Iran izveo napad dronovima na Izrael, izraelska vojska presrela većinu projektila

Iran je lansiranjem desetina dronova pokrenuo napad na Izrael, a procjenjuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da pređu udaljenost i stignu do meta. Ispaljene su i balističke rakete.

Svijet 14.04.2024 | 02:20
Iran izveo napad dronovima na Izrael, izraelska vojska presrela većinu projektila

02.26 - Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je danas da je IDF presreo većinu iranskih projektila koji su lansirani ka Izraelu.

On je konferenciji za medije rekao da je Iran lansirao desetine balističkih raketa, nanevši "neznatnu štetu jednoj vojnoj bazi", prenosi Tajms of Izrael.

Dodao je da je većinu projektila presreo dalekometni sistem protivvazdušne odbrane "Arrow".

"Rakete su uglavnom oborene izvan izraelskog vazdušnog prostora", naveo je Hagari.

On je rekao da je u iranskom napadu povređena mlada devojka u Negevu.  Dodao je Iran ispalio ukupno više od 200 projektila na Izrael.


Prema njegovim rečima, iranski napad nije završen.

02.10 - Vazdušno-kosmičke snage Irana ispalile su još 70 raketa ka Izraelu, javlja ABC, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika. Time je ukupan broj ispaljenih raketa dostigao 150, prenosi američka televizija.

01.55 - Korpus islamske Rrevolucionarne garde (IRGC) upozorio je Sjedinjene Američke Države i Izrael da će recipročno odgovoriti na bio koju pretnju iranskim interesima nakon iranskog napada dronovima i raketama na Izrael.

U saopštenju se ističe i da će bilo kakva podrška SAD Izraelu nakon napada rezultirati "žestokim i odlučnim odgovorom oružanih snaga Islamske Republike Iran", prenosi Irna. 

IRGC u saopštenju ukazuje na to da međunarodne organizacije, posebno Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, 10 nisu osudile napad Izraela na konzulta Irana u Damasku u kojem je poginulo sedam pripadnika Revolucionarne garde.

01.51 - Jedan videosnimak prikazuje pogođenu metu na tlu Izraela, a pretpostavlja se da je riječ o izraelskoj vazdušnoj bazi Negev ili području u blizini.

01.42 - Na mnogim videosnimcima se vidi kako nešto pogađa lokacije u Izraelu, no nije jasno da li je riječ o iranskim projektilima koji su pogodili mete ili o ostacima projektila, koje su prethodno srušile vazdušne snage Izraela.

1.36 - Dečak star 10 godina povređen je u iranskom vazdušnom napadu na Izrael, saopštila je izraelska služba hitne pomoći Magen David Adom.

Iz te službe navode da je dečak iz beduinskog grada Arada na jugu Izraela u teškom stanju, prenosi Tajs of Izrael.

Nije precizirano kako je dečak zadobio povrede.

01.05 - Vojska Sjedinjenih Američkih Država oborila je neke dronove koje je Iran ispalio na Izrael, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovane američke izvore, prenosi Tanjug.

00.58 - Širom južnog Izraela večeras su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost usled napada Irana, javljaju lokalni mediji.

Sirene su se oglasile u Beršebi, Dimoni, Nevatimu i drugim oblastima, prenosi Tajms of Izrael, a CNN javlja da su se sirene oglasile i u Jerusalimu.

Iranske vazdušno-kosmičke snage prethodno su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih i balističkih raketa na Izrael, kao odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, u Siriji.

Zemlje u regionu zatvorile su vazdušne prostore, a neke su proglasile i vanredno stanje.

 U međuvremenu, iz misije Irana pri Ujedinjenim nacijama saopštili su da se napad "može smatrati završenim", istakavši da će odgovor Teherana biti "znatno oštriji" ukoliko "izraelski režim bude napravio još jednu grešku".

00.26 - Iranski narod okupio se večeras na ulicama Teherana u znak podrške napadu Iranske revolucionarne garde na Izrael, javlja Nešnal indipendent.

U toku su proslave i na ulicama Libana nakon napada Irana na Izrael, dodaje ovaj medij na svom nalogu na društvenoj mreži Iks. 

Iranske vlasti ranije su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih raketa na Izrael, a očekuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelske teritorije.

Izraelski vazdušni prostor zatvoren je zbog napada Irana, a ratni kabinet sastao se kako bi razgovarao o iranskom napadu.
Iranski mediji preneli su i da su vazdušno-kosmičke snage Irana ispalile prvu seriju balističkih raketa na Izrael.

00.20 - Britanski borbeni avioni, bazirani na jugu Kipra, spremni su da polete kako bi presreli iranske bespilotne letelice, prenose izraelski mediji. 

Iranske vlasti ranije su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih raketa na Izrael, a očekuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelske teritorije.

Izraelski vazdušni prostor zatvoren je zbog napada Irana, a ratni kabinet sastao se kako bi razgovarao o iranskom napadu.

00.12 - Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za raketni napad na izraelsku vojnu bazu na Golanskoj visoravni, javlja Harec.

Nešto ranije, Hezbolah je sa teritorije južnog Libana lansirao desetine raketa u pravcu Izraela, a sirene su se oglasile u severnom mestu Snir.

Trenutno nema informacija o šteti ili povređenima u ovom raketnom napadu, javlja Tajms of Izrael.

 Liban je najavio privremeno zatvaranje svog vazdušnog prostora usled napada Irana na Izrael.

00.15 - Izraelski izvori rekli su za Njujork tajms da su dronovi lansirani i sa teritorije Iraka u pravcu Izraela.

Dodali su da su očekivane mete Golanska visoravan i vojna baza u Negevu.

23:59 - Vazdušno-kosmičke snage Irana ispalile su prvu seriju balističkih raketa na Izrael, javljaju iranski mediji.

Balističke rakete ispaljene su na ciljeve "duboko na okupiranim teritorijama", javlja agencija IRNA.

Takvim raketama potrebno je desetak minuta da stignu do teritorije Izraela, za razliku od prethodno ispaljenih dronova kojima je potrebno i po nekoliko sati, prenosi CNN.

Iranske vlasti ranije su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih raketa na Izrael, a očekuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelske teritorije.

 Izraelski vazdušni prostor zatvoren je zbog napada Irana, a ratni kabinet sastao se kako bi razgovarao o iranskom napadu, prenosi Tanjug.

Korisnici društvenih mreža objavljuju videosnimke letjelica koje putuju ka Izraelu, navodeći da se mogu vidjeti na nebu iznad Iraka.

Već nekoliko dana se iščekuje napad Irana na Izrael, nakon što su Izraelci pogodili iranski konzulat u Siriji.

Izraelske vlasti su poručile ranije kako su spremni za odbranu i da očekuju iranski napad. S tim u vezi su zabranili okupljanja širom zemlje, kao i sve obrazovne aktivnosti.

Posljednji razvoj događaja se desio danas kada su Iranci zaplijenili navodno izraelski teretni brod u blizini Hormuškog moreuza, a mnoge zemlje su zbog ovakve situacije zatražile od svojih građana da ne putuju u Iran, Izrael, Liban i okupirane palestinske teritorije.

Pojedine kompanije su otkazale letove ka ovim zemljama.

Tokom večeri je izraelski vojni vrh organizovao sastanak, kojem je prisustvovao ministar odbrane Yoav Gallant, kao i izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Zbog napada se sastaje i Bajdenov tim u Wašingtonu.

Jordan zatvara vazdušni prostor za sve avione

Jordan privremeno zatvara svoj vazdušni prostor za sve avione koji dolaze, odlaze i tranzitiraju, navodi jordanska državna agencija Al-Mamlaka.

Zatvaranje vazdušnog prostora Jordana počinje večeras, a nije poznato do kada će važiti ovo pravilo, javlja Tajms of Izrael.

Izraelski Kanal 12 izvestio je da su se dva leta emiratske avio-kompanije “Flaj Dubai” vratila ka Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon što su poletela za Izrael, navodno zbog zabrinutosti u vezi sa iranskom pretnjom ili odlukom Jordana da zatvori svoj vazdušni prostor.

(Klix/Srna/Tanjug) Foto: Schreenshot

Komentari / 42

Ostavite komentar
Name

Mile

13.04.2024 22:14

Pocinje

ODGOVORITE
Name

Da, piše u naslovu

13.04.2024 23:05

Da počinje.

Name

miki

13.04.2024 23:08

Sta pocinje?

Name

miki

13.04.2024 23:16

Sta?

Name

Da da

13.04.2024 23:38

Sve luđi od luđeg, kao ovi naši dripci

Name

Lune

14.04.2024 00:24

Milorad Dodik je skoro palatu osvjetlio zastavom Izraela, što znači da Dodik navija za Izrael, isto kao i SAD.

Name

Kosta

14.04.2024 00:26

On ne zna ni kud je pošao ni kud je došao!? Neki dan ljubi ruke Erdoganu i dočekuje ga iz aviona sa turskom djecom kao pionir, a sada Erdogan glasa za genocid u Srebrenici!? Mile pojma nema o medjunarodnoj politici, osim što zna čuvati svoju guzicu! Dokle vidjećemo, prostor je sužen do maksimuma. Samo se bojim da svi sa njim ne odemo u propast!?

Name

Huhn

13.04.2024 22:15

Sada slijedi napad Amera na Iran..

ODGOVORITE
Name

blbl

13.04.2024 22:25

Ameri ne udaraju na zemlju sa 90.000.000 stanovnika. Ameri su velike kukavice.

Name

Re

13.04.2024 22:25

Sto? Po kom pravu i osnovi? U kakvom su oni vojnom savezu, pa da ih SAD brani? Ne lupaj.

Name

Reeeeee

13.04.2024 23:04

🤣😁🤭

Name

za analiticara

13.04.2024 23:09

A poslije?

Name

miki

13.04.2024 23:11

Jel se ti iz RS toliko sekiras za napad?

Name

gerzovo

13.04.2024 23:16

Nedirajte Iran,ma sve ko napada i ulazi na tudje teritorije Drzave treba kazniti,meni rodjo hoce u moju sumu da udje,al nemoze,nedam

Name

re

13.04.2024 23:19

Da li su ameri spremni da Iran sravni Izrael sa zemljom?

Name

Re huhn

13.04.2024 23:29

Pa onda zatvaranje Hormuškog zaliva , cijene nafte ???

Name

Uh

13.04.2024 23:34

Zajebali su se puno, čika zo ceim jebat nuklearnu mamu

Name

Rusija ne sme da ceka

13.04.2024 23:59

Rusija ne sme da ceka, odmah treba Iranu pomoci da se ta jevrejska skupina na vlasti odmah eliminise zajedno sa Natenjahuom i svim onim jevrejima koji su u poslednjim napadima pobili mnogo nevinih staraca dece i zena. Rusija treba Iranu prodati dovoljan broj svojih ubojitih raketa koje su se pokazale veoma uspesnim u ratu u Ukrajini. Jer Izrael ako napadne iranske nuklearne istrazivacke reaktore koji su duboko pod zemljom - radijacija koju izazova taj izraelski napad mogla bi se prosiriti vetrom i kisama na rusku teritoriju i izazvati nulearnu katastrofu slicno kada se to dogodilo u Cernobilu - sto je izazvalo bezbroj zrtava, kako u Rusiji, tako i drugim delovima Evrope.

Name

Super

14.04.2024 00:06

Tu ce i biti kraj

Name

Jaka

14.04.2024 06:42

Potpuno si u pravu,ta osoba nezna šta radi hoću kakot neću kakot?

Name

Dule

13.04.2024 22:28

Ljuljaj...

ODGOVORITE
Name

A

13.04.2024 22:31

nadam se da nece posegnuti za nuklearkama, a za ostalo nek, se j... [bez nas]

ODGOVORITE
Name

🤷‍♀️

13.04.2024 22:39

Znalo se vec samo se cekalo da zavrsi ramazan

ODGOVORITE
Name

Pa pravi

14.04.2024 01:40

Vjernici miroljubivi a Srbi “navijaju” za njih jos hahahah

Name

disident

13.04.2024 22:41

Prilično je daleko ali si ti Milorade Dodiku, blizu, obuzdaj se i prestani širiti mržnju! Urazumimo se svi, ko zna na što će ovo sve izaći. Samo zajedno možemo preživjeti!!

ODGOVORITE
Name

Posten

13.04.2024 22:43

Storage nas narod sto jedna budala moze napravit (natanjahu) to sto pametnih nemogu popravit

ODGOVORITE
Name

SRB in

13.04.2024 22:51

Sa Srecom

ODGOVORITE
Name

Milo za drago

13.04.2024 22:55

Židovi su veliko zlo otimaju tuđu zemlju ...

ODGOVORITE
Name

Tokmak

13.04.2024 23:15

Požurili ste. Osveta se servira hladna.

ODGOVORITE
Name

Ipe

13.04.2024 23:26

Poslali "petarde" na Izrael,ako nema balističkih projektila,nego ovi "prdavci" sa po 20kg eksploziva,to je smiješno,pogotovo za izraelsku odbranbenu tehnoligiju Željezna Kupola.Ove Bato skida PM-om.

ODGOVORITE
Name

To je to

13.04.2024 23:55

Dame i gospodo, usli smo u treci svjetski rat!

ODGOVORITE
Name

Zora je

14.04.2024 00:43

I meni se cini !

Name

Sss

14.04.2024 00:08

Kao što vidimo krenulo je žestoko samo dokle će stići o gde će se sve prosiriti

ODGOVORITE
Name

znači

14.04.2024 00:14

počelo je

ODGOVORITE
Name

Zora je

14.04.2024 00:41

Na ZALOST !

Name

Realan

14.04.2024 03:08

Ne pocinje jos nista ovo je samo stih proba Irana sta kako i kakve su mogucnosti Izraeske odbrane. Pravi napad tek slijedi i bice barem 100 puta veci i jacu u kojem ce biti unisten veci dio izraela. Sto se tice nuklearnog programa izrael ima oruzije al je to toliko blizu da bi dosta toga otislo na sami izrael znaci oni su u ratu u kojem nece i nikako nemogy izaci kao pobjednici. Kraj iduce godine Palestina ce biti oslobodjena i napokon nakon hiljade godina cionistickog rezima sirom svijeta doce kraj. Ko razumje znace o cemu se sve radi

ODGOVORITE
Name

A

14.04.2024 06:24

TURSKA ostavi bracu da ginu. Sultan samo pred medijama malo zapjeni. Jadan onaj koga Turska brani !!!

ODGOVORITE
Name

R

14.04.2024 10:03

A sta se ti sikiras za bracu toliko??

Name

Federacija

14.04.2024 07:30

Dernek po Izraelu

ODGOVORITE
Name

Stanislav

14.04.2024 08:04

Ovim će se kurčenjem Izrael odvest u nestanak sto Hitler nije uspio sad će im se desit, tako mala zemlja a zavadi sa svim komšijama satraće ih ovi mundzosi sve do jednog, a senilni Bajden se neće sjećat ni da su postojali.

ODGOVORITE
Name

Kosta 33

14.04.2024 08:27

Neka se krljaju na bliskom istoku divljaci. Bitno je da smo mi mirni

ODGOVORITE
Name

Dario Djapa

15.04.2024 02:15

Bravo za Izraelsku vojsku koja je presrlela projektile

ODGOVORITE