Отворени преговори највише користи доносе грађанима

“Политичарима у БиХ неће пуно донијати отварања преговора са ЕУ јер се они неће уграђивати у те пројекте. Они могу да узимају новац на тендерима за себе и чланове своје породице и тако да њима нису занимљиви ЕУ фондови”, рекла је политички анализичар Ивана Матић у емисји “МАТ” БН телевизије.

Република Српска 21.03.2024 | 21:18
Отворени преговори највише користи доносе грађанима

Марићева истиче да су политичари у БиХ успоравили њен европски пут јер су, како каже, своју моћ и новац црпјели управо из недоношења закона о сукобу интереса, борби против корупције и организованог криминала, прања новца и стратегији јавних набавки.

„Отварање преговора са Европском унијом ће највише користи донијети грађанима БиХ кроз разне пројекте које ће унија финансирати из својих фондова. ЕУ пројекти су занимљиви за грађане јер су то конкретни пројекти који се тичу изградње инфраструктуре, субвенција у пољопривреди, екологији, итд..

Политичари у БиХ неће пуно добити од отварања преговора са ЕУ јер се они неће уграђивати у те пројекте. Они могу да узимају новац на тендерима за себе и чланове своје породице и тако да њима нису занимљиви ЕУ фондови.

Можда ћемо имати срећу да се неког од њих ријешимо ако се заиграју са тим фондовима јер је контрола потрошње тих средстава жестока. У Хрватској  ЕУ запошљава додатне тужиоце да истраживали злоупотребе тих фондова”, каже Марићева.

На питање да ли вјерује коалицији на нивоу БиХ да ће преговарање и остварање поглавља бити успјешно, Марићева одговара да је СНСД ту најслабија карика.

“СНСД је карика на коју не можемо да се ослонимо јер ништа не зависи од тога да ли је нешто исправно или не, него од тога како ће Милорад Додик размишљати, шта ће радити и шта ће у том тренутку жељети, колико ће то бити у складу са његовим суђењем, неким другим пословима које има и са црним листама. Вјерујем да ће Тројка и ХДЗ наставити тим путем”, истакла је Марићева.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Прњавор

21.03.2024 21:27

Ццццц,додику и човичу че проћи милијарде кроз руке и неће узет бар 10%???кога ова лаже???себе или народ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

22.03.2024 13:03

Па лаже нас директно, толике паре су ушле у бих а народ није видио динара. Зато тајкуни праве мини хидроелектране и соларне електране а рачуни се испоручују народу. Да је ЕУ добра за обичне грађане, а не за корпорације и тајкуне, не би ни постојала.

Name

ре

21.03.2024 22:28

Тек сада слиједе уцјене до уцјене, клечање на кољенима и суноврат до коначног уништење, отимања свих природних ресурса. Ово је наш крај. А никад неће ући у ЕУ, као што Србија није 12 година ушла откако је добила приступне преговоре. Замислимо да смо 1870. године добли пристпне преговоре за улазак у Аутроугарску као колонијалну силу која је аналог ЕУ данас. И 1878 године коначно уђемо у Аустроугарску. Сви смо видели како смо прошли. Нисмо научили лекције из историје, па смо принуђени да правимо исте грешке, а непријатељ је подмукао само се маскира и поприма другачине облике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре анте

21.03.2024 23:30

Оцес реци као турска у еу преговара вец 60 година такоцемо и ми преговарати

Name

реакција

22.03.2024 09:25

Овако уцене и клечање да уђемо, а ако уђемо још и горе, онда си интегрисан у јединствене електроенергески систем, тржиште, тако да ће доћи до изједначавање цена енергената, струја иде на пола евра по киловатчасу, ко нема да плати, може да искључи нико га не тера да троши. По дифолту сви рудници постају њихови, сви хидрпотенцијали, сви природни ресурси, шуме, обрадиво земљиште, за невраћене кредите преузимају електропривреду, комплетну инфраструктуру. То је клопка у коју смо намамљени свим могућим приступним фондовима. Нико никоме паре не даје џаба. Јединствено тржиште Еу подразумева да смо ми тржиште за њихову робу, као и сировинска, ресурсна, енергетска база. Европа нема довољно струје, зато мора да отме нашу електропривреду а ми нећемо моћи плаћати европске цијене.

Name

Ненад-Нострадамус

22.03.2024 09:45

Најтацније је рекао Зоран Милановиц неце нам бити довољно ни 500 година,а толико смо били и под Турцима.

Name

Реалиста

22.03.2024 08:30

Ма дајте људи уозбиљите се. Какве паре, какви фондови. За то треба бити способан узети, треба радити пројекте, нико не даје паре онако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

22.03.2024 11:10

Како нам лијепо просипате прашину у очи о добијању кандидатског статуса... Турска је кандидат више од три деценије и није ушла у ЕУ. БиХ ће бити кандидат једно триста година. ЕУ легло разврата и фашизма и боље је да никад не уђемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

22.03.2024 13:04

Тачно, нисмо хтјели у ту ЕУ 1914. ни 1941. па не требамо ни сада.