Luka Petrović "naduvao" tender za banjalučku firmu

Elektroprivreda RS višestruko je naduvala vrijednost tendera za izradu studija za izgradnju Termoelektrane Gacko 2, a uslove za učešće na tenderu prilagodila banjalučkoj firmi Institut za građevinarstvo (IG), otkriva CAPITAL.

Republika Srpska 26.01.2024 | 19:59
Luka Petrović "naduvao" tender za banjalučku firmu

Dvije firme – „Ida inženjering“ iz Bugojna i „Ibis“ iz Zavidovića – uputile su žalbe u kojima iznose niz zamjerki na tri tendera u vrijednosti od po 950.000 KM bez PDV-a, a osnovna zamjerka je da je njihova vrijednost višestruko precijenjena.

Riječ je o tenderima za izradu projektno-tehničke dokumentacije neophodne za pribavljanje lokacijskih uslova, zatim za izradu projektno-tehničke dokumentacije za ishodovanje ekološke dozvole i za izradu projektno-tehničke dokumentacije za dobijanje koncesije za izgradnju TE Gacko 2.

Uslove može ispuniti samo jedan ponuđač

Obje firme žalile su se na uslove tendera koji se odnose na tehničke karakteristike ponuđača prema kojima se traži da u protekle tri godine imaju uspješno realizovan ugovor na izradi Urbanističko-tehničkih uslova u vrijednosti od najmanje 500.000 KM.

„Uslovi koji se odnose na iskustvo ponuđača na sličnim poslovima nisu u skladu sa minimalnim uslovima koje je ugovorni organ dužan postaviti. Prije svega ističemo da u BiH i širem okruženju ne postoji objekat za koji je vrijednost izrade urbanističko-tehničkih uslova 500.000 KM, te je ovakvim uslovom značajno ograničena aktivna konkurencija“, navodi se u žalbi firme „Ibis“ iz Zavidovića.

Ono što bi bilo primjereno za predmetnu nabavku, kaže se dalje, jeste da ugovorni organ zahtjeva od ponuđača da imaju iskusto na realizaciji urbanističko-tehničkih uslova energetskih objekata bez navođenja bilo kakvih vrijednosti ugovora.

„Stavljanje akcenta isključivo na vrijednost usluga, čini da je ovaj uslov gotovo nemoguće ispuniti ili to može ispuniti samo jedan ponuđač, što je u suprotnosti sa osnovnim principima propisanim Zakonom o javnim nabavkama BiH“, navodi se u žalbi Ibis-a.

Identičnu zamjerku iznijela je i firma „Ida“ iz Bugojna koja je u svojoj žalbi navela da „uslov koji se odnosi na uspješno iskustvo ponuđača na realizaciji jednog ugovora u vrijednosti ne manjoj od 500.000 KM u značajnoj mjeri ograničava aktivnu i pravednu konkurenciju“.

„U BiH ne postoji objekat za koji vrijednost Studija ekonomske opravdanosti iznosi 500.000 KM, čime se diskriminišu ponuđači koji imaju bogato i uspješno iskustvo na realizaciji drugih sličnih usluga i pogoduje tačno određenim ponuđačima“, navodi se u žalbi ove firme.

Iz ove firme preciziraju da izrada Studija ekonomske opravdanosti i/ili Studija izvodljivosti po obimu i vrsti poslova nisu dokumenti koji mogu dostići vrijednost od 500.000 KM i ističu da su „čak rijetki i objekti za koje Studije ekonomske opravdanosti dostižu vrijednost od 50.000 KM“.

„Studija ekonomske opravdanosti je stručni dokument kojim se samo ocjenjuje ekonomski aspekat opravdanosti izgradnje nekog objekta i predstavlja osnovu za dobijanje koncesije“, kaže se u žalbi.

Pored žalbi ove dvije firme, sagovornici CAPITAL-a odlično upućeni u rad Komisije za javne nabavke ERS-a kažu da se uslovi tendera po nalogu generalnog direktora ERS-a Luke Petrovića prilagođavaju Institutu za građevinarstvo IG, a da je glavni izvršilac direktor „TE Gacko 2“ Igor Milojević.

„Milojević je članovima Komisije za javne nabavke donio tri papira sa ispisanim uslovima koje sve licence i reference mora da ima firma da bi dobila ovaj tender, a to su u stvari uslovi koje ispunjava samo Institut za građevinarstvo IG“, tvrdi naš sagovornik

Ista projektno-tehnička dokumentacija se plaća tri puta po 950.000 KM
On ističe da je svima jasno da Evropska unija ne dozvoljava gradnju novih termoelektrana i da se sve radi samo kako bi se iz ERS-a izvukli i oprali milioni maraka.

„Jasno je da nijedna finansijska institucije neće dati novac za gradnju nove TE zbog stava Evropske energetske zajednice i zabrane gradnje novih termoelektrana, pa je očigledno cilj samo da se izmisli neki projekat i preko njega operu milioni“, kaže naš izvor.

Prema njegovim riječima, među uslovima tendera su i neki koji nemaju nikakve veze sa onim što je predmet nabavke, već su samo prepisane licence IG-a.

„Postavljeni su tenderski uslovi da firme ponuđači moraji imati licence za izradu geoloških i rudarskih projekata, zaštite na radu, izradu ekoloških studija, a sve to u stvari nema veze sa zakonima, jer se ne radi o izradi nikakvih geoloških ili rudarskih projekata“, objašnjava naš sagovornik.

U sva tri tendera, nastavlja on, piše da treba uraditi projektno-tehničku dokumentaciju, tako da ispada da se tri puta po 950.000 KM plaća jedna te ista projektno-tehnička dokumentacija.

„Komisiji za javne nabavke je stiglo pet žalbi, ali članovima je rečeno da ih samo odbijajaju. U međuvremenu su, sigurno usljed pritisaka, tri žalbe povučene, ali pojedini članovi komisije ne žele da učestvuju u nezakonitim radnjama i odbijaju da potpišu dodjelu tendera“, kaže naš sagovornik, dodajući da su do sada mnogi članovi Komisije za javne nabavke u ERS smijenjeni i dovedeni podobni kadrovi koji izvršavaju naloge.

Milojević odbacuje optužbe

Direktor TE Gacko 2 Igor Milojević odbacuje sve optužbe na svoj račun i kaže da je Komisija za javne nabavke koja je imenovana iz ERS-a angažovana da pregleda tendersku dokumentaciju, ponude i na otvaranju ponuda.

„Komisija nema apsolutno nikakve veze sa sastavljanjem tenderskog dokumenta, jer je isti sastavljan od strane stručnog lica koje je angažovano za taj posao ugovorom o djelu što je u okvirima zakona o javnim nabavkama. Samim tim tvrdnja da je komisija po mom nalogu sastavljala tenderski dokument je neistinita“, kaže Milojević.

On dodaje da je na svaku žalbu koja je pristigla blagovremeno odgovoreno i žalbe su djelimično prihvaćene, a sve, kako kaže, po propisima kako nalaže zakon o javnim nabavkama.

„Odgovorno tvrdim da nisam davao nikakave upute kako treba da izgleda tenderski dokument i kakve uslove treba da ima“, kaže Milojević.

Komentar nismo uspjeli dobiti od Luke Petrovića jer nije odgovarao na telefonske pozive.

Dan kasnije oglasili su se iz Elektroprivrede, koji navode da se uslovi tendera nisu formirali u MH „ERS“, Matično preduzeće a.d. Trebinje, jer preduzeće Termoelektrana Gacko – Razvoj i investicija je pravno lice koje samostalno djeluje.

Navodeći da se to ne može dovoditi u vezu sa postupkom nabavke ni Matično predzeće, ni generalni direktor Luka Petrović, ali priznaju da je tačno, kada je u pitanju proces javne nabavke, da su stizale žalbe i da su prihvaćene kao djelimično osnovane.

Tvrde da pritisaka za povlačenje žalbi nije bilo, kao ni uplitanja u proces sprovođenja nabavke i dodjelu ugovora.

"Obzirom da je postupak javne nabavke u toku, Кomisija za sprovođenje nabavke još se nije ni sastajala, pa su maliciozni navodi da je imala bilo kakav uticaj na sam tenderski dokument, a kamoli na ponude koje još nisu ni prispjele. Nakon otvaranja ponuda koje je zakazano za prvu sedmicu februara, imenovana Кomisija će steći uvid u broj ponuda i njihovu validnost, i dati stručnu ocjenu istih o čemu ćete biti blagovremeno obavješteni jer se radi o javnom dokumentu", kaže se, između ostalog, u reagovanju Elektroprivede Republike Srpske.

BN/Capital) Foto:Capital

Komentari / 51

Ostavite komentar
Name

Samo zbog ovog

26.01.2024 20:25

“Posla” smatram da Luka Petrovic treba da bude javno streljan. JAVNO STRELJAN ili OBJESEN. JAVNO! Ovo nije poziv na nasilje, vec stav ocajnog covjeka koji ne moze podnijeti vise ovakvu mafiju na vlasti.

ODGOVORITE
Name

w

26.01.2024 20:51

Kineski zakoni.

Name

Boki

26.01.2024 21:20

Najveći ološ i lopov koga je imala Republika Srpska, ikad!

Name

Sale

26.01.2024 22:04

Instituta je vlasnik integral i taj Institut IG radi sve mutne poslove za Integral radi nadzore tamo gdje je Integral izvodjac i tako peru milione. E moj narode

Name

Re Samo za ovog!

26.01.2024 22:23

Drugar zbog takvih uzasnih pretnji mogao bi biti krivicno gonjen i zestoko osudjen! Sjeti se kako je jedan u Srbiji pretio Vucicu pa sad grije dupe u prdekani!

Name

CUTANJE

26.01.2024 22:50

JA CUTIM TI CUTIS ON CUTI MI CUTIMO VI CUTICE ONI KRADU!!

Name

Bojana

26.01.2024 20:30

Političari lopovi, kao što je Luka Lopujdra pljačkaju, otimaju, varaju, kradu srpskoj djeci hljeb iz usta, kradu im budućnost. Narod pokoran, naučio na potlačenost ćuti i trpi. Nekada smo trpili Turke, pa Austro-Ugarsku, pa Pavelića i NDH, sve smo ih izdržali, ali ovu "našu" srpsku vlast nećemo preživjeti, trećinu su raselili, trećinu opljačkali, a trećinu u zemlju natjerali. Burlo Dodig i Luka Lopujdra, Papak grobari Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

dodo

26.01.2024 20:39

Svaka čast, kosa koliko je ima trreba da se nosi, a ne bude mafijaško bezbožno jaje

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

26.01.2024 21:47

Državo pitam te,dokle će više ovaj brnjo petrović harati po tebi...

Name

Narod

26.01.2024 20:48

Sve je to uradjeno da se malo pomogne Integral da dobije jos koji milion malo je dobio, a vi sirotinjo i penzineri trazite po kontenjerima. Luka Petrovic je kupio milionske nekretnine po Beogradu na vodi, a integral je opljackako citavu drzavu

ODGOVORITE
Name

Dragan Lalovic - Laking

26.01.2024 20:49

A sta kaze premijer Viskovic

ODGOVORITE
Name

Re

26.01.2024 22:42

Isti su oni.

Name

Slobo

26.01.2024 23:07

Viskovic kaze samo kradite

Name

B. L.

26.01.2024 20:53

Zasto Capital neobjavi ko je vlasnik IG-a

ODGOVORITE
Name

Luka

26.01.2024 22:31

Pa zna se vlasnik IG je integral to je njihov institut koji su oni napravili da im pokriva nadzore da im daje ateste za sve kriminalne radnje koje oni izvode na autoputevima

Name

Slavko

26.01.2024 20:57

SAMO KRADITE STO VISE MOZETE

ODGOVORITE
Name

Sloboda narodu

26.01.2024 20:58

Vrlo brzo ce Luka Petrovic u zatvor zajedno sa svojim sefom pa ce sve vratiti oteto narodu.

ODGOVORITE
Name

Re

27.01.2024 08:09

Iz tvojih usta u Bozije uši.

Name

Sl

26.01.2024 21:03

Lopovluk nevidjeni.u zatvor treba da idu lopovi belosvjetski tasne masne obicni seljaci krkani sa krvatama.fuj doce i taj dan.Dan pravde pa ces ti celo na robuju lagano.

ODGOVORITE
Name

Integral

26.01.2024 21:09

Uzeli smo sve pare iz budzeta RS iz Elektroprivrede iz Autoputeva i onda nas cudi sto smo dobili sankcije

ODGOVORITE
Name

Novalic

26.01.2024 21:17

Sad kad je premijer Novalic osudjen na 4 godine zatvora red je da i Viskovic dobije 5 godina za Korona Sator

ODGOVORITE
Name

Re za samo zbog ovoga

26.01.2024 21:23

Tacno tako, svaki dan nas je sve vise koji "pucamo" zbog ove vlasti i lopovluka. Nece ovo izaci na dobro.

ODGOVORITE
Name

Sasa

26.01.2024 22:37

STA TAJ INSTITUT RADI CUJEM DA ON POKRIVA PRLJAVE POSLOVE LUKE PETROVICA NA IZGRADNJI TUNELA DABAR DA ONI POTPISUJU SVE KRIMINALNE MILIONE KOJI SE TAMO PERU A KOJE IZVODI INEGRAL I PRAVI ANEKSE UGOVORA. SVI CE ONI U ZATVOR UBRZO

ODGOVORITE
Name

Realno

27.01.2024 07:44

Gdje je onaj vepar Stanarević ta firma moze biti samo neki protocni bojler za keadju,pranje i izvlačenje budžetskih para...ako je Novalic dobio 4 god, Stanarevic je u rangu 44 godine, Luka Petrović min.444 godine, Burle 4.444 godine itd. Za lijek im trebale ukradene narodne pare dabogda,njima a I svakome

Name

GACANIN

27.01.2024 15:27

KAKVA CRNA TE drugi blok kada nas i ovaj postojeci blok udavi nemozemo da disemo u EU zatvaraju sveTE a Luka hoce da prosiruje postojece da bi mogao ON i njegov Gazda jos malo ukradu para malo im bilo crne ZEMLJE OLOS BAGRA

Name

LUCIANO

26.01.2024 22:41

Pa sta hocete narode dao sam kumovskoj firmi sve. Dao sam im da grade Most na Trebisnjici, dao sam im da grade Tunel Dabar, dao sam im da grade HE Dabar, dao sam im da grade Bazen u Trebinju sve sam im dao i sta sa hocete crknite od zavisti

ODGOVORITE
Name

ZATVOR

26.01.2024 22:56

Samo sve u zatvor. Luku osuditi na dozivotnu a taj institut zatvoriti uvesti im sankcije.

ODGOVORITE
Name

Pobogu

27.01.2024 08:08

Sta se ceka sa hapsenjima treba krenuti od Sipee panpo redu tegeltijeeed viskovuca cvijanovicke banjca stevsndicaa crnolistasiiii poharali sve milioneee Integral oereee pikraooo drzavuuuu!!!

Name

Svemir

26.01.2024 23:12

Krademo i krascemo sto vise

ODGOVORITE
Name

radnik

26.01.2024 23:39

Šta bi tek našli da uđete u arhive tendera na RiTe "Ugljevik", milijarde maraka su pokradene, ne na nadivane tendere, već na izmišljene, za poslove koji se nikada nisu desili, izmišljali neke studije, elaborate za koje su tender dobile firme koje nemaju ni iskustvo ni kadar za te poslove. Na RiTE Ugljevik je za 20 godina pokradeno para kroz tendere da su se mogle tri nove savreme i čiste termoeletrane izgraditi.

ODGOVORITE
Name

Bojan

27.01.2024 00:06

Samo u zatvor sve lopove Luku i ostale

ODGOVORITE
Name

Re Re Samo zbog ovog

27.01.2024 00:24

Pa sta da kaze? Da ih nagradumo, da cutimo jos dvadeset godina . Da svi odemo. Ovo sto rade je zloupotreba, kriminal, pljacka drzavne firme, otimanje novca od radnika u stranacke i privatne dzepove? Do kada ce se ovskve stvari desavati?

ODGOVORITE
Name

Nova Varos

27.01.2024 00:45

Hoće li se komšije Integralci ikada najesti, zna li iko?! DaBogda u njima sve ostalo, stoka nenajedena!!!

ODGOVORITE
Name

Za re

27.01.2024 11:13

Ali stranke su samoooo Grupe Lopovaa Velikee i male rade za velike! Tako razbijeno glasacko tijelo! Kriminalllllll za Ginusa!!!!!!!! Hijeneee sve pootimase pokradoseee! Valjaju se u prljavom kapitaluuuu!!!

Name

Lune

27.01.2024 01:32

Otimaj dok mozes docice vreme i od tebe Ce uzeti i narodu vratiti sto si oplackao Svakako je narodno i bice

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

27.01.2024 06:10

Najveći neprijatelji Srpske su Srbi.

ODGOVORITE
Name

Mladen

27.01.2024 07:31

U zatvor ces i ti ,polako blizi vam se kraj !!!

ODGOVORITE
Name

Integral

27.01.2024 08:02

Perac milionaaaa!!!! Integral lopovska firma registrovanaa za lopovluk svake vrsteeeee! Lukaa pod hitno mora biti uhapsen sli Evropska Policija da hapsi! Ne partijskokoalicionaaa!!!!! Evropske tuzioce Evropske sudije! Kaliguleeeeee 21 vijeka! Zarobili sve drzavne ibstitucije! Sve prepisuju gruntovnoooo lopivskiiiii na rodbinu kumovee podobnee uvozneee i domacee po madjarskoj srbiji sloveniji turskij rudiji izvlaceee peru prljavi kspital zive kso paraziti okupani nspirlitani jedu pijuu vozsjuuuh se vizni park za ginusaa jeduuuuu po nsjnizoj cijeni a narodu Poskupljenjaaa do grlaa pljackaaa nevidjene u ISTORIJI ! Ovog naroda! Zlooo! I pionire proizveli tipa vulicke šumskog!

ODGOVORITE
Name

Sloboda

27.01.2024 08:17

Narode oslobodite se ovih napasti, gubara, pokradose sve ostacemo gola sirotinja. Vidiite sta rade samo milione daju onima koji vec imaju miione da postanu jos bogatiji a narod jos siromasniji

ODGOVORITE
Name

Sankcije

27.01.2024 08:19

Samo ih treba pustiti da uzmu milione pa da dobiju sankcije kao i Integral. Hoce da grade Termoelktranu na ugalja a Evropa ce im odmah uvesti sankcije pa neka onda vide kako ce raditi i za koga.

ODGOVORITE
Name

Treba

27.01.2024 08:52

Njima novaca,dolaze lokalni izbori u oktobru pa valja pokusati kupiti i pokrasti jos jedne izbore

ODGOVORITE
Name

Pljacka

27.01.2024 09:12

Nije ovo nista. Taj Institut je vec od Luke Petrovica dobio milione za nadzore Tunela Dabar da mu pokrije nepredvidjene radove 30 miliona koje ce on i integral ravnomjerno podijeliti

ODGOVORITE
Name

Narod

27.01.2024 09:19

Narode ne brinite cim se potpise sa EU sporazum o pridruzivanju dolaze Evropaki tuzioci i svi ce oni biti pohapseni. Ne znaju oni sta im se sprema

ODGOVORITE
Name

Lukin dio

27.01.2024 12:51

Pola pije pola sarcu daje

ODGOVORITE
Name

Milan

27.01.2024 15:30

Po ovom očito malo plaču autošovinisti iz Republike Srpske zašto je dobila posao na tenderu firma iz Republike Srpske a nije dobila firma iz Federacije BiH iz Zavidovića!

ODGOVORITE
Name

Placu

27.01.2024 18:43

Place narod koji je pokraden. Ima se za milione kumoskoj firmi a nema za wc papir i lijekove za Klinickom. Patriote nema sta

Name

Milan

27.01.2024 19:36

U stvari,većina je u pravu,sigurno se radi o zloupotrebi položaja i istražni organi bi trebali sve to preispitati!

Name

Iskreno

27.01.2024 17:14

Predmet istrage bi trebao da bude !?

ODGOVORITE
Name

Pravda

28.01.2024 10:10

Pokrali su sve sto su mogli i jos im malo. Taj integral je pokrao milione na gradnji autoputeva, nakdnadnih radova i aneksa. Samo u Autoputevima RS Integral je dougovorio putem raznih aneksa ukupno 150 miliona KM. Da samo za anekse osnovnih ugovora 150 miliona pokradenih. Pa vi narode cekajte penziju od 300 KM cekajte u redu za javnu kuhinju, cekajte u redu za lijekove ili otidijite pa vidite te izgradjene vile po Novoj Varosi od pokradenog narodnog novca. Pravda za narod a zatvor za lopove.

ODGOVORITE
Name

Korporacija Integral

28.01.2024 10:15

Sta je sve pokradeno kroz izgradnju Autoputa Bl-Gradiska, kroz izgradnju Zgrade Vlade, kroz izgradnju Tunela Cemerno, kroz izgradnju Autoputa Bl-Doboj..... Puno se ukralo od naroda izgradile se vile, hoteli, bazeni, ali sve ce to DJAVO ODNIJETI

ODGOVORITE
Name

LOPOVI

28.01.2024 16:03

Dzaba kradete sve ce vam to biti oduzeto a vi ce te u bajbukanu. Malo je integral pokrao od ove drzave pa im treba jos koji milion. DABOGDA IM PRISJELO

ODGOVORITE