Шта ће се сазнати кад се објаве детаљи задужења?

Продаја обвезница Републике Српске на Лондонској берзи већ годинама је обавијена велом тајности, а институције одбијају да објелодане бројне детаље овог задужења.

Република Српска 24.09.2023 | 19:42
Шта ће се сазнати кад се објаве детаљи задужења?

Међутим све би се могло промијенити након одлуке бањалучког Окружног привредног суда у којој је одбијен захтјев Правобранилаштва Републике Српске да детаљи о лондонским обвезницама буду пословна тајна.

Намјера Правобранилаштва Републике Српске да у тајности држи детаље са суђења против Републике Српске, није успјела.

У питању је судски поступак по тужби фирме Сyнергy wеалт манагемент из Швајцарске која тражи 2,9 милиона марака по основу неизмирених обавеза за посредовање у емисији обвезница на Лондонској берзи. Суд је на припремном рочишту одбио захтјев за изузеће јавности.

"Одбија се приједлог тужене за искључење јавности јер суд налази да нису испуњени услови предвиђени Законом о парничном поступку", пише у рјешењу суда које преноси портал Капитал.

Тако би у наставку процеса могли бити објављени сви детаљи емисије којом се Република Српска задужила 300 милиона евра, а који су, кажу у опозицији, неоправдано прикривани.

"Јер знамо да се ради о стотинама милиона конвертибилних марака и о томе да је неко остварио дисконт и корист од тих услуга које су извршене у том читавом процесу. Радио се о неких више од 10 милиона конвертибилних марака, у којем је нека компанија или нека фирма или неки појединац сада ћемо сазнати ко то конкретно је узео толики новац само зато што је направио ту неку врсту трансакције. Врло је важно да знамо и ко су купци обвезница", каже предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић. 

Правобранилаштво Републике Српске је на више начина покушавало да обустави овај судски поступак међутим из ове институције за сада нема информација односно одговора на наша питања о даљем поступању са тајним информацијама, за које је сада суд рекао да требају бити објелодањене.

"С обзиром да је постојала сумња да су то неки фондови или куће чије је сумњиво поријекло капитала па се због тога  направила цијела драма, али ево шта ће бити с тим када се скине ознака тајности видјећемо у сваком случају сваки корак ка транспаретности је добар", каже Јелена Тривић, предсједник Народног фронта. 

Економисти упозоравају да годинама имамо пад транспарентности код задуживања Републике Српске, а све се дешава јер Народна скупштина нема довољно могућности да иста контролише.

"Разлог томе између осталог јесте зато што је искључена Народна скупштина из цијеле приче о задуживању и она само на маргинама неког годишњег засједања доноси буџет и у оквиру тога доноси оквир за задуживање. То свакако није довољно да би се вршио квалитетан надзор над поступком задуживања", каже за БН економиста Славиша Раковић. 

Из Министарства финансија су раније тврдили да швајцарска фирма која по чијој тужби је покренут поступак, није учествовала у било којем сегменту емисије на Лондонској берзи, међутим у медијима су се појавиле преписке које доказују супротно.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Пеки

24.09.2023 20:22

Није тешко претпоставити чије су то паре и које у Лондону кредитирао Р.С али тешко ће добити та средства и камате изгледа да се прорачуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

24.09.2023 20:54

Лоповлук црвених СНСДоваца завладао. Да је закон о пофеклу имовине многи функциинери СБСД и њихових дупелизаца би били сад ба дугогодисњој робији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.09.2023 21:39

Цим је ту умјесан сераниц и игор. То нису циста посла.

Name

Ваљуга

24.09.2023 22:19

Нека глупсони којису гласали за Додика сад врацају паре које је Додик са једног свог рацуна пребаци на други..

Name

Јоле

24.09.2023 22:36

Додик је Дао паре

Name

Незадовољан

24.09.2023 21:25

Хоцете ли повецати бар плате здравственим радницима да се не исељавају свакодневно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.09.2023 21:33

Не-ће-мо!

Name

Ре

24.09.2023 22:01

Треба одузети “ висак” од милионера политицара и дати народу. Конфисковати им станове по Београду, Новом Саду, Словенији, на мору, у Аустрији, Русији итд Када це прави закон о поријеклу имовине и конфисковање исте? Овдје има много њих који требају проци као Санадер. То би дало наде народу и мозда смањило исељавање. Треба медјународна заједница натјерати правосудје да ради, а не да уцествује у корупцији и криминалу. Ми то не моземо сами утадити, јер је криминална хоботница у свим сегментима друства. А за корумпиране тузиоце, судије и адвокате увести дозитне забране рада у правосудју и деценијске казне затвора. Толико су криви јер су сауцесници највецем олосу у једном друству.

Name

Милко

24.09.2023 21:53

Тресла се гора, родио се миш. Неће тета Зора Видовић на робију него ће се све развући и омекшати као у случају тета Славице Ињац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

25.09.2023 10:53

Сви на линију да бранимо Додика јер нећемо ваљда дозволити да му пропадне империја. Идите ви напријед а ја ћу за вама мало сутра.

Name

Па знате шта ће се десити,

24.09.2023 22:37

Ако се уопште шта деси, јер ви толико измишљате, да то прелази границе нормалног понашања, неће ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

25.09.2023 00:07

Е баш ће БАГРА поштовати одлуку суда и објавити јавно податке о условима и кредиторима,смијешни су они који мисле да суд има утицај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

25.09.2023 08:45

Како се могу задузивати оволико само ме то интересује???? Мислим ове обвезнице као крипто валуте. Ми смо измислили нову валуту која има 100000000000000000 токена али ако затреба изминат цемо јос да се моземо јос задузити без покрица?!?!? Јесам ли управу?

ОДГОВОРИТЕ