Умро Гастон Глок, творац чувеног пиштоља

- Гастон Глок, аустријски инжењер који је изумео један од најпродаванијих пиштоља на свету, умро је у 94. години, саопштила је данас његова компанија.

Свијет 28.12.2023 | 07:33
Умро Гастон Глок, творац чувеног пиштоља

"Гастон Глок је зацртао стратешки правац Глок групе током свог живота и припремио га за будуц́ност", саопштила је компанија додајући да је њен лидер спровео револуцију у свету малокалибарског оружја, али и успео да успостави бренд Глок као глобалног лидера у индустрији пиштоља.
  У саопштењу је наведено да ће се животно дело оснивача Глока "наставити у његовом духу".

Глок је дизајнирао и патентирао лагани полуаутоматски пиштољ од 9 милиметара, који се лако пунио и могао да испали 18 метака, и убрзо стекао лојалне следбенике међу војним и полицијским особљем широм света.

Популарност Глок пиштоља додатно је учвршћена америчком поп културом и појављивањем у холивудским блокбастерима, укључујуц́и научнофантастични акциони филм "Матрикс 2".

Ипак, упркос популарности његовог изума, Глок је био повучени милијардер који је вец́ину свог времена проводио на имању поред језера у Аустрији.

У медијима се појављивао ретко, а насловним странама освануо је први пут када је један од његових пословних сарадника покушао да га убије крајем 1990-их, али и после развода од његове прве жене 2011. године, и годину дана касније, када је објављена књига о његовом бизнису

Глок, који је рођен 1929. године, студирао је машинство на колеџу у Бечу.

Касније је основао посао са робом широке потрошње у граду изван аустријске престонице, а почетком 1980-их, посао се раширио на војне залихе.

Форбс је проценио Глоково лично богатство 2021. године на 1,1 милијарду долара  у 2021. години.

Током година, заговорници контроле оружја критиковали су Глок компанију због популаризације оружја које је било лако сакрити, док је истовремено, у њега могло да стане више метака у односу на сличне пиштоље других произвођача.

Глок је ретко одговарао на критике активиста за контролу оружја, а такође је одбио да се придружи другим произвођачима оружја који су 2000. године потписали споразум о добровољној контроли оружја са владом Сједињених Америчких Држава.

)Тањуг) Фото: в81/Зума Пресс/Профимедиа

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Занимљиво

28.12.2023 09:37

Био милијардер а живио повучено,није се фрајерисо, у место да је обилазио сеоске вашаре, кориде, борбе бикова, певао под шаторима, псовао све оне које мрзи, лагао ,петљао,фолирао људе око себе... , он живио повучено ! Штета, умро а не зна како живе прави миљардери !

ОДГОВОРИТЕ