Vlada Srpske tužena zbog koncesije od 158 miliona KM

Konzorcijum firmi “Solar energetik“ iz Krupe na Uni, „Tempo kompani“ iz Beograda, „Interpromet“ iz Novog Grada i „Siming trade“ iz Foče podnio je tužbu protiv Vlade Republike Srpske zbog nezakonite dodjele koncesije za izgradnju solarne elektrane „Dubovik“ u Krupi na Uni vrijedne 158 miliona maraka, otkriva CAPITAL.

Republika Srpska 28.03.2024 | 11:07
Vlada Srpske tužena zbog koncesije od 158 miliona KM

Vlasnik i direktor firme „Siming trade“ Mladen Elez koji je zastupao ovaj konzorcijum pred Komisijom za koncesije potvrdio je da je podnesena tužba sa zahtjevom da se poništi rješenje Vlade RS od 18. januara ove godine.

„Tim rješenjem je koncesija dodijeljena konzorcijumu firmi „SunnyFox“ iz Novog Grada i GTI iz Sarajeva. Mi smo podnijeli tužbu i očekujemo od Okružnog suda u Banjaluci da presudi u našu korist, odnosno da poništi sporno rješenje“, potvrdio je Elez za CAPITAL.

Međutim, umjesto da sačeka okončanje ovog upravnog spora pred Okružnim sudom, ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić u međuvremenu je otišao korak dalje i potpisao ugovor o dodjeli koncesije sa konzorcijumom SunnyFox-GTI.

Pravobranilaštvo dovelo u pitanje zakonitost rada Komisije za koncesije

Da zlo bude veće, Đokić je ugovor potpisao prije dva dana, iako je Pravobranilaštvo RS u petak, 22. marta, dalo negativno mišljenje i ocijenilo da nema uslova za zaključenje tog ugovora.

Pored toga, Pravobranilaštvo je u svom  mišljenju praktično potvrdilo sve navode iz tužbe konzorcijuma koji čine Solar energetik, Tempo kompani, Interpromet i Siming trade.

„Ne može se utvrditi da li je izabrani konzorcijum SunnyFox-GTI dostavio validan dokaz u propisanoj zakonskoj formi o obezbijeđenim finansijskim sredstvima – garanciji za učešće na javnom pozivu za dodjelu koncesije. Pored toga, ne može se utvrditi da li je Komisija za koncesije RS na pravilan i zakonit način sprovela postupak, te da li je Komisija u pogledu oduzimanja prava na bonus od deset odsto bodova podnosiocu inicijative bila pravilna“, navodi se u mišljenju Pravobranilaštva RS.

Upravo o tome je pisao CAPITAL nakon što je konzorcijum na čelu sa firmom „Solar energetik“ eliminisana iz trke za dobijanje koncesije zato što joj nisu dodijeljeni zakonski bodovi kao podnosiocu inicijative uz obrazloženje da na javnom pozivu nije učestvovala samostalno, već kao član konzorcijuma.

Pravobranilaštvo je u mišljenju u koje je naš portal imao uvid ocijenilo da je prije zaključenja ugovora o koncesiji bilo potrebno izvršiti izradu Prostornog plana za područje Krupe na Uni, odnosno izradu Zoning plana za koncesiono područje.

„Osim na prethodno ukazano, ističemo mogućnost problematike priključenja na elektro mrežu na šta je ukazao pomoćnik ministra za elektroenergetiku Milan Baštinac. On je u aktu upućenom Pravobranilaštvu RS iznio stav da s obzirom na prethodna iskustva u sudskim postupcima, gdje su tuženi Vlada RS i resorno ministarstvo, nije bilo opravdano pokretanje postupka za dodjelu koncesije za solarnu elektranu Dubovik dok se ne riješi prethodno pitanje priključenja na mrežu, jer bi to moglo dovesti do novog spora sa finansijskim posljedicama“, navodi se u mišljenju Pravobranilaštva RS.

Vladi prijete nove tužbe

Mladen Elez kaže da ne zna da li je već potpisan ugovor sa konzorcijumom SunnyFox-GTI, ali ako jeste, ističe on, onda Vladi prijete nove tužbe sa odštetnim zahtjevima.

„Ako je potpisan ugovor sa tim konzorcijumom, a sud uvaži naše argumente, u što ne sumnjamo, Vlada bi morala da raskine potpisani ugovor i u tom slučaju će vjerovatno dobiti tužbu od konzorcijuma SunnyFox-GTI. Ukoliko ne raskine ugovor, onda mi imamo pravo da podnesemo tužbu sa zahtjevom za isplatu odštete zbog izgubljene dobiti ali odluka o tome se donosi na nivou konzorcijuma“, kaže Elez.

On dodaje da zbog nezakonitog postupka pred Komisijom za koncesije RS konzorcijum koji predstavlja može tražiti naknadu od oko 150.000 evra koje su uložili u izradu Studije ekonomske opravdanosti i ostale troškove u ovom postupku.

Podsjećamo, prema javnom pozivu za dodjelu koncesije, solarna elektrana „Dubovik“ gradiće se na površini od 102 hektara na području opštine Krupa na Uni. Procijenjena vrijednost investicije je 100.126.000 KM, instalisana snaga 80 MW, a procijenjena godišnja proizvodnja 100 GWh.

Konzorcijum SunnyFox-GTI ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu od 792 hiljade KM, dok je planirana vrijednost projekta 158 miliona KM. Kao garanciju za investiciju dostavio je izvode sa računa firme GTI u Zirat banci na kojima se nalazi 2,9 miliona evra i oko 85 hiljada KM, te potvrdu austrijske firme Green Invest Gmbh ovjerenu od strane notara na iznos od 81 milion evra.

S druge strane, konzorcijum Solar energetik, Tempo kompani, Interpromet i Siming trade ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu od 611.000 KM i investiciju u vrijednosti od 122 miliona KM. Oni su kao garanciju dostavili izvod sa računa člana konzorcijuma Tempo kompani na kojem se nalazi više od 25 miliona evra, kao i pismo namjere Nove banke izdato toj firmi na iznos od 73 miliona KM.

Prema ovome, ponuda konzorcijuma SunnyFox-GTI je finansijski povoljnija i po visini jednokratne koncesione naknade i po vrijednosti ukupne investicije, ali zbog proceduralnih zakonskih propusta, Republika Srpska bi umjesto investicije od 158 miliona KM mogla da se nađe pred višemilionskim odštetnim zahtjevom.

(Capital) Foto: BN

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Nenad-Nostradamus

28.03.2024 11:17

To je sve pranje para.A sve se placa iz Budzete tako da Djokic uzme iz budzeta sto je dao koncesiju pomenutoj firmi,a ta firma takodje iz budzeta dobije pare za taj projekat,a na kraju oni nista ne urade jer Sud ponisti koncesiju firmi kojoj je Djokic dao koncesiju,a nova firma kojoj Sud dodijeli koncesiju takodje dobije pare iz budzeta naravno tu se i Sud i advokati obe birme dobro ugrade .Tako se stekne utisak kako se sve radi po zakonu,a sto se Budzet opljackao to nikoga ne interesuje sve ce to narod da plati raznim poskupljenjima.

ODGOVORITE
Name

Marko

28.03.2024 15:52

Pa nije to pranje para, to je pljačka i otimačina narodnog novca iz budžeta. Veleizdaja. Najteži kriminal. To je pljačka para.

Name

AR

28.03.2024 11:22

Pa nije ni cudo sto tuzbe dolaze sa svih strana Lopovija krade na sve strane kako moze I ne bira nacine Ali evo pomalo sve dolazi na naplatu Ali najzalosnije u svemu ovom je to sto su lopovi stavili pare u dzap.Kad kazem lopovi nema potrebe pominjati imena RUDONJA I NJEGOVA SVITA a obican narod ce da placa to sve

ODGOVORITE
Name

Giga

28.03.2024 11:23

Samo tuzite kleptomansku bagru. Pokradose i prodadose sve, nikad im netrebalo.

ODGOVORITE
Name

Ti izgleda

28.03.2024 13:35

Ništa nisi shvatio o čemu je ovdje riječ , prototip si srpskog bota

Name

Србо

28.03.2024 11:25

Прелепа ова имена од фирми, права Српска, волимо РС јер је гулимо и постајемо богати а за народ нас баш брига.

ODGOVORITE
Name

Ipe

28.03.2024 11:28

Ima Balvan rješenje.On će promjeniti zakon,tako da ga više niko ne može tužiti za odštetu.Kriminal se može i zakonski zaštiti,bar Balvan to kaže.

ODGOVORITE
Name

prijedor

28.03.2024 11:35

Šta ome veze i ako se ugovor poništiPre za poništenje ugovora če nadoknaditi narod a potpisnici ugovora če uzeti procenat za potpis zadržati za sebe I opet če kod sklapanja novog ugovora opet sebe ugraditiPa to smo do sada vidili bezbroj puta Razrađena šema.

ODGOVORITE
Name

Mira

28.03.2024 11:36

Već viđeno. Burli ide polovina. Tako je bilo sa tobožnjom hidroelektranom na Vrbasu, tako će biti sa RiTE Ugljevik, to su prevare seoskog đilkoša, koga narod bira da pljačka i uništava RS. Svaki narod bira sebi vlast kakvu i zaslužuje, mi biramo lopovsku i izdajničku, švercersku i lažovsku. Šta da radimo kada smo priglupi, vjerujemo lažima, a ne vidimo svoju propast. Dovoljno je da Burlo kaže, "za sve je kriva Amerika, Engleska, Njemačka," cijeli svijet je kriv, što nas naši lopovi uništavaju, a mi ćutimo i gledamo. Guli kožu Burlo, ovce i jesu za guljenje kože.

ODGOVORITE
Name

Pa dobro

28.03.2024 11:39

Sprkse firme treba isplatiti da one oproste Vladi RS , ali onoj iz Sarajevu ne dati ništa! Ko im je kriv što ne grade ništa lod njih pa našli Srbe im daju posao. Marš u pm, balinsku!

ODGOVORITE
Name

Ipe

28.03.2024 13:19

Budalo,kupit će HIFA sve,ali ti si glup da skontaš.Kupila je HIFA već sve naftne rezerve koje su u RS,BINGO poklapa skoro svu poljoprivredu.Ali ti zadojen nacionalizmom,ne vidiš šta se radi.Kad kreneš sa gaćama na štapu u Srbiju,možda progledaš,vidiš,ali sumnjam,tad ćeš možda i vanzemaljce kriviti,a pljačkašku politiku Rudonjine sekte nikad nećeš prepoznati.

Name

benito

28.03.2024 14:42

Zbog nacionalističkih glupana i propadamo. Kapital nema ime ni naciju! Glupani bi da žive od fašizma, ne druže žive se i radi da se stekne i obogati a nacionalizam upražnjavaj u kući niko ti neće zamjeriti. I još nešto, radnik je takođe internacionalna kategorija sa jednakim inetersima bilo gdje u svjetu bez obzira na religiju!!!!

Name

Micko

28.03.2024 11:49

Kako vas je neko navukao na tanak led, i uvalio vam ove solarne elektrane i ostale gluposti. Sta nam je falilo do sad, jesmo li mozda bili bez struje. Sta ce nam elektricna auta, jesmo li mozda bili bez nafte. Kako ste tako naivni, vuku vas za usi ko magare....

ODGOVORITE
Name

Rambo

28.03.2024 11:59

Ovu vladu svaka Budala tuzi i pare uzima ! Schmidt treba da ukine ovu Vladu i zabrani im rad u interesu Poreskih Obveznika !

ODGOVORITE
Name

Maska

28.03.2024 12:16

Eto zbog toga je i zakazan onaj cirkus u nsrs.

ODGOVORITE
Name

ЖИКАЖ

28.03.2024 12:21

Шмит је крив, за све, аеродроме, аутопутеве,

ODGOVORITE
Name

Arsa

28.03.2024 12:41

Ta ponuda od te firme GTI i njihovih kompanjona je povoljnija kako ste rekli ali za burlu I londonskog doktora nauka koji bi odavno trebao biti iza brave.Svojim potpisima i davanjem koncesije kome hoće i kako mu burle kaže oštetio je budžet RS-a za par milijardi.To su ti tzv.socijalisti pa vi glasajte za njih.

ODGOVORITE
Name

Onetwo

28.03.2024 12:44

Oprobana taktika iznova prolazi jer nema odgovornosti potpisnika štetnih ugovora. Prave se milionske štete s namjerom da bi se odšteta mogla djeliti međusobno. Za zatvor i nacionalizaciju kompletne imovine.

ODGOVORITE
Name

Uigrane

28.03.2024 15:35

Ekipe izvlacenja sredstava.....

ODGOVORITE
Name

Zoran

28.03.2024 18:02

Da ste ponudili bolje uslove pa da tužite vladu razumeo bi ovako nudite manje i tražite da dobijete posao ne razumem. Ali sačekajmo šta će biti.

ODGOVORITE
Name

Sl

29.03.2024 07:51

Ogromne prevare i pljacke u ministarstvu energetike ima materijala za hiljadu godina robije.nevidjen lopovluk i prevare SA koncesijama.

ODGOVORITE