Вархељи се нада да ће бити отворени преговори са БиХ

- Европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи оценио је данас да политичка коалиција која је на челу БиХ даје резултате и изразио наду да ће Европски савет следеће недеље одлучити да отвори приступне преговоре са БиХ, као што је то предложила Европска комисија.

Свијет 13.03.2024 | 19:08
Вархељи се нада да ће бити отворени преговори са БиХ

Вархељи је, говорећи о потенцијалном датуму за почетак преговора са БиХ, рекао да ће Европска Комисија, уколико Европски савет усвоји предлог о почетку преговора, одмах почети са припремом преговарачког оквира и изнети га Савету. 

Он је новинарима, укључујући новинарима присутним у име Еуропеан неwсроом-а, чији је Тањуг део, нагласио да у ЕУ не раде са роковима, већ испоруком резултата.

"Веома је тешко прејудицирати колико је времена потребно Савету да постигне консензус. То захтева једногласно мишљење држава чланица, али када постоји, можемо да пређемо на наредну фазу. Понудили смо Савету да смо спремни да их известимо о развоју догађаја, ако то буде потребно, пре доношења преговарачког оквира", рекао је Вархељи. 

Вархељи је нагласио да је БиХ достигла потребан ниво усклађености са критеријумима за чланство, а када је реч о мерама и реформама које БиХ треба да спроведе, споменуо је Изборни закон и Закон о судовима.

Он је, упитан шта мисли о упозорењу америчке обавештајне службе о ризику од насиља на Западном Балкану и самом извештају који се односи и на председника Републике Српске Милорада Додика, рекао да Европска комисија није обавештајна агенција да доноси процене.

Вархељи је рекао да Додикова реторика изазива забринутост, али је нагласио да су представници РС део институција и доношења одлука у БиХ. 

"Они су такође део спровођења свих реформи захваљујући којима земља сада може да напредује, а то укључује и председника РС", нагласио је Вархељи. 

(Тањуг) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Вести 2176. год.

13.03.2024 20:08

БИХ је успјела да се покрене са мртве тачке , када је у питању улазак у Е.У. !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста реци

14.03.2024 10:16

Само нас Путин мозе угурати у ЕУ уз помоц Додика. Остали могу радити мијењати ста хоцес али резултата неце бити. Ко зели да несто зна нек види ста је све Македонија урадила и ??????? Само ако Путин казе да зели јацу сарадњу са Балканом ЕУ це нас преко ноци примити . Све це бити испуњено ко у Румунији и Бугарској. Овако како ствари стоје БиХ це бити примљена заједно са Африком .

Name

Небојса

13.03.2024 20:58

.Много се ви надате комесаре за комсилук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

13.03.2024 22:28

Ко си ти цовеце небитни окупирани послуснице ко си ста си у својој дрзави не мозес одлуцивати беднице јадни монструме тролу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ј@@@@

14.03.2024 00:41

Само се ти надај,нема од тог ништа док се власт не промјени на цјелокупном нивоу државе,ал ови како су кренули тешко да ће им ико сједишта од фотеља сасјећи у коријену,залијепили су фотеље за дупе лоцтите лијепком и недају власт макар одијела подерали😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смјесно

14.03.2024 07:17

Цуј БиХ постигла успјеха, ха ха ха,...,у цему. Који је критеријум за улазак у тај аутобус Који се зове ЕУ И аутобус је пред великом провалијом у Који пада. Знаци да том аутобусу треба топовско месо из БиХ. А народ нико не пита да ли це у тај аутобус. Запамтите народ БиХ неце у ту ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.03.2024 10:34

А шта ће бити са изборима. Хоће ли бити скенери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

14.03.2024 10:37

Нећемо у ЕУ. У Б ИХ И РС ТРЕБАМО СМО ПОШТЕНЕ ВОЂЕ ПО ДЕЈТОНУ. Србин.

ОДГОВОРИТЕ