"Важно је подизати свијест о малигним болестима код дјеце"

Уочи обиљежавања Свјетског дана дјеце обољеле од малигних болести на Тргу Крајине у Бањалуци подијељен је промотивни материјал, а уједно је и скренута пажња на ову опаку болест. Ниједно дијете ни породица не би требало сами да се суочавају са раком, поручују из Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра".

Република Српска 10.02.2024 | 17:08
"Важно је подизати свијест о малигним болестима код дјеце"
У Универзитетском клиничком центру Републике Српске од малигних болести годишње се лијечи око 30 дјеце. Најчешћа малигна болест је леукемија, која има најбоље изгледе за изљечење. Тешка је борба кроз коју пролазе породице чија се дјеца суочавају са овим најтежим обољењима, кажу они који су побиједили болест.
 
“Имам 21 годину И прије 10 година сам се лијечила од ове опаке болести. Оперисала сам тумор на малом мозгу, малигни. Моја борба је трајала пет година И данас сам супер”, прича Данијела Стојчић из Бањалуке.
 
“Ја сам се лијечио 2013. године. Подршка свих је битна. Када дође до момента враћања у друштво и разред значи подршка из заједнице", наглашава Милош Малешевић.
 
Родитељска кућа у Бањалуци ради осам година а тренутно у њој борави шест породица. Попуњени су сви капацитети, истичу у Удружењу "Искра".
 
“До сада је кроз њу прошло 193 дјеце са својим породицама. Наравно тамо је И школа да дјеца не губе годину. Покренули смо пројекат да дјеци која се лијече омогућимо лакши упис у средње школе И факултете”, изјавио је Милан Берић, предсједник Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" 
 
Свјетски дан дјеце обољеле од рака обиљежава се 15. фебруара сваке године, с циљем информисања јавности о симптомима, начину лијечења, исходу и посљедицама које носе захтјевне терапије. Златне машнице симбол су борбе обољеле дјеце.
 
 
(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

антивакс

10.02.2024 21:38

Дјеца добијају рак због вакцина, дакле не дозволити вакцинацију дјеце, вакцине су највеће зло.

ОДГОВОРИТЕ