Лука Петровић "надувао" тендер за бањалучку фирму

Електропривреда РС вишеструко је надувала вриједност тендера за израду студија за изградњу Термоелектране Гацко 2, а услове за учешће на тендеру прилагодила бањалучкој фирми Институт за грађевинарство (ИГ), открива ЦАПИТАЛ.

Република Српска 26.01.2024 | 19:59
Лука Петровић "надувао" тендер за бањалучку фирму

Двије фирме – „Ида инжењеринг“ из Бугојна и „Ибис“ из Завидовића – упутиле су жалбе у којима износе низ замјерки на три тендера у вриједности од по 950.000 КМ без ПДВ-а, а основна замјерка је да је њихова вриједност вишеструко прецијењена.

Ријеч је о тендерима за израду пројектно-техничке документације неопходне за прибављање локацијских услова, затим за израду пројектно-техничке документације за исходовање еколошке дозволе и за израду пројектно-техничке документације за добијање концесије за изградњу ТЕ Гацко 2.

Услове може испунити само један понуђач

Обје фирме жалиле су се на услове тендера који се односе на техничке карактеристике понуђача према којима се тражи да у протекле три године имају успјешно реализован уговор на изради Урбанистичко-техничких услова у вриједности од најмање 500.000 КМ.

„Услови који се односе на искуство понуђача на сличним пословима нису у складу са минималним условима које је уговорни орган дужан поставити. Прије свега истичемо да у БиХ и ширем окружењу не постоји објекат за који је вриједност израде урбанистичко-техничких услова 500.000 КМ, те је оваквим условом значајно ограничена активна конкуренција“, наводи се у жалби фирме „Ибис“ из Завидовића.

Оно што би било примјерено за предметну набавку, каже се даље, јесте да уговорни орган захтјева од понуђача да имају искусто на реализацији урбанистичко-техничких услова енергетских објеката без навођења било каквих вриједности уговора.

„Стављање акцента искључиво на вриједност услуга, чини да је овај услов готово немогуће испунити или то може испунити само један понуђач, што је у супротности са основним принципима прописаним Законом о јавним набавкама БиХ“, наводи се у жалби Ибис-а.

Идентичну замјерку изнијела је и фирма „Ида“ из Бугојна која је у својој жалби навела да „услов који се односи на успјешно искуство понуђача на реализацији једног уговора у вриједности не мањој од 500.000 КМ у значајној мјери ограничава активну и праведну конкуренцију“.

„У БиХ не постоји објекат за који вриједност Студија економске оправданости износи 500.000 КМ, чиме се дискриминишу понуђачи који имају богато и успјешно искуство на реализацији других сличних услуга и погодује тачно одређеним понуђачима“, наводи се у жалби ове фирме.

Из ове фирме прецизирају да израда Студија економске оправданости и/или Студија изводљивости по обиму и врсти послова нису документи који могу достићи вриједност од 500.000 КМ и истичу да су „чак ријетки и објекти за које Студије економске оправданости достижу вриједност од 50.000 КМ“.

„Студија економске оправданости је стручни документ којим се само оцјењује економски аспекат оправданости изградње неког објекта и представља основу за добијање концесије“, каже се у жалби.

Поред жалби ове двије фирме, саговорници ЦАПИТАЛ-а одлично упућени у рад Комисије за јавне набавке ЕРС-а кажу да се услови тендера по налогу генералног директора ЕРС-а Луке Петровића прилагођавају Институту за грађевинарство ИГ, а да је главни извршилац директор „ТЕ Гацко 2“ Игор Милојевић.

„Милојевић је члановима Комисије за јавне набавке донио три папира са исписаним условима које све лиценце и референце мора да има фирма да би добила овај тендер, а то су у ствари услови које испуњава само Институт за грађевинарство ИГ“, тврди наш саговорник

Иста пројектно-техничка документација се плаћа три пута по 950.000 КМ
Он истиче да је свима јасно да Европска унија не дозвољава градњу нових термоелектрана и да се све ради само како би се из ЕРС-а извукли и опрали милиони марака.

„Јасно је да ниједна финансијска институције неће дати новац за градњу нове ТЕ због става Европске енергетске заједнице и забране градње нових термоелектрана, па је очигледно циљ само да се измисли неки пројекат и преко њега оперу милиони“, каже наш извор.

Према његовим ријечима, међу условима тендера су и неки који немају никакве везе са оним што је предмет набавке, већ су само преписане лиценце ИГ-а.

„Постављени су тендерски услови да фирме понуђачи мораји имати лиценце за израду геолошких и рударских пројеката, заштите на раду, израду еколошких студија, а све то у ствари нема везе са законима, јер се не ради о изради никаквих геолошких или рударских пројеката“, објашњава наш саговорник.

У сва три тендера, наставља он, пише да треба урадити пројектно-техничку документацију, тако да испада да се три пута по 950.000 КМ плаћа једна те иста пројектно-техничка документација.

„Комисији за јавне набавке је стигло пет жалби, али члановима је речено да их само одбијајају. У међувремену су, сигурно усљед притисака, три жалбе повучене, али поједини чланови комисије не желе да учествују у незаконитим радњама и одбијају да потпишу додјелу тендера“, каже наш саговорник, додајући да су до сада многи чланови Комисије за јавне набавке у ЕРС смијењени и доведени подобни кадрови који извршавају налоге.

Милојевић одбацује оптужбе

Директор ТЕ Гацко 2 Игор Милојевић одбацује све оптужбе на свој рачун и каже да је Комисија за јавне набавке која је именована из ЕРС-а ангажована да прегледа тендерску документацију, понуде и на отварању понуда.

„Комисија нема апсолутно никакве везе са састављањем тендерског документа, јер је исти састављан од стране стручног лица које је ангажовано за тај посао уговором о дјелу што је у оквирима закона о јавним набавкама. Самим тим тврдња да је комисија по мом налогу састављала тендерски документ је неистинита“, каже Милојевић.

Он додаје да је на сваку жалбу која је пристигла благовремено одговорено и жалбе су дјелимично прихваћене, а све, како каже, по прописима како налаже закон о јавним набавкама.

„Одговорно тврдим да нисам давао никакаве упуте како треба да изгледа тендерски документ и какве услове треба да има“, каже Милојевић.

Коментар нисмо успјели добити од Луке Петровића јер није одговарао на телефонске позиве.

Дан касније огласили су се из Електропривреде, који наводе да се услови тендера нису формирали у МХ „ЕРС“, Матично предузеће а.д. Требиње, јер предузеће Термоелектрана Гацко – Развој и инвестиција је правно лице које самостално дјелује.

Наводећи да се то не може доводити у везу са поступком набавке ни Матично предзеће, ни генерални директор Лука Петровић, али признају да је тачно, када је у питању процес јавне набавке, да су стизале жалбе и да су прихваћене као дјелимично основане.

Тврде да притисака за повлачење жалби није било, као ни уплитања у процес спровођења набавке и додјелу уговора.

"Обзиром да је поступак јавне набавке у току, Комисија за спровођење набавке још се није ни састајала, па су малициозни наводи да је имала било какав утицај на сам тендерски документ, а камоли на понуде које још нису ни приспјеле. Након отварања понуда које је заказано за прву седмицу фебруара, именована Комисија ће стећи увид у број понуда и њихову валидност, и дати стручну оцјену истих о чему ћете бити благовремено обавјештени јер се ради о јавном документу", каже се, између осталог, у реаговању Електроприведе Републике Српске.

БН/Цапитал) Фото:Цапитал

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

Само због овог

26.01.2024 20:25

“Посла” сматрам да Лука Петровиц треба да буде јавно стрељан. ЈАВНО СТРЕЉАН или ОБЈЕСЕН. ЈАВНО! Ово није позив на насиље, вец став оцајног цовјека који не мозе поднијети висе овакву мафију на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

w

26.01.2024 20:51

Кинески закони.

Name

Боки

26.01.2024 21:20

Највећи олош и лопов кога је имала Република Српска, икад!

Name

Сале

26.01.2024 22:04

Института је власник интеграл и тај Институт ИГ ради све мутне послове за Интеграл ради надзоре тамо гдје је Интеграл изводјац и тако перу милионе. Е мој народе

Name

Ре Само за овог!

26.01.2024 22:23

Другар због таквих узасних претњи могао би бити кривицно гоњен и зестоко осудјен! Сјети се како је један у Србији претио Вуцицу па сад грије дупе у прдекани!

Name

ЦУТАЊЕ

26.01.2024 22:50

ЈА ЦУТИМ ТИ ЦУТИС ОН ЦУТИ МИ ЦУТИМО ВИ ЦУТИЦЕ ОНИ КРАДУ!!

Name

Бојана

26.01.2024 20:30

Политичари лопови, као што је Лука Лопујдра пљачкају, отимају, варају, краду српској дјеци хљеб из уста, краду им будућност. Народ покоран, научио на потлаченост ћути и трпи. Некада смо трпили Турке, па Аустро-Угарску, па Павелића и НДХ, све смо их издржали, али ову "нашу" српску власт нећемо преживјети, трећину су раселили, трећину опљачкали, а трећину у земљу натјерали. Бурло Додиг и Лука Лопујдра, Папак гробари Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

додо

26.01.2024 20:39

Свака част, коса колико је има трреба да се носи, а не буде мафијашко безбожно јаје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

26.01.2024 21:47

Државо питам те,докле ће више овај брњо петровић харати по теби...

Name

Народ

26.01.2024 20:48

Све је то урадјено да се мало помогне Интеграл да добије јос који милион мало је добио, а ви сиротињо и пензинери тразите по контењерима. Лука Петровиц је купио милионске некретнине по Београду на води, а интеграл је опљацкако цитаву дрзаву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Лаловиц - Лакинг

26.01.2024 20:49

А ста казе премијер Висковиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.01.2024 22:42

Исти су они.

Name

Слобо

26.01.2024 23:07

Висковиц казе само крадите

Name

Б. Л.

26.01.2024 20:53

Засто Цапитал необјави ко је власник ИГ-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

26.01.2024 22:31

Па зна се власник ИГ је интеграл то је њихов институт који су они направили да им покрива надзоре да им даје атесте за све криминалне радње које они изводе на аутопутевима

Name

Славко

26.01.2024 20:57

САМО КРАДИТЕ СТО ВИСЕ МОЗЕТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобода народу

26.01.2024 20:58

Врло брзо це Лука Петровиц у затвор заједно са својим сефом па це све вратити отето народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.01.2024 08:09

Из твојих уста у Бозије уши.

Name

Сл

26.01.2024 21:03

Лоповлук невидјени.у затвор треба да иду лопови белосвјетски тасне масне обицни сељаци кркани са крватама.фуј доце и тај дан.Дан правде па цес ти цело на робују лагано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интеграл

26.01.2024 21:09

Узели смо све паре из будзета РС из Електропривреде из Аутопутева и онда нас цуди сто смо добили санкције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новалиц

26.01.2024 21:17

Сад кад је премијер Новалиц осудјен на 4 године затвора ред је да и Висковиц добије 5 година за Корона Сатор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за само због овога

26.01.2024 21:23

Тацно тако, сваки дан нас је све висе који "пуцамо" због ове власти и лоповлука. Неце ово изаци на добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

26.01.2024 22:37

СТА ТАЈ ИНСТИТУТ РАДИ ЦУЈЕМ ДА ОН ПОКРИВА ПРЉАВЕ ПОСЛОВЕ ЛУКЕ ПЕТРОВИЦА НА ИЗГРАДЊИ ТУНЕЛА ДАБАР ДА ОНИ ПОТПИСУЈУ СВЕ КРИМИНАЛНЕ МИЛИОНЕ КОЈИ СЕ ТАМО ПЕРУ А КОЈЕ ИЗВОДИ ИНЕГРАЛ И ПРАВИ АНЕКСЕ УГОВОРА. СВИ ЦЕ ОНИ У ЗАТВОР УБРЗО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

27.01.2024 07:44

Гдје је онај вепар Станаревић та фирма мозе бити само неки протоцни бојлер за кеадју,прање и извлачење буџетских пара...ако је Новалиц добио 4 год, Станаревиц је у рангу 44 године, Лука Петровић мин.444 године, Бурле 4.444 године итд. За лијек им требале украдене народне паре дабогда,њима а И свакоме

Name

ГАЦАНИН

27.01.2024 15:27

КАКВА ЦРНА ТЕ други блок када нас и овај постојеци блок удави немоземо да дисемо у ЕУ затварају свеТЕ а Лука хоце да просирује постојеце да би могао ОН и његов Газда јос мало украду пара мало им било црне ЗЕМЉЕ ОЛОС БАГРА

Name

ЛУЦИАНО

26.01.2024 22:41

Па ста хоцете народе дао сам кумовској фирми све. Дао сам им да граде Мост на Требисњици, дао сам им да граде Тунел Дабар, дао сам им да граде ХЕ Дабар, дао сам им да граде Базен у Требињу све сам им дао и ста са хоцете цркните од зависти

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАТВОР

26.01.2024 22:56

Само све у затвор. Луку осудити на дозивотну а тај институт затворити увести им санкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Побогу

27.01.2024 08:08

Ста се цека са хапсењима треба кренути од Сипее панпо реду тегелтијееед висковуца цвијановицке бањца стевсндицаа црнолистасииии похарали све милионеее Интеграл оереее пикраооо дрзавуууу!!!

Name

Свемир

26.01.2024 23:12

Крадемо и красцемо сто висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

26.01.2024 23:39

Шта би тек нашли да уђете у архиве тендера на РиТе "Угљевик", милијарде марака су покрадене, не на надиване тендере, већ на измишљене, за послове који се никада нису десили, измишљали неке студије, елаборате за које су тендер добиле фирме које немају ни искуство ни кадар за те послове. На РиТЕ Угљевик је за 20 година покрадено пара кроз тендере да су се могле три нове савреме и чисте термоелетране изградити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

27.01.2024 00:06

Само у затвор све лопове Луку и остале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ре Само због овог

27.01.2024 00:24

Па ста да казе? Да их наградумо, да цутимо јос двадесет година . Да сви одемо. Ово сто раде је злоупотреба, криминал, пљацка дрзавне фирме, отимање новца од радника у странацке и приватне дзепове? До када це се овскве ствари десавати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нова Варос

27.01.2024 00:45

Хоће ли се комшије Интегралци икада најести, зна ли ико?! ДаБогда у њима све остало, стока ненаједена!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ре

27.01.2024 11:13

Али странке су самоооо Групе Лоповаа Великее и мале раде за велике! Тако разбијено гласацко тијело! Криминаллллллл за Гинуса!!!!!!!! Хијенеее све поотимасе покрадосеее! Ваљају се у прљавом капиталуууу!!!

Name

Луне

27.01.2024 01:32

Отимај док мозес доцице време и од тебе Це узети и народу вратити сто си оплацкао Свакако је народно и бице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

27.01.2024 06:10

Највећи непријатељи Српске су Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

27.01.2024 07:31

У затвор цес и ти ,полако близи вам се крај !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интеграл

27.01.2024 08:02

Перац милионаааа!!!! Интеграл лоповска фирма регистрованаа за лоповлук сваке врстеееее! Лукаа под хитно мора бити ухапсен сли Европска Полиција да хапси! Не партијскокоалиционааа!!!!! Европске тузиоце Европске судије! Калигулееееее 21 вијека! Заробили све дрзавне ибституције! Све преписују грунтовноооо лопивскиииии на родбину кумовее подобнее увознеее и домацее по мадјарској србији словенији турскиј рудији извлацеее перу прљави кспитал зиве ксо паразити окупани нспирлитани једу пијуу возсјууух се визни парк за гинусаа једууууу по нсјнизој цијени а народу Поскупљењааа до грлаа пљацкааа невидјене у ИСТОРИЈИ ! Овог народа! Злооо! И пионире произвели типа вулицке шумског!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобода

27.01.2024 08:17

Народе ослободите се ових напасти, губара, покрадосе све остацемо гола сиротиња. Видиите ста раде само милионе дају онима који вец имају миионе да постану јос богатији а народ јос сиромаснији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Санкције

27.01.2024 08:19

Само их треба пустити да узму милионе па да добију санкције као и Интеграл. Хоце да граде Термоелктрану на угаља а Европа це им одмах увести санкције па нека онда виде како це радити и за кога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба

27.01.2024 08:52

Њима новаца,долазе локални избори у октобру па ваља покусати купити и покрасти јос једне изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљацка

27.01.2024 09:12

Није ово ниста. Тај Институт је вец од Луке Петровица добио милионе за надзоре Тунела Дабар да му покрије непредвидјене радове 30 милиона које це он и интеграл равномјерно подијелити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

27.01.2024 09:19

Народе не брините цим се потписе са ЕУ споразум о придрузивању долазе Европаки тузиоци и сви це они бити похапсени. Не знају они ста им се спрема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лукин дио

27.01.2024 12:51

Пола пије пола сарцу даје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

27.01.2024 15:30

По овом очито мало плачу аутошовинисти из Републике Српске зашто је добила посао на тендеру фирма из Републике Српске а није добила фирма из Федерације БиХ из Завидовића!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плацу

27.01.2024 18:43

Плаце народ који је покраден. Има се за милионе кумоској фирми а нема за wц папир и лијекове за Клиницком. Патриоте нема ста

Name

Милан

27.01.2024 19:36

У ствари,већина је у праву,сигурно се ради о злоупотреби положаја и истражни органи би требали све то преиспитати!

Name

Искрено

27.01.2024 17:14

Предмет истраге би требао да буде !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

28.01.2024 10:10

Покрали су све сто су могли и јос им мало. Тај интеграл је покрао милионе на градњи аутопутева, накднадних радова и анекса. Само у Аутопутевима РС Интеграл је доуговорио путем разних анекса укупно 150 милиона КМ. Да само за анексе основних уговора 150 милиона покрадених. Па ви народе цекајте пензију од 300 КМ цекајте у реду за јавну кухињу, цекајте у реду за лијекове или отидијите па видите те изградјене виле по Новој Вароси од покраденог народног новца. Правда за народ а затвор за лопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корпорација Интеграл

28.01.2024 10:15

Ста је све покрадено кроз изградњу Аутопута Бл-Градиска, кроз изградњу Зграде Владе, кроз изградњу Тунела Цемерно, кроз изградњу Аутопута Бл-Добој..... Пуно се украло од народа изградиле се виле, хотели, базени, али све це то ДЈАВО ОДНИЈЕТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛОПОВИ

28.01.2024 16:03

Дзаба крадете све це вам то бити одузето а ви це те у бајбукану. Мало је интеграл покрао од ове дрзаве па им треба јос који милион. ДАБОГДА ИМ ПРИСЈЕЛО

ОДГОВОРИТЕ