Varhelji se nada da će biti otvoreni pregovori sa BiH

- Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji ocenio je danas da politička koalicija koja je na čelu BiH daje rezultate i izrazio nadu da će Evropski savet sledeće nedelje odlučiti da otvori pristupne pregovore sa BiH, kao što je to predložila Evropska komisija.

Svijet 13.03.2024 | 19:08
Varhelji se nada da će biti otvoreni pregovori sa BiH

Varhelji je, govoreći o potencijalnom datumu za početak pregovora sa BiH, rekao da će Evropska Komisija, ukoliko Evropski savet usvoji predlog o početku pregovora, odmah početi sa pripremom pregovaračkog okvira i izneti ga Savetu. 

On je novinarima, uključujući novinarima prisutnim u ime European newsroom-a, čiji je Tanjug deo, naglasio da u EU ne rade sa rokovima, već isporukom rezultata.

"Veoma je teško prejudicirati koliko je vremena potrebno Savetu da postigne konsenzus. To zahteva jednoglasno mišljenje država članica, ali kada postoji, možemo da pređemo na narednu fazu. Ponudili smo Savetu da smo spremni da ih izvestimo o razvoju događaja, ako to bude potrebno, pre donošenja pregovaračkog okvira", rekao je Varhelji. 

Varhelji je naglasio da je BiH dostigla potreban nivo usklađenosti sa kriterijumima za članstvo, a kada je reč o merama i reformama koje BiH treba da sprovede, spomenuo je Izborni zakon i Zakon o sudovima.

On je, upitan šta misli o upozorenju američke obaveštajne službe o riziku od nasilja na Zapadnom Balkanu i samom izveštaju koji se odnosi i na predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, rekao da Evropska komisija nije obaveštajna agencija da donosi procene.

Varhelji je rekao da Dodikova retorika izaziva zabrinutost, ali je naglasio da su predstavnici RS deo institucija i donošenja odluka u BiH. 

"Oni su takođe deo sprovođenja svih reformi zahvaljujući kojima zemlja sada može da napreduje, a to uključuje i predsednika RS", naglasio je Varhelji. 

(Tanjug) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Vesti 2176. god.

13.03.2024 20:08

BIH je uspjela da se pokrene sa mrtve tačke , kada je u pitanju ulazak u E.U. !

ODGOVORITE
Name

sta reci

14.03.2024 10:16

Samo nas Putin moze ugurati u EU uz pomoc Dodika. Ostali mogu raditi mijenjati sta hoces ali rezultata nece biti. Ko zeli da nesto zna nek vidi sta je sve Makedonija uradila i ??????? Samo ako Putin kaze da zeli jacu saradnju sa Balkanom EU ce nas preko noci primiti . Sve ce biti ispunjeno ko u Rumuniji i Bugarskoj. Ovako kako stvari stoje BiH ce biti primljena zajedno sa Afrikom .

Name

Nebojsa

13.03.2024 20:58

.Mnogo se vi nadate komesare za komsiluk.

ODGOVORITE
Name

Joja

13.03.2024 22:28

Ko si ti covece nebitni okupirani poslusnice ko si sta si u svojoj drzavi ne mozes odlucivati bednice jadni monstrume trolu

ODGOVORITE
Name

j@@@@

14.03.2024 00:41

Samo se ti nadaj,nema od tog ništa dok se vlast ne promjeni na cjelokupnom nivou države,al ovi kako su krenuli teško da će im iko sjedišta od fotelja sasjeći u korijenu,zalijepili su fotelje za dupe loctite lijepkom i nedaju vlast makar odijela poderali😂

ODGOVORITE
Name

Smjesno

14.03.2024 07:17

Cuj BiH postigla uspjeha, ha ha ha,...,u cemu. Koji je kriterijum za ulazak u taj autobus Koji se zove EU I autobus je pred velikom provalijom u Koji pada. Znaci da tom autobusu treba topovsko meso iz BiH. A narod niko ne pita da li ce u taj autobus. Zapamtite narod BiH nece u tu EU.

ODGOVORITE
Name

+

14.03.2024 10:34

A šta će biti sa izborima. Hoće li biti skeneri.

ODGOVORITE
Name

//

14.03.2024 10:37

Nećemo u EU. U B IH I RS TREBAMO SMO POŠTENE VOĐE PO DEJTONU. Srbin.

ODGOVORITE