Влада драстично смањује накнаде за незапосленост

Влада Републике Српске је у Народну скупштину упутила хитне измјене Закона о посредовању и запошљавању и правима за вријеме незапослености по коме се накнаде се више неће обрачунавати по основу радног стажа, него по основу тога колико је незапослена особа била осигурана од незапослености. Ипак највећи удар на раднике је одредба којом се драстично смањују накнаде Завода за запошљавање радницима који остану без посла.

Република Српска 10.12.2023 | 20:31
Влада драстично смањује накнаде за незапосленост

Накнаде које се преко бироа исплаћују радницима који без своје кривице или сагласности остану без посла драстично се смањују, као и број мјесеци у којима незапослени на исте могу да рачунају. Уколико измјене закона који је упућен по хитном поступку на сљедећој сједници Народне скупштине добију подршку, на снагу ступају од првог јануара сљедеће године.

Они који су остали без посла, а били су осигурани између 30 и 35 година до сада су имали право на примање накнаде са бироа 18 мјесеци, а по новом закону се смањује на 15 мјесеци. Они који су осигурани више од 35 година су имали право на накнаду 24 мјесеца, а она се сада смањује на максимално 18 мјесеци. Износ накнаде до сада није могао бити испод 80% најниже плате у Српској, а од 1. јануара се смањује на 55% најниже плате.

Тренутна најнижа мјесечна зарада у Српској износи око 700 марака. Стопа доприноса за незапосленост је претходно смањена са 0,8 на 0,6 одсто, па из Владе у образложењу кажу да у Заводу за запошљавање недостаје новца и да ће овако стимулисати оне који не раде да нађу други посао.

"Мој лични став је да је ово катастрофа. Овим се још више нарушавају права радника поготово сад од људи који остану без посла. Смањује се износ који ће радници добијати они то правдају да их стимулишу да брже нађу посао. Они овим начином тјерају раднике да прихвате оно што послодавац нуди: да се ради прековремено да немате право на годишњи одмор - дај шта даш само што прије", каже Дражан Пејаковић, предсједник Радничког покрета БиХ.

Пејаковић је прије неколико година и сам имао негативно искуство тако што је добио отказ, каже да таквим особама много значи накнада која се сада умањује.

"Данас свака марка значи све једном човјеку све једном раднику реалног сектора. Кад узмете им 150 марака од те накнаде коју примају - значи. Све расте горе а они што би се рекло сјеку. Поред овог закона долази и нацрт закона везано за труднице и породиље значи смањиће им накнаду. Причају о наталитету, а како ће то погурати младе парове да се дјеца рађају", каже Пејаковић.


У опозицији су посебно љути на Владу због дијела образложења гдје кажу да је било злоупотреба досадашњег начина помоћи радницима.

"Мислим да ово није никако добар начин да се овакви проблеми рјешавају него да се морало водити рачуна о том како да се пооштре контроле како да се људима омогући да на више начина дођу до запослења како да се преквалификују за одређена занимања али никако прихватљив је овај начин који је Влада изабрала", каже Мирна Савић - Бањац из ПДП-а.

Оваква мјера, кажу они који се годинама баве посредовањем при запошљавању, би можда имала смисла на западним тржиштима рада, али не и овдје.

"Када бисмо имали довољно велики број радних мјеста и уколико би се онда десило да људи избјегавају посао тада би се требало прибјећи некаквим санкционисањима, а сада рецимо у овој ситуацији када имамо недовољан број отворениих радних мјеста и та скромна накнада која се исплаћује за вријеме незапослености - о њој не би требало да размишљамо", каже Мирослав Вукајловић, директор Агенције Спектар. 

Све указује, кажу наши саговорници, да се због растрошности политичара, посебно кроз јавне набавке, недостатак новца хоће да наплате од оних који су угрожени - радника који добију отказ и заврше на улици.

(БН) 

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Маја

10.12.2023 20:38

Још један у низу потеза режима, којима показују своју "бригу" о становништву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

10.12.2023 22:00

Влада РС је вец сада распустена група цији водја стоји на поцетку озбиљног судског процеса.. Нема ту висе ни бриге, ни концепта - брига се сада своди само на цување властите козе!

Name

Па морају направити

10.12.2023 23:44

прерасподјелу међу сиротињом. Откини од незапослених, па пребаци борцима. Комшија добио рјешење, за 15 мјесеци ратног стажа добијаће 30ак КМ мјесечно.

Name

Ненад-Нострадамус

11.12.2023 06:42

Тако вам и треба ,треба укинути или драстицно смањити накнаду за запослене тј.плацу.

Name

Апис

11.12.2023 07:38

Докле год је Додиг, највећи злочинац свога народа са саучесницима, на слободи, неће бито хапшења нити боље народу/РУЉИ која само гунђа, а тзв. ОПОЗИЦИЈА ДРЕЧИ из фотеља. Пара нема за РУЉУ која мумла и трпи, борци негодују, СВЕ ЈЕ ЂАВО ПОНИО СА ДОДИГОМ који је распродао дио шума, вода, ваздуха и продаје страној мафији/хујенама.

Name

Стаљин

11.12.2023 07:39

Само нас може Русија спасити са Србијом, а Додига сврћи сад, сутра је веч касно, јер сваки дан муне милион.

Name

дудук

11.12.2023 08:07

Додиг-ХАЗАРДЕР, РС сматра својом 1/1 те харчи; 56 милиона му буџет, а Вучићи 3,5 милиона, 7 милијарди је покрао од 2007. год и сваки дан увећава конто, а народ примитивни мумља, једе сув хљеб да би бураг напунио, једе јефтина отровна јела из увоза...а опозиција ДРЕЧИ ПОНЕКАД из фотеља.

Name

ре Стаљин

12.12.2023 11:31

Надам се да је ово био сарказам

Name

Владо2

10.12.2023 20:57

На крају цете добити "републику подобних". Јесте се и усрецили, нема ста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре владо 2

11.12.2023 01:25

Само ти уживај , сеири до миле воље Ми ћемо видјети леђа и твојима ии овима који су захваљујући цркотинсма са запада зајашили овај остатак закланог народа. Ти своју мржњу никад сахранити нећеш , просто у крви ти је. Осим тога чиме имаш да се хвалим ?????? Нама ће ова генерација која се враћа са разних свјетских такмичења са медаљама из области науке , културе , спорта , умјетности донијети само добро и само бољитак а ти јадо мрзи и даље. .То што имамо тренутно балвана , бисерку Пекингу ,ђилкоша шаторског из бскинаца и буљук другог олоша НИСМО МИ БИРАЛИ већ Хазари.

Name

Ре ре владо

11.12.2023 05:42

Ма ја...ви никад нисте криви .

Name

Корослав

11.12.2023 08:17

🦍је увијек неко други крив🐻.

Name

Л

11.12.2023 12:35

Да, да... Ко ће нам донијети бољитак? Прихватите реалност, побогу, распадамо се и остајемо без народа.

Name

Идеално

10.12.2023 21:00

Ма браво, само тари стоку...опет це они гласати за вас. Јос ако је тацно сто овај изнесе податак да це се ици и у смањење накнаде породиљама...ма трипут браво за србенде на власти, тако се србује и одрзава српство...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОП 1982

10.12.2023 21:18

Накнада за незапослене у вецини слуцајева траје пар мјесеци, а ови из владе кукају као да траје до остварења права на пензију, па сад не могу издрзати финансијски. Реците фино да смо банкрот и готово!

ОДГОВОРИТЕ
Name

То такооо

10.12.2023 21:23

Само немојте дирати у платее корумпиран8х и њиховух подобних и привилегијеее од возниг паркаа бјесомуцних путовањааа безвезних представнуставааа бахацрњаа разне врстеее до Јахотинее базее прљавог кспиталy и прљавих нељуди у истотији овог народа це писати њихива дјдла тј недјела против правне дрзаве и нарида опљацканиг растјераног! Пљацка стољеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

10.12.2023 21:25

Значи креће школство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озна

10.12.2023 21:31

Па ниста није цудно и Све зависи од дрзаве до дрзаве хтјели смо капитализам и сада имамо код нас тај Рани бескурполозни капитализам Али и како сам рекао свака дрзава и на западу има своја правила око надокнаде За останак без посла одлазак на трудницко боловање,надокнаду За страјк ,топло оброк превоза на посао Код надокнаде За изгубљени посао у појединим дрзавама тразе и да радници плацају један дио или цијелу све зависи од дрзаве а дузина је макс 300 дана стим сто послије 100 дана рапидно пада и износи опет 70% од пр плате.Постоји могуцности да радник плаца и дидатно осигирање да има вецу надокнаду из обавезно активно тразење посла 10 молби мјесецно путем маила који је повезан са биром За запосљавање ако нису испинуо квоту одмах скидају надокнаду Тр је посебна прица то када соц осигирања исплацује и морас бити упослена 12 мјесеци исто као и За незапослене и исто је ограницен износ без обзира на висину плате Топло оброк тога у многима земљама запада нема Превоз на посао исто тако од дрзаве до дрзаве рецимо у Сведској ако ти бензин или мј карта прелазни 1000 Еура годис је онда добивас 30 % назад од те суме која прелазни 1000 Еуро Право на страјк имас Али се зна како и на који нацин а нити дрзава нити послодавац то плацају вец то плаца синдиката који организује страјк из свога будзета који се пуно цланарином и другим приходима Знаци нема као код нас идемо у страјк авда то плати друга страма Зато под хитно се радници требају организовати кроз синдиката који це бити истински заститник њихови права и престати да један дио плате примају у ковертама тиме стете и себи и друству

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је то

11.12.2023 13:53

И довело до урусавања бас таквог система.Пљацке нема самим тиме и награде за нерафнике умјесто раднике а будуцност тога и таквог поимања је извјесна....

Name

Додо

10.12.2023 21:41

8 милијарди разлога је за то, по њима добар си кад стварас што више а сто мање костас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто би уопсте примали

10.12.2023 21:41

Када не раде,некоме је исплативији тај нацин.... Мало ко је својом кривицом остао без посла него цасно напустио без терета икоме управо сто није могао издрзати услове рада, пуно сатница (прековремени неплацен) мале плате, нема нормалног годисњег одмора, 2 дана слободна у мјесецу или ни то јер обицно слузи умјесто боловања итд. итд....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

10.12.2023 22:20

Нема паја.Шта мислите да ће стати на томе😁😎.Ко је већи ко мањи .Нема паја 🧟.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баша Мркаљ

10.12.2023 22:22

Одавде се само треба селити, само луд човјек може гласати за Милокрада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

11.12.2023 06:06

Ј.боте Милокрад. Ко је гласао за њега осим Арнаутовића из ЦИК-а.

Name

Ацо

10.12.2023 22:44

Браво!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дајте Милокраду

10.12.2023 23:08

опет оволикибудзет, отмите од сиротиње. Ви сте пародија од власти, а радите као Суперхик из Алан Форда. Олосу похлепни, да Бог да вам се све вратило до 7 кољена ста сте уцинили овом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нарооде, када це се

10.12.2023 23:13

народ отганизовати и конфисковати багри лоповској ауте, некретнине, хацијенде, базене и сауне. Посто је правосудје и полиција у рукама мафије, народ се треба организовати и отети багри покрадено од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роса

11.12.2023 08:33

Који народ кад је остало старо , болесно а ово мало омладине одлази. Здравство опљачкано потроваше нас и на крају ће остати БАГРА која ће се између себе клати. И сви ће у црну земљу са скрштених рукама ништа понијети неће. Гледам свој град граде се зградурине а предвеће нигдје народа . Ко купује те силне станове. Сви пљују по времену Тином па господо ви распродасте и уништавате оно што је изграђено у његово време. Гдје су творнице које сте ви направили. Проклето вам било и вама и вашем десетом кољену.

Name

врцо

11.12.2023 01:53

Нема лове осим ако поново не пребаци вучић и послије то у неколико рата врате,чисто да се зна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

11.12.2023 03:36

Како себи ништа не смањују то је невиђена банда купију аута дају стотине хиљада марака а смањују тој бједи која остаје без посла а ради код тих робовласника које они слушају.Нема ту никога са буџета код њих нико није технолошки вишак стално их примају гдје треба да ради двоје ту их петеро ухљеб до ухљеба са купљеним дипломама.Тривић је рекао да су то велика примања да то треба смањити што је то ова банда из владе једва дочекала.

Name

Политицар

11.12.2023 04:13

Хоце ли бити бијелог хљеба

Name

Искра

11.12.2023 04:30

Сваки патриота и прави Србин треба се одрећ накнаде за дугове Републике Српске тај који се не одрекне накнаде није Србин већ је издајица Српског народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злотвори

11.12.2023 06:19

Злостављаци радника и људи, никаква радна робовска права, стока нема такав третман по намјени клања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник ради

11.12.2023 07:11

Ста је чудно, радник мора да ради а сектаси да троше...то је та подела у друштву Лакташког вепра...па мора се уштедити новца да би Миле књаз имао будзет ид 100 милиона...а радници нека гласају за своју пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гандаф

11.12.2023 07:30

Па ста хоцете да нерадите а примате надокнаду, па ово је логицан потез да се мало помогне док се ненадје други посао а не двије године да примте надокнаду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

11.12.2023 07:34

Важно је да они расипају, као да смо Америка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

11.12.2023 07:38

Па наравно. Неће смањити себи трошкове. Купити јефтинија аута. РАСКАЛАШЕНА ЈЕ ТО БАНДА. ТАКО СЕ ОСИЈЕЋАЈУ ВРИЈЕДНИ. ДРУГЕ ВРИЈЕДНОСТИ И НЕМАЈУ. Обичан грађанин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како се зове

11.12.2023 08:56

Баја само гази. Прије избора организуј шаторе и музику и стока ће опет гласати за тебе. Можеш слободно укинути накнаду и пољопривредницима и незапосленим и трудницама. Те паре усмјери на Јахорину, Игокеу и Борац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

11.12.2023 10:19

Свака част на креативности! Што прије нека исели сваки ко може!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лајла

11.12.2023 10:19

Гласајте опет за Додика и Вишковића, да њима буде буџет онолики, а ви, сиротињи, цркните! Скупо "србовање" је испразнило касе, довело у питање исплате, оно што људима припада. У ФБиХ накнада за незапослене је мјесечно 530 КМ и то, ако сте били 8 мјесеци до 5 година у радном односу, иде вам исплата 3 мјесеца, од 5 до 10 година, 6 мјесеци итд. Зашто шутите? Што не дижете буну?

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

11.12.2023 13:34

Дигните минималац народу на онолико колико је Миле обећао од нове године па онда гурајте закон у хитну процедуру лопови,сад сте се сјетили да и ту људе можете закидати да би покрпили ваше рупе у буџету..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усаааа лопови!!!

11.12.2023 14:13

Доле оваква лоповска Влада! Хапсите припаднике власти који су упропастили зивот народу у Републици Српској!

ОДГОВОРИТЕ