Šta će se saznati kad se objave detalji zaduženja?

Prodaja obveznica Republike Srpske na Londonskoj berzi već godinama je obavijena velom tajnosti, a institucije odbijaju da objelodane brojne detalje ovog zaduženja.

Republika Srpska 24.09.2023 | 19:42
Šta će se saznati kad se objave detalji zaduženja?

Međutim sve bi se moglo promijeniti nakon odluke banjalučkog Okružnog privrednog suda u kojoj je odbijen zahtjev Pravobranilaštva Republike Srpske da detalji o londonskim obveznicama budu poslovna tajna.

Namjera Pravobranilaštva Republike Srpske da u tajnosti drži detalje sa suđenja protiv Republike Srpske, nije uspjela.

U pitanju je sudski postupak po tužbi firme Synergy wealt management iz Švajcarske koja traži 2,9 miliona maraka po osnovu neizmirenih obaveza za posredovanje u emisiji obveznica na Londonskoj berzi. Sud je na pripremnom ročištu odbio zahtjev za izuzeće javnosti.

"Odbija se prijedlog tužene za isključenje javnosti jer sud nalazi da nisu ispunjeni uslovi predviđeni Zakonom o parničnom postupku", piše u rješenju suda koje prenosi portal Kapital.

Tako bi u nastavku procesa mogli biti objavljeni svi detalji emisije kojom se Republika Srpska zadužila 300 miliona evra, a koji su, kažu u opoziciji, neopravdano prikrivani.

"Jer znamo da se radi o stotinama miliona konvertibilnih maraka i o tome da je neko ostvario diskont i korist od tih usluga koje su izvršene u tom čitavom procesu. Radio se o nekih više od 10 miliona konvertibilnih maraka, u kojem je neka kompanija ili neka firma ili neki pojedinac sada ćemo saznati ko to konkretno je uzeo toliki novac samo zato što je napravio tu neku vrstu transakcije. Vrlo je važno da znamo i ko su kupci obveznica", kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović. 

Pravobranilaštvo Republike Srpske je na više načina pokušavalo da obustavi ovaj sudski postupak međutim iz ove institucije za sada nema informacija odnosno odgovora na naša pitanja o daljem postupanju sa tajnim informacijama, za koje je sada sud rekao da trebaju biti objelodanjene.

"S obzirom da je postojala sumnja da su to neki fondovi ili kuće čije je sumnjivo porijeklo kapitala pa se zbog toga  napravila cijela drama, ali evo šta će biti s tim kada se skine oznaka tajnosti vidjećemo u svakom slučaju svaki korak ka transparetnosti je dobar", kaže Jelena Trivić, predsjednik Narodnog fronta. 

Ekonomisti upozoravaju da godinama imamo pad transparentnosti kod zaduživanja Republike Srpske, a sve se dešava jer Narodna skupština nema dovoljno mogućnosti da ista kontroliše.

"Razlog tome između ostalog jeste zato što je isključena Narodna skupština iz cijele priče o zaduživanju i ona samo na marginama nekog godišnjeg zasjedanja donosi budžet i u okviru toga donosi okvir za zaduživanje. To svakako nije dovoljno da bi se vršio kvalitetan nadzor nad postupkom zaduživanja", kaže za BN ekonomista Slaviša Raković. 

Iz Ministarstva finansija su ranije tvrdili da švajcarska firma koja po čijoj tužbi je pokrenut postupak, nije učestvovala u bilo kojem segmentu emisije na Londonskoj berzi, međutim u medijima su se pojavile prepiske koje dokazuju suprotno.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Peki

24.09.2023 20:22

Nije teško pretpostaviti čije su to pare i koje u Londonu kreditirao R.S ali teško će dobiti ta sredstva i kamate izgleda da se proračuna.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

24.09.2023 20:54

Lopovluk crvenih SNSDovaca zavladao. Da je zakon o pofeklu imovine mnogi funkciineri SBSD i njihovih dupelizaca bi bili sad ba dugogodisnjoj robiji.

ODGOVORITE
Name

Re

24.09.2023 21:39

Cim je tu umjesan seranic i igor. To nisu cista posla.

Name

Valjuga

24.09.2023 22:19

Neka glupsoni kojisu glasali za Dodika sad vracaju pare koje je Dodik sa jednog svog racuna prebaci na drugi..

Name

Jole

24.09.2023 22:36

Dodik je Dao pare

Name

Nezadovoljan

24.09.2023 21:25

Hocete li povecati bar plate zdravstvenim radnicima da se ne iseljavaju svakodnevno?

ODGOVORITE
Name

Re

24.09.2023 21:33

Ne-će-mo!

Name

Re

24.09.2023 22:01

Treba oduzeti “ visak” od milionera politicara i dati narodu. Konfiskovati im stanove po Beogradu, Novom Sadu, Sloveniji, na moru, u Austriji, Rusiji itd Kada ce pravi zakon o porijeklu imovine i konfiskovanje iste? Ovdje ima mnogo njih koji trebaju proci kao Sanader. To bi dalo nade narodu i mozda smanjilo iseljavanje. Treba medjunarodna zajednica natjerati pravosudje da radi, a ne da ucestvuje u korupciji i kriminalu. Mi to ne mozemo sami utaditi, jer je kriminalna hobotnica u svim segmentima drustva. A za korumpirane tuzioce, sudije i advokate uvesti dozitne zabrane rada u pravosudju i decenijske kazne zatvora. Toliko su krivi jer su saucesnici najvecem olosu u jednom drustvu.

Name

Milko

24.09.2023 21:53

Tresla se gora, rodio se miš. Neće teta Zora Vidović na robiju nego će se sve razvući i omekšati kao u slučaju teta Slavice Injac.

ODGOVORITE
Name

Da da

25.09.2023 10:53

Svi na liniju da branimo Dodika jer nećemo valjda dozvoliti da mu propadne imperija. Idite vi naprijed a ja ću za vama malo sutra.

Name

Pa znate šta će se desiti,

24.09.2023 22:37

Ako se uopšte šta desi, jer vi toliko izmišljate, da to prelazi granice normalnog ponašanja, neće ništa.

ODGOVORITE
Name

Ipe

25.09.2023 00:07

E baš će BAGRA poštovati odluku suda i objaviti javno podatke o uslovima i kreditorima,smiješni su oni koji misle da sud ima uticaj.

ODGOVORITE
Name

Mirko

25.09.2023 08:45

Kako se mogu zaduzivati ovoliko samo me to interesuje???? Mislim ove obveznice kao kripto valute. Mi smo izmislili novu valutu koja ima 100000000000000000 tokena ali ako zatreba izminat cemo jos da se mozemo jos zaduziti bez pokrica?!?!? Jesam li upravu?

ODGOVORITE