Влада Српске тужена због концесије од 158 милиона КМ

Конзорцијум фирми “Солар енергетик“ из Крупе на Уни, „Темпо компани“ из Београда, „Интерпромет“ из Новог Града и „Симинг траде“ из Фоче поднио је тужбу против Владе Републике Српске због незаконите додјеле концесије за изградњу соларне електране „Дубовик“ у Крупи на Уни вриједне 158 милиона марака, открива ЦАПИТАЛ.

Република Српска 28.03.2024 | 11:07
Влада Српске тужена због концесије од 158 милиона КМ

Власник и директор фирме „Симинг траде“ Младен Елез који је заступао овај конзорцијум пред Комисијом за концесије потврдио је да је поднесена тужба са захтјевом да се поништи рјешење Владе РС од 18. јануара ове године.

„Тим рјешењем је концесија додијељена конзорцијуму фирми „СуннyФоx“ из Новог Града и ГТИ из Сарајева. Ми смо поднијели тужбу и очекујемо од Окружног суда у Бањалуци да пресуди у нашу корист, односно да поништи спорно рјешење“, потврдио је Елез за ЦАПИТАЛ.

Међутим, умјесто да сачека окончање овог управног спора пред Окружним судом, министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић у међувремену је отишао корак даље и потписао уговор о додјели концесије са конзорцијумом СуннyФоx-ГТИ.

Правобранилаштво довело у питање законитост рада Комисије за концесије

Да зло буде веће, Ђокић је уговор потписао прије два дана, иако је Правобранилаштво РС у петак, 22. марта, дало негативно мишљење и оцијенило да нема услова за закључење тог уговора.

Поред тога, Правобранилаштво је у свом  мишљењу практично потврдило све наводе из тужбе конзорцијума који чине Солар енергетик, Темпо компани, Интерпромет и Симинг траде.

„Не може се утврдити да ли је изабрани конзорцијум СуннyФоx-ГТИ доставио валидан доказ у прописаној законској форми о обезбијеђеним финансијским средствима – гаранцији за учешће на јавном позиву за додјелу концесије. Поред тога, не може се утврдити да ли је Комисија за концесије РС на правилан и законит начин спровела поступак, те да ли је Комисија у погледу одузимања права на бонус од десет одсто бодова подносиоцу иницијативе била правилна“, наводи се у мишљењу Правобранилаштва РС.

Управо о томе је писао ЦАПИТАЛ након што је конзорцијум на челу са фирмом „Солар енергетик“ елиминисана из трке за добијање концесије зато што јој нису додијељени законски бодови као подносиоцу иницијативе уз образложење да на јавном позиву није учествовала самостално, већ као члан конзорцијума.

Правобранилаштво је у мишљењу у које је наш портал имао увид оцијенило да је прије закључења уговора о концесији било потребно извршити израду Просторног плана за подручје Крупе на Уни, односно израду Зонинг плана за концесионо подручје.

„Осим на претходно указано, истичемо могућност проблематике прикључења на електро мрежу на шта је указао помоћник министра за електроенергетику Милан Баштинац. Он је у акту упућеном Правобранилаштву РС изнио став да с обзиром на претходна искуства у судским поступцима, гдје су тужени Влада РС и ресорно министарство, није било оправдано покретање поступка за додјелу концесије за соларну електрану Дубовик док се не ријеши претходно питање прикључења на мрежу, јер би то могло довести до новог спора са финансијским посљедицама“, наводи се у мишљењу Правобранилаштва РС.

Влади пријете нове тужбе

Младен Елез каже да не зна да ли је већ потписан уговор са конзорцијумом СуннyФоx-ГТИ, али ако јесте, истиче он, онда Влади пријете нове тужбе са одштетним захтјевима.

„Ако је потписан уговор са тим конзорцијумом, а суд уважи наше аргументе, у што не сумњамо, Влада би морала да раскине потписани уговор и у том случају ће вјероватно добити тужбу од конзорцијума СуннyФоx-ГТИ. Уколико не раскине уговор, онда ми имамо право да поднесемо тужбу са захтјевом за исплату одштете због изгубљене добити али одлука о томе се доноси на нивоу конзорцијума“, каже Елез.

Он додаје да због незаконитог поступка пред Комисијом за концесије РС конзорцијум који представља може тражити накнаду од око 150.000 евра које су уложили у израду Студије економске оправданости и остале трошкове у овом поступку.

Подсјећамо, према јавном позиву за додјелу концесије, соларна електрана „Дубовик“ градиће се на површини од 102 хектара на подручју општине Крупа на Уни. Процијењена вриједност инвестиције је 100.126.000 КМ, инсталисана снага 80 МW, а процијењена годишња производња 100 ГWх.

Конзорцијум СуннyФоx-ГТИ понудио је једнократну концесиону накнаду од 792 хиљаде КМ, док је планирана вриједност пројекта 158 милиона КМ. Као гаранцију за инвестицију доставио је изводе са рачуна фирме ГТИ у Зират банци на којима се налази 2,9 милиона евра и око 85 хиљада КМ, те потврду аустријске фирме Греен Инвест Гмбх овјерену од стране нотара на износ од 81 милион евра.

С друге стране, конзорцијум Солар енергетик, Темпо компани, Интерпромет и Симинг траде понудио је једнократну концесиону накнаду од 611.000 КМ и инвестицију у вриједности од 122 милиона КМ. Они су као гаранцију доставили извод са рачуна члана конзорцијума Темпо компани на којем се налази више од 25 милиона евра, као и писмо намјере Нове банке издато тој фирми на износ од 73 милиона КМ.

Према овоме, понуда конзорцијума СуннyФоx-ГТИ је финансијски повољнија и по висини једнократне концесионе накнаде и по вриједности укупне инвестиције, али због процедуралних законских пропуста, Република Српска би умјесто инвестиције од 158 милиона КМ могла да се нађе пред вишемилионским одштетним захтјевом.

(Цапитал) Фото: БН

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Ненад-Нострадамус

28.03.2024 11:17

То је све прање пара.А све се плаца из Будзете тако да Дјокиц узме из будзета сто је дао концесију поменутој фирми,а та фирма такодје из будзета добије паре за тај пројекат,а на крају они ниста не ураде јер Суд понисти концесију фирми којој је Дјокиц дао концесију,а нова фирма којој Суд додијели концесију такодје добије паре из будзета наравно ту се и Суд и адвокати обе бирме добро уграде .Тако се стекне утисак како се све ради по закону,а сто се Будзет опљацкао то никога не интересује све це то народ да плати разним поскупљењима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

28.03.2024 15:52

Па није то прање пара, то је пљачка и отимачина народног новца из буџета. Велеиздаја. Најтежи криминал. То је пљачка пара.

Name

АР

28.03.2024 11:22

Па није ни цудо сто тузбе долазе са свих страна Лоповија краде на све стране како мозе И не бира нацине Али ево помало све долази на наплату Али најзалосније у свему овом је то сто су лопови ставили паре у дзап.Кад казем лопови нема потребе помињати имена РУДОЊА И ЊЕГОВА СВИТА а обицан народ це да плаца то све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гига

28.03.2024 11:23

Само тузите клептоманску багру. Покрадосе и продадосе све, никад им нетребало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти изгледа

28.03.2024 13:35

Ништа ниси схватио о чему је овдје ријеч , прототип си српског бота

Name

Србо

28.03.2024 11:25

Прелепа ова имена од фирми, права Српска, волимо РС јер је гулимо и постајемо богати а за народ нас баш брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

28.03.2024 11:28

Има Балван рјешење.Он ће промјенити закон,тако да га више нико не може тужити за одштету.Криминал се може и законски заштити,бар Балван то каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

28.03.2024 11:35

Шта оме везе и ако се уговор поништиПре за поништење уговора че надокнадити народ а потписници уговора че узети проценат за потпис задржати за себе И опет че код склапања новог уговора опет себе уградитиПа то смо до сада видили безброј пута Разрађена шема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

28.03.2024 11:36

Већ виђено. Бурли иде половина. Тако је било са тобожњом хидроелектраном на Врбасу, тако ће бити са РиТЕ Угљевик, то су преваре сеоског ђилкоша, кога народ бира да пљачка и уништава РС. Сваки народ бира себи власт какву и заслужује, ми бирамо лоповску и издајничку, шверцерску и лажовску. Шта да радимо када смо приглупи, вјерујемо лажима, а не видимо своју пропаст. Довољно је да Бурло каже, "за све је крива Америка, Енглеска, Њемачка," цијели свијет је крив, што нас наши лопови уништавају, а ми ћутимо и гледамо. Гули кожу Бурло, овце и јесу за гуљење коже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па добро

28.03.2024 11:39

Спрксе фирме треба исплатити да оне опросте Влади РС , али оној из Сарајеву не дати ништа! Ко им је крив што не граде ништа лод њих па нашли Србе им дају посао. Марш у пм, балинску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

28.03.2024 13:19

Будало,купит ће ХИФА све,али ти си глуп да сконташ.Купила је ХИФА већ све нафтне резерве које су у РС,БИНГО поклапа скоро сву пољопривреду.Али ти задојен национализмом,не видиш шта се ради.Кад кренеш са гаћама на штапу у Србију,можда прогледаш,видиш,али сумњам,тад ћеш можда и ванземаљце кривити,а пљачкашку политику Рудоњине секте никад нећеш препознати.

Name

бенито

28.03.2024 14:42

Због националистичких глупана и пропадамо. Капитал нема име ни нацију! Глупани би да живе од фашизма, не друже живе се и ради да се стекне и обогати а национализам упражњавај у кући нико ти неће замјерити. И још нешто, радник је такође интернационална категорија са једнаким инетерсима било гдје у свјету без обзира на религију!!!!

Name

Мицко

28.03.2024 11:49

Како вас је неко навукао на танак лед, и увалио вам ове соларне електране и остале глупости. Ста нам је фалило до сад, јесмо ли мозда били без струје. Ста це нам електрицна аута, јесмо ли мозда били без нафте. Како сте тако наивни, вуку вас за уси ко магаре....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

28.03.2024 11:59

Ову владу свака Будала тузи и паре узима ! Сцхмидт треба да укине ову Владу и забрани им рад у интересу Пореских Обвезника !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маска

28.03.2024 12:16

Ето због тога је и заказан онај циркус у нсрс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКАЖ

28.03.2024 12:21

Шмит је крив, за све, аеродроме, аутопутеве,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

28.03.2024 12:41

Та понуда од те фирме ГТИ и њихових компањона је повољнија како сте рекли али за бурлу И лондонског доктора наука који би одавно требао бити иза браве.Својим потписима и давањем концесије коме хоће и како му бурле каже оштетио је буџет РС-а за пар милијарди.То су ти тзв.социјалисти па ви гласајте за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онетwо

28.03.2024 12:44

Опробана тактика изнова пролази јер нема одговорности потписника штетних уговора. Праве се милионске штете с намјером да би се одштета могла дјелити међусобно. За затвор и национализацију комплетне имовине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уигране

28.03.2024 15:35

Екипе извлацења средстава.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

28.03.2024 18:02

Да сте понудили боље услове па да тужите владу разумео би овако нудите мање и тражите да добијете посао не разумем. Али сачекајмо шта ће бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

29.03.2024 07:51

Огромне преваре и пљацке у министарству енергетике има материјала за хиљаду година робије.невидјен лоповлук и преваре СА концесијама.

ОДГОВОРИТЕ