ПДП тражи укидање ПДВ-а на храну и опрему за бебе

Почетком децембра ове године ПДП је упутио иницијативу за измјену и допуну Закона о ПДВ, која предвиђа поврат ПДВ-а на храну и опрему за бебе родитељима и старатељима дјеце до двије године старости. Сада је на потезу Савјет министара који има рок од 60 дана да припреми приједлог измјена и допуна закона о ПДВ.

Република Српска 05.12.2023 | 20:26
ПДП тражи укидање ПДВ-а на храну и опрему за бебе

Цијене опреме за бебе, од колица, креветаца, аутосједалица и са трошком пелена крећу се од 300, 500 па чак и до 1000 марака и више. Кад се томе додају трошкови за марамице, креме, лијекове, та цифра може прећи и 2000 марака мјесечно. Ако би се усвојила иницијатива за поврат ПДВ-а на храну и опрему за бебе, то би значило и велике уштеде за родитеље. 

„Иницијатива предвиђа да се ПДВ враћа родитељима и старатељима дјеце до двије године старост,и да се ПДВ враћа на храну за бебе пелене колица креветац, хранилицу тј. столицу за храњење и аутосједалицу. Ово је конкретна мјера којом ће родитељи сви они који имају потребу да се врати ПДВ поднијети захтјев УИО БиХ за поврат ПДВ и тај ПДВ би се њима вратио на рачун“, каже Мира Пекић, посланик у Представничком дому ПС БиХ.

Из ресорног министарства за БН кажу да Влада Срспке о томе сама не може да одлучује али је спремна за сарадњу.

„О томе треба разговарати треба видјети све егзактне показатеље која су битна и са економске и сваке друге стране да помогнемо грађанима Републике Српске, а у овом случају би се то односили и на грађане ФБиХ“, каже  Денис Шулић, министар трговине и туризма Републике Српске.

И родитељима али и свим грађанима додатно би помогло када би се укинуо или увео поврат ПДВ-а на лијекове, што је крајем јуна и био захтјев три фонда здравственог осигурања на нивоу БиХ. Међутим, Савјет министара још се није огласио о овој теми. Економисти кажу да би увођење диференциране стопе ПДВ-а био један од показатеља да држава брине о потрошачкој популацији. 

„Људи који се баве ентитеским владама, јер ПДВ је ствар БиХ, кровно говоримо, морали би добро да се укључе у математичку и економску анализу да израчунају све узроке и посљедице уколико би дошло до увођења диференциране стопе пореза и да дођете до одговора шта добијате шта губите“, каже Ђорђе Лазић, економиста.

БиХ је једина земља у Европи која исти ПДВ наплаћује и на лијекове и на луксуз. У региону је диференцирана стопа ПДВ-а одавно уведена, па тако ПДВ на лијекове у Хрватској и Македонији износи 5 одсто, у Словенији 9,5 одсто, а у Србији 10 одсто. 

(БН) Фото: Артурс Будкевицс / Пантхермедиа / Профимедиа

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Било је тако за уље

05.12.2023 21:27

Па је онда све било уље, од игле до локомотиве све се књижило под уље... Тако ће и са овим бити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп

05.12.2023 22:13

Беба нема све старци. Укибути ПДВ на Ортопедска Помагала,Пелене за Одрасле и за Лијекове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

06.12.2023 11:04

Знаци вазна су само дјеца.Ста имамо ми од смањења ПДВ-а на храну за бебе.Гдје је смањење за намирнице,лијекове,рацуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Побегуља

06.12.2023 13:57

Неврацам се ја никад висе у нашу земљу можете је окитити златом

ОДГОВОРИТЕ