Наставак суђења Петровићу, четири свједока саслушана

У наставку суђења бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу, који су оптужени су да током поплава 2014. године изазвали опасност за животе људи и имовину већег обима, данас су у Окружном суду у Бањалуци саслушана четири свједока.

Република Српска 04.01.2024 | 15:03
Наставак суђења Петровићу, четири свједока саслушана

Планирано је саслушање пет свједока, међутим свједок Михајло Арсенић је недавно преминуо.

Свједок Александар Новаковић је у вријеме поплава у граду Добоју био вршилац дужности РТВ Добој, био је и члан Штаба за ванредне ситуације. Он је истакао да је путем радија и као дописник К3 телевизије обавјештавао јавност донесеним одлукама и препорукама Штаба. Као члан Штаба био је у редовној комуникацији са осталим члановима те их обавјештавао о стању на терену. 

„12. маја у Добој долази Видаковић и доноси документ „временска прогноза упозорење на обилне падавине“. У документу није био поменут слив ријеке Босне и град Добој, него се документ односио на слив ријеке Саве. Други званични документ нисмо добили. О ономе што сам добио, о изјавама након сједнице Штаба, о стању на терену, као и о информацијама са Републичког хидрометеоролошког завода, обавијестио сам јавност путем радија Добој, и путем К3 телевизије“, казао је овај свједок.

Он је истакао да су радови на изградњи насипа текли без прекида, али се ријека Босна у вечерњим сатима излила у насељу Баре, које је познато по као подручје које је неријетно погођено поплавама.

„У току ноћи 15. маја састао се Штаб и Петровић је поменуо увођење ванредног стања, међутим извођачи радова су рекли да ће обуставити радове ако се то прогласи, те тог тренутка није проглашено ванредно стање, али је то учињено наредног дана у јутарњим часовима, о чему сам обавијестио јавност путем К3 телевизије, јер су просторије Радија Добој биле већ под водом. Тај дан је ријека Босна већ прелила насип и ниво воде био је виши од пута“, казао је Новаковић.

Други саслушани свједок припадник Специјалне антитерористичке јединице Министарства унутрашњих послова Ненад Миловановић, у вријеме поплава био је распоређен као вођа ронилачког тима за спасавање. Он је истакао да су у Добоју били три дана и да су први дан имали свега четири чамца за спасавање, а други дан су добили чамце ронилачких клубова из Бањалуке и Лакташа. Миловановић је истакао да је спасио око 30 особа из поплава. 

„Претходно 2010. године основали смо ронилачки клуб Октопус, као удружење грађана. Имали смо идеју да формирамо један тим за спасавање при граду Добој. Идеја је била дас е изврши обука људи и да се обезбиједи опрема. Ја самразговарао са начелником Цивилне заштите Милком Видаковићем коме је уручен допис о нашој идеји, међутим до састанка са градоначелником Петровићем никада није дошло и нисмо добили повратну информацију“, казао је Миловановић.

Поред њис саслушана су још два свједока Зора Марковић и Бранка Ужар које су у вријеме поплава повремено бринуле о двије старије особе, међутим особе су се утопиле усљед поплава. 

„Драгица Савковић ми је била родица и повремено сам јој помагала. Она је становала на спрату куће. На дан поплаве сам чувала дјецу и ту сам остала два дана, због поплаве нисам могла да одем кући. Четврти дан кад се вода повукла, дошла сам код Драгице, видјела сам трагове чамца и разбијен прозор, али су ми рекли да она није отишла чамцем. Пријавила сам полицији, дошли су и обили врата, Драгичино тијело нашли су у муљу, утопила се“, казала је свједок Бранка Ужар.

Наредно рочиште заказано је 29. јануара, са почетком у 9:30 часова. На рочишту ће бити саслушано још пет свједока. 

(БН)  Фото: БН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ко нас је клео није дангубио!

04.01.2024 15:31

Сви се извлаче од одговорности. Да се поступало како ови свједоци причају не би настрадала ни једна кокош! Овај један, иначе дугогодишњи предсједник Црвеног крста, због кога је доста донација злоупотријебљено отишао је Св. Петру на исповијед! Има ли већег апсурда од чињенице да главна особа у Цевеном крсту не зна ријеч енглеског?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ф-тв

04.01.2024 17:16

Обри мој Обрене.Неце тебе осудити јер је Баја тај који суди али цес му бити дузник док си зив.Зато боље и да те мало осуде него да њему дугујес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

04.01.2024 18:50

Видаковић је сједио у својој канцеларији гдје су га служили мало кафицом, мало мезицом. Морао си са се свађаш са њим да би нешто остварио у оном лудило исто као и са покојником. О дијељењу помоћи ту је играња. Истог тог Видаковића и Обру су спашавали. Све сами љиго, мафијаш и лопов. У помоћ су прво дошли из Федерације, Словенци , сналазио се како ко је знао. Сва срећа избјегнута је још већа катастрофа јер док је вода улазила у град тек тад су дјеца пуштана из школа. Затвор је њима бања, наплаћивале дневнице иначе добру храну често ће ићи кући и битићу добар па ће ме пустити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

04.01.2024 21:40

Видите да се обрен понаса као.да је у позористу,а мислим да од овога нема ниста,то.је само да тузиластво.ко.фол.несто ради..

Name

Познавалац

04.01.2024 23:48

Имаце овај Александар је једно вријеме радио у Опстини као нацелник одјељења за Комунукације. Тај дио се тицао свега везаног за комуникације и ИТ инфраструктуру. Заврсио уцитељски у Прњавору. Било би интересантно провјерити тендере и јавне набавке ИТ опреме из тог периода. Након тога радио као новинар, након тога набавио комби па развози дрва. То вам је Добој и вајни свједоци у њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

05.01.2024 08:17

Ево, данас је 5.1.2024. Како све ово изгледа, увјерења сам са ће Петровић бити ослобођен. Тужилаштво намјерно брља, свједоци су им катастрофални. Суд ће на крају рећи, није доказано. Исто као суђење Савић за убиство Гарића. А оних 11 жртава њихове бахатости и неспособности у заборав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

05.01.2024 13:45

У Добоју је чини ми се 11 грађана платило животом ту катастрофу? Дајте ту битангу због "нечињења" ако ни због чега другог на робију.

ОДГОВОРИТЕ