Курц пред судом због лажног свједочења

- Бившем конзервативном канцелару Аустрије Себастијану Курцу данас је почело суђење за лажно свједочење у случају одвојеном од истраге о корупцији која га је приморала да оде са функције, али која би и даље могла да утиче на изборну судбину његове владајуће странке.

Република Српска 18.10.2023 | 12:38
Курц пред судом због лажног свједочења

Курц, који негира све оптужбе, напустио је политику, али је владајућа коалиција коју је формирао са љевичарским Зеленима 2020. године остала на власти.

Случај се фокусира на то да ли је Курц лагао парламентарну истражну комисију када је 2020. године свједочио да као канцелар није био умијешан у одлуку да се партијски савезник постави на чело аустријске државне холдинг компаније ОБАГ.

Он је рекао да је био обавијештен само о разматрањима.

Уколико буде проглашен кривим, Курцу пријети казна до три године затвора или, што је вјероватније, новчана казна.

"Свакако је моје право као оптуженог да изнесем како ја видим ствари и да барем дам до знања да ли сматрам да се моји коментари погрешно тумаче и да се моје ријечи изврћу против мене", рекао је Курц /37/ десетинама новинара у згради суда у Бечу непосредно прије почетка суђења.

Док су његови најближи савезници, попут бившег министра финансија Гернота Блумела, такође напустили политику, многи конзервативци у садашњој влади су блиски Курцу, укључујући канцелара Карла Нехамера, који је био његов министар унутрашњих послова.

Курцова Народна партија /ОВП/ је према тренутним истраживања изједначена са опозиционим социјалдемократама, далеко иза крајње десничарске Слободарске партије.

Зелени су присилили Курца да се повуче прије двије године, након што су тужиоци против њега и још деветоро људи покренули истрагу због корупције и сумње да су злоупотријебили повјерење. Одлука о томе да ли ће се осумњичени теретити још није донесена.

Сумња се да су јавна средства, у вријеме када се Курц такмичио да постане лидер ОВП-а, коришћена за наручивање лажних анкета, према којима је он био далеко испред партијских ривала, а чије резултате су објављивали таблоиди.

Курц је постао лидер ОВП-а 2017. године и довео је странку до побједе на парламентарним изборима те године, формирајући владајућу коалицију са крајње десничарском Слободарском партијом, која је пропала усљед скандала 2019. године.

Он је затим је поново довео ОВП до изборне побједе.

Као канцелар, Курц је био један од најмлађих европских лидера, познато име у земљама њемачког говорног подручја и познат по свом тврдом ставу према имиграцији. 

(Срна) Фото: Агенције/Архива

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Када це БиХ

18.10.2023 13:38

правосудје достици овај ниво правде и професионалног рада? Код нас политицари никада не одступају са функције, ма ста урадили, а о судјењима за корупцију моземо сањати са оваквим правосудјем и овако неосвјестеном јавности. Гледајте и уците ста је дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

18.10.2023 13:40

Мозе ли ико код нас замислити да се Додику суди због хиљаду лази и лазних изјава???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види малог Курца

18.10.2023 15:38

И Додик води Курцеву политику, па му нико ниста не мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДТИ

18.10.2023 21:34

Курц, Јанса, Додик, све јарани и пајтаси, а сви по судовима.

ОДГОВОРИТЕ