Иран извео напад дроновима на Израел, израелска војска пресрела већину пројектила

Иран је лансирањем десетина дронова покренуо напад на Израел, а процјењује се да ће им бити потребно неколико сати да пређу удаљеност и стигну до мета. Испаљене су и балистичке ракете.

Свијет 14.04.2024 | 02:20
Иран извео напад дроновима на Израел, израелска војска пресрела већину пројектила

02.26 - Портпарол израелске војске (ИДФ) Данијел Хагари изјавио је данас да је ИДФ пресрео већину иранских пројектила који су лансирани ка Израелу.

Он је конференцији за медије рекао да је Иран лансирао десетине балистичких ракета, наневши "незнатну штету једној војној бази", преноси Тајмс оф Израел.

Додао је да је већину пројектила пресрео далекометни систем противваздушне одбране "Арроw".

"Ракете су углавном оборене изван израелског ваздушног простора", навео је Хагари.

Он је рекао да је у иранском нападу повређена млада девојка у Негеву.  Додао је Иран испалио укупно више од 200 пројектила на Израел.


Према његовим речима, ирански напад није завршен.

02.10 - Ваздушно-космичке снаге Ирана испалиле су још 70 ракета ка Израелу, јавља АБЦ, позивајући се на неименованог америчког званичника. Тиме је укупан број испаљених ракета достигао 150, преноси америчка телевизија.

01.55 - Корпус исламске Рреволуционарне гарде (ИРГЦ) упозорио је Сједињене Америчке Државе и Израел да ће реципрочно одговорити на био коју претњу иранским интересима након иранског напада дроновима и ракетама на Израел.

У саопштењу се истиче и да ће било каква подршка САД Израелу након напада резултирати "жестоким и одлучним одговором оружаних снага Исламске Републике Иран", преноси Ирна. 

ИРГЦ у саопштењу указује на то да међународне организације, посебно Савет безбедности Уједињених нација, 10 нису осудиле напад Израела на конзулта Ирана у Дамаску у којем је погинуло седам припадника Револуционарне гарде.

01.51 - Један видеоснимак приказује погођену мету на тлу Израела, а претпоставља се да је ријеч о израелској ваздушној бази Негев или подручју у близини.

01.42 - На многим видеоснимцима се види како нешто погађа локације у Израелу, но није јасно да ли је ријеч о иранским пројектилима који су погодили мете или о остацима пројектила, које су претходно срушиле ваздушне снаге Израела.

1.36 - Дечак стар 10 година повређен је у иранском ваздушном нападу на Израел, саопштила је израелска служба хитне помоц́и Маген Давид Адом.

Из те службе наводе да је дечак из бедуинског града Арада на југу Израела у тешком стању, преноси Тајс оф Израел.

Није прецизирано како је дечак задобио повреде.

01.05 - Војска Сједињених Америчких Држава оборила је неке дронове које је Иран испалио на Израел, јавља Ројтерс, позивајући се на неименоване америчке изворе, преноси Тањуг.

00.58 - Широм јужног Израела вечерас су се огласиле сирене за ваздушну опасност услед напада Ирана, јављају локални медији.

Сирене су се огласиле у Бершеби, Димони, Неватиму и другим областима, преноси Тајмс оф Израел, а ЦНН јавља да су се сирене огласиле и у Јерусалиму.

Иранске ваздушно-космичке снаге претходно су саопштиле да су испалиле стотине дронова и десетине крстарећих и балистичких ракета на Израел, као одговор на израелски напад на ирански конзулат у Дамаску, у Сирији.

Земље у региону затвориле су ваздушне просторе, а неке су прогласиле и ванредно стање.

 У међувремену, из мисије Ирана при Уједињеним нацијама саопштили су да се напад "може сматрати завршеним", истакавши да ће одговор Техерана бити "знатно оштрији" уколико "израелски режим буде направио још једну грешку".

00.26 - Ирански народ окупио се вечерас на улицама Техерана у знак подршке нападу Иранске револуционарне гарде на Израел, јавља Нешнал индипендент.

У току су прославе и на улицама Либана након напада Ирана на Израел, додаје овај медиј на свом налогу на друштвеној мрежи Икс. 

Иранске власти раније су саопштиле да су испалиле стотине дронова и десетине крстарећих ракета на Израел, а очекује се да ће им бити потребно неколико сати да стигну до израелске територије.

Израелски ваздушни простор затворен је због напада Ирана, а ратни кабинет састао се како би разговарао о иранском нападу.
Ирански медији пренели су и да су ваздушно-космичке снаге Ирана испалиле прву серију балистичких ракета на Израел.

00.20 - Британски борбени авиони, базирани на југу Кипра, спремни су да полете како би пресрели иранске беспилотне летелице, преносе израелски медији. 

Иранске власти раније су саопштиле да су испалиле стотине дронова и десетине крстарећих ракета на Израел, а очекује се да ће им бити потребно неколико сати да стигну до израелске територије.

Израелски ваздушни простор затворен је због напада Ирана, а ратни кабинет састао се како би разговарао о иранском нападу.

00.12 - Либанска милитантна група Хезболах преузела је одговорност за ракетни напад на израелску војну базу на Голанској висоравни, јавља Харец.

Нешто раније, Хезболах је са територије јужног Либана лансирао десетине ракета у правцу Израела, а сирене су се огласиле у северном месту Снир.

Тренутно нема информација о штети или повређенима у овом ракетном нападу, јавља Тајмс оф Израел.

 Либан је најавио привремено затварање свог ваздушног простора услед напада Ирана на Израел.

00.15 - Израелски извори рекли су за Њујорк тајмс да су дронови лансирани и са територије Ирака у правцу Израела.

Додали су да су очекиване мете Голанска висораван и војна база у Негеву.

23:59 - Ваздушно-космичке снаге Ирана испалиле су прву серију балистичких ракета на Израел, јављају ирански медији.

Балистичке ракете испаљене су на циљеве "дубоко на окупираним територијама", јавља агенција ИРНА.

Таквим ракетама потребно је десетак минута да стигну до територије Израела, за разлику од претходно испаљених дронова којима је потребно и по неколико сати, преноси ЦНН.

Иранске власти раније су саопштиле да су испалиле стотине дронова и десетине крстарећих ракета на Израел, а очекује се да ће им бити потребно неколико сати да стигну до израелске територије.

 Израелски ваздушни простор затворен је због напада Ирана, а ратни кабинет састао се како би разговарао о иранском нападу, преноси Тањуг.

Корисници друштвених мрежа објављују видеоснимке летјелица које путују ка Израелу, наводећи да се могу видјети на небу изнад Ирака.

Већ неколико дана се ишчекује напад Ирана на Израел, након што су Израелци погодили ирански конзулат у Сирији.

Израелске власти су поручиле раније како су спремни за одбрану и да очекују ирански напад. С тим у вези су забранили окупљања широм земље, као и све образовне активности.

Посљедњи развој догађаја се десио данас када су Иранци заплијенили наводно израелски теретни брод у близини Хормушког мореуза, а многе земље су због овакве ситуације затражиле од својих грађана да не путују у Иран, Израел, Либан и окупиране палестинске територије.

Поједине компаније су отказале летове ка овим земљама.

Током вечери је израелски војни врх организовао састанак, којем је присуствовао министар одбране Yоав Галлант, као и израелски премијер Бењамин Нетањаху. Због напада се састаје и Бајденов тим у Wашингтону.

Јордан затвара ваздушни простор за све авионе

Јордан привремено затвара свој ваздушни простор за све авионе који долазе, одлазе и транзитирају, наводи јорданска државна агенција Ал-Мамлака.

Затварање ваздушног простора Јордана почиње вечерас, а није познато до када ц́е важити ово правило, јавља Тајмс оф Израел.

Израелски Канал 12 известио је да су се два лета емиратске авио-компаније “Флај Дубаи” вратила ка Уједињеним Арапским Емиратима након што су полетела за Израел, наводно због забринутости у вези са иранском претњом или одлуком Јордана да затвори свој ваздушни простор.

(Клиx/Срна/Тањуг) Фото: Сцхреенсхот

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Миле

13.04.2024 22:14

Поциње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да, пише у наслову

13.04.2024 23:05

Да почиње.

Name

мики

13.04.2024 23:08

Ста поциње?

Name

мики

13.04.2024 23:16

Ста?

Name

Да да

13.04.2024 23:38

Све луђи од луђег, као ови наши дрипци

Name

Луне

14.04.2024 00:24

Милорад Додик је скоро палату освјетлио заставом Израела, што значи да Додик навија за Израел, исто као и САД.

Name

Коста

14.04.2024 00:26

Он не зна ни куд је пошао ни куд је дошао!? Неки дан љуби руке Ердогану и дочекује га из авиона са турском дјецом као пионир, а сада Ердоган гласа за геноцид у Сребреници!? Миле појма нема о медјународној политици, осим што зна чувати своју гузицу! Докле видјећемо, простор је сужен до максимума. Само се бојим да сви са њим не одемо у пропаст!?

Name

Хухн

13.04.2024 22:15

Сада слиједи напад Амера на Иран..

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

13.04.2024 22:25

Амери не ударају на земљу са 90.000.000 становника. Амери су велике кукавице.

Name

Ре

13.04.2024 22:25

Сто? По ком праву и основи? У каквом су они војном савезу, па да их САД брани? Не лупај.

Name

Рееееее

13.04.2024 23:04

🤣😁🤭

Name

за аналитицара

13.04.2024 23:09

А послије?

Name

мики

13.04.2024 23:11

Јел се ти из РС толико секирас за напад?

Name

герзово

13.04.2024 23:16

Недирајте Иран,ма све ко напада и улази на тудје територије Дрзаве треба казнити,мени родјо хоце у моју суму да удје,ал немозе,недам

Name

ре

13.04.2024 23:19

Да ли су амери спремни да Иран сравни Израел са земљом?

Name

Ре хухн

13.04.2024 23:29

Па онда затварање Хормушког залива , цијене нафте ???

Name

Ух

13.04.2024 23:34

Зајебали су се пуно, чика зо цеим јебат нуклеарну маму

Name

Русија не сме да цека

13.04.2024 23:59

Русија не сме да цека, одмах треба Ирану помоци да се та јеврејска скупина на власти одмах елиминисе заједно са Натењахуом и свим оним јеврејима који су у последњим нападима побили много невиних стараца деце и зена. Русија треба Ирану продати довољан број својих убојитих ракета које су се показале веома успесним у рату у Украјини. Јер Израел ако нападне иранске нуклеарне истразивацке реакторе који су дубоко под земљом - радијација коју изазова тај израелски напад могла би се просирити ветром и кисама на руску територију и изазвати нулеарну катастрофу слицно када се то догодило у Цернобилу - сто је изазвало безброј зртава, како у Русији, тако и другим деловима Европе.

Name

Супер

14.04.2024 00:06

Ту це и бити крај

Name

Јака

14.04.2024 06:42

Потпуно си у праву,та особа незна шта ради хоћу какот нећу какот?

Name

Дуле

13.04.2024 22:28

Љуљај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

13.04.2024 22:31

надам се да неце посегнути за нуклеаркама, а за остало нек, се ј... [без нас]

ОДГОВОРИТЕ
Name

🤷‍♀️

13.04.2024 22:39

Знало се вец само се цекало да заврси рамазан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па прави

14.04.2024 01:40

Вјерници мирољубиви а Срби “навијају” за њих јос хахахах

Name

дисидент

13.04.2024 22:41

Прилично је далеко али си ти Милораде Додику, близу, обуздај се и престани ширити мржњу! Уразумимо се сви, ко зна на што ће ово све изаћи. Само заједно можемо преживјети!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

13.04.2024 22:43

Стораге нас народ сто једна будала мозе направит (натањаху) то сто паметних немогу поправит

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБ ин

13.04.2024 22:51

Са Срецом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило за драго

13.04.2024 22:55

Жидови су велико зло отимају туђу земљу ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Токмак

13.04.2024 23:15

Пожурили сте. Освета се сервира хладна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

13.04.2024 23:26

Послали "петарде" на Израел,ако нема балистичких пројектила,него ови "прдавци" са по 20кг експлозива,то је смијешно,поготово за израелску одбранбену технолигију Жељезна Купола.Ове Бато скида ПМ-ом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је то

13.04.2024 23:55

Даме и господо, усли смо у треци свјетски рат!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора је

14.04.2024 00:43

И мени се цини !

Name

Ссс

14.04.2024 00:08

Као што видимо кренуло је жестоко само докле ће стићи о где ће се све просирити

ОДГОВОРИТЕ
Name

значи

14.04.2024 00:14

почело је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора је

14.04.2024 00:41

На ЗАЛОСТ !

Name

Реалан

14.04.2024 03:08

Не поциње јос ниста ово је само стих проба Ирана ста како и какве су могуцности Израеске одбране. Прави напад тек слиједи и бице барем 100 пута веци и јацу у којем це бити унистен веци дио израела. Сто се тице нуклеарног програма израел има орузије ал је то толико близу да би доста тога отисло на сами израел знаци они су у рату у којем неце и никако немогy изаци као побједници. Крај идуце године Палестина це бити ослободјена и напокон након хиљаде година ционистицког резима сиром свијета доце крај. Ко разумје знаце о цему се све ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

14.04.2024 06:24

ТУРСКА остави брацу да гину. Султан само пред медијама мало запјени. Јадан онај кога Турска брани !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р

14.04.2024 10:03

А ста се ти сикирас за брацу толико??

Name

Федерација

14.04.2024 07:30

Дернек по Израелу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станислав

14.04.2024 08:04

Овим ће се курчењем Израел одвест у нестанак сто Хитлер није успио сад ће им се десит, тако мала земља а завади са свим комшијама сатраће их ови мундзоси све до једног, а сенилни Бајден се неће сјећат ни да су постојали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста 33

14.04.2024 08:27

Нека се крљају на блиском истоку дивљаци. Битно је да смо ми мирни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио Дјапа

15.04.2024 02:15

Браво за Израелску војску која је пресрлела пројектиле

ОДГОВОРИТЕ