Добро нам се не пише: Економска ситуација мрачна

- Сви економски показатељи и статистички подаци указују да је тренутна економска ситуација мрачна, али и да ни у блиској будућности неће бити много боље за већи дио европских земаља, па и саму БиХ, која ће морати да дијели њихову судбину.

Босна и Херцеговина 05.08.2023 | 09:26
Добро нам се не пише: Економска ситуација мрачна

Истакао је ово за “Глас Српске” економиста Зоран Павловић наводећи како земље еврозоне, али и БиХ која дијели њихову судбину због економске и тржишне повезаности, улазе у све веће проблеме, што се почело највише манифестовати кроз све примјетнији и осјетнији пад индустријске производње и привредних активности.

То се, како је појаснио, може видјети из готово свих посљедњих извјештаја међународних и домаћих институција. Према ријечима Павловића, разлога и узрока за то је много. Један од њих је монетарна политика централних банака. Монетарни чувари желе да обуздају инфлацију значајним растом каматних стопа. Ово чини кредите скупљим, како за компаније, тако и за потрошаче, што доводи до све веће рецесије.

- Инфлација у Европи, међутим, и даље опстаје на високом нивоу, јер Брисел и даље финансира украјинску одбрану огромним новцем. И то раде политичари, никог не питајући. То борбу централних банака чини још тежом. Огроман папирни новац је у оптицају, што онда директно утиче на инфлацију и пад куповне моћи. И то је нешто што не погађа само европске земље него и нас, утиче на куповну моћ наших грађана, више каматне стопе и негативна привредна кретања. Наравно, ако стану неке фабрике у Њемачкој и оду у стечај, то ће утицати на неке од наших привредних субјеката који су извозно оријентисани. Бојим се да овдашње власти нису свјесне ситуације у којој се наша привреда тренутно налази. Одлази нам и радна снага. Губимо је у процентима који су забрињавајући. Да закључим, сви ови негативни привредни трендови резултат су тога, збирно гледајући - каже Павловић. 

Према процјенама Међународног монетарног фонда (ММФ), Њемачка, европска локомотива, током ове године ће доживјети велики привредни пад. Да ситуација није сјајна те да је вријеме за узбуну и код нас, док не буде прекасно, свједоче посљедњи подаци Завода за статистику БиХ који откривају да је у јуну поново забиљежен мјесечни и годишњи пад промета индустрије. Укупан десезонирани промет индустрије у БиХ у јуну ове године, у поређењу с мајем, остварио је пад од 2,3 одсто, док је на годишњем нивоу промет индустрије забиљежио пад од чак 8,1 одсто.

Тешка економска ситуација у еврозони, поготово у Њемачкој, која је један од највећих трговинских партнера БиХ, несумњиво узима све више данак и на нашем тржишту, утичући на све анемичнију привредну крвну слику.

Павловић каже да, нажалост, није оптимиста када се говори о економским изгледима Европе, те упозорава да велики број европских држава највјероватније очекује болан економски пад, што ће се, како је истакао, попут цунамија прелити и на ове наше просторе.

Оно што би додатно могло отежати већ ионако тешку и компликовану ситуацију, како у борби са инфлацијом, тако и када је у питању ликвидност предузећа, како каже, јесте нови раст цијена хране, али и енергената, посебно сирове нафте, до којег је дошло због раста тражње, а смањене понуде на тржишту. Барел је само у посљедњих тридесетак дана поскупио за око 14 долара. Према неким процјенама, нафта би до краја ове године могла ићи чак и на 100 долара.

Кредити

Централне банке пријавиле су, због раста камата, оштрији пад потражње за кредитима од стране предузећа него што је очекивано, на најнижи ниво у посљедњих 20 година. Показало је ово квартално истраживање Европске централне банке у ком стоји да се европски привредници све мање задужују, а стручњаци указују да би то што не узимају позајмице за инвестиције и развој могло бити погубно за економију Европе у наредном периоду.

(Глас Српске) Фото: Илустрација

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Нфп

05.08.2023 09:38

Плус санкције РСу... Бице весело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.08.2023 10:13

Па Српска це бити атрактивна до једног момента када јој исисају и задњи фенинг, тада неце бити ове поставе ни предходник, тада це бити наса дјеца са огромним каматама и кредитима.

Name

Каролина Петровиц

05.08.2023 17:06

ЕУ це се угасити ускоро.. Европски пут је неофасизам из 1941! Најприје треба ослободити Европу..

Name

Појмови

05.08.2023 19:56

ММФ, Африка, Турска, Балкан, ЕУ итд.... Када каубоји узајасу а не зеле да сјасу, како и коме се мозе добро да писе?!

Name

Истина

05.08.2023 09:45

За народ је мрачна а за власт не може бит боља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деутсцхланд

05.08.2023 10:43

Додик има 4милијарде еура у кесу,мозе сам 10 милијуна људи прехранити,ни цасу Воде своје,ако није украо,неце дати,а где су остали из СНСД-а,закон донијети о поријеклу имовине,сви цемо имати,никаква наука не треба

Name

шоић

05.08.2023 10:57

има излаза распродати сва владина аута возаче запослити у приватни сектор да не увозе радну снагу руоводиоци на посао аутобусом влади смањити буџет и јавну потрошњу преполовити непотребне институције годину дана од портира до председника плата фиксно 500 км нека виде како народ добро живи за години дуг враћен а владајући ће видети где су грешили

Name

Е,нек им је реко'

05.08.2023 11:12

Народу је довољно да погледа дневник,за пола сата га убиједе да живи у економском и пословном рају.

Name

Па

05.08.2023 11:23

Неце бурлесцоне дати робовима но узет, зато криза, и онда нпвац му ниусто пропадне, тузни људски роде

Name

Мирослав

05.08.2023 14:48

Бас лупетате? Има 8 милијарди, у поверењу ми рекла нека снаса и њена комаиница.

Name

??

05.08.2023 10:03

Хајде не паничите,Република Српска је стабилна и свако дана све више и више напредује,тако каже додик и зора министарка.А народ на то каже,нама никад горе,а ви се возикате у возилима од 300000км и то све од кредита гдје је ксмста 6,1%.Кад се један балави кошарац воза у скупом ауту о трошку народа,шта даље да се пише.А о луки петровићу да не причам.А ни ове локалне кабадахије из снсд нису ништа бољи.И они се бахате до зла бога.Глупи народ ћути и трпи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

05.08.2023 14:44

Сто тебе брине у чему се вози Косарац он је службеник БиХ и не троши паре РС, или си изгледа велики босњо и жао ти пропале нам заједничке дзамахирије.

Name

РЕ Зоран

05.08.2023 15:08

Шта мислиш одакле се финанцирају установе БиХ? Мислиш само из Сарајева да њима иду паре? Наиван си...

Name

О како је лепо бити глуп

05.08.2023 10:29

Па зар је икад и било добро овдје, можда страначким испраним мозговима. Незнам о чему пишеш, можда не треба ићи Њемачку јер је тамо економска криза или можда да се иде у Русију јер Путин каже да тамо нема кризе. Ха, ха, ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

05.08.2023 12:38

Тако је, нека неко написе кад је на овим просторима био период богатства и просперитета.

Name

Па да

05.08.2023 10:37

Ма то британци лажу гледај те РТРС ми изгледа смо и у суфициту имамо вишка пара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

05.08.2023 11:15

Зато наси политицари јуре за кредитима рацунајуци на инфлацију у свијету а то им је остало из југославије неце им се тај сан осрварити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

05.08.2023 13:31

Јоооој мајко стручњака Инфлација у Европској унији лагано опада. Незапосленост на изузетно ниском нивоу. Плате расте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пољопривредник

05.08.2023 15:17

Немој те кукати изазите у њиве радите. Немојте гледати давам све Дрзава удијели.Нерадника пуно .Сви хоце добро ауто море луксуз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ПОЉОПРИВРЕДНИК

05.08.2023 19:48

Ти си стварно добро рекао. Ти си старог кова. А он ЗОРАН , сигурно млад, незна да сви финансирамо КЛОШАРЦА. Сељаци многи су за живот образованији, од многих са Факултетом. Ако нису у Породици ничему учени. И Ако су поготово купили дипломе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре зоран

05.08.2023 20:13

Знам ја да је кошарац функционер Бих,али та његова бахатост је страшна и поставио га је додик.што вахатији и шзо виша незналица то је на већој функцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

05.08.2023 23:25

А кад је економска ситуација била повољна?

ОДГОВОРИТЕ