Додик хоће специјалне везе, Мандић - отворићемо дијалог...

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, казао је да је предсједнику Скупштине Црне Горе и лидеру Нове српске демократије (НСД) Андрији Мандићу доставио предлог споразума о специјалним везама, док је шеф парламента рекао да ће отворити дијалог са представницима власти и опозицијом о том питању.

Регион 27.02.2024 | 14:14
Додик хоће специјалне везе, Мандић - отворићемо дијалог...

Додик је, на заједничкој прес конференцији након састанка са Мандићем у Скупштини, рекао да Република Српска кроз Дејтонски споразум има право на специјалне односе са сусједима и да зато желе да успоставе споразум са Црном Гором.

"Сматрамо да нема ниједног разлога да Црна Гора то не прихвати. Споразум је достављен предсједнику Мандићу. То није ништа против БиХ, већ је ово споразум у областима економије, спорта образовања, културе", појаснио је Додик.

"Некима у Сарајеву ће то сметати, али је то легално. Црна Гора је требало то раније да уради", сматра Додик, додајући да су разговарали и о "неким другим проблемима".

Мандић је рекао да је данас представљени споразум о специјалним везама у складу са Дејтонским споразумом. "А '95. године кад је завршен рат и потписан споразум постојала је СРЈ. То што је насљедница СРЈ Србија, али је Црна Гора имала подједнаке обавезе. Ово је са закашњењем. Бивша власт је ово одбила", рекао је Мандић.

Казао је да ће отвориити дијалог са представницима власти и опозицијом том споразуму.

"Република Српска жели да гради односе са Црном Гором, која жели да има добре односе са РС. То није на штету нијендог грађанина. Ова три пројекта доносе корист буџет у и свим грађанима Црне Горе. Тако ћемо и са Албанијом да причамо о Бојани, Језеру, са Србијом о Лиму", додао је Мандић.

Мандић: Желимо најбоље односе са сусједима

Казао је како Црна Гора жели да ствара најбоље односе са сусједима. "Ако немате истанчан осјећај и за њихове потребе, онда нешто није са вама у реду".

Казао је да му је велика част да прими Додика.

"Сем што сам предсједник Скупштине, ја сам предсједник Нове српске демократије. Нова српска демократија и Савез независних социјалдемократа (СНСД) су сестринске странке. То су прије свега српске странке - српски народ РС подржава њих, а црногорски нас", навео је Мандић.

"Ко поштује Дејтон, поштује и РС. Ко уважава РС, не може без уважавања РС. Ми уважавамо РС, јер уважавамо Босну и Херцеговину. То је одлука великих сила, то је оно што је донио Дејтон. Црна Гора поштује БиХ, Црна Гора поштује РС која је са Федерацијом БиХ створила БиХ. Зато сам данас те поруке мира, подршке пренио Додику", додао је Мандић.

Казао је да су данас разговарали о економији, хидроелектрани "Бук Бијела", о Билећком језеру...

"Како је БиХ подржала пут Црне Горе у ЕУ, први ентитет који нас сријеће на западном путу су РС и БиХ", указао је предсједник Скупштине.

Казао је како је спреман да, на исти начин као што разговара са Додиком, разговара са свим политичарима у региону.

Додик је рекао да је ту да као предсједник РС подржи мир, стабилност и развој Црне Горе и опредјељење за чланство у Европској унији. "Ми смо ка РС опредијељени за ЕУ и као БиХ смо кандидати", указао је он.

"Очекујемо да кроз неке реформе дођемо до статуса посматрача. Европски пут не може бити науштрб идентитета и не може пропагирати јединствену БиХ. БИХ може по узору на Белгију ући у БиХ", поручио је Додик.

Подсјетио је да је Босна и Херцеговина сачињена од два ентитета и три конститутивна народа и поручио да не подржавају унитарну БиХ.

"РС је против уласка НАТО-а. Поштујемо вољу Црне Горе, али тражимо и да се подржи наш став. НАТО је бомбардовао РС, Србију и Црну Гору без одлуке Савјета безбједности", рекао је Додик.

Казао је да поштују право Црне Горе да одлучује о свим питањима.

Додик је рекао и да је дошао да подржи Мандића

"Свима желим - Албанцима, Бошњацима, Црногорцима све најбоље. Али, моја позиција захтијева да подржавам Србе ма гдје били. Као што уважавамо црногорску заједницу у РС, имао припаднике те заједнице на власти. Очекујемо да и српска нација у Црној Гори на тај начин буде заступљена. Вјерујем да може да се изгради прихватљивије друштво, да не буду дискриминисани кад је у питању запошљавање", рекао је Додик.

Каже да је ранија власт у Црној Гори признала Косово "науштрб воље Срба".

"Наши напори су окренути одржавању мира, уважавајући све заједнице. Ми сматрамо да развој економских односа са Црном Гором веома битан. Ових дана ћемо у Бањалуци са кинеском компанијом потписати уговор о обнови пута Фоча - Шћепан поље. То ради РС, а не БиХ", казао је предсједник РС.

"Ако користите БиХ да омаловажите РС, као што је то радио Ђукановић", додаје, "српска заједница је то онемогућила".

"Преко Мандића развијамо најбоље односе са Црном Гором", поручио је он.

"Нудимо Црној Гори да се укључи у мега пројекат, нек нас не блокирају ако неће"

Додик је казао да ће у Требињу бити одржан састанак људи који одлучују о питању Билећког језера.

"Поштујемо реалне захтјеве, нереалне смо одбили. У сваком случају, нешто што је изграђено прије пет деценија, сада имамо ситуацију да Црна Гора није у томе учествовала", рекао је.

Говорио је и о пројекту "Бук Бијела".

"Због Црне Горе смо га редуковали, тај мањи не потапа воде у Црној Гори. Желимо да наставимо пројекат у сарадњи са Србијом. Нека тијела из Црне Горе у сарадњи са Европом покушавају да га спријече. Уколико се врати пројекат велике 'Бук Бијеле', ја ћу бити за то. Ми нудимо Црној Гори да се укљичи у мега пројекат. Ако неће, нек нас не блокирају. Спречавање из Црне Горе креће из Сарајева", навео је предсједник РС.

Додик је казао да је споменуо Мандићу да се прије пар дана састао са руским предсједником Владимиром Путином.

Додик је, на питање новинара како коментарише власт у Црној Гори, рекао да поштује демократски изабрану власт.

Додик: "Српски свијет" феноменална идеја

Пројекат "српског свијета" је, сматра, "феноменална идеја".

Каже да нико не би требало да има нешто против тога "да се Срби организују, изражавају, праве школе..."

Мандић: Злочин у Штрпцима један од најодвратнијих

Мандић је упитан данашњи састанак није најављен на сајту Скупштине, а Додик да прокоментарише то што је данашњи састанак на 31. годишњицу злочина у Штрпцима.

Мандић је рекао да то није имало никакве везе са Штрпцима и да нису знали да се поклапа. "Сваки злочин осуђујемо, посебно у Штрпцима. Он је један од најодвратнијих злочина", поручио је он.

Додик је рекао да починиоци који нису приведени правди треба да се процесуирају и поручио да није хтио да провоцира.

"Имао сам проблем на галаму и тако сам их поздравио", рекао је Додик, мислећи на то што је приликом уласка у зграду Скупштине демонстранте поздравио са три подигнута прста.

Мандић је рекао да данашњи састанак говори о будућности, а не о прошлости.

Рекао је да су грађани годинама путовали лошим путем и да РС жели да гради тај пут да сви који иду ка Фочи, Бањалуци, Сарајеву имају пристојну дионицу.

"То није завршено ни у Југославији, ни у СРЈ, а знамо колико је битно. Захваљујемо Додику јер није јефтино", додаје Мандић.

Каже и да је пројекат "Бук Бијела" и те како важан за грађане Црне Горе.

"Тема око Билећког језера и њиховог коришћења за Боку су тек потенцијали који ће донијети корист. Желим да размишљамо на корист грађана БиХ, РС, Црне Горе..."

Мандић је рекао да ће са задовољством примити и представнике ФБиХ, ако то затраже.

"Вујановић и Ђукановић долазили у Бањалуку, па одједном престали"

Додик је, на питање зашто се није састао са другим званичницима, рекао да уважава изборе у Црној Гори, али да има право на ставове.

"Не желим да избјегнем ништа шта је у корист Црне Горе и Републике Српске. И Вујановић, и Ђукановић су долазили у Бањалуку, само су одједном престали и почели да иду само у Сарајево", додао је.

Додиков син Игор, организациони секретар СНСД-а, раније овог мјесеца је рекао да је црногорском премијеру и лидеру Покрета Европа сад Милојку Спајићу, којег је оптужио да је "изгубио идентитет", имао веома коректан однос и "помагао му да дигне страначку инфраструктуру у Црној Гори".

Додик је, на питање како је његов син то помогао Спајићу, рекао - питај њега.

"Вијести" су јутрос објавиле да предсједник Црне Горе Јаков Милатовић и премијер Милојко Спајић немају званичне информације о Додиковој посјети Црној Гори, нити је од њих званично тражено да се са њим састану.

То је листу потврђено из Канцеларије за односе с јавношћу предсједника и незванично из кабинета премијера.

Из Скупштине јуче нису одговорили на питања “Вијести” да ли је Мандић позвао Додика у посјету, да ли ће бити дочекан уз државничке почасти, као ни које ће бити теме разговора.

(Вијести.ме) Фото: Вијести.ме

Коментари / 53

Оставите коментар
Name

Цуле

27.02.2024 14:47

Добит цес специјалне везе али у к..цу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.02.2024 20:06

Хоце и тамо да гласа на изборима.

Name

Искрено

28.02.2024 03:49

Замајавају народ да се врти било каква прица

Name

Овај мисли

28.02.2024 07:35

гдје год се појави, да га чекају ко у бакинцима

Name

Ре

28.02.2024 08:13

Нема јутрос ништа о Додику? Немојте ме секирати, јел се Миле наспавао, јел попио кафу, јел кењо и каква му је столица, јел обавио доручак. . . ? ртвбн, то нас интересује а не неке друге вести.

Name

Р. Српска

28.02.2024 19:06

Уједињење Црне Горе и Републике Српске је на помолу. Коначно.

Name

јааа

27.02.2024 14:48

Миле фукаро,Црна Гора 2008 године признала КиМ као шиптарску а ти се састајеш са њима..,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

27.02.2024 14:55

КО ИМА АМНЕЗИЈУ?ПА ДОДИК ЈЕ ПРВИ УПТИО ЦЕСТИТКУ МИЛИ ДЈУКАНОВИЦУ И ВЛАДИ ЦРНЕ ГОРЕ КАД СУ ПРОГЛАСИЛИ НЕЗАВИСНОСТ ОД СРБИЈЕ.ПА СТА ТАД БИ О ЗАЈЕДНИСТВУ СРПСКОГ НАРОДА ?ДОКЛЕ ЦЕ СРПСКИ НАРОД ЗДЕРАТИ ОВЕ ЛАЗИ И ПОДВАЛЕ?СВАКИ ДАН СВЕ СИРОМАСНИЈИИ БИЈЕДНИЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овај

27.02.2024 15:14

Овај кога посјети,Рудоња,баш му касбије и не цјетају лале,пази се ти мало Мандућу,све ти је презимењаке отјераониз БиХ,од Мома па на даље

Name

Склероза, задњи степен

27.02.2024 16:31

Лик заборавио да је трчао у наручје сваким бившим, а тек садашњим функционерима да се кити њиховим перјем и збуњује народ глупим националним рецептима а милионе појела маца, - лопина и свјетски муљатор а опет сепочео пред изборе да се рогуши и пријети, неволи електронику која је уведена и у документе, чак и у самопослуге, да продавачи не краду пазар

Name

БОБ

27.02.2024 15:03

ТУ БИТАНГУ ЦИК ПРЕДСЈЕДНИКА НИКО НЕПОДРЖАВА У РС. ПОДРЖАВАЈУ ГА СТРАНЦИ И ТУРИСТА ШМИТ ТАКО ДА ЗНАТЕ ЦРНОГОРЦИ ,ДОК ЈЕ ОН У ПОСЈЕТИ ВАМА СИГУРНО ВАМ СЕ НЕПИШЕ ДОБРО. ЧУВАЈ ТЕ СЕ ЛОПОВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???????

27.02.2024 17:06

ДЕС ЛОПОВЕ

Name

Ахахахааа

27.02.2024 15:04

Па немозе капитал бити депонован без специјалних као у србији!!! Ј9јјј црна земљоооо отвори се! Па доклеее! Ко плаца те путеве безвезнее или траговееее прљавог капиталааа?? Дрзава или је то приватни пут???!!! Приватна писјета и трази спец8јалне везе??? Циркзссс невидјении!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахаааа ха

27.02.2024 15:07

Циркусанти !!! Мисле нсрод луд!!!????

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

27.02.2024 15:08

ИДЕ ДОДО ЦИКЛИЧНО. САД ПАТРИОТА, ПА ОДВАЈАЊЕ, ПА ОПЕТ СПЕЦИЈАЛНЕ ВЕЗЕ. ОН ИЗВАРА НЕКОЛИКО ГЕНЕРАЦИЈА. ПОСЛУЖИ ГА МАНДАТ, ЦИО ЖИВОТ. А БАГРЕ ОД ХИНСАНА, БОЖЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОКА ПРАХ

27.02.2024 17:08

Додик трази специјалне везе да му ЦГ висе незауставља пакете из ЈУЗНЕ АМЕРИКЕ него их директно прослиједе њему јер је РС пред банкротом треба паре некако зарадити

Name

Миле

27.02.2024 15:10

Некати је на срамоту Мандицу стоси примо највецег издајника Српског народа или си и ти један од тих

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

27.02.2024 15:45

Шта је душмани , све вам смета а ? Поцркат ћете у својој злоби !

Name

Ја па ја

27.02.2024 15:10

Није му требало пуно да послије Путина поцне стварати проблеме и комсијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На послу

27.02.2024 15:11

Руски агенат ради задатак и само куха сто висе мозе на овом јадном Балкану

ОДГОВОРИТЕ
Name

који је дебил бурле

27.02.2024 15:46

Дудуце кад цес апецијалне везе поцети уговарати са Северном Корејом.

Name

Да Да

27.02.2024 17:03

Тито је био Британски агент, а овај, баш њих "највише напада" ! Нису Руси сисали весло, знају они како ствари стоје, само нема потребе да таласају !

Name

Истина

27.02.2024 15:12

Сладак си ! ти све блокирас а тебе нико да не дира, ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

27.02.2024 15:24

Словенцима си дао РИТЕ Угљевик, Хрватима РИТЕ Гацко, шта ћеш сада Црногорцима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој тебе

27.02.2024 21:25

Па зна се, Билецу.

Name

Ре

28.02.2024 03:54

А Србији дао мрки угаљ, копа се у Медини код Мг, сваки дан се извкаце камиони и камиони

Name

сава

27.02.2024 15:25

Додик је отисао у Црну Гору да пренесе поздраве Великог Брата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар Кочић

27.02.2024 15:29

Црногорци добро се чувајте јер је овај преварант зајебо сваког са ким се састао.Добро чувајте буџет јер ће вам га гарант опљачкати јер је нешто намирисао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.02.2024 07:55

Веци су они преваранти од Додика!

Name

Нормалан

27.02.2024 15:46

Српски свет, на цело ставите дритана. Каква ли је то економија ако је сваки мјесец задузење од неколико десетака милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

27.02.2024 15:54

Диктатор са истим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Окиз

27.02.2024 16:07

Додик би специјалне везе успоставио са ђаволом само неби сарађивао са федерацијом јер му је циљ показати да ова дрзава немозе функционирати. Треба рацунати да це му се све као Бумеранг вратити јер сви су га вец процитали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Битанга

27.02.2024 16:37

Све је то велика лаз. Он це завадити све народе на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

27.02.2024 16:41

Миле-ронхил је навече зло Српског народа, а време је људи да се освјестимо и не дозволимо нашем ,,Лукашенку" да нас и даље прави будалама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драко

27.02.2024 16:54

Какове користи обичан грађанин има од тих специјалних веза , ако неко зна да ми појасни. Ето имамо и са Србијом и сваки пута ме изврате на граници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гфк

27.02.2024 16:57

Додик увазава Босну и Херцеговину као: гоодбyе БиХ wелцоме РСЕxит, једино Срби заслузују и могу имати дрзаву остали у БиХ су неспособни, граница постоји итд. Једно ријецју, сероња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуна уста

27.02.2024 16:57

Мира,напретка,уважавања...Па се онда крсте...Српска посла.Прошло је вријеме кад су вам те смицалице пролазиле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

27.02.2024 16:59

Наредјење из Васингтона да поцне карати и комсије.Мој миле јадна ти та главурда лоповска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

27.02.2024 17:00

Са Србијом имамо "специјалне везе", па се зна десити, да на гранци чекамо сатима, а са Црну Гору поготово, када је туристичка сезона ! Једноставније ући у Е. У. , него у ове мјесне заједнице !

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааа

27.02.2024 17:10

Миле,црногорци су признали КиМ 2008 а ти им на ноге идеш,имаш ли образа или ти је образ ђон па ти свеједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рwгерендум

27.02.2024 23:14

Није народ нити це икада ... Власт је свака пролазна а народ остаје...

Name

А

27.02.2024 18:55

Српски свет

ОДГОВОРИТЕ
Name

И треба

27.02.2024 19:12

БиХ и ЦГ да умају специјалне везе, сто да не увијек су биле јаке и корисне везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА...из масе

27.02.2024 20:04

Твоје специјалне везе су у и са Сарајевом главним градом дрзаве нам БиХ Сто прије сватис бице нам свима боље и без тензија икаквих окрени се дрзави својој . БЛАТИС И СВАСТА ПРИЦАС КАКО САРАЈЕВО НЕМОЗЕ ОДЛУЦИВАТИ НИСТА У РС-у..Додо да знас да мозе ПОСТО НУДИС СПЕЦИЈАЛНЕ ВЕЗЕ СА Црном Гором директно нарусавас односе а и није дозвољено на нивоу двију дрзава а то су дрзава БиХ И ЦРНА ГОРА УРАЗУМИ СЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У Дејтону

27.02.2024 23:27

Је дозвољено да мозе склапати специјалне везе са киме зели РС. Нпр. са Русијом, Кином, САД, Енглеском итд...

Name

Ре

29.02.2024 20:01

Маса у Дејтину је колико знам дозвољене специјалне везе са земљама бивше Југославије одосно окрузења ... шта ти измишљаш мозете и ви Федерација ако желите са ким желите ...

Name

СРБИЈИ и Ц Г

27.02.2024 20:15

ЧУВАЈТЕ БРАТСТВО И ЈЕДИНСТВО КАО ЗЕНИЦУ ОЧИ ВАШИХ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бдлс

27.02.2024 21:24

Богами, Миле, ја бих одмах отварао амбасаду РС у Подгорици, па ста коста да коста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКТАШИ

27.02.2024 21:48

ХАПСИТЕ БАНДИТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.02.2024 22:09

Рудоња би и два опанка завадио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

28.02.2024 07:54

Нецемо с њима специјалне везе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио Дјапа

28.02.2024 12:39

Браво за Милорада Додика и Андрију Мандица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија корупција

29.02.2024 08:51

А шта су то 'специјалне везе'..?? Осим што је привилегована пљачка, пљачка, корупција, отимачина под аболицијом, под заштитом, има ли још шта..??!! Па наравно да нема.

ОДГОВОРИТЕ