Интереси појединаца уништавају природна богатства Српске

На више локалитета у Републици Српској врше се геолошка истраживања литијума и других минерала. Иако надлежни увјеравају јавност да још увијек нема ријечи о ископавању, еколошки активисти упозоравају да ће интереси појединаца довести до трајног уништења животне средине и расељавања становништва.

Република Српска 21.03.2024 | 19:55
Интереси појединаца уништавају природна богатства Српске

Неодговорно управљење природним ресурсима доводи до тога да највећу корист остварују појединци. Ископавање рудних богатстава није спорно, али само на начин да корист остварује шира заједница, каже професор бањалучког машинског факултета Петар Гверо.

„Рудна богатства су базични ресурс, оно посљедње што држава даје или продаје некоме. То је врло често знак озбиљне економске кризе. Ми треба да имамо у виду какву штету правимо отварањем рудника, а поготово оних малих, без одговарајућих инфраструктурних услова. Треба да видимо какву корист рудник доноси, какву штету чинимо локалној заједници и какву штету чинимо цијелом екосистему“, каже Гверо.

Да смо већ начинили грешку и дозволили приватним и страним компанијама да за мизерне накнаде користе наша највећа природна богатства, сматра Владимир Топић из бањалучког Центра за животну средину.

„Када ће престати са загађењем и тровањем нас као становништва? Имамо сада инвазију тог „зеленог рударства“. Оно што се сада дешава је једна пошаст на наше највриједније природне ресурсе. Дешава се експлоатација, ми буквално постајемо колонија. Као што је Аустроугарска некада радила, тако данас неке приватне интернационалне компаније долазе да врше експлоатацију.

Имамо неке и домаће компаније, али имамо и те стране које врше притисак на становништво и врше притисак на становништво и могу само довести до угрожавања животне средине, до угрожавања здравља људи и до расељавања, што је најважније" објашњава Топић.

Људи који су своје вријеме посветили борби за очување природе, кажу да нема цијене за коју су спремни одступити и дозволити да наше ријеке затрују рудници литијума и других отровних минерала.

"Ми ћемо стати увијек и спријечити. Колико год они пута долазили, ми ћемо спријечити. И животом смо спремни бранити. Постоји нас много који желимо да Плива остане на правом мјесту и да сваког јутра кад се будим гледам ово зеленило и да ме успава“, каже Амела Шабић, еколошки активиста из Језера. 

Како изгледа када се приватним компанијама без размишљања о животној средини дозволи експлоатација природних ресурса, најбоље се види на примјеру сиромашних Афричких земаља, упозоравају наши саговорници. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Ђорђе

21.03.2024 20:29

Не знам, зана ли неко? Зашто литијум овдје изазива зло, а у Србији, само преко воде, ма ни ријечи? Поздрав срдачан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.03.2024 23:51

Зато сто не смију писнути одмах ноћна посјета.

Name

Анонимусс

22.03.2024 07:08

немој бити дебил прати мало одустало се у Србији од литијума бар тренутно ,ал наставице се кад се стекну услови Оскар и остали су узели огроман новац. А овај "Нас" сад хоце рудари овде да јос који милионциц сврне . Од страних компанија, ал колико год узео кубик це га затрпати кад тад

Name

Зато

22.03.2024 07:42

што је "НАРОДНА" власт у Србији испрала мозак људима тако што су поклопили све медије, и сваки дан Главни перач мозгова и даље то ради. Овдје изгледа Главни перач није успио то да заврши. Остало је још оних који размишљају својом главом, а има и оних који и даље говоре " НЕ ЗНАМ"!

Name

ЦИГАНОВИЦ

22.03.2024 08:11

Зато сто градани од тога само имају огромну стету, појединци из власти мало ћара а сво богатство странцима. То би било као са Српским шумама, продају и у губитку 20 милиона. Имамо много примјера, Глиница Зворник, ста су све радили да би приказивали мању дибит од реалне. Рафинерија и једна и друга су прича за себе.

Name

@ Дјордје

22.03.2024 09:22

У Србији има и те како критика. На крају крајева, бас земље којима литиум треба, га и саме не експлоатису. Примјер: Њемацка има веце резерве литума него БиХ и Србија и јос неки заједно. Експлоатација у Њемацкој = нула. А бас Нијемци требају тај литиум за своје енергетске агенде. Па размисли, да ли зелис после таквих експлоатација да пијес воду са тих подруцја и да зивис у пустињи сто се тице природе и земљиста....а неце ти у твојој дрзави направити фабрику батерија: не, не пријатељу, само це ти унистити природу за мале паре...

Name

Ре

22.03.2024 10:33

За твоју информацију, нема ископавања лијтијума у Србији. Они су се изборили. Литијум је зло... Људи борите се за наше природне ресурсе док нас нису уништили колективно.

Name

Зоран

21.03.2024 21:10

Требају градјани се организовати пред врата надлезни да одговоре ко је дао зелено свјетло за истразивање и угрозовање зивотне средине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па све се зна

21.03.2024 21:55

"ЛОНДОНСКИ ЂАК" звани "кафа од 300.000"🙃

Name

Ре

22.03.2024 00:27

Када цемо хапсити Дјокица

Name

Литије

21.03.2024 22:52

...за литијум! Пролитаћу без литија за литијум!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупи народ

22.03.2024 00:27

Цути и гледа своју пропаст, умјесто да пометемо криминалце и мафијасе који владају овим бесперспективним вилајетом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране Нусиц

22.03.2024 01:28

Само да изјебем, све по списку, клосару који упорно блокира моје коментаре. ДУВАЈ ГА, ЦОБАНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

22.03.2024 05:52

Требају ли нам мобилни телефони и електрицна аута? А да они раде на батерије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

22.03.2024 07:34

БРАВО ЉУДИ. СВАКО СВОЈ ЗАВИЧАЈ ТРЕБА БРАНИТИ. БОГАТИ МОГУ И У МОСКВУ И У БЕРЛИН. НАМА ЈЕ РС И Б И Х СВЕ И НАЈСИГУРНИЈЕ ГНИЈЕЗДО. НЕДАЈМО ДА НАМ ТУЂИН БУДЕ ГАЗДА. ЖИВИЈЕЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гандаф

22.03.2024 07:41

Е гледај ти само те фаце и све вам је јасно, Бог ме убио њих 90% зна ста је уопсте Литијум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

22.03.2024 08:03

Политицки поени де беру. Нецете литјум. Бирајте биједу. На западу су 90% електрицна возила заступљена у продаји. У Опел гарази не мозете наци ауто на бензин и дизел. Литијум је знацајан за ауто индустрију, а ви протестујте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

22.03.2024 09:31

А на западу га имају висе него ми, а у својим земљама га не експлоатису. Ајд, размисли мало засто... Они хоце литијум, али неце да направе фабрику батерија у близини експлатиционог подруцја, да нам се барем мало народ запосли у смислу продукције. Овако сијеци суме, литиум, сервиси конобарство, а нико "ни канистер ни врецу" да направи....

Name

Ре

22.03.2024 10:37

Ти си обичан бот, а ботови не мисле својом главом. Колико мораш бити ограничен да подржаваш ископавања лијтијума??? Молим вас блокирајте борове јер су то персоне за лијечење.

Name

92 РТРТ

22.03.2024 11:44

Ре ,..Ста ти знас са твојом пилецом главом. Знас и сам колико имас разреда сколе. Сјети се како смо се смијали твоме не знању у сколи. Боље да не коментарисес.

Name

Искрено

22.03.2024 09:36

Када читам поједине коментаре, не могу да вјерујем да неко уопште може размишљати овако биједно са толико зла према народу који се бори за здраву животну средину. Зна народ шта је литијум, зна шта остане послије његовог копања..... Овај што пише какве аутомобиле производи Опел, па има у Њемачкој литијума, нека га копају. Код нас, нажалост, сва рудна богатства доносе профит странцима и појединцима из власти. Јефтина радна снага, уништено земљиште, зрак и вода остаје становништву. Погледајте рудник Омарска, Медина.....ееее мој народе. Шта ћемо оставити нашој дјеци????!!!!! Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

корлеоне

22.03.2024 10:44

Све што је добро за РС ови Британски еколози урнишу, е овако је исто у Србиј дође пијани Ћута и прича бајке о Литијуму.

ОДГОВОРИТЕ