Нема договора, пољопривредници наставили протест

Замјеник пољског министра пољопривреде Михал Колодјејчак изјавио је данас да на састанку пољског премијера Доналда Туска са вођама протеста пољопривредника није постигнут договор, али да ће разговори бити настављени.

Свијет 09.03.2024 | 17:52
Нема договора, пољопривредници наставили протест

Он је рекао да су размотрени захтјеви пољопривредника и да ће Влада 15. марта саопштити какве ће измене бити унесене у Зелени договор.

"Важно је то што ћемо 15. марта моћи да кажемо које промјене ће бити унесене у Зелени договор. Постоји веома велика вјероватноћа да ће најштетније одредбе бити укинуте", рекао је Колодјејчак након трочасовног састанка, преноси агенција ПАП.

Он је подвукао да да укидање одређених еколошких прописа није "једноставно" и да не зависи од једне земље или једног премијера.

 "Говоримо о пољопривредним протестима широм ЕУ... Пољска влада је најгласнија у погледу напуштања појединих прописа", рекао је замјеник министра.

Он је напоменуо да је премијер обећао пољопривредницима да ће влада обезбиједити средства за откуп неколико милиона тона жита. 

"Биће то веома тежак разговор. Имамо одређене финансијске оквире којих се морамо држати", рекао је он, напомињући да влада веома озбиљно схвата актуелне проблеме.

Међутим, један од вођа протеста Томаш Обшански рекао је новинарима да ће пољски фармери наставити протесте, пошто на састанку са Туском није постигнут договор.

Обшански је поручио да ће протести бити настављени и најавио да ће 20. марта бити организована наредна велика блокада путева и градова.

Пољопривредници широм Европске уније позивају на измјене ограничења која им поставља Зелени договор, у оквиру борбе против климатских промјена.

Они такође захтијевају поновно увођење царина на увоз пољопривредних производа из Украјине које су укинуте 2022. године, након почетка руске инвазије. 

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Шлезија,

09.03.2024 17:58

...која обухвата велики дио јужне Пољске, тражи аутономију и кажу да говоре шлезијски језик који се разликује од пољског језика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реци

09.03.2024 20:09

Да је то мрзња према католицима и љубав према протестантима назистима без да ми казес то… који сте ви јадници пуни мрзње хахахах говоре својим језиком ал су пољаци тамо увјек зивјели и презивјели германизацију. Неце се распаст пољска не брини