Otvoreni pregovori najviše koristi donose građanima

“Političarima u BiH neće puno donijati otvaranja pregovora sa EU jer se oni neće ugrađivati u te projekte. Oni mogu da uzimaju novac na tenderima za sebe i članove svoje porodice i tako da njima nisu zanimljivi EU fondovi”, rekla je politički analizičar Ivana Matić u emisji “MAT” BN televizije.

Republika Srpska 21.03.2024 | 21:18
Otvoreni pregovori najviše koristi donose građanima

Marićeva ističe da su političari u BiH usporavili njen evropski put jer su, kako kaže, svoju moć i novac crpjeli upravo iz nedonošenja zakona o sukobu interesa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, pranja novca i strategiji javnih nabavki.

„Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom će najviše koristi donijeti građanima BiH kroz razne projekte koje će unija finansirati iz svojih fondova. EU projekti su zanimljivi za građane jer su to konkretni projekti koji se tiču izgradnje infrastrukture, subvencija u poljoprivredi, ekologiji, itd..

Političari u BiH neće puno dobiti od otvaranja pregovora sa EU jer se oni neće ugrađivati u te projekte. Oni mogu da uzimaju novac na tenderima za sebe i članove svoje porodice i tako da njima nisu zanimljivi EU fondovi.

Možda ćemo imati sreću da se nekog od njih riješimo ako se zaigraju sa tim fondovima jer je kontrola potrošnje tih sredstava žestoka. U Hrvatskoj  EU zapošljava dodatne tužioce da istraživali zloupotrebe tih fondova”, kaže Marićeva.

Na pitanje da li vjeruje koaliciji na nivou BiH da će pregovaranje i ostvaranje poglavlja biti uspješno, Marićeva odgovara da je SNSD tu najslabija karika.

“SNSD je karika na koju ne možemo da se oslonimo jer ništa ne zavisi od toga da li je nešto ispravno ili ne, nego od toga kako će Milorad Dodik razmišljati, šta će raditi i šta će u tom trenutku željeti, koliko će to biti u skladu sa njegovim suđenjem, nekim drugim poslovima koje ima i sa crnim listama. Vjerujem da će Trojka i HDZ nastaviti tim putem”, istakla je Marićeva.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Prnjavor

21.03.2024 21:27

Ccccc,dodiku i čoviču če proći milijarde kroz ruke i neće uzet bar 10%???koga ova laže???sebe ili narod???

ODGOVORITE
Name

Fuj

22.03.2024 13:03

Pa laže nas direktno, tolike pare su ušle u bih a narod nije vidio dinara. Zato tajkuni prave mini hidroelektrane i solarne elektrane a računi se isporučuju narodu. Da je EU dobra za obične građane, a ne za korporacije i tajkune, ne bi ni postojala.

Name

re

21.03.2024 22:28

Tek sada slijede ucjene do ucjene, klečanje na koljenima i sunovrat do konačnog uništenje, otimanja svih prirodnih resursa. Ovo je naš kraj. A nikad neće ući u EU, kao što Srbija nije 12 godina ušla otkako je dobila pristupne pregovore. Zamislimo da smo 1870. godine dobli pristpne pregovore za ulazak u Autrougarsku kao kolonijalnu silu koja je analog EU danas. I 1878 godine konačno uđemo u Austrougarsku. Svi smo videli kako smo prošli. Nismo naučili lekcije iz istorije, pa smo prinuđeni da pravimo iste greške, a neprijatelj je podmukao samo se maskira i poprima drugačine oblike.

ODGOVORITE
Name

re ante

21.03.2024 23:30

Oces reci kao turska u eu pregovara vec 60 godina takocemo i mi pregovarati

Name

reakcija

22.03.2024 09:25

Ovako ucene i klečanje da uđemo, a ako uđemo još i gore, onda si integrisan u jedinstvene elektroenergeski sistem, tržište, tako da će doći do izjednačavanje cena energenata, struja ide na pola evra po kilovatčasu, ko nema da plati, može da isključi niko ga ne tera da troši. Po difoltu svi rudnici postaju njihovi, svi hidrpotencijali, svi prirodni resursi, šume, obradivo zemljište, za nevraćene kredite preuzimaju elektroprivredu, kompletnu infrastrukturu. To je klopka u koju smo namamljeni svim mogućim pristupnim fondovima. Niko nikome pare ne daje džaba. Jedinstveno tržište Eu podrazumeva da smo mi tržište za njihovu robu, kao i sirovinska, resursna, energetska baza. Evropa nema dovoljno struje, zato mora da otme našu elektroprivredu a mi nećemo moći plaćati evropske cijene.

Name

Nenad-Nostradamus

22.03.2024 09:45

Najtacnije je rekao Zoran Milanovic nece nam biti dovoljno ni 500 godina,a toliko smo bili i pod Turcima.

Name

Realista

22.03.2024 08:30

Ma dajte ljudi uozbiljite se. Kakve pare, kakvi fondovi. Za to treba biti sposoban uzeti, treba raditi projekte, niko ne daje pare onako.

ODGOVORITE
Name

Realno

22.03.2024 11:10

Kako nam lijepo prosipate prašinu u oči o dobijanju kandidatskog statusa... Turska je kandidat više od tri decenije i nije ušla u EU. BiH će biti kandidat jedno trista godina. EU leglo razvrata i fašizma i bolje je da nikad ne uđemo.

ODGOVORITE
Name

Fuj

22.03.2024 13:04

Tačno, nismo htjeli u tu EU 1914. ni 1941. pa ne trebamo ni sada.