Повјериоци и држава могу да изгубе потраживања?

Врховни суд Републике Српске недавно је донио пресуду којом би до темеља могао пореметити начела и принципе пословања у Српској, излажући повјериоце и државу могућности да заувијек изгубе своја потраживања.

Република Српска 05.09.2023 | 19:55
Повјериоци и држава могу да изгубе потраживања?

Према одлуци Врховног суда из маја ове године, а која је у посједу портала ЦАПИТАЛ, у случају када је рачун дужника блокиран, он може своја потраживања пребацити на друго правно лице и преко њега доћи до свог новца, а уједно остати безбједан да му тај новац неће узети они којима он дугује и који су га блокирали због дуга.

Тачније, одговараће само прекршајно и платити новчану казну, али уговор о преносу потраживања на друго правно лице неће бити раскинут.

Ова скандалозна одлуке Врховног суда могла би имати несагледиве посљедице за пословни амбијент и правну сигурност у Републици Српској, уколико је се ниже судске инстанце почну придржавати.
Случај „Волари“

Пореска управа Републике Српске годинама уназад држала је блокиране рачуне гипсаре „Волари“ у Шипову јер се обавезе нису исплаћивале па је на тај начин држава покушала да обезбиједи свој дуг.

Међутим, предузеће које је приватизовао пропали бизнисмен Радојица Ратковац имало је своје дужнике, од којих је успјешно наплаћивало дугове, али не преко рачуна гипсаре, већ преко других предузећа.

Наиме, свака уплата на рачун „Волара“ требала би аутоматски бити пребачена на рачун Пореске управе, све до њеног намирења.

Како би то избјегао, Ратковац је направио уговор о цесији којим „Волари“ своја потраживања уступају бањи „Губер“ у Сребреници којом он такође управља. Како је тим потезом Пореска управа остала без својих потраживања, покренула је судски спор.

Иако је Виши привредни суд у Бањалуци утврдио да је ово супротно закону, Врховни суд имао је другачије мишљење.

Он заузима став да је ријеч само о прекршају за који се плаћају предвиђене новчане казне и да се тај уговор којим се преноси потраживање на другог и изиграва блокада не поништава.

„Закон о унутрашњем платном промету као санкцију безготовинског плаћања у ситуацији када је блокиран главни рачун, прописује новчану казну за пословног субјекта што значи да поступање противно одредби члана 28. став 3. ЗУПП није таквог интензитета да за правну посљедицу има ништавост правног посла“, стоји у пресуди.
Врховни суд зажмирио на КД „Утаја пореза“

У конкретном случају, са рачуна фирме „Бор“ из Шипова скинуто је око 280.000 марака и поред тога што је власник предузећа Зоран Лујић рекао да уговор о цесији између његове фирме, „Волара“ и „Губера“ није никад видио ни потписао, што је по закону морао урадити.

За Врховни суд то није било значајно, већ наводи да се то могло учинити без њега.

„Повјерилац може уговором закљученим са трећим лицем пренијети на овога своје потраживање, изузев оног чији је пренос забрањен законом или које је везано за личност повјериоца или које се по својој природи противи преношењу на другог. Тужилац је дужник уступиоца па на његовој страни уговором о цесији није настала никаква промјена будући да он и даље остаје дужник, само сада у односу на другог повјериоца“, закључак је суда.

Зоран Лујић сматра да је закон потпуно јасан те да овакав Уговор није имао допуштен основ.

Према његовој оцјени, обзиром да је блокаду рачуна извршила Пореска управа овдје се радило и о Кривичном дјелу – утаја пореза.

„Обрачунско плаћање, преко блокираног рачуна од стране Пореске управе, представља грубо изигравање законских прописа. Ово из разлога што би свако могао на такав начин да послује а да не измирује пореске обавезе. Кад треба да се плати, а рачун је блокиран, онда се само уступи потраживање. Могле би и да се региструју двије или више фирми и да се преко једне фирме испостављају фактуре и не измирују пореске обавезе а да се уступањем потраживања другој фирми врши наплата“, каже Лујић који је спремио апелацију Уставном суду БиХ.
Слично покушао и Ђоко Екватор

Иначе, треба подсјетити на сличан случај који се десио у Бањалуци прије неколико година.

Наиме, Окружни привредни суд Бањалука је 2020. године пресудио да Град Бањалука и стара „Топлана“ треба да исплате фирми „Екватор“ која је у власништву Ђорђа Давидовића износ од 1,79 милиона марака за земљиште на Старчевици, на којем је направљена рејонска котловница.

„Екватор“ са фирмом „„Баниго-грађење“ склапа уговор и своја потраживања од Града уступа „Банигу“ који затим подноси приједлог за извршење, након којег је са рачуна Града скинуто два милиона КМ.

Међутим, за разлику од случаја у гипсари, Град Бањалука је тужила „Баниго“ и „Екватор“, тврдећи да је уговор о уступању потраживања ништаван јер је у супротности са Законом о унутрашњем платном промету, с обзиром на то да су рачуни „Екватора“ у моменту закључивања уговора били блокирани, а суд је то потврдио и поништио цесију.

Адвокат Горан Василић који је 2011. године био у радној групи за израду Закона о платном промету  каже да се овим примјерима шаље лоша порука инвеститорима.

„Замислите једну инострану фирму која се региструје у складу са прописима Републике Српске и почне да ради, а наши несавјесни субјекти од њега узму робу и затим му не плате. Он узме и активира мјеницу и блокира рачун, али од тога нема користи“, појашњава Василић.

Додаје да суд, 12 година након што је усвојен закон онима који су учествовали у његовом стварању, покушава тумачити ствари на погрешан начин.

„Људе који имају блокиран рачун а којима треба да легне неки новац ово може подстаћи да оду код нотара и новац пребаце примјера ради свом адвокату или неком другом. Једноставно, закон се обесмишљава“, закључује Василић.

(Цапитал) Фото: Правосуђе.ба

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Србо

05.09.2023 20:06

Ратковац из Прњавора и био је некакав кандидат на изборима али је погодово овој садашњој власти, вјероватно му враћају тј намирују заслугу, нешто је брљавио и око ергеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамбург

05.09.2023 20:25

Хахаха, цуј пц и закон, па то нема једно са другим никакве везе, а јос смесније је реци пц и стране инвестиције, па такво несто не постоји ни у најлудјим сновима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

05.09.2023 23:06

Ста је пц? Мислис на персонал цомпутер? Твој коментар нема никаквог смисла....

Name

+

05.09.2023 20:46

Па шта је то. То је тотално безакоње. Изигравање пореске управе. Без допуштења пребацити паре трећем лицу. Или преко Нотара, иза леђа повијероца, паре и кретати на трећу страну. Па ко је овдје луд. ЗАКОНОДАВАЦ, РАЧУНОВОЂЕ, ИЛИ СУДИЈЕ. ПА СВЕ НЕПРАВИЛНО. ЗНА ЛИ СЕ У РС. КО ПИЈЕ , КО ПЛАЋА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

05.09.2023 21:52

Сваки иоле поштен и домаћи и страни инвеститор кад ово прочита одустаће од било каквог улагања. Нико неће свој капитал изложити ризику бепоштених и корумпираних судија без обзира на ниво судова. Апсурд је да пресуде у привредним споровима доносе судије које ни дана нису радили у привреди. Они незнају основне постулате привред ог пословања и пореске политике. Сто прије затварати и бјезати у област кладионица. Ту нема превара. Све је твоје а ни порезе не плацају. Једина земља смо гдје кладуонице и адвокати неплацају ниста. Да ли ико у овој дрзави зна колико адвокати баплацују од клијената у кешу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

05.09.2023 22:40

Шта овдје жели писац да каже??А шта ћемо са људима који изгубе на Суду не својом кривицом спор,па му услијед лошег заступања дође до извршења и замислите по овом идиоту који је креирао Закон о унутрашњем платном промету да се може блокирати цијели рачун?!Народски речено сву ти плату заплијене и немаш од чега да живиш и прехрањујеш породицу!!Наравно да ће се људи довијати на разне начине и тражити рупе у Закону!!Ово са инвеститорима је шупља прича као неће да улажу јер немају правне сигурности је лаж!! Инвеститор има механизме да наплати своја потраживања,али обичан народ нема тј.овај Закон о унутрашњем платном промету једино штети грађанима који бјеже у ЕУ због ових идиота и тамо отварају рачуне које ни један Суд из БиХ не може блокирати!!Замислите ситуацију у спору сте са државом због својих права и изгубите и они блокирају рачун да се наплате,ал не 1/3,2/3 или половину већ пореска има по овом Закону да блокира сав рачун!!Само одлазак у ЕУ,а они нек наплате од власти!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

06.09.2023 03:38

Ако ти је неко дужан, ти га блокирао... Ако не плати унутар 30 дана од блокаде ти лијепо поднеси захтјев за стечај... Већа шанса да се наплатис...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Масловаре су чудо

06.09.2023 10:01

Шта све Бубић Зоран није у стању да уради како би сачувао своју позадину

ОДГОВОРИТЕ