду и игора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

19.06.2024 23:19

Овај пута се Баја мало прецијенијо! Гурнути " прст у око" САД, односно Министарству финансија САД, није нимало паметан потез, не само да уводе санкције високопозицијонираним функционерима у врху власти РС,и ћлановима њихових породица, него имају увид у сваку коруптивну радњу, и покушај прања новца, или било коју слићну махинацију у држави, али већи проблем је у томе што индиректно наносе велику штету привреди а кроз то и грађанима у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

20.06.2024 07:01

Зелите добро народу РС смијенуте резим, треба ставити на власт младе људе

Name

Ма Таста

20.06.2024 00:03

Бас нас заболе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма Таста

20.06.2024 00:04

Сто сте љубоморни, аууу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САД

20.06.2024 00:13

Браво, браво!!! Удри мафију по џепу. Има их још много за санкције. Блокирајте му рачун за битцоин. Инвестирали су више од 2 милијарде евра украденог новца у битцоин и друге крипто валуте. Веза Додик, Спајић, До Квон и остала банда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хдп

20.06.2024 00:15

Сад само појацати србовање, тробојке, одласке Путину и исеравање по Марфију... па докле моземо. Инаце, економија РС о којој Додик меље равна је предграђу једног Питтсбургха. Толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РГ

20.06.2024 04:33

Тако то иде пусти те па командује и укида 9 јануар па слиједи следеће укидање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сое

20.06.2024 07:09

Ста це све компаније и јавна управа која је купила и платила Мицрософт лиценце од Проинтера? За мјесец дана це им Мицрософт све погасити, морати це обновити уговоре и поново платити некоме другом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дза

20.06.2024 08:20

Па ви знате за то 20 година сад нешто уводите санкције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијач

20.06.2024 09:20

Зашто Срби не вјерују у ове информације УСА? Зар смо толики дебили, малоумни, затуцани? Зар смо слијепи код здравих очију, здравог ума, разума? Човјек нам распродаде дједовину, украде све паре, уназади, а ми србујемо за све наше парама у његовом џепу. Глупи народе. Додик је потрошен политичар, компромитован, треба да се политички пензионише! Игор Додик није Бакир Изетбеговић па да династијски замјени оца у странци, није то приватна прчија! Гладни пара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

20.06.2024 10:37

Амери нас забављају. А ДОДИК И ОСТАЛИ ИМАЈУ ДОСТА НОВЦА. САМО НА КРАЈУ СИРОТИЊА НАДРЉА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Послусници

20.06.2024 10:52

Сада су амбасаде главне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блокада свега

20.06.2024 12:46

Блокирај те их ако земље да пасте народ И градјане они су узрок корупције високе од њих све иде И преко њих И њиховох тајуна око њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

20.06.2024 13:48

Ста ви то нас спиунирате, или некога од насих платите да вам дају инфо.? Ето неки дан је моја мама, потросила 126 марака из јастука, мозда вам је вец неко дао инфо.? У јастуку има јос, и ако јој уведете санкције, она их неце осетити. Познајем јос неке, сто имају паре у јастуку и у царапама, е њима мозете пљунути под прозор, драги амери. Русима сте исто увели санкције, како онда од њих купујете гориво, за нуклеарке и нуклеарне бомбе? Недоследно понасање, или проклетство?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.06.2024 21:11

Ма бјези подгузо резимска.

Name

Дусан

21.06.2024 15:51

А да ви амери одете у свој дом сто се ви борите за бих као волите нас цццц смесно

ОДГОВОРИТЕ