Да ли су цијене хране мање нарасле од плата?

Према подацима Завода за статистику Републике Српске, плате су за годину дана порасле за око 10 одсто, док су цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу веће за око шест одсто.

Република Српска 23.09.2023 | 09:08
Да ли су цијене хране мање нарасле од плата?

Тако је просјечна мјесечна нето плата у Републици Српској у августу износила 1.286 КМ и у односу на јул већа је за 0,6 одсто.

"Посматрано по подручјима, у августу 2023. године највиша просјечна нето плата исплаћена је у подручју информација и комуникација и износила је 1.681 КМ, а најнижа је била у подручју грађевинарства, 964 КМ. У августу 2023. године, у односу на август 2022, у свим подручјима забиљежен је номинални раст нето плате, од чега највише у подручјима умјетност, забава и рекреација 20,2%, пољопривреда, шумарство и риболов 15,2% и дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство 14,7%", пише у анализи Завода за статистику РС.

Са друге стране, цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у РС у августу ове године су веће за 5,9 одсто у односу на исти период прошле године.

"Највећи годишњи раст цијена у августу 2023. године забиљежен је у одјељку становање 15,3%, усљед виших цијена у групи електрична енергија и други енергенти од 27,1%, затим у одјељку остали производи и услуге 11,1%, због раста цијена у групи производи за личну хигијену од 13,3%, потом у одјељку храна и безалкохолна пића 8,3%, усљед повећања цијена у групама поврће од 26,4% и месо од 14,0%, затим у одјељку намјештај и покућство 7,3%, усљед поскупљења у групи поправак апарата за домаћинство од 23,1%", пише у анализи.

Ипак, са овим подацима се не слажу потрошачи, који истичу да су цијене за годину дана драстично скочиле, док су плате минимално расле.

Јован Василић, представник Савеза удружења потрошача РС и предсједник Удружења потрошача "Звоно" из Бијељине, истакао је да није сигуран гдје је Завод за статистику РС добио ове податке.

"Цијене производа без којих се не може живјети су сигурно отишле по 10, 20 одсто, а неке 50 и 100 одсто. Ако се узима просјечан раст, има производа који нису поскупјели, на примјер текстил, обућа и одјећа, то није поскупјело. Ово су уљепшани подаци, нису реални. Гледајући цијене производа, не могу да вјерујем у ове податке", нагласио је Василић за "Независне новине".

Истакао је да се цијене производа за личну потрошњу свакодневно мијењају.

"Једино је дошло до смањења цијена уља, а остало је све поскупјело, док су плате минимално расле. Такође, неким производима је остала иста цијена, али је смањена грамажа, и имали смо доста жалби на то. На примјер, Аустрија је порез на плате смањила за 10 одсто како би се оне радницима повећале, док се код нас то није десило. Разумијем и послодавце, ако повећа плате за 10 одсто, мора још око пет одсто за доприносе платити, и то из свог џепа", казао је Василић.

Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача "Реакција" из Бањалуке, каже да је пратећи синдикалну потрошачку корпу Републике Српске дошао до закључка да су трошкови прехране за годину дана већи за 100 КМ.

"Узмемо ли у обзир, ако раде по најнижим цијенама рада, оне не испуњавају услове те потрошачке корпе, и наравно да долази до 'затезања каиша'", навео је Срдић.

Према његовим ријечима, није сигуран да су плате расле више него цијене, али ако је то истина, то је добра чињеница, те се нада да ће се тај тренд наставити.

"Видимо из дана у дан да су производи драстично скупљи, те да се цијене мијењају на дневном нивоу. На примјер, грицкалице су поскупјеле три пута у односу на 2021. годину. Видјећемо и како ће акција 'Друштвено одговорни' утицати на смањење цијена, те који ће се производи наћи у тој акцији", навео је Срдић.

Подсјећамо, Денис Шулић, министар трговине и туризма РС, истакао је прије неколико дана на састанку са представницима удружења за заштиту потрошача да ће грађанима од почетка октобра производи бити доступни уз значајно нижу маржу, чак и од нула одсто, које ће се одрећи сви учесници у ланцу снабдијевања, од произвођача, преко дистрибутера, до крајњих трговаца.

Ипак, није прецизирано, те се још увијек не зна који ће то производи бити јефтинији од октобра.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

БОБА

23.09.2023 10:10

Све висе и висе глупости цитамо.Ниста паметно ни нормално.Цјене нико не мозе зауставити. Ако понеки артикл појефтини ниста се не мјења.Тада по хитном поступку смеце, струја вода и други намети се повецавају. Остало све тапка у мјесту и увјек се врацамо на исти.Ста добијемо дупло ниста осим млацење празне сламе оних који нам кроје судбину. У том хаосу сверц све висе и висе цвијета.Од рата па на овамо гдје је рецено да се сналази ко умије и зна досли смо до тога да је све разрадјено до перфекције и отуда то не мозе нам нико ниста.Нема напретка све је слудјено и болесно зато сто није ниста нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уликс

23.09.2023 10:24

Па то је чиста измишљотина.Свједоци смо да цијена хране расте скоро на седмичном нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.09.2023 11:36

Нико не помиње цијене лијек ова за које многи градани морају да издвајају значајан дио свог кућног будзета јер су лијек ови код нас скуљима него у региону а уз то сваконачно поскупљују од 10 до 50 одсто.

Name

Ре

23.09.2023 13:34

Тачно. Цијене подивљале, а плате нису расле задњу годину дана ни 1%, док су цијене расле и преко 90%. Што нас лажете? Нисмо толико глупи колико мислите.

Name

Прасеци

23.09.2023 20:14

Мозда су директорима порасле плате за 10%?! Ја стварно не знам људи гдје ви зивите, имате ли додира са реалносцу или вам је прасеци предсједник толико опрао мозак са фотељом, 100КМ и врецом брасна?

ОДГОВОРИТЕ