Почела изградња Прихватилишта за дјецу у ризику

Град Бијељина у сарадњи са швајцарским Каритасом,а на иницијативу Удружења грађана „Отахарин“,отпочело је данас изградњу Прихватилишта за дјецу у ризику. Прихватилиште капацитета 20 штићеника, биће оспособљено најмодернијим системом опреме и заштите,како дјеце,тако и локалног  становништава чији стамбени објекти се налазе у близини.

Република Српска 12.03.2024 | 18:33
Почела изградња Прихватилишта за дјецу у ризику

Просјачење је један од најприсутнијих облика искоришћавања дјеце, а милостињу на улици углавним траже дјеца из ромских, вишечланих породица. Упркос настојањима надлежних, проблем присутан на улицама Бијељине, али и других већих центара у Српској, тешко је ријешити.Изградњом Прихватилишта за дјецу у ризику биће спријечени најтежи облици кршења дјечијих права,речено је на свечаном почетку радова овог објекта.

”Сва мукотрпна административна процедура је иза нас, и ево нас хвала Богу данас на овом градилишту и нека је срећан почетак свим инжињерима,техничким лицима,а потрудићемо се да радови теку несметаном динамиком ”,рекао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

Ана Гос, директор КАРИТАС Швајцарска, подржала је пројекат.

“Ово се дешава у оквиру пројекта Интегралним приступом ка социјалној инклузији, што је било и логично да подржи се прихватилиште за дјецу која су у ствари темељ наше будућности”

Члан групе за израду елабората за оснивање Прихватилишта за дјецу у ризику у граду Бијељина Јованка Вуковић, казала је да је са своје позиције замјеника Омбудсмана за дјецу била веома заинтересавана за ову врсту социјалне услуге.

“То је врло корисна услуга која иде ка дјеци која су у великом ризику и која су најосјетљивија категорија становништва. Управо дјеца која су принуђена да просјече, која се налазе на улици, која немају адекватно родитељско старање, која су у сиромаштву, требају да имају неки облик збрињавања, када се налазе на улици и када немају рјешења органи старатељства за смјештај те дјеце.

Желим да нагласим да је прихватилиште социјална услуга која је јако прихваћена у систему социјалне заштите. Врло је важно, али морамо напоменути да се ради о привременој мјери збрињавања дјеце без адекватног родитељског старања и дјеце у ризику и не треба то схватити као једно чувалиште. Ја се надам да ће ово прихватилиште испунити све очекиване услове у складу са законом о социјалној заштити, а то значи да даје здравствено-хигијенске услове, васпитно-образовне и психолошко-социјалну подршку.”

Наш интерес јесте да се смањи просјачајње када се ради о ромској дјеци и злоупотреба дјеце у радној експлоатацији.Биће ово сигуран простор за сву дјецу која су због неког разлога угрожена,поручио је директор Удружења грађана „Отахарин“ Бијељина Драган Јоковић.

”Данас смо испуњени емоцијама, један период залагања нас свих је уродио плодом и показује се да се стварно, када је права иницијатива и када имате добре партнере може, на крају и остварити и дати резултат.”

Радови на изградњи Прихватилишта за дјецу у Бијељини биће завршени до краја 2025. године када ће комплетан објекат од 400 квадрата бити стављен на употребу.

(БН) Фото: БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тендер

13.03.2024 08:03

Љубиса,јеси ли и овај тендер договорио са призном као и сваки до сада? Пола пије,пола шарцу даје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

13.03.2024 14:06

Јос једна бескорисна изјава господје Јованке Вуковиц.

ОДГОВОРИТЕ