Наредних дана расписују се избори, још се не зна по којем закону

Локални избори у Босни и Херцеговини, који би требало да се одрже почетком октобра ове године, биће расписани најкасније до четвртка, 9. маја.

Република Српска 27.04.2024 | 14:23
Наредних дана расписују се избори, још се не зна по којем закону

До тада ћемо имати одговоре на питања по ком изборном закону ће они бити одржани, те да ли ће владајућа коалиција СНСД ХДЗ БиХ – Тројка остати на окупу.

Партнери у власти поручују да чине све да се на изборе изађе по “њиховом” закону.

Тако је Нермин Никшић, предсједник СДП БиХ, казао да је Приједлог измјена Изборног закона БиХ урађен и прослијеђен свим коалиционим партнерима.

– Огроман дио приједлога који смо послали у ствари садржи оно што је високи представник већ наметнуо, али је циљ да закон буде резултат рада домаћих власти – рекао је Никшић.

Да би Изборни закон БиХ могао да буде на дневном реду на наредној сједници Савјета министара БиХ, потврдио је и Давор Буноза, министар правде БиХ.

– Ми смо завршили е-консултације и још увијек смо у фази прибављања потребних мишљења. Теоретски, постоји могућност да буде тај закон на сједници Савјета министара. Постоји могућност да буде на сједници идуће седмице – рекао је Буноза.

Међутим, Изборни закон БиХ који би се могао наћи на сједници Савјета министара БиХ идуће седмице није горепоменути који је послала Тројка, него онај који је већ у припреми у Министарству правде БиХ.

То је поручио Драган Човић, предсједник ХДЗ БиХ, те подсјетио да је коалиција недавно договорила да у року од 15 дана у парламенту БиХ покушају усвојити измјене Изборног закона БиХ које би надомјестиле измјене које је наметнуо Кристијан Шмит.

– У том правцу моћи ћемо ићи ако задржимо пажњу на изборном законодавству и потреби да покушамо домаћим снагама доносити рјешења – додао је Човић.

Међутим, уколико се у наредних десетак дана не деси апсолутно ништа у вези с питањем изборног законодавства, локални избори ће бити расписани по оном закону који тог дана буде на снази, а то је у овом тренутку закон чије је измјене наметнуо Шмит, кога Српска не признаје за високог представника.

Као одговор на “Шмитова правила” недавно је у Народној скупштини РС усвојен Изборни закон РС. Али, ни он још није ступио на снагу, а не зна се ни када ће, јер је Клуб Бошњака у Вијећу народа РС најавио да ће покренути вето.

Ако се то деси, то изискује додатне процедуре, прво на Заједничкој комисији НС РС и Вијећа народа, а потом, ако буде потребно, и пред Уставним судом Републике Српске.

Тек након тога знаће се да ли закон ступа на снагу или се враћа у Народну скупштину РС.

– Тренутно је заиста неизвесно било шта прогнозирати у вези са правилима игре по којима ћемо изаћи на локалне изборе. Најбоља опција би била да се дође до договора и да се усвоји нови Изборни закон у Парламентарној скупштини БиХ.

У том случају не би било ни победничке ни губитничке стране и на неки начин би сви били задовољни. Уколико не, улазимо у потенцијално озбиљну кризу – оцјењује Велизар Антић, политички аналитичар.

Он је увјерен и да власт у Српској неће прихватити наметнути “Шмитов закон”, јер би, како каже, то у супротном значило да су га прихватили као високог представника.

-Уколико не дође до договора на државном нивоу, верујем да ће власт у РС усвојити свој Изборни закон и по тим правилима изаћи на изборе у Српској – наводи Антић.

(Независне)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Даааа

27.04.2024 14:32

Наравно , они хоће свој изборни закон , а тај закон каже , не може нам нико ништа... Углавном би било уштетеде, не би ни требало бројати гласове , зано би се побједник унапријед... Додик би и након смрти добијао изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоде

27.04.2024 14:33

По којем год закону се буду одржали избори 7 гласова из моје куће иде за СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јахорина

27.04.2024 15:50

Из моје пет за сдс!!!!

Name

Коле јања

27.04.2024 21:43

Моји гласови Вукану за сваки случај код њега нема папака

Name

Људи

27.04.2024 14:33

Па ни пензионери вишем не вјерују лажној Србенди и кукавици Милораду Додику.Па ко може вјеровати да ће се изаћи по неком закону РС насталом због тренутног хира лажне Србенде Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тојето

27.04.2024 15:11

Зна се, по важећем закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

27.04.2024 15:26

Тим струцњака из Добоја треба да стигне убрзо да скроји закон убкоке це излазност бити 101% посто, мртви гласају редовно куд цес даље. Похапсити све одговорне за крадју гласова у Добоју да им не падне на памет никад хисе да краду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изворна Возућа

27.04.2024 16:23

Дај Боже по Шмитовом. Закону, јер има неке симбилике, пошто је 9 Мај дан побједе над фашизмом. Не или се посрећило да се и ми ријешимо овога ненародног режима, замало је гори од фашизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

27.04.2024 20:38

Предлажем Вулићку за предсједника ЦИК-а Реп. српске..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.04.2024 01:56

за сдс не за додика поздрав бн

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУСИЈА

28.04.2024 10:22

Балван Крмчић Дабар И Брбљивица Они су спасиоци срба да се не-пате да их нема висе на свом огњишту. Они србе претварају у енглезе швабе словенце талијане американце И остале НЕ-СРБЕ. Боже драги шта си дозволио. Догни Боже народ па то склони И спашавај нас.

ОДГОВОРИТЕ