Dodik hoće specijalne veze, Mandić - otvorićemo dijalog...

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kazao je da je predsjedniku Skupštine Crne Gore i lideru Nove srpske demokratije (NSD) Andriji Mandiću dostavio predlog sporazuma o specijalnim vezama, dok je šef parlamenta rekao da će otvoriti dijalog sa predstavnicima vlasti i opozicijom o tom pitanju.

Region 27.02.2024 | 14:14
Dodik hoće specijalne veze, Mandić - otvorićemo dijalog...

Dodik je, na zajedničkoj pres konferenciji nakon sastanka sa Mandićem u Skupštini, rekao da Republika Srpska kroz Dejtonski sporazum ima pravo na specijalne odnose sa susjedima i da zato žele da uspostave sporazum sa Crnom Gorom.

"Smatramo da nema nijednog razloga da Crna Gora to ne prihvati. Sporazum je dostavljen predsjedniku Mandiću. To nije ništa protiv BiH, već je ovo sporazum u oblastima ekonomije, sporta obrazovanja, kulture", pojasnio je Dodik.

"Nekima u Sarajevu će to smetati, ali je to legalno. Crna Gora je trebalo to ranije da uradi", smatra Dodik, dodajući da su razgovarali i o "nekim drugim problemima".

Mandić je rekao da je danas predstavljeni sporazum o specijalnim vezama u skladu sa Dejtonskim sporazumom. "A '95. godine kad je završen rat i potpisan sporazum postojala je SRJ. To što je nasljednica SRJ Srbija, ali je Crna Gora imala podjednake obaveze. Ovo je sa zakašnjenjem. Bivša vlast je ovo odbila", rekao je Mandić.

Kazao je da će otvoriiti dijalog sa predstavnicima vlasti i opozicijom tom sporazumu.

"Republika Srpska želi da gradi odnose sa Crnom Gorom, koja želi da ima dobre odnose sa RS. To nije na štetu nijendog građanina. Ova tri projekta donose korist budžet u i svim građanima Crne Gore. Tako ćemo i sa Albanijom da pričamo o Bojani, Jezeru, sa Srbijom o Limu", dodao je Mandić.

Mandić: Želimo najbolje odnose sa susjedima

Kazao je kako Crna Gora želi da stvara najbolje odnose sa susjedima. "Ako nemate istančan osjećaj i za njihove potrebe, onda nešto nije sa vama u redu".

Kazao je da mu je velika čast da primi Dodika.

"Sem što sam predsjednik Skupštine, ja sam predsjednik Nove srpske demokratije. Nova srpska demokratija i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) su sestrinske stranke. To su prije svega srpske stranke - srpski narod RS podržava njih, a crnogorski nas", naveo je Mandić.

"Ko poštuje Dejton, poštuje i RS. Ko uvažava RS, ne može bez uvažavanja RS. Mi uvažavamo RS, jer uvažavamo Bosnu i Hercegovinu. To je odluka velikih sila, to je ono što je donio Dejton. Crna Gora poštuje BiH, Crna Gora poštuje RS koja je sa Federacijom BiH stvorila BiH. Zato sam danas te poruke mira, podrške prenio Dodiku", dodao je Mandić.

Kazao je da su danas razgovarali o ekonomiji, hidroelektrani "Buk Bijela", o Bilećkom jezeru...

"Kako je BiH podržala put Crne Gore u EU, prvi entitet koji nas srijeće na zapadnom putu su RS i BiH", ukazao je predsjednik Skupštine.

Kazao je kako je spreman da, na isti način kao što razgovara sa Dodikom, razgovara sa svim političarima u regionu.

Dodik je rekao da je tu da kao predsjednik RS podrži mir, stabilnost i razvoj Crne Gore i opredjeljenje za članstvo u Evropskoj uniji. "Mi smo ka RS opredijeljeni za EU i kao BiH smo kandidati", ukazao je on.

"Očekujemo da kroz neke reforme dođemo do statusa posmatrača. Evropski put ne može biti nauštrb identiteta i ne može propagirati jedinstvenu BiH. BIH može po uzoru na Belgiju ući u BiH", poručio je Dodik.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina sačinjena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i poručio da ne podržavaju unitarnu BiH.

"RS je protiv ulaska NATO-a. Poštujemo volju Crne Gore, ali tražimo i da se podrži naš stav. NATO je bombardovao RS, Srbiju i Crnu Goru bez odluke Savjeta bezbjednosti", rekao je Dodik.

Kazao je da poštuju pravo Crne Gore da odlučuje o svim pitanjima.

Dodik je rekao i da je došao da podrži Mandića

"Svima želim - Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima sve najbolje. Ali, moja pozicija zahtijeva da podržavam Srbe ma gdje bili. Kao što uvažavamo crnogorsku zajednicu u RS, imao pripadnike te zajednice na vlasti. Očekujemo da i srpska nacija u Crnoj Gori na taj način bude zastupljena. Vjerujem da može da se izgradi prihvatljivije društvo, da ne budu diskriminisani kad je u pitanju zapošljavanje", rekao je Dodik.

Kaže da je ranija vlast u Crnoj Gori priznala Kosovo "nauštrb volje Srba".

"Naši napori su okrenuti održavanju mira, uvažavajući sve zajednice. Mi smatramo da razvoj ekonomskih odnosa sa Crnom Gorom veoma bitan. Ovih dana ćemo u Banjaluci sa kineskom kompanijom potpisati ugovor o obnovi puta Foča - Šćepan polje. To radi RS, a ne BiH", kazao je predsjednik RS.

"Ako koristite BiH da omalovažite RS, kao što je to radio Đukanović", dodaje, "srpska zajednica je to onemogućila".

"Preko Mandića razvijamo najbolje odnose sa Crnom Gorom", poručio je on.

"Nudimo Crnoj Gori da se uključi u mega projekat, nek nas ne blokiraju ako neće"

Dodik je kazao da će u Trebinju biti održan sastanak ljudi koji odlučuju o pitanju Bilećkog jezera.

"Poštujemo realne zahtjeve, nerealne smo odbili. U svakom slučaju, nešto što je izgrađeno prije pet decenija, sada imamo situaciju da Crna Gora nije u tome učestvovala", rekao je.

Govorio je i o projektu "Buk Bijela".

"Zbog Crne Gore smo ga redukovali, taj manji ne potapa vode u Crnoj Gori. Želimo da nastavimo projekat u saradnji sa Srbijom. Neka tijela iz Crne Gore u saradnji sa Evropom pokušavaju da ga spriječe. Ukoliko se vrati projekat velike 'Buk Bijele', ja ću biti za to. Mi nudimo Crnoj Gori da se ukljiči u mega projekat. Ako neće, nek nas ne blokiraju. Sprečavanje iz Crne Gore kreće iz Sarajeva", naveo je predsjednik RS.

Dodik je kazao da je spomenuo Mandiću da se prije par dana sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dodik je, na pitanje novinara kako komentariše vlast u Crnoj Gori, rekao da poštuje demokratski izabranu vlast.

Dodik: "Srpski svijet" fenomenalna ideja

Projekat "srpskog svijeta" je, smatra, "fenomenalna ideja".

Kaže da niko ne bi trebalo da ima nešto protiv toga "da se Srbi organizuju, izražavaju, prave škole..."

Mandić: Zločin u Štrpcima jedan od najodvratnijih

Mandić je upitan današnji sastanak nije najavljen na sajtu Skupštine, a Dodik da prokomentariše to što je današnji sastanak na 31. godišnjicu zločina u Štrpcima.

Mandić je rekao da to nije imalo nikakve veze sa Štrpcima i da nisu znali da se poklapa. "Svaki zločin osuđujemo, posebno u Štrpcima. On je jedan od najodvratnijih zločina", poručio je on.

Dodik je rekao da počinioci koji nisu privedeni pravdi treba da se procesuiraju i poručio da nije htio da provocira.

"Imao sam problem na galamu i tako sam ih pozdravio", rekao je Dodik, misleći na to što je prilikom ulaska u zgradu Skupštine demonstrante pozdravio sa tri podignuta prsta.

Mandić je rekao da današnji sastanak govori o budućnosti, a ne o prošlosti.

Rekao je da su građani godinama putovali lošim putem i da RS želi da gradi taj put da svi koji idu ka Foči, Banjaluci, Sarajevu imaju pristojnu dionicu.

"To nije završeno ni u Jugoslaviji, ni u SRJ, a znamo koliko je bitno. Zahvaljujemo Dodiku jer nije jeftino", dodaje Mandić.

Kaže i da je projekat "Buk Bijela" i te kako važan za građane Crne Gore.

"Tema oko Bilećkog jezera i njihovog korišćenja za Boku su tek potencijali koji će donijeti korist. Želim da razmišljamo na korist građana BiH, RS, Crne Gore..."

Mandić je rekao da će sa zadovoljstvom primiti i predstavnike FBiH, ako to zatraže.

"Vujanović i Đukanović dolazili u Banjaluku, pa odjednom prestali"

Dodik je, na pitanje zašto se nije sastao sa drugim zvaničnicima, rekao da uvažava izbore u Crnoj Gori, ali da ima pravo na stavove.

"Ne želim da izbjegnem ništa šta je u korist Crne Gore i Republike Srpske. I Vujanović, i Đukanović su dolazili u Banjaluku, samo su odjednom prestali i počeli da idu samo u Sarajevo", dodao je.

Dodikov sin Igor, organizacioni sekretar SNSD-a, ranije ovog mjeseca je rekao da je crnogorskom premijeru i lideru Pokreta Evropa sad Milojku Spajiću, kojeg je optužio da je "izgubio identitet", imao veoma korektan odnos i "pomagao mu da digne stranačku infrastrukturu u Crnoj Gori".

Dodik je, na pitanje kako je njegov sin to pomogao Spajiću, rekao - pitaj njega.

"Vijesti" su jutros objavile da predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i premijer Milojko Spajić nemaju zvanične informacije o Dodikovoj posjeti Crnoj Gori, niti je od njih zvanično traženo da se sa njim sastanu.

To je listu potvrđeno iz Kancelarije za odnose s javnošću predsjednika i nezvanično iz kabineta premijera.

Iz Skupštine juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je Mandić pozvao Dodika u posjetu, da li će biti dočekan uz državničke počasti, kao ni koje će biti teme razgovora.

(Vijesti.me) Foto: Vijesti.me

Komentari / 53

Ostavite komentar
Name

Cule

27.02.2024 14:47

Dobit ces specijalne veze ali u k..cu

ODGOVORITE
Name

Re

27.02.2024 20:06

Hoce i tamo da glasa na izborima.

Name

Iskreno

28.02.2024 03:49

Zamajavaju narod da se vrti bilo kakva prica

Name

Ovaj misli

28.02.2024 07:35

gdje god se pojavi, da ga čekaju ko u bakincima

Name

Re

28.02.2024 08:13

Nema jutros ništa o Dodiku? Nemojte me sekirati, jel se Mile naspavao, jel popio kafu, jel kenjo i kakva mu je stolica, jel obavio doručak. . . ? rtvbn, to nas interesuje a ne neke druge vesti.

Name

R. Srpska

28.02.2024 19:06

Ujedinjenje Crne Gore i Republike Srpske je na pomolu. Konačno.

Name

jaaa

27.02.2024 14:48

Mile fukaro,Crna Gora 2008 godine priznala KiM kao šiptarsku a ti se sastaješ sa njima..,

ODGOVORITE
Name

Xy

27.02.2024 14:55

KO IMA AMNEZIJU?PA DODIK JE PRVI UPTIO CESTITKU MILI DJUKANOVICU I VLADI CRNE GORE KAD SU PROGLASILI NEZAVISNOST OD SRBIJE.PA STA TAD BI O ZAJEDNISTVU SRPSKOG NARODA ?DOKLE CE SRPSKI NAROD ZDERATI OVE LAZI I PODVALE?SVAKI DAN SVE SIROMASNIJII BIJEDNIJI.

ODGOVORITE
Name

Ovaj

27.02.2024 15:14

Ovaj koga posjeti,Rudonja,baš mu kasbije i ne cjetaju lale,pazi se ti malo Manduću,sve ti je prezimenjake otjeraoniz BiH,od Moma pa na dalje

Name

Skleroza, zadnji stepen

27.02.2024 16:31

Lik zaboravio da je trčao u naručje svakim bivšim, a tek sadašnjim funkcionerima da se kiti njihovim perjem i zbunjuje narod glupim nacionalnim receptima a milione pojela maca, - lopina i svjetski muljator a opet sepočeo pred izbore da se roguši i prijeti, nevoli elektroniku koja je uvedena i u dokumente, čak i u samoposluge, da prodavači ne kradu pazar

Name

BOB

27.02.2024 15:03

TU BITANGU CIK PREDSJEDNIKA NIKO NEPODRŽAVA U RS. PODRŽAVAJU GA STRANCI I TURISTA ŠMIT TAKO DA ZNATE CRNOGORCI ,DOK JE ON U POSJETI VAMA SIGURNO VAM SE NEPIŠE DOBRO. ČUVAJ TE SE LOPOVA.

ODGOVORITE
Name

???????

27.02.2024 17:06

DES LOPOVE

Name

Ahahahaaa

27.02.2024 15:04

Pa nemoze kapital biti deponovan bez specijalnih kao u srbiji!!! J9jjj crna zemljoooo otvori se! Pa dokleee! Ko placa te puteve bezveznee ili tragoveeee prljavog kapitalaaa?? Drzava ili je to privatni put???!!! Privatna pisjeta i trazi spec8jalne veze??? Cirkzsss nevidjenii!!

ODGOVORITE
Name

Ahaaaa ha

27.02.2024 15:07

Cirkusanti !!! Misle nsrod lud!!!????

ODGOVORITE
Name

+

27.02.2024 15:08

IDE DODO CIKLIČNO. SAD PATRIOTA, PA ODVAJANJE, PA OPET SPECIJALNE VEZE. ON IZVARA NEKOLIKO GENERACIJA. POSLUŽI GA MANDAT, CIO ŽIVOT. A BAGRE OD HINSANA, BOŽE.

ODGOVORITE
Name

KOKA PRAH

27.02.2024 17:08

Dodik trazi specijalne veze da mu CG vise nezaustavlja pakete iz JUZNE AMERIKE nego ih direktno proslijede njemu jer je RS pred bankrotom treba pare nekako zaraditi

Name

Mile

27.02.2024 15:10

Nekati je na sramotu Mandicu stosi primo najveceg izdajnika Srpskog naroda ili si i ti jedan od tih

ODGOVORITE
Name

X

27.02.2024 15:45

Šta je dušmani , sve vam smeta a ? Pocrkat ćete u svojoj zlobi !

Name

Ja pa ja

27.02.2024 15:10

Nije mu trebalo puno da poslije Putina pocne stvarati probleme i komsijama.

ODGOVORITE
Name

Na poslu

27.02.2024 15:11

Ruski agenat radi zadatak i samo kuha sto vise moze na ovom jadnom Balkanu

ODGOVORITE
Name

koji je debil burle

27.02.2024 15:46

Duduce kad ces apecijalne veze poceti ugovarati sa Severnom Korejom.

Name

Da Da

27.02.2024 17:03

Tito je bio Britanski agent, a ovaj, baš njih "najviše napada" ! Nisu Rusi sisali veslo, znaju oni kako stvari stoje, samo nema potrebe da talasaju !

Name

Istina

27.02.2024 15:12

Sladak si ! ti sve blokiras a tebe niko da ne dira, ha ha ha

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

27.02.2024 15:24

Slovencima si dao RITE Ugljevik, Hrvatima RITE Gacko, šta ćeš sada Crnogorcima?

ODGOVORITE
Name

Joj tebe

27.02.2024 21:25

Pa zna se, Bilecu.

Name

Re

28.02.2024 03:54

A Srbiji dao mrki ugalj, kopa se u Medini kod Mg, svaki dan se izvkace kamioni i kamioni

Name

sava

27.02.2024 15:25

Dodik je otisao u Crnu Goru da prenese pozdrave Velikog Brata

ODGOVORITE
Name

Petar Kočić

27.02.2024 15:29

Crnogorci dobro se čuvajte jer je ovaj prevarant zajebo svakog sa kim se sastao.Dobro čuvajte budžet jer će vam ga garant opljačkati jer je nešto namirisao

ODGOVORITE
Name

Re

28.02.2024 07:55

Veci su oni prevaranti od Dodika!

Name

Normalan

27.02.2024 15:46

Srpski svet, na celo stavite dritana. Kakva li je to ekonomija ako je svaki mjesec zaduzenje od nekoliko desetaka miliona.

ODGOVORITE
Name

Olja

27.02.2024 15:54

Diktator sa istim

ODGOVORITE
Name

Okiz

27.02.2024 16:07

Dodik bi specijalne veze uspostavio sa đavolom samo nebi sarađivao sa federacijom jer mu je cilj pokazati da ova drzava nemoze funkcionirati. Treba racunati da ce mu se sve kao Bumerang vratiti jer svi su ga vec procitali.

ODGOVORITE
Name

Bitanga

27.02.2024 16:37

Sve je to velika laz. On ce zavaditi sve narode na ovim prostorima.

ODGOVORITE
Name

Milojko

27.02.2024 16:41

Mile-ronhil je naveče zlo Srpskog naroda, a vreme je ljudi da se osvjestimo i ne dozvolimo našem ,,Lukašenku" da nas i dalje pravi budalama.

ODGOVORITE
Name

Drako

27.02.2024 16:54

Kakove koristi običan građanin ima od tih specijalnih veza , ako neko zna da mi pojasni. Eto imamo i sa Srbijom i svaki puta me izvrate na granici.

ODGOVORITE
Name

Gfk

27.02.2024 16:57

Dodik uvazava Bosnu i Hercegovinu kao: goodbye BiH welcome RSExit, jedino Srbi zasluzuju i mogu imati drzavu ostali u BiH su nesposobni, granica postoji itd. Jedno rijecju, seronja.

ODGOVORITE
Name

Puna usta

27.02.2024 16:57

Mira,napretka,uvažavanja...Pa se onda krste...Srpska posla.Prošlo je vrijeme kad su vam te smicalice prolazile

ODGOVORITE
Name

Glas

27.02.2024 16:59

Naredjenje iz Vasingtona da pocne karati i komsije.Moj mile jadna ti ta glavurda lopovska.

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

27.02.2024 17:00

Sa Srbijom imamo "specijalne veze", pa se zna desiti, da na granci čekamo satima, a sa Crnu Goru pogotovo, kada je turistička sezona ! Jednostavnije ući u E. U. , nego u ove mjesne zajednice !

ODGOVORITE
Name

jaaa

27.02.2024 17:10

Mile,crnogorci su priznali KiM 2008 a ti im na noge ideš,imaš li obraza ili ti je obraz đon pa ti svejedno.

ODGOVORITE
Name

Rwgerendum

27.02.2024 23:14

Nije narod niti ce ikada ... Vlast je svaka prolazna a narod ostaje...

Name

A

27.02.2024 18:55

Srpski svet

ODGOVORITE
Name

I treba

27.02.2024 19:12

BiH i CG da umaju specijalne veze, sto da ne uvijek su bile jake i korisne veze.

ODGOVORITE
Name

JA...iz mase

27.02.2024 20:04

Tvoje specijalne veze su u i sa Sarajevom glavnim gradom drzave nam BiH Sto prije svatis bice nam svima bolje i bez tenzija ikakvih okreni se drzavi svojoj . BLATIS I SVASTA PRICAS KAKO SARAJEVO NEMOZE ODLUCIVATI NISTA U RS-u..Dodo da znas da moze POSTO NUDIS SPECIJALNE VEZE SA Crnom Gorom direktno narusavas odnose a i nije dozvoljeno na nivou dviju drzava a to su drzava BiH I CRNA GORA URAZUMI SE.

ODGOVORITE
Name

U Dejtonu

27.02.2024 23:27

Je dozvoljeno da moze sklapati specijalne veze sa kime zeli RS. Npr. sa Rusijom, Kinom, SAD, Engleskom itd...

Name

Re

29.02.2024 20:01

Masa u Dejtinu je koliko znam dozvoljene specijalne veze sa zemljama bivše Jugoslavije odosno okruzenja ... šta ti izmišljaš mozete i vi Federacija ako želite sa kim želite ...

Name

SRBIJI i C G

27.02.2024 20:15

ČUVAJTE BRATSTVO I JEDINSTVO KAO ZENICU OČI VAŠIH .

ODGOVORITE
Name

Bdls

27.02.2024 21:24

Bogami, Mile, ja bih odmah otvarao ambasadu RS u Podgorici, pa sta kosta da kosta.

ODGOVORITE
Name

LAKTAŠI

27.02.2024 21:48

HAPSITE BANDITA

ODGOVORITE
Name

re

27.02.2024 22:09

Rudonja bi i dva opanka zavadio.

ODGOVORITE
Name

Prijedor

28.02.2024 07:54

Necemo s njima specijalne veze!

ODGOVORITE
Name

Dario Djapa

28.02.2024 12:39

Bravo za Milorada Dodika i Andriju Mandica

ODGOVORITE
Name

Empirija korupcija

29.02.2024 08:51

A šta su to 'specijalne veze'..?? Osim što je privilegovana pljačka, pljačka, korupcija, otimačina pod abolicijom, pod zaštitom, ima li još šta..??!! Pa naravno da nema.

ODGOVORITE