Уставном суду треба закон, а не правда деветорице

Уставни суд Босне и Херцеговине у вршењу своје функције полази од римског концепта апсолутне власти која се не контролише, чиме је постао енклава у правном систему Босне и Херцеговине који суди по сопственом нахођењу, „шири“ и „скупља“ сопствену надлежност, односно без икаквог законског и уставног упоришта.

Република Српска 18.07.2023 | 09:22
Уставном суду треба закон, а не правда деветорице

Аутор: Проф.др Петар Кунић, Бања Лука

У свом дјеловању, у постконфликтном периоду, Уставни суд је донио низ Одлука које су у најмању руку спорне, почевши од Одлуке о конститутивности па до најскоријих одлука, о Дану Републике Српске и Одлука о државној имовини.

У федералној држави каква је Босна и Херцеговина, Уставном суду је очито недостајао осјећај према правном статусу и индивидуалности ентитета (федералних јединица), тако да су његове одлуке биле на штету Републике Српске. Уставом Босне и Херцеговине (члан ВИ/2б) је утврђено да Уставни суд има овлаштења да усвоји Пословник о раду којим ће се уредити судски поступак који ће бити јаван.

Пословник о раду не може бити закон о раду Уставног суда 

Пословником о начину рада, тј. пословања суда регулише се унутрашњи рад и односи у суду при вршењу уставно-судске функције. Да се избјегне доношење Закона о раду Уставног суда Босне и Херцеговине, Уставни суд је неуставно преузео обавезу да сам својим Правилима уређује питања као што су разрјешења судија (што у регуларним околностима може извршити само онај ко бира судије), имунитет судија, питања извршења привремених мјера, извршење одлука Уставног суда и др.).

Уставни суд Босне и Херцеговине је себи дао за право да својим одлукама уређује питања која су резервисана за закон, чиме је избјегао сваки вид парламентарне регулативе претходне контроле и тиме створио пут своје самовоље тако да може мијењати Правила кад кад год жели, што ствара правну несигурност. И не само то, он својим одлукама мијења и сам Устав.

Треба нагласити да се уставно-судска независност остварује путем подређености уставно-судске власти уставу и закону, уз одсуство било каквог вида политичког притиска, што не подразумијева његово изоловање од правног система са другим властима.

Уставном суду треба закон, а не правда деветорице

Недостатак  Закона о Уставном суду Босне и Херцеговине ствара велику непремостиву празнину која отвара пут арбитратрности и самовољи у поступку. Уставном суду је потребна законска правда иуститиа легалис, а не правда деветорице која се а ла царте прилагођава политичким потребама и интересима.

Нема сумње да је Уставни суд доношењем Правила о раду, чији већи дио садржаја улази у оквир законодавне регулативе Парламента, изашао изван оквира Устава Босне и Херцеговине. Штавише, Уставни суд је својим Правилима утврдио да ниједан орган у Босни и Херцеговини не може доносити законе и друге прописе и опште акте који се тичу рада Уставног суда, чиме је дубоко закорачио у надлежност парламента и тиме прекршио Устав Босне и Херцеговине.

Уставни суд се мора свести у законске и уставне одредбе

Доношење Закона о раду Уставног суда Босне и Херцеговине је неопходан чин, и то не само због странаца у суду, већ ради свођења суда у законске и уставне оквире. Колико ми је познато, нема земље на свијету која нема Закон о раду Уставног суда.

Уставни суд не може одлучивати о начину одлучивања суда, а да не говорим у крњем саставу, о битним питањима поготово без учешћа судија и једне федералне јединице (ентитета).

Поставља се питање да ли је то игдје могуће у свијету?

Та питања могу се уређивати само законом. Досадашње искуство потврђује да је Уставни суд у постојању сталне већине (два Бошњака и три странца) преузео контроверзну улогу да тумачи и надограђује Устав одузимајући уставна права Републике Српске, при чему користи исту методологију да своје одлуке ситуира у политичко залеђе, увијек у виду заштите људских права или превазилажењем својих компетенција у интересу државе, а да при том тотално негира овлаштења ентитета.

Уставни суд БиХ ограничава права ентитета

Образлажући своју Одлуку о државној имовини ентитета, Уставни суд истиче да цјелокупни правни систем ентитета мора бити у сагласности са Уставом Босне и Херцеговине, те да је државна имовина битан елемент да државна власт буде суштински, а не формално суверена власт, „самим тим регулисање државне имовине је њена искључива надлежност“.

Уставни суд Босне и Херцеговине овдје полази од једног општег приступа којим одређује примат државног права над ентитетима, испуштајући из вида чињеницу да Устав Босне и Херцеговине не захтијева да цјелокупни правни систем ентитета буде у складу са Уставом Босне и Херцеговине, јер је један велик дио државних компетенција у надлежности ентитета и уставних судова ентитета.

Устав Босне и Херцеговине ограничава права ентитета у областима која су предвиђена и резервисана за његову надлежност. У члану ИИИ тачка 1. Устава Босне и Херцеговине утврђене су искључиве надлежности Босне и Херцеговине, гдје није наведена државна имовина, што се не спомиње ни у другим одредбама Устава Босне и Херцеговине.

Међутим, да су ентитети надлежни за државну имовину потврђује члан ИИИ тачка 3а) Устава БиХ која каже: „Све владине функције и овлаштења која нису овим Уставом изричито повјерена институцијама Босне и Херцеговине, припадају ентитетима.“

Одредбе Устава су јасне

Одредбе Устава су тако јасне да свако тумачење осим да имовина припада у надлежност ентитета су гола правна импровизација, да не кажем злоупотреба. Надлежност ентитета у погледу имовине заснована је на једном од темељних правних принципа Устава Босне и Херцеговине пресумпцијом надлежности у корист ентитета и тзв. резидуалном надлежношћу, све надлежности које нису изричито дате држави припадају ентитетима. Импровизована тумачења да државна имовина не задире у територијална питања, тешко су прихватљива имајући у виду чињеницу да имовина која се налази на територији једног ентитета припада том ентитету.

Уосталом, несретни грађански сукоб који се десио у Босни и Херцеговини, водио се за територијалну подијелу Босне и Херцеговине и имовину која се налази на одређеном територију ентитета. Република Српска је 1994. године одбила план Контакт групе управо из разлога што је тим планом био расподјељен природни и економски потенцијал на штету Републике Српске. 

Насиље над уставно-правним системом БиХ

Сам Холбрук, креатор Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини (Дејтонског споразума), је изјавио да се деведесет посто времена на преговорима у Дејтону утрошило на територијалну подјелу између ентитета, у шта је била укључена имовина и сва природна богатства.

Сада ту имовину, која је додијељена Републици Српској неко жели пренијети у надлежност државе, па зар то није апсурд???

То је насиље над уставно-правним системом Босне и Херцеговине, а још већи апсурд је што се Република Српска на већ уходан начин замјеном теза жели лажно оптужити за рушење Дејтонског споразума.

Западни идеолози давно су схватили потенцијал Уставног суда да обликује друштво по свом интересу негирајући темељне правне принципе владавине права и правне државе.

Умјесто да раде на рјешавању насталог проблема који је настао одлукама Уставног суда да након скоро тридесет година одузима надлежност ентитетима у погледу регулисања државне имовине и импровизацијом правног основа, конструисана европска јавност негира уставна рјешења и заузима страну, без да покаже имало амбиција да сагледа суштину проблема и то перманентно на штету Републике Српске.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

рОмиз

18.07.2023 09:27

Пита ли се ико у чијем интересу ради Уставни суд мањег ентитета и у чијем интересу доноси одлуке,лоптица се пребацује на Уставни суд БиХ како би се стварала правна несигурност док Уставни суд мањег ентитета легализује етничко чишчење у том ентитету и ради у корист само једног народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

18.07.2023 10:49

А ето ви у ФБиХ радите у корист срба.Кратко и јасно,НЕ СЕ....

Name

Бас тако

18.07.2023 11:17

Браво. Наслов је реценица д3ценије. Срамите се сидије Уставног суда. Ви би требали бити за примјер цасти и угледа. Доспјели сте на задње мјесто.

Name

Зна се

18.07.2023 11:18

Они су директни руситељи БиХ и срусит це је.

Name

РЕ рОмиз

18.07.2023 11:46

Вараш се, не ради ни у интересу ТОГ народа, већ само мале самопроглашене "елите" која покраде све пред собом ко скакавци!

Name

Реал-ан

18.07.2023 09:31

Гдје то стоји да је БиХ федерална заједница. Е мој правнице с дипломом из Кисељака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

18.07.2023 09:45

Јел то ни Федерација БИХ, није федерација? Већ Република? Хаааа? Ај Бајо тумачи Дејтон?

Name

Ре реалан

18.07.2023 09:52

Ма тај нема појма шта значи федерација и како настаје, нити је прочитао члан 1 Устава БиХ а предаје Уставно право. Благо се студентима којима он предаје.

Name

Ре реалан....

18.07.2023 10:22

Исто тако у којим пресудама стоји да је био грађанско сукоб...дај тзв правниче кад већ пишеш о закону о уставном суду онда се држи правни чињеница а не све твоје флоскуле иду у корист РС-а која па вашем накарадном тумачењу је власник државне имовине....а то је главни разлог ваше побуне против Уставног суда.... провидни сте....

Name

Ре Зоран

18.07.2023 10:35

Е мој Зоране, У БиХ не постоји република, само РС се као нижа административна јединица у држави БиХ тако зове, и то режим продаје таквим као теби да сте држава. Сконтаћеш једног дана. БиХ је трајна категорија. Не знам за РС

Name

Др

18.07.2023 10:40

А гдје пише да није правнице са Кобиљаце???

Name

Ре обојици

18.07.2023 10:48

Намјерно дегенерсање и политизирање устава БиХ као и назива гдје се убацују измисљени термини кои имају циљ збунити јавност. Дакле БиХ није федерално уредјена него (ентитетски) један од (ентитета) је федерално уредјен сто у коначници не мјења статус (ентитет). Ентитет је облик нецега сто постоји и нема облик самосталности него је пратилац оног уз сто постоји. А то је овако, све сто мозе имати ентитет рецимо. Човјек његов ентитет је Чојство. Коњ има ентитет Коњство.итд. Док федерално уредјење (саставни дио) гдје Ентитет федерација има кантоне који су у том облику федерални Ентитет сто у коначници не мјења статус Ентитета.

Name

ДС

18.07.2023 11:43

А шта пише, да је унитарна држава? То што пишете си пусти снови о грађанској држави и принципу "један човјек један глас", о чему професори права из неколико кантона у Федерацији БиХ причају бајке својим студентима и трују јавност кроз медије. Не пролази то ни у Федерацији БиХ (да није и овај ентитет унитаран у тим мокрим сновима?), а камоли на нивоу БиХ.

Name

Устав

18.07.2023 09:36

Пријатељу, мани се ти Уставног суда и флоскула , око пар небитних питања. Док српској харају корупција, непотизам , лоповлук , нико не одговара десетљећима , а за то није надлежан Уставни суд .. Баји је једино битно да да добије државну имовину, да може исту дати као колатерал за нове кредите, јер је дошло минута до дванаест , нема више пара , нити ће ико дати нови кредит на кредит...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

18.07.2023 09:50

Закон о уставном суд БиХ уопште не треба. То што се Додику и екипи не свиђају одлуке Уставног суда то је његов проблем. Ми у Федерацији никад не би требали подржати такав закон који би Уставни суд претворио у парламент са ентитетским гласањем и блокадама. Уосталом Устав БиХ није овластио парламент БиХ да донесе Закон о уставном суду БиХ него је прописао да Уставни суд има своја правила што је сасвим довољно за његов рад и одлучивање о правима грађана ове државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кал

18.07.2023 09:56

Жалосно,мораш рећи шта газда жели да чује а не шта мислиш.Туга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

18.07.2023 09:58

Ако овај проф. др. Куниц вец у првој реценици напише нешто што је ноторна измишљотина онда даљи текст не треба ни читати. Ако веч зели да говори о Уставном суду, морао би Кунић да проћита и разумије Устав БиХ. Дакле Кунићу, гдје, у којем члану и на којем мјесту у Уставу БиХ пише да је БиХ федерација??? Та измисљотина не мозе проци. Устав јасно казе да је БиХ дрзава која свој континуитет наставља од медјународно признате Републике БиХ. Ево позивам проф. Кунића да ме демантује. О Уставу нема дискусије. Оно сто у Уставу не писе то не вази и тацка. Е па кад неко ко се назива проф. др. то не зна онда је то залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

18.07.2023 10:44

Само слусај Додика и бице добро пусти ти то је ли федерална нијели не преправљајте вецито историју законе итд. Знаци ако је несто састављено од двије федералне јединице то је онда федерално знаци два ентитета Република Српска и федерација бих

Name

Ре

18.07.2023 10:45

Јасно као дан, све речено

Name

Алан Форд

18.07.2023 10:06

Цитао сам до федералне дрзаве. Професоре немате појма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поцео

18.07.2023 10:07

Цитати и нисам могао заврсити . Толико неистина и фрапантних гресака једног правника. Анализом исти прилази веома субјективно и политицки обојено. Гдје то стоји да је БиХ федерација.Нигдје .Нека мио неко показе. Сви ми имамо зеље и то није спорно . Које писао Дејтон као да је знао ста це се десити. Једини врховни тумац ДС је Високи представник. Сви су то потписали,и сада пуј пике не вази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сејттан

18.07.2023 10:10

Тацно, треба закон. Закон који це да казни сву ову банду сто од рата неометано пљацкају на све могуце нацине. И то лако доказиво. Докази пливају на све стране.. Нема закона за криминалце. Запад који је тутор омогуцио је криминалцима да дрзе све полуге власти у БиХ. И да дрзе фирме и предузеца како би пријетили отказима радницима када се одрзавају избори. Заиста Срби, достојанственије сте зивјели под властима окупатора. Само да сте били овако послусни и све би било за вас напредније. Српски владари покрецу ратове само да спасе своју имовину сто су накрали и да спасе власт и главу.. Окупатор напада кад види да неком дтзавом влада лоповцина која се накрала злата Такву дрзавицу хоце напасти сви јер је слаба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фирга

18.07.2023 10:12

уставни суд БиХ је дејтонска категорија, у уставни суд нису требали бити постављани људи који су имали везе са политиком, евентуална промјена закона о уставном суду би то морала увести, даље, стране судије, њихов останак је продукт Додигове политике и највероватније ће ту остати до даљњег. Забранити спровођење одлука уставног суда је тешко кршење Дејтонском мировног споразума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гз

18.07.2023 11:50

Брате Фирга зар си и овде стигао?

Name

Проф

18.07.2023 10:54

Кад видим Сеаду у Уставном суду, додје ми да се спакујем и заувијек преселим чак на Нови Зеланд. Жена је завршила Правни факултет са 30 година, а правосудни положила са 41. Она је брука за све моје пријатеље Бошњаке који су редовно (са 22) завршили студиј. Јад и чемер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за Проф.

18.07.2023 12:43

Добра је Сеада она је бар завршила,шта је Рудоња завршио средњу за месара па мисли да је најпаметнији на свијету а слиједе га будале попут овог Кунића лажног професора који са овим тумачењем не би могао одбранит ни семинарски рад на тему Устав БиХ

Name

ајд не сери,

18.07.2023 10:56

Ниси ти ни цуо за право а томацис га,која федерална дрзава хм,сви са купљеним дипломама баве се правом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

18.07.2023 11:35

Сви ви који сте коментарисали испада да сте заврсили правни факултет, док аутор овог текста који има титулу професор ,доктор је незналица.ДА ЛИ ЈЕ ЗАИСТА ТАКО НА ЦИЈОЈ СТРАНИ ЈЕ ИСТИНААААА????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

18.07.2023 11:45

"Проф. Др." из Бањалуке?! Тај тзв. Универзитет је неакредитована лажна институција, државна штампарија диплома... Илије овај можда са Апеирона, приватне штампарије диплома?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као дан

18.07.2023 12:19

Свима је јасно одакле се шири смрад већ више од 30 година у БиХ. Доћи и вама крај. Брзе него мислите. Рате стижу једна за другом, сваког мјесеца све више дуга, а мање зрака за дисање. Уби вас Милутин са чела смрдљиве колоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

18.07.2023 12:47

Уставни Суд је једина институција која функционише у складу Устава и закона,да нема Уставног суда Додик би нас давно као јањце. Србин сам и учесник протеклог рата,искрено срамота ме што сам био у рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

18.07.2023 13:39

Да је замјена теза. Ова господа у назови суду се након 28 година сјетила да имовина у Српској не припада њој. Доносе одлуке о РС, а да се Срби ништа не питају. Они су ту да тумаче законе, а не да их доносе. Зна се гдје се то ради. Што је најгоре ми смо тај деструктивни фактор, па на такве одлуке јесмо. Шта треба да ћутимо на њихове скарадне одлуке и Насерове пријетње. Никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

19.07.2023 12:22

Само постојање и дјеловање ОВАКВОГ суда (страних судија) је негирање и самог постојања суверене и цјеловите БиХ. Такво несто "правно" не постоји свијету ни мозе то поцивати на нецијим правилима....

ОДГОВОРИТЕ