Реформа: Шта доноси нови Закон о винима у БиХ?

Савјет министара БиХ је једногласно усвојило и упутиће Парламентарној скупштини БиХ на разматрање по хитној процедури Приједлог закона о организацији тржишта вина у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 27.08.2023 | 11:55
Реформа: Шта доноси нови Закон о винима у БиХ?

Ријеч је о закону с ознаком "ЕИ" као потврдом одговарајуће усклађености с правном стечевином ЕУ и међународним стандардима у тој области.

Нови текст закона садржи одређене техничке примједбе у вези с скраћивањем рока с 18 на 12 мјесеци за доношење одговарајућих правилника у тој области те прецизнијим дефинирањем ступања на снагу и примјене овог закона.

Посебно је важно да је остављено довољно времена да се домаћим произвођачима омогући неометано обављање спољнотрговинског промета на европском и свјетском тржишту и након новембра 2024. године, који је Европска комисија одредила као крајњи рок за усклађивање законодавства у БиХ у подручју вина и виноградарства са стандардима ЕУ-а.

Усвајањем закона о организацији тржишта вина циљ је осигурати већу конкурентност и бољи приступ произвођача из БиХ европским и свјетским тржиштима, уз боље увјете за производњу вина, усклађене с европским стандардима.

Приједлогом закона утврђују се начела организације тржишта вина у БиХ и прецизирају одредбе о производњи грожђа и вина.

О самом закону те његовим предностима и значају говорио је Марко Иванковић из Федералног агромедитеранског завода.

Иванковић: Циљ је вратити се на пријератне засаде винограда

Иванковић је за Клиx.ба говорио о техничкој измијени у смислу амандмана којим је проширен овај закон. Он се односи на креирање правилника који ће умногоме олакшати провођење закона јер, како каже Иванковић, без правилника је тешко проводити било какав закон.

"Направљене су одређене техничке измјене, један амандман донесен, а тиче се подзаконских прописа. Тим прописима је наређено креирање правилника који су заправо подлога да би се закон и проводио јер је правилник тај који оживотворује закон у пракси. Без правилника имамо закон, али се он не проводи", појашњава Иванковић.

Истиче, такође, да је истим амандманом скраћено доношење закона са 18 на 12 мјесеци, тачније - рок да доношење закона и почетак његове примјене треба осигурати до новембра идуће године. Но, Иванковић сматра да закон може кренути са провођењем одмах по његовом и изгласавању.

Говорећи о правилницима, један је посебно важан, а самим тиме и компликованији и односи се на реорганизацију виноградарства.

"Најтежи правилник је реорганизација виноградарства. Ми сада имамо такав правилник који је рађен 1977. што треба промијенити и за такав правилник треба пуно времена. Ту спада истраживање терена, климе, свих дакле спољашњих утјецаја и за његово креирање требат ће више времена", каже Иванковић.

(Клиx.ба) Фото: Илустрација

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

СТАТИСТИЦАР

27.08.2023 14:14

ПАМЕТНИЈЕ ЈЕ ДА ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ ДОНЕСЕТЕ ЗАКОН О РОБНИМ РЕЗЕРВАМА ДА ПРЕХРАНИТЕ НАРОД У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ И ЕНТИТЕТИМА У СИТУАЦИЈИ КАД ЦИЈЕНЕ ХРАНЕ ВРТОГЛАВО РАСТУ,ЗБОГ ПОПЛАВА,ОЛУЈЕ,САДА СУСЕ,И СВИЊСКЕ КУГЕ КОЈА ЈЕ УНИСТИЛА СТОЦНИ ФОНД,А ВИНА СУ САДА СПОРЕДНА СТВАР,МАНИТЕ СЕ ЕВРОПСКИХ ЗАКОНА ОНИ ГЛЕДАЈУ СВОЈ ИНТЕРЕС,СВОЈ КРТОГ ЦЕ ПЛАСИРАТИ ОВДЕ НАМА,ЗАТО И УНИСТАВАЈУ НАСУ ПРОИЗВОДЊУ НА СВЕ НАЦИНЕ,А ОД НАС ТРАЗЕ ДА ИМ ИЗВОЗИМО РОБЕ ПО ЊИХОВИМ СТАНДАРДИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кекец 54

27.08.2023 14:37

Ех, добро је, ухх! Због овога сам се секирао годинама и напокон је ријешено. Били ме нека ствар за вином кад пензија није ни за ку.ац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

27.08.2023 17:25

Свака цаст. Све је рјесено, само оста тај витални интерес.

Name

Куку и Леле

27.08.2023 16:28

А преноси надлежности. Зар пољопривреда није искључива надлежност ентитета. Замислите да је овај закон Шаровић предложио. Црвени Кмери би данас били на задњим ногама. Овако, то је дозвољено. Е моја багро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

27.08.2023 18:16

Господе бозе о цему они раправљају,е јесмо стока ситног зуба

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХфоралл

28.08.2023 11:33

У БиХ се годисње произведе 18 милиона литара вина,регистровано је 70 производјаца,винари цекају на овај закон 10 година..закон на дрзавном нивоу је потребан ради извоза,ради конкурентности..а ти и јеси стока ситног зуба цим имас тако плитко мисљење о нецему сто и не познајес...

Name

Доноси

27.08.2023 19:35

ред и правила а не да раде сви како хоце. У ЕУ не пролазе балканске преваре

ОДГОВОРИТЕ