Власт отвара нови фронт и то онај против грађана

У мору проблема, тешкој финансијској ситуацији, у политичкој ескалацији на нивоу Бањалука – Сарајево, Бањалука – Брисел, Бањалука – Лондон или Бањалука – Вашингтон, отвара се, каже он,  нови фронт, и то фронт против својих грађана.

Република Српска 17.07.2023 | 17:41
Власт отвара нови фронт и то онај против грађана

Поред многих притисака јавности, захтијева и жалби да се закон којим се криминализује клевета, повуче из скупштинске процедуре, владајући нису одустали. Сутра ће се у Народној скупштини разматрати о судбини јавне ријечи у Републици Српској. Прије почетка сједнице биће организовани протести, како би се још једном нагласило да клевети нема мјеста у Кривичном законику.

Огорчени покушајем гушења јавне ријечи, спутавањем истраживачког новинарства и објављивања, за јавност битних, информација, под пријетњом новчаним казнама од неколико хиљада марака, медијска заједница, невладине организације и грађани сутра у 9 часова испред мегафона на Тргу Крајине у Бањалуци крећу у борбу за своје право – право на слободу јавне ријечи.

„Уколико Српска остане на овом захтјеву да се криминализује клевета, она ће поручити, Милорад Додик и његова коалиција ће поручити да иду супротно од политике коју води Србија. Значи Србија иде у правцу декриминализације клевете, а Република Српска поново криминализује клевету. И то је оно што је заправо врло забрињавајуће", Казао је Вукелић.

У мору проблема, тешкој финансијској ситуацији, у политичкој ескалацији на нивоу Бањалука – Сарајево, Бањалука – Брисел, Бањалука – Лондон или Бањалука – Вашингтон, отвара се, каже он,  нови фронт, и то фронт против својих грађана.

"Они своје грађане виде иза решетака, уколико не буду могли платити казне“, каже новинар и уредник портала Цапитал Синиша Вукелић.

Дугогодишњи судски поступци, заплијена имовине, притвор, све то владајући желе да приреде својим грађанима, уколико се неко усуди мислити другачије и то јавно рећи. По овом закону уколико кажете јавно или на друштвеним мрежама објавите нешто, што би неко протумачио као клевету, пријети вам казна до 6000 марака, као и доказ о кривичном поступку, што онемогућава запослење.

„Заиста ово ће утицати на све грађане. Утицаће на све грађане, који износе било шта и било гдје, да нешто коментаришу на друштвеним мрежама или на било ком другом јавном мјесту било шта кажу, дакле криминализација клевете и само отварање поступка, кривичног поступка против људи који су само нешто рекли или казали своје мишљење о било којем друштвеном питању, заиста носи низ консеквенци. Може доћи до одузимања личних докумената, до ограничавања слободе кретања, полицијских претреса и свих оних других злоупотреба тужилаштава, којих смо се нагледали у претходном периоду“, казали су у Транспаренцy интернационалу БиХ

У борбу за слободу мишљења и изражавања кренули су и посланици опозиције, али им скупштинска већина то није одобрила. 

„Ја сам у име Српске демократске странке упутио захтјев и приједлог Влади Републике Српске да са сутрашње сједнице повуче Закон о измјенама и допунама Кривичног закона Републике Српске. Нажалост та иницијатива није добила потребну већину. Предлагач се децидно изразио да смо дошли до модерног закона и то ће сутра ићи у процедуру у форми приједлога“, истиче посланик Клуба СДС Драгомир Васић. 

Проведене јавне расправе биле су само фарса и привид демократије, сматра медијска заједница. Иако је са њих је послата јасна порука да карактерисање клевете као кривично дјело може имати велике посљедице по грађане, али и довести до медијског мрака, ове институције не желе да чују другу страну, ма колико она гласна била. 

(БН)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Дјаја

17.07.2023 18:10

Неможе их спасити никакав закон само као одлазећи могу остати у сећању као најлошија власт у Р.С ,мјесто да аспект ставе на економију и отворе се према свијету они су све заблокирали а своје опљачкано богаство тако мисле сачувати е неће моћи "ДОСТА ЈЕ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Академик миле

17.07.2023 19:22

Ако треба да вам још који пут одпјевам ону Мирицеву..

Name

Ре

18.07.2023 00:07

Па када је то власт радила за народ. Какав нови фронт. Тако је од 2006.г. И од раније. Од како дува дашак свјежег вјетра у РС.

Name

Тајланд

17.07.2023 18:12

Па многи су себи бирали таку власт ,многи зеле да владају мафијаси који хоце да уцуткају народ да би сто боље могли да пљацкају ,нема овдје зивота све док влада анархија М.Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

17.07.2023 18:45

САД ЦЕ ВКАСТ ДА КУПУЈЕ КОЗНЕ МАНТИЛЕ.ПОЦЕЦЕ ГОГООТОЦКИ ПРОЦЕСИ.ИМА КАНДИДАТА,БУКЕЈЛОВИЦ,ИЛИЦ,МАЗАЛИЦА,САЊА ВУЛИЦ,СТЕВАНДИЦЕВИ КАНДИДАТИ ПРЕКОБРОЈНИ.,БИЦЕ ИХ ДОВОЉНО

Name

Р.

17.07.2023 21:29

И треба вам тако народе кад сте овце за музење.

Name

Пањик

17.07.2023 18:36

ЗАСО ОПЗИЦИЈА У ОПСТЕ ИДЕ НА СЈЕДНИЦЕ И НЕОГРАДИ СЕ ОД ТОГА СВЕГА

ОДГОВОРИТЕ
Name

В

17.07.2023 18:38

Како је просао Бајин концерт синоц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

само полако

17.07.2023 18:52

Ако усвоје закон само це себи наудити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

17.07.2023 18:59

Сличан или исти закон био је и у НДХ и комунистичкој Југославији али важио је искључиво за Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.07.2023 19:09

Нико не отвара фронт против грађана! Потпуно је обрнута ситуација! Одређена интересна група се бори за безакоње да и даље моźе некажњено клеветати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Софроније

17.07.2023 22:40

Лупас глупости

Name

За Софроније

18.07.2023 22:23

Знаш и ти да је то тако!

Name

Србин

17.07.2023 19:16

Не треба им дати да оду вец испоруцити у некакав медјународни суд,С.Кореја или слицно.Покрали су нас новац и сад би негдје узивали,не,ни слуцајно да иду него судјење и одузимање имовине.То је једина правда поред Бозије која их цека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

17.07.2023 19:45

Сти смо тразили то смо и добили. Сами смо изабрали оваку накарадну власт и бахатост па морамо онда и последице тога имати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

17.07.2023 19:49

Не треба толико инсистирати и протествовати. Нека усвоје закон, моземо се стрпити јос мало, и трпити их на власти. Када опозиција ускоро додје на власт, могу све да понисте и створе нормалније и хуманије законе за своје градјане. Стрпљен-спасен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Психолоска

17.07.2023 19:59

Дјока, Бурло и Црта - права терапија за народ у РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пен

17.07.2023 21:13

Свакако ако усвоје закон, они који једва преживљавају једва ће дочекати да оду у затвор имаће бесплатну храну. Крене већина у затвор, неће бити мјеста, пара за храну и закон пропао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чича

17.07.2023 21:34

Јавно позивам Вукоту Бореновића Вукана и остале искрене опзицинаре ако сад не организују масовне протесте онда су и они исти као и ови што то предлажу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саки

17.07.2023 22:05

Сад ИМАМО сансуда СТА урадимо,,дсамо зависи ОД опозиције НЕМА ко данас предводиљуди додјимо памети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

18.07.2023 06:39

Ова власт је у сукобу са цијелим свијетом и сад са властитим народом. Какве смо ми будале а ми их плаћамо и још нас краду на сваком кораку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МТ

18.07.2023 07:53

Кажу инфлација, 100 марака безвриједно. Свједоци смо шта се може купити за само 100 марака на изборима. Нажалост велики број гласача то посматра као своју добит незнајући да наноси штету поштеном народу, својој породици, својој дјеци. Народе, у памет, неживи се од 100 марака 4 године, узмите им паре а гласајте по својој савјести. Они лажу годинама па можете и ви њих бар тај један дан.

ОДГОВОРИТЕ