Агенција из Травника набавља авио карте за Народну скупштину Српске

Туристичка агенција из Травника пристала је да резервише и продаје авионске карте Народној скупштини Републике Српске уз зараду од само једног фенинга по карти. Додуше, без урачунатог ПДВ.

Република Српска 15.08.2023 | 15:30
Агенција из Травника набавља авио карте за Народну скупштину Српске

То је објављено у Одлуци о избору најповољнијег понуђача, а ради се о агенцији „Вентура травел агенцy“ д.о.о Травник, јединица Сарајево.

Јавна набавка услуге резервације и продаје авио карата, путем конкурентског захтјева, покренута је Одлуком од 16. јуна са процијењеном вриједности набавке 40.000 КМ, без ПДВ.

Благовремено су пристигле три понуде. Поменута агенција је истакла вриједност понуде од 50 КМ без ПДВ, колико је понудила и агенција „Травел план“ д.о.о. Бањалука.

Агенција „АРС тоурс“ из Бањалуке је за исту набавку тражила чак 1.709,40 КМ.

Тендерска комисија је анализом утврдила да су све три понуде прихватљиве јер испуњавају све захтјеве из тендерске документације. Након тога је 3. јула одржана е-аукција која је почела у 11 часова и завршена тачно 10 минута касније. На њој су се сва три понуђача такмичила ко ће да понуди најнижу цијену, а тиме и да побиједи.

Коначан поредак је био такав да је „Вентура“ понудила 0,01 КМ, „Травел план“ пет КМ, а „Арс“ 5,11 КМ, без укљученог ПДВ.

Из „Вентура травел агенцy“ потврђују да је аукција на порталу јавних набавки завршена са њиховом цијеном 0,01 по авионској карти, уз напомену да је то посљедња прихватљива најнижа цијена. Признају да су ту цијену понудили из других разлога, а не да би зарадили на картама.

– С обзиром да имамо до сада активних уговора са истом цијеном, гдје поред тога што имамо бољи статус код авио компанија као дистрибутер авио карата, остварујући бенефит кроз разне бодове и повластице при издавању преосталих авио карата те већи годишњи промет од „продаје“ авио карата, немамо директне финансијске користи, али имамо користи кроз друге видове као што је упграде одређене класе коју уредно наплатимо и гдје остваримо већу финансијску корист, а коју клијенти користе. Све то у циљу задржавања статуса код ИАТА-е, Галилеа, Амадеуса, система за резервацију и продају авио карата, наше свакодневно пословање се не заснива на продаји авио карата, већ од додатних услуга које смо смо већ навели. Самим тим кроз већи промет остваримо боље услове код добављача (авио компаније) кроз поменуто – каже за Српскаинфо менаџер продаје ове агенције, Аднан Терзић.

Дамјан Ожеговић, сарадник за правне послове у Транспаренси интернешенел БиХ, каже да се у сличним ситуацијама може радити о неколико „скривених“ ствари.

– Не знам ни која је агенција ни који поступак конкретно. Али, теоретски је могуће да они покушавају на тај начин само да уђу на тржиште, како би касније могли да конкуришу, зато што се у поступцима јавних набавки може оставити услов “претходно искуство учешћа на тендерима у одређеном износу”. Када се ради о оквирном споразуму, могуће је да дође до манипулација, али не мора да значи. Дакле, код оквирних споразума, споразум се завршава када се истроши сав договорени износ, или када се изврше све договорене услуге. Значи, може се нешто фиктивно приказати као да је извршено. То је једна од опција – објашњава Ожеговић за Српскаинфо.

(<стронг>Српскаинфо) Фото: МИОМИР ЈАКОВЉЕВИЋ/РИНГИЕР

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

А

15.08.2023 16:13

Онај Радован Сумски је из Травника!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б

15.08.2023 16:57

А ти подгузна муво, откале си?

Name

Милко

15.08.2023 16:28

И послије странци причају како је Додик против БиХ. А он братски дијели послове фирмама из Федерације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милко

15.08.2023 16:58

Па то је за наивне, за стицање очију. Скретање са трага.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

15.08.2023 16:58

Српски народ мора да схвати да Реп Српска висе не постоји. Не постоји. Ово сто постоји је само за ухљебе. Да има мафија командна мјеста и фотеље.. Босна и Херцеговина је једино сто постоји. Дрзава Босна и Херцеговина. Ко то није схватио има времена, схватице. Реп Српска је празна љустура. Њу висе нема ко бранити нити то може, нити би ко војно помогао Србима. А то да би Русија слала орузје од те љубави нема ниста. А Додик је одрадио посао и од БиХ створио малу сфрј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОНЕ БЛ

15.08.2023 19:00

Јел завјера и ово,фенинг ипак је велик....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.08.2023 06:59

Цека те милановиц са ордењем.

Name

Хоће Додик

15.08.2023 22:54

...да му Федерација БиХ враћа кредите или бар пола дуг!? Треба да тзв рс уцјењују док се дјелови окупирани у рату не врате под власт Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

16.08.2023 00:06

Па то је друг милановиц средио, да се зна куд политицари лете

Name

X

16.08.2023 07:10

Цудо није из Котор Вароси?

ОДГОВОРИТЕ