"Važno je podizati svijest o malignim bolestima kod djece"

Uoči obilježavanja Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti na Trgu Krajine u Banjaluci podijeljen je promotivni materijal, a ujedno je i skrenuta pažnja na ovu opaku bolest. Nijedno dijete ni porodica ne bi trebalo sami da se suočavaju sa rakom, poručuju iz Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra".

Republika Srpska 10.02.2024 | 17:08
"Važno je podizati svijest o malignim bolestima kod djece"
U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske od malignih bolesti godišnje se liječi oko 30 djece. Najčešća maligna bolest je leukemija, koja ima najbolje izglede za izlječenje. Teška je borba kroz koju prolaze porodice čija se djeca suočavaju sa ovim najtežim oboljenjima, kažu oni koji su pobijedili bolest.
 
“Imam 21 godinu I prije 10 godina sam se liječila od ove opake bolesti. Operisala sam tumor na malom mozgu, maligni. Moja borba je trajala pet godina I danas sam super”, priča Danijela Stojčić iz Banjaluke.
 
“Ja sam se liječio 2013. godine. Podrška svih je bitna. Kada dođe do momenta vraćanja u društvo i razred znači podrška iz zajednice", naglašava Miloš Malešević.
 
Roditeljska kuća u Banjaluci radi osam godina a trenutno u njoj boravi šest porodica. Popunjeni su svi kapaciteti, ističu u Udruženju "Iskra".
 
“Do sada je kroz nju prošlo 193 djece sa svojim porodicama. Naravno tamo je I škola da djeca ne gube godinu. Pokrenuli smo projekat da djeci koja se liječe omogućimo lakši upis u srednje škole I fakultete”, izjavio je Milan Berić, predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" 
 
Svjetski dan djece oboljele od raka obilježava se 15. februara svake godine, s ciljem informisanja javnosti o simptomima, načinu liječenja, ishodu i posljedicama koje nose zahtjevne terapije. Zlatne mašnice simbol su borbe oboljele djece.
 
 
(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

antivaks

10.02.2024 21:38

Djeca dobijaju rak zbog vakcina, dakle ne dozvoliti vakcinaciju djece, vakcine su najveće zlo.

ODGOVORITE