PDP traži ukidanje PDV-a na hranu i opremu za bebe

Početkom decembra ove godine PDP je uputio inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o PDV, koja predviđa povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe roditeljima i starateljima djece do dvije godine starosti. Sada je na potezu Savjet ministara koji ima rok od 60 dana da pripremi prijedlog izmjena i dopuna zakona o PDV.

Republika Srpska 05.12.2023 | 20:26
PDP traži ukidanje PDV-a na hranu i opremu za bebe

Cijene opreme za bebe, od kolica, krevetaca, autosjedalica i sa troškom pelena kreću se od 300, 500 pa čak i do 1000 maraka i više. Kad se tome dodaju troškovi za maramice, kreme, lijekove, ta cifra može preći i 2000 maraka mjesečno. Ako bi se usvojila inicijativa za povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe, to bi značilo i velike uštede za roditelje. 

„Inicijativa predviđa da se PDV vraća roditeljima i starateljima djece do dvije godine starost,i da se PDV vraća na hranu za bebe pelene kolica krevetac, hranilicu tj. stolicu za hranjenje i autosjedalicu. Ovo je konkretna mjera kojom će roditelji svi oni koji imaju potrebu da se vrati PDV podnijeti zahtjev UIO BiH za povrat PDV i taj PDV bi se njima vratio na račun“, kaže Mira Pekić, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH.

Iz resornog ministarstva za BN kažu da Vlada Srspke o tome sama ne može da odlučuje ali je spremna za saradnju.

„O tome treba razgovarati treba vidjeti sve egzaktne pokazatelje koja su bitna i sa ekonomske i svake druge strane da pomognemo građanima Republike Srpske, a u ovom slučaju bi se to odnosili i na građane FBiH“, kaže  Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

I roditeljima ali i svim građanima dodatno bi pomoglo kada bi se ukinuo ili uveo povrat PDV-a na lijekove, što je krajem juna i bio zahtjev tri fonda zdravstvenog osiguranja na nivou BiH. Međutim, Savjet ministara još se nije oglasio o ovoj temi. Ekonomisti kažu da bi uvođenje diferencirane stope PDV-a bio jedan od pokazatelja da država brine o potrošačkoj populaciji. 

„Ljudi koji se bave entiteskim vladama, jer PDV je stvar BiH, krovno govorimo, morali bi dobro da se uključe u matematičku i ekonomsku analizu da izračunaju sve uzroke i posljedice ukoliko bi došlo do uvođenja diferencirane stope poreza i da dođete do odgovora šta dobijate šta gubite“, kaže Đorđe Lazić, ekonomista.

BiH je jedina zemlja u Evropi koja isti PDV naplaćuje i na lijekove i na luksuz. U regionu je diferencirana stopa PDV-a odavno uvedena, pa tako PDV na lijekove u Hrvatskoj i Makedoniji iznosi 5 odsto, u Sloveniji 9,5 odsto, a u Srbiji 10 odsto. 

(BN) Foto: Arturs Budkevics / Panthermedia / Profimedia

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Bilo je tako za ulje

05.12.2023 21:27

Pa je onda sve bilo ulje, od igle do lokomotive sve se knjižilo pod ulje... Tako će i sa ovim biti!

ODGOVORITE
Name

Pop

05.12.2023 22:13

Beba nema sve starci. Ukibuti PDV na Ortopedska Pomagala,Pelene za Odrasle i za Lijekove.

ODGOVORITE
Name

Maja

06.12.2023 11:04

Znaci vazna su samo djeca.Sta imamo mi od smanjenja PDV-a na hranu za bebe.Gdje je smanjenje za namirnice,lijekove,racune

ODGOVORITE
Name

Pobegulja

06.12.2023 13:57

Nevracam se ja nikad vise u našu zemlju možete je okititi zlatom

ODGOVORITE