Kurc pred sudom zbog lažnog svjedočenja

- Bivšem konzervativnom kancelaru Austrije Sebastijanu Кurcu danas je počelo suđenje za lažno svjedočenje u slučaju odvojenom od istrage o korupciji koja ga je primorala da ode sa funkcije, ali koja bi i dalje mogla da utiče na izbornu sudbinu njegove vladajuće stranke.

Republika Srpska 18.10.2023 | 12:38
Kurc pred sudom zbog lažnog svjedočenja

Кurc, koji negira sve optužbe, napustio je politiku, ali je vladajuća koalicija koju je formirao sa ljevičarskim Zelenima 2020. godine ostala na vlasti.

Slučaj se fokusira na to da li je Кurc lagao parlamentarnu istražnu komisiju kada je 2020. godine svjedočio da kao kancelar nije bio umiješan u odluku da se partijski saveznik postavi na čelo austrijske državne holding kompanije OBAG.

On je rekao da je bio obaviješten samo o razmatranjima.

Ukoliko bude proglašen krivim, Кurcu prijeti kazna do tri godine zatvora ili, što je vjerovatnije, novčana kazna.

"Svakako je moje pravo kao optuženog da iznesem kako ja vidim stvari i da barem dam do znanja da li smatram da se moji komentari pogrešno tumače i da se moje riječi izvrću protiv mene", rekao je Кurc /37/ desetinama novinara u zgradi suda u Beču neposredno prije početka suđenja.

Dok su njegovi najbliži saveznici, poput bivšeg ministra finansija Gernota Blumela, takođe napustili politiku, mnogi konzervativci u sadašnjoj vladi su bliski Кurcu, uključujući kancelara Кarla Nehamera, koji je bio njegov ministar unutrašnjih poslova.

Кurcova Narodna partija /OVP/ je prema trenutnim istraživanja izjednačena sa opozicionim socijaldemokratama, daleko iza krajnje desničarske Slobodarske partije.

Zeleni su prisilili Кurca da se povuče prije dvije godine, nakon što su tužioci protiv njega i još devetoro ljudi pokrenuli istragu zbog korupcije i sumnje da su zloupotrijebili povjerenje. Odluka o tome da li će se osumnjičeni teretiti još nije donesena.

Sumnja se da su javna sredstva, u vrijeme kada se Кurc takmičio da postane lider OVP-a, korišćena za naručivanje lažnih anketa, prema kojima je on bio daleko ispred partijskih rivala, a čije rezultate su objavljivali tabloidi.

Кurc je postao lider OVP-a 2017. godine i doveo je stranku do pobjede na parlamentarnim izborima te godine, formirajući vladajuću koaliciju sa krajnje desničarskom Slobodarskom partijom, koja je propala usljed skandala 2019. godine.

On je zatim je ponovo doveo OVP do izborne pobjede.

Кao kancelar, Кurc je bio jedan od najmlađih evropskih lidera, poznato ime u zemljama njemačkog govornog područja i poznat po svom tvrdom stavu prema imigraciji. 

(Srna) Foto: Agencije/Arhiva

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kada ce BiH

18.10.2023 13:38

pravosudje dostici ovaj nivo pravde i profesionalnog rada? Kod nas politicari nikada ne odstupaju sa funkcije, ma sta uradili, a o sudjenjima za korupciju mozemo sanjati sa ovakvim pravosudjem i ovako neosvjestenom javnosti. Gledajte i ucite sta je drzava.

ODGOVORITE
Name

Miki

18.10.2023 13:40

Moze li iko kod nas zamisliti da se Dodiku sudi zbog hiljadu lazi i laznih izjava???

ODGOVORITE
Name

Vidi malog Kurca

18.10.2023 15:38

I Dodik vodi Kurcevu politiku, pa mu niko nista ne moze.

ODGOVORITE
Name

DTI

18.10.2023 21:34

Kurc, Jansa, Dodik, sve jarani i pajtasi, a svi po sudovima.

ODGOVORITE