Ustavnom sudu treba zakon, a ne pravda devetorice

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u vršenju svoje funkcije polazi od rimskog koncepta apsolutne vlasti koja se ne kontroliše, čime je postao enklava u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine koji sudi po sopstvenom nahođenju, „širi“ i „skuplja“ sopstvenu nadležnost, odnosno bez ikakvog zakonskog i ustavnog uporišta.

Republika Srpska 18.07.2023 | 09:22
Ustavnom sudu treba zakon, a ne pravda devetorice

Autor: Prof.dr Petar Kunić, Banja Luka

U svom djelovanju, u postkonfliktnom periodu, Ustavni sud je donio niz Odluka koje su u najmanju ruku sporne, počevši od Odluke o konstitutivnosti pa do najskorijih odluka, o Danu Republike Srpske i Odluka o državnoj imovini.

U federalnoj državi kakva je Bosna i Hercegovina, Ustavnom sudu je očito nedostajao osjećaj prema pravnom statusu i individualnosti entiteta (federalnih jedinica), tako da su njegove odluke bile na štetu Republike Srpske. Ustavom Bosne i Hercegovine (član VI/2b) je utvrđeno da Ustavni sud ima ovlaštenja da usvoji Poslovnik o radu kojim će se urediti sudski postupak koji će biti javan.

Poslovnik o radu ne može biti zakon o radu Ustavnog suda 

Poslovnikom o načinu rada, tj. poslovanja suda reguliše se unutrašnji rad i odnosi u sudu pri vršenju ustavno-sudske funkcije. Da se izbjegne donošenje Zakona o radu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Ustavni sud je neustavno preuzeo obavezu da sam svojim Pravilima uređuje pitanja kao što su razrješenja sudija (što u regularnim okolnostima može izvršiti samo onaj ko bira sudije), imunitet sudija, pitanja izvršenja privremenih mjera, izvršenje odluka Ustavnog suda i dr.).

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je sebi dao za pravo da svojim odlukama uređuje pitanja koja su rezervisana za zakon, čime je izbjegao svaki vid parlamentarne regulative prethodne kontrole i time stvorio put svoje samovolje tako da može mijenjati Pravila kad kad god želi, što stvara pravnu nesigurnost. I ne samo to, on svojim odlukama mijenja i sam Ustav.

Treba naglasiti da se ustavno-sudska nezavisnost ostvaruje putem podređenosti ustavno-sudske vlasti ustavu i zakonu, uz odsustvo bilo kakvog vida političkog pritiska, što ne podrazumijeva njegovo izolovanje od pravnog sistema sa drugim vlastima.

Ustavnom sudu treba zakon, a ne pravda devetorice

Nedostatak  Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine stvara veliku nepremostivu prazninu koja otvara put arbitratrnosti i samovolji u postupku. Ustavnom sudu je potrebna zakonska pravda iustitia legalis, a ne pravda devetorice koja se a la carte prilagođava političkim potrebama i interesima.

Nema sumnje da je Ustavni sud donošenjem Pravila o radu, čiji veći dio sadržaja ulazi u okvir zakonodavne regulative Parlamenta, izašao izvan okvira Ustava Bosne i Hercegovine. Štaviše, Ustavni sud je svojim Pravilima utvrdio da nijedan organ u Bosni i Hercegovini ne može donositi zakone i druge propise i opšte akte koji se tiču rada Ustavnog suda, čime je duboko zakoračio u nadležnost parlamenta i time prekršio Ustav Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud se mora svesti u zakonske i ustavne odredbe

Donošenje Zakona o radu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je neophodan čin, i to ne samo zbog stranaca u sudu, već radi svođenja suda u zakonske i ustavne okvire. Koliko mi je poznato, nema zemlje na svijetu koja nema Zakon o radu Ustavnog suda.

Ustavni sud ne može odlučivati o načinu odlučivanja suda, a da ne govorim u krnjem sastavu, o bitnim pitanjima pogotovo bez učešća sudija i jedne federalne jedinice (entiteta).

Postavlja se pitanje da li je to igdje moguće u svijetu?

Ta pitanja mogu se uređivati samo zakonom. Dosadašnje iskustvo potvrđuje da je Ustavni sud u postojanju stalne većine (dva Bošnjaka i tri stranca) preuzeo kontroverznu ulogu da tumači i nadograđuje Ustav oduzimajući ustavna prava Republike Srpske, pri čemu koristi istu metodologiju da svoje odluke situira u političko zaleđe, uvijek u vidu zaštite ljudskih prava ili prevazilaženjem svojih kompetencija u interesu države, a da pri tom totalno negira ovlaštenja entiteta.

Ustavni sud BiH ograničava prava entiteta

Obrazlažući svoju Odluku o državnoj imovini entiteta, Ustavni sud ističe da cjelokupni pravni sistem entiteta mora biti u saglasnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine, te da je državna imovina bitan element da državna vlast bude suštinski, a ne formalno suverena vlast, „samim tim regulisanje državne imovine je njena isključiva nadležnost“.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ovdje polazi od jednog opšteg pristupa kojim određuje primat državnog prava nad entitetima, ispuštajući iz vida činjenicu da Ustav Bosne i Hercegovine ne zahtijeva da cjelokupni pravni sistem entiteta bude u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, jer je jedan velik dio državnih kompetencija u nadležnosti entiteta i ustavnih sudova entiteta.

Ustav Bosne i Hercegovine ograničava prava entiteta u oblastima koja su predviđena i rezervisana za njegovu nadležnost. U članu III tačka 1. Ustava Bosne i Hercegovine utvrđene su isključive nadležnosti Bosne i Hercegovine, gdje nije navedena državna imovina, što se ne spominje ni u drugim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine.

Međutim, da su entiteti nadležni za državnu imovinu potvrđuje član III tačka 3a) Ustava BiH koja kaže: „Sve vladine funkcije i ovlaštenja koja nisu ovim Ustavom izričito povjerena institucijama Bosne i Hercegovine, pripadaju entitetima.“

Odredbe Ustava su jasne

Odredbe Ustava su tako jasne da svako tumačenje osim da imovina pripada u nadležnost entiteta su gola pravna improvizacija, da ne kažem zloupotreba. Nadležnost entiteta u pogledu imovine zasnovana je na jednom od temeljnih pravnih principa Ustava Bosne i Hercegovine presumpcijom nadležnosti u korist entiteta i tzv. rezidualnom nadležnošću, sve nadležnosti koje nisu izričito date državi pripadaju entitetima. Improvizovana tumačenja da državna imovina ne zadire u teritorijalna pitanja, teško su prihvatljiva imajući u vidu činjenicu da imovina koja se nalazi na teritoriji jednog entiteta pripada tom entitetu.

Uostalom, nesretni građanski sukob koji se desio u Bosni i Hercegovini, vodio se za teritorijalnu podijelu Bosne i Hercegovine i imovinu koja se nalazi na određenom teritoriju entiteta. Republika Srpska je 1994. godine odbila plan Kontakt grupe upravo iz razloga što je tim planom bio raspodjeljen prirodni i ekonomski potencijal na štetu Republike Srpske. 

Nasilje nad ustavno-pravnim sistemom BiH

Sam Holbruk, kreator Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonskog sporazuma), je izjavio da se devedeset posto vremena na pregovorima u Dejtonu utrošilo na teritorijalnu podjelu između entiteta, u šta je bila uključena imovina i sva prirodna bogatstva.

Sada tu imovinu, koja je dodijeljena Republici Srpskoj neko želi prenijeti u nadležnost države, pa zar to nije apsurd???

To je nasilje nad ustavno-pravnim sistemom Bosne i Hercegovine, a još veći apsurd je što se Republika Srpska na već uhodan način zamjenom teza želi lažno optužiti za rušenje Dejtonskog sporazuma.

Zapadni ideolozi davno su shvatili potencijal Ustavnog suda da oblikuje društvo po svom interesu negirajući temeljne pravne principe vladavine prava i pravne države.

Umjesto da rade na rješavanju nastalog problema koji je nastao odlukama Ustavnog suda da nakon skoro trideset godina oduzima nadležnost entitetima u pogledu regulisanja državne imovine i improvizacijom pravnog osnova, konstruisana evropska javnost negira ustavna rješenja i zauzima stranu, bez da pokaže imalo ambicija da sagleda suštinu problema i to permanentno na štetu Republike Srpske.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

rOmiz

18.07.2023 09:27

Pita li se iko u čijem interesu radi Ustavni sud manjeg entiteta i u čijem interesu donosi odluke,loptica se prebacuje na Ustavni sud BiH kako bi se stvarala pravna nesigurnost dok Ustavni sud manjeg entiteta legalizuje etničko čiščenje u tom entitetu i radi u korist samo jednog naroda

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

18.07.2023 10:49

A eto vi u FBiH radite u korist srba.Kratko i jasno,NE SE....

Name

Bas tako

18.07.2023 11:17

Bravo. Naslov je recenica d3cenije. Sramite se sidije Ustavnog suda. Vi bi trebali biti za primjer casti i ugleda. Dospjeli ste na zadnje mjesto.

Name

Zna se

18.07.2023 11:18

Oni su direktni rusitelji BiH i srusit ce je.

Name

RE rOmiz

18.07.2023 11:46

Varaš se, ne radi ni u interesu TOG naroda, već samo male samoproglašene "elite" koja pokrade sve pred sobom ko skakavci!

Name

Real-an

18.07.2023 09:31

Gdje to stoji da je BiH federalna zajednica. E moj pravnice s diplomom iz Kiseljaka

ODGOVORITE
Name

Zoran

18.07.2023 09:45

Jel to ni Federacija BIH, nije federacija? Već Republika? Haaaa? Aj Bajo tumači Dejton?

Name

Re realan

18.07.2023 09:52

Ma taj nema pojma šta znači federacija i kako nastaje, niti je pročitao član 1 Ustava BiH a predaje Ustavno pravo. Blago se studentima kojima on predaje.

Name

Re realan....

18.07.2023 10:22

Isto tako u kojim presudama stoji da je bio građansko sukob...daj tzv pravniče kad već pišeš o zakonu o ustavnom sudu onda se drži pravni činjenica a ne sve tvoje floskule idu u korist RS-a koja pa vašem nakaradnom tumačenju je vlasnik državne imovine....a to je glavni razlog vaše pobune protiv Ustavnog suda.... providni ste....

Name

Re Zoran

18.07.2023 10:35

E moj Zorane, U BiH ne postoji republika, samo RS se kao niža administrativna jedinica u državi BiH tako zove, i to režim prodaje takvim kao tebi da ste država. Skontaćeš jednog dana. BiH je trajna kategorija. Ne znam za RS

Name

Dr

18.07.2023 10:40

A gdje piše da nije pravnice sa Kobiljace???

Name

Re obojici

18.07.2023 10:48

Namjerno degenersanje i politiziranje ustava BiH kao i naziva gdje se ubacuju izmisljeni termini koi imaju cilj zbuniti javnost. Dakle BiH nije federalno uredjena nego (entitetski) jedan od (entiteta) je federalno uredjen sto u konačnici ne mjenja status (entitet). Entitet je oblik necega sto postoji i nema oblik samostalnosti nego je pratilac onog uz sto postoji. A to je ovako, sve sto moze imati entitet recimo. Čovjek njegov entitet je Čojstvo. Konj ima entitet Konjstvo.itd. Dok federalno uredjenje (sastavni dio) gdje Entitet federacija ima kantone koji su u tom obliku federalni Entitet sto u konačnici ne mjenja status Entiteta.

Name

ДС

18.07.2023 11:43

А шта пише, да је унитарна држава? То што пишете си пусти снови о грађанској држави и принципу "један човјек један глас", о чему професори права из неколико кантона у Федерацији БиХ причају бајке својим студентима и трују јавност кроз медије. Не пролази то ни у Федерацији БиХ (да није и овај ентитет унитаран у тим мокрим сновима?), а камоли на нивоу БиХ.

Name

Ustav

18.07.2023 09:36

Prijatelju, mani se ti Ustavnog suda i floskula , oko par nebitnih pitanja. Dok srpskoj haraju korupcija, nepotizam , lopovluk , niko ne odgovara desetljećima , a za to nije nadležan Ustavni sud .. Baji je jedino bitno da da dobije državnu imovinu, da može istu dati kao kolateral za nove kredite, jer je došlo minuta do dvanaest , nema više para , niti će iko dati novi kredit na kredit...

ODGOVORITE
Name

Pravnik

18.07.2023 09:50

Zakon o ustavnom sud BiH uopšte ne treba. To što se Dodiku i ekipi ne sviđaju odluke Ustavnog suda to je njegov problem. Mi u Federaciji nikad ne bi trebali podržati takav zakon koji bi Ustavni sud pretvorio u parlament sa entitetskim glasanjem i blokadama. Uostalom Ustav BiH nije ovlastio parlament BiH da donese Zakon o ustavnom sudu BiH nego je propisao da Ustavni sud ima svoja pravila što je sasvim dovoljno za njegov rad i odlučivanje o pravima građana ove države.

ODGOVORITE
Name

kal

18.07.2023 09:56

Žalosno,moraš reći šta gazda želi da čuje a ne šta misliš.Tuga

ODGOVORITE
Name

Roki

18.07.2023 09:58

Ako ovaj prof. dr. Kunic vec u prvoj recenici napiše nešto što je notorna izmišljotina onda dalji tekst ne treba ni čitati. Ako več zeli da govori o Ustavnom sudu, morao bi Kunić da proćita i razumije Ustav BiH. Dakle Kuniću, gdje, u kojem članu i na kojem mjestu u Ustavu BiH piše da je BiH federacija??? Ta izmisljotina ne moze proci. Ustav jasno kaze da je BiH drzava koja svoj kontinuitet nastavlja od medjunarodno priznate Republike BiH. Evo pozivam prof. Kunića da me demantuje. O Ustavu nema diskusije. Ono sto u Ustavu ne pise to ne vazi i tacka. E pa kad neko ko se naziva prof. dr. to ne zna onda je to zalosno.

ODGOVORITE
Name

Joja

18.07.2023 10:44

Samo slusaj Dodika i bice dobro pusti ti to je li federalna nijeli ne prepravljajte vecito istoriju zakone itd. Znaci ako je nesto sastavljeno od dvije federalne jedinice to je onda federalno znaci dva entiteta Republika Srpska i federacija bih

Name

Re

18.07.2023 10:45

Jasno kao dan, sve rečeno

Name

Alan Ford

18.07.2023 10:06

Citao sam do federalne drzave. Profesore nemate pojma.

ODGOVORITE
Name

Poceo

18.07.2023 10:07

Citati i nisam mogao zavrsiti . Toliko neistina i frapantnih gresaka jednog pravnika. Analizom isti prilazi veoma subjektivno i politicki obojeno. Gdje to stoji da je BiH federacija.Nigdje .Neka mio neko pokaze. Svi mi imamo zelje i to nije sporno . Koje pisao Dejton kao da je znao sta ce se desiti. Jedini vrhovni tumac DS je Visoki predstavnik. Svi su to potpisali,i sada puj pike ne vazi.

ODGOVORITE
Name

Sejttan

18.07.2023 10:10

Tacno, treba zakon. Zakon koji ce da kazni svu ovu bandu sto od rata neometano pljackaju na sve moguce nacine. I to lako dokazivo. Dokazi plivaju na sve strane.. Nema zakona za kriminalce. Zapad koji je tutor omogucio je kriminalcima da drze sve poluge vlasti u BiH. I da drze firme i preduzeca kako bi prijetili otkazima radnicima kada se odrzavaju izbori. Zaista Srbi, dostojanstvenije ste zivjeli pod vlastima okupatora. Samo da ste bili ovako poslusni i sve bi bilo za vas naprednije. Srpski vladari pokrecu ratove samo da spase svoju imovinu sto su nakrali i da spase vlast i glavu.. Okupator napada kad vidi da nekom dtzavom vlada lopovcina koja se nakrala zlata Takvu drzavicu hoce napasti svi jer je slaba.

ODGOVORITE
Name

Firga

18.07.2023 10:12

ustavni sud BiH je dejtonska kategorija, u ustavni sud nisu trebali biti postavljani ljudi koji su imali veze sa politikom, eventualna promjena zakona o ustavnom sudu bi to morala uvesti, dalje, strane sudije, njihov ostanak je produkt Dodigove politike i najverovatnije će tu ostati do daljnjeg. Zabraniti sprovođenje odluka ustavnog suda je teško kršenje Dejtonskom mirovnog sporazuma.

ODGOVORITE
Name

Gz

18.07.2023 11:50

Brate Firga zar si i ovde stigao?

Name

Prof

18.07.2023 10:54

Kad vidim Seadu u Ustavnom sudu, dodje mi da se spakujem i zauvijek preselim čak na Novi Zeland. Žena je završila Pravni fakultet sa 30 godina, a pravosudni položila sa 41. Ona je bruka za sve moje prijatelje Bošnjake koji su redovno (sa 22) završili studij. Jad i čemer.

ODGOVORITE
Name

Re za Prof.

18.07.2023 12:43

Dobra je Seada ona je bar završila,šta je Rudonja završio srednju za mesara pa misli da je najpametniji na svijetu a slijede ga budale poput ovog Kunića lažnog profesora koji sa ovim tumačenjem ne bi mogao odbranit ni seminarski rad na temu Ustav BiH

Name

ajd ne seri,

18.07.2023 10:56

Nisi ti ni cuo za pravo a tomacis ga,koja federalna drzava hm,svi sa kupljenim diplomama bave se pravom.

ODGOVORITE
Name

A

18.07.2023 11:35

Svi vi koji ste komentarisali ispada da ste zavrsili pravni fakultet, dok autor ovog teksta koji ima titulu profesor ,doktor je neznalica.DA LI JE ZAISTA TAKO NA CIJOJ STRANI JE ISTINAAAAA????????

ODGOVORITE
Name

Hahaha

18.07.2023 11:45

"Prof. Dr." iz Banjaluke?! Taj tzv. Univerzitet je neakreditovana lažna institucija, državna štamparija diploma... Ilije ovaj možda sa Apeirona, privatne štamparije diploma?

ODGOVORITE
Name

Kao dan

18.07.2023 12:19

Svima je jasno odakle se širi smrad već više od 30 godina u BiH. Doći i vama kraj. Brze nego mislite. Rate stižu jedna za drugom, svakog mjeseca sve više duga, a manje zraka za disanje. Ubi vas Milutin sa čela smrdljive kolone.

ODGOVORITE
Name

Patriota

18.07.2023 12:47

Ustavni Sud je jedina institucija koja funkcioniše u skladu Ustava i zakona,da nema Ustavnog suda Dodik bi nas davno kao janjce. Srbin sam i učesnik proteklog rata,iskreno sramota me što sam bio u ratu.

ODGOVORITE
Name

Naravno

18.07.2023 13:39

Da je zamjena teza. Ova gospoda u nazovi sudu se nakon 28 godina sjetila da imovina u Srpskoj ne pripada njoj. Donose odluke o RS, a da se Srbi ništa ne pitaju. Oni su tu da tumače zakone, a ne da ih donose. Zna se gdje se to radi. Što je najgore mi smo taj destruktivni faktor, pa na takve odluke jesmo. Šta treba da ćutimo na njihove skaradne odluke i Naserove prijetnje. Nikad.

ODGOVORITE
Name

Kratko i jasno

19.07.2023 12:22

Samo postojanje i djelovanje OVAKVOG suda (stranih sudija) je negiranje i samog postojanja suverene i cjelovite BiH. Takvo nesto "pravno" ne postoji svijetu ni moze to pocivati na necijim pravilima....

ODGOVORITE