Počela izgradnja Prihvatilišta za djecu u riziku

Grad Bijeljina u saradnji sa švajcarskim Karitasom,a na inicijativu Udruženja građana „Otaharin“,otpočelo je danas izgradnju Prihvatilišta za djecu u riziku. Prihvatilište kapaciteta 20 štićenika, biće osposobljeno najmodernijim sistemom opreme i zaštite,kako djece,tako i lokalnog  stanovništava čiji stambeni objekti se nalaze u blizini.

Republika Srpska 12.03.2024 | 18:33
Počela izgradnja Prihvatilišta za djecu u riziku

Prosjačenje je jedan od najprisutnijih oblika iskorišćavanja djece, a milostinju na ulici uglavnim traže djeca iz romskih, višečlanih porodica. Uprkos nastojanjima nadležnih, problem prisutan na ulicama Bijeljine, ali i drugih većih centara u Srpskoj, teško je riješiti.Izgradnjom Prihvatilišta za djecu u riziku biće spriječeni najteži oblici kršenja dječijih prava,rečeno je na svečanom početku radova ovog objekta.

”Sva mukotrpna administrativna procedura je iza nas, i evo nas hvala Bogu danas na ovom gradilištu i neka je srećan početak svim inžinjerima,tehničkim licima,a potrudićemo se da radovi teku nesmetanom dinamikom ”,rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Ana Gos, direktor KARITAS Švajcarska, podržala je projekat.

“Ovo se dešava u okviru projekta Integralnim pristupom ka socijalnoj inkluziji, što je bilo i logično da podrži se prihvatilište za djecu koja su u stvari temelj naše budućnosti”

Član grupe za izradu elaborata za osnivanje Prihvatilišta za djecu u riziku u gradu Bijeljina Jovanka Vuković, kazala je da je sa svoje pozicije zamjenika Ombudsmana za djecu bila veoma zainteresavana za ovu vrstu socijalne usluge.

“To je vrlo korisna usluga koja ide ka djeci koja su u velikom riziku i koja su najosjetljivija kategorija stanovništva. Upravo djeca koja su prinuđena da prosječe, koja se nalaze na ulici, koja nemaju adekvatno roditeljsko staranje, koja su u siromaštvu, trebaju da imaju neki oblik zbrinjavanja, kada se nalaze na ulici i kada nemaju rješenja organi starateljstva za smještaj te djece.

Želim da naglasim da je prihvatilište socijalna usluga koja je jako prihvaćena u sistemu socijalne zaštite. Vrlo je važno, ali moramo napomenuti da se radi o privremenoj mjeri zbrinjavanja djece bez adekvatnog roditeljskog staranja i djece u riziku i ne treba to shvatiti kao jedno čuvalište. Ja se nadam da će ovo prihvatilište ispuniti sve očekivane uslove u skladu sa zakonom o socijalnoj zaštiti, a to znači da daje zdravstveno-higijenske uslove, vaspitno-obrazovne i psihološko-socijalnu podršku.”

Naš interes jeste da se smanji prosjačajnje kada se radi o romskoj djeci i zloupotreba djece u radnoj eksploataciji.Biće ovo siguran prostor za svu djecu koja su zbog nekog razloga ugrožena,poručio je direktor Udruženja građana „Otaharin“ Bijeljina Dragan Joković.

”Danas smo ispunjeni emocijama, jedan period zalaganja nas svih je urodio plodom i pokazuje se da se stvarno, kada je prava inicijativa i kada imate dobre partnere može, na kraju i ostvariti i dati rezultat.”

Radovi na izgradnji Prihvatilišta za djecu u Bijeljini biće završeni do kraja 2025. godine kada će kompletan objekat od 400 kvadrata biti stavljen na upotrebu.

(BN) Foto: BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tender

13.03.2024 08:03

Ljubisa,jesi li i ovaj tender dogovorio sa priznom kao i svaki do sada? Pola pije,pola šarcu daje

ODGOVORITE
Name

Darko

13.03.2024 14:06

Jos jedna beskorisna izjava gospodje Jovanke Vukovic.

ODGOVORITE