Хоће ли се стати у крај злоупотреби службених возила?

"У њиховом путном налогу уписује се само мјесечна километража, а релације у току мјесеца наводе се само за путовања дужа од 80 километара и све се увелико злоупотребљава", упозорава Мехмедовић.

Босна и Херцеговина 15.07.2023 | 14:42
Хоће ли се стати у крај злоупотреби службених возила?

Треба ли ограничити употребу службених возила у институцијама БиХ, тема је о којој ће већ на наредној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ расправљати посланици. 

Ову иницијативу покренуо је посланик СДА Шемсудин Мехмедовић, који је почетком овог мјесеца одржао и конференцију за новинаре на којој је открио да је чак 149 службених возила на располагању 24 сата дневно функционерима и руководећим државним службеницима само на нивоу БиХ.

"Ради се о министрима и директорима институција, њиховим замјеницима и помоћницима, шефовима кабинета, секретарима министарства итд. То није коначан број, послао сам питања на 73 адресе, а добио 68 одговора", рекао је Мехмедовић.

Бачене десетине милиона марака

Он је рекао да институције посједују и друга службена возила, али да су њему проблематична „скупоцјена“ службена возила која су на располагању 24 сата, седам дана у седмици, 365 у години. За њихово каско осигурање, гориво, паркинг, регистрацију, сервисирање и слично, како је навео Мехмедовић, троше се десетине милиона марака из буџета БиХ.

"У њиховом путном налогу уписује се само мјесечна километража, а релације у току мјесеца наводе се само за путовања дужа од 80 километара и све се увелико злоупотребљава", упозорава Мехмедовић.

У иницијативи која ће се наћи пред посланицима тражи се од Савјета министара БиХ да покрене поступак измјене Правилника о условима набавке и начина кориштења службених возила у институцијама БиХ, којим је тренутно чланом 6. став (6) прописано „кориштење службеног возила континуирано 24 сата дневно, а одобрење даје руководилац институције посебним актом”.

Другим ријечима, руководилац институције сам себи одобрава кориштење возила без икакве сагласности и контроле органа који је именовао и без икаквог критеријума.

Бројни примјери злоупотреба

У члану 7. став (5), истог Правилника прописано је да, уколико службеним возилом управља само једна особа, у путни налог се уписује мјесечна километража, а релације у току мјесеца наводе се само за путовања која подразумијевају путовање дуже од 80 километара.  

Мехмедовић у својој иницијативи тражи брисање ставова  (6) и (5).

Он у иницијативи истиче да не постоји разлог да било који руководилац има возило 24 сата на располагању, осим штићених особа, јер се цјелокупан радни процес у већини институција одвија у једној згради.

Чак и институције које имају пословне јединице у више градова, како се додаје, немају оправдање за то.

У иницијативи се као примјер наводи податак да Агенција за поштански саобраћај БиХ има 13 запослених, а њена три руководиоца имају службена возила на располагању 24 сата дневно.

Даље се наводи да је Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ, која запошљава 17 особа, такође ставила на располагање три службена возила својим руководиоцима 24 сата дневно.

"УИО је додијелила возило на кориштење 24 сата дневно за шест функционера. У Граничној полицији БиХ директор, његов замјеник и помоћник користе три специјализована службена возила 24 сата дневно, иако то није у складу с Правилником", наводи се у иницијативи.

Додаје се да постоје још бројни примјери злоупотреба.

Обиљежити службена возила

Посланик ПДП у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Бранислав Бореновић, сматра да је крајње вријеме да се службена возила ставе под контролу.

Он истиче да је злоупотреба службених возила у приватне сврхе постала пракса.

"То је толика злоупотреба да је постао нормалан модел понашања. Ради се о хиљадама службених возила у БиХ која се користе у приватне сврхе. Овдје не рачунам штићене особе које требају да имају возила на располагању 24 сата дневно", каже Бореновић за Српскаинфо.

Он наводи да би службена возила требало обиљежити како би она била препозната и како би се знало када се користе ван службеног времена.

"Треба увести реда јер сада влада потпуна конфузија. Треба се тачно знати када се могу користити службена возила и ко их тачно смије користити"", истиче Бореновић.

(Српскаинфо) Фото: Х.М./ Клиx

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Рамбо

15.07.2023 14:59

А гдје си до сада био Мехмедовићу?Двадесет година си у власти и сада кад сте због султаније испушили,сјетио се ти да се слузбена возила не користе по закону!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

15.07.2023 15:39

ЗАТО ЈЕ ДОДИКОВА ПРИЦА О ОТЦЈЕПЉЕЊУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СУПЉА КО СВАЈЦАРСКИ СИР,ЗНА ОНДА СВИ ФУНКЦИОНЕРИ НА НИВОУ БИХ НЕЦЕ ГА ПОДРЗАТИ НА КРАЈУ ИГРАРИЈЕ,ЗИВЕ И ПРИМАЈУ ПЛАТЕ,КОРИСТЕ СВЕ ПРИВИЛЕГИЈЕ У ЗАЈРМЕДНИЦКИМ ИНСТИТУЦИЈАМА,НЕ РАДЕ НИСТА,НИТИ КОМЕ ПОЛАXУ РАЦУНЕ,БИТНО ДА ДОБРО ЗАРАДЈУЈУ,И ЗАБОРАВИЛИ СУ ОДАКЛЕ СУ ИМЕНОВАНИ ТАМО.БАХАТА МАРВА.

Name

Сталоне

15.07.2023 16:01

НИКАД НИЈЕ КАСНО СВЕ ТО ТРЕБА РАСПРОДАТ ОСТСВИТИ ПАР ВОЗИЛА ЈЕР ТА ЦИФРА ОКО 150 ВОЗИЛА ПА ТО ИСПАДЕ ДА СВАКА СУС У СКУПСТИНИ ВОЗИ АУТО ОД ДРЗАВЕ

Name

Озна

15.07.2023 16:03

Мехмедовиц је један од ријетких СДА функцонера који је цитаво вријеме и досада критиковао и није одобравао оно сто ради и сто је радио "султан и његова султанија" Али је био у остао у мањини. Цијеним и постујем његов рад и сто није напустио СДА као многи други и сто је остао досљедан себи и својим убједјењима и надам се да це услпјети исцуоати СДА из руку Изетбеговица и његових полтрона који само мисле на себе .

Name

Ненад-Нострадамус

15.07.2023 21:04

Мозе се то лако ријесити купите им по јос једно приватно или јос боље купити им по хеликоптер.

Name

То је кап у мору

15.07.2023 15:11

Колико возила слузбених је у приватном посједу по разним фирмама и институцијама. Сва слузбена аута су И неције приватно власниство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаравко

15.07.2023 15:18

На свако то возило треба написати Лопов

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

15.07.2023 15:23

Треба ко у Титино добаСлужбена аута да имају срвене таблице или било које друге боје осим стандарнихТако гдје видиш службено ауто поред плаже језера фино сликаш и избушиш све гуме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наслови

15.07.2023 15:38

Кристијан Смит неодрзива инвестиција запада у БХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

15.07.2023 16:16

Наравно да неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народна кухиња

15.07.2023 18:00

Политицари се бахате сваки дан, незнају куд ударају возеци се бијесним аутима, а помоц за народну кухињу скуплхају у Бл, по маркетима

Name

БАЊА ЛУКА

15.07.2023 17:20

Комплетан МУП РС вози службена аута кући на викендице по дјецу у школу на море па то ни Швицарска неби издржала која је то сељачка неписмена багра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

16.07.2023 04:01

Нашли се папци гдје никад нису били.Де их истјерај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

16.07.2023 07:51

Јој, само да се ријеше ових њемачких аута, грозота их је видјети колико су ружни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2023 08:23

Никад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги Са

17.07.2023 09:21

Већина тих корисника је дошла заврнутих опанака и ето слике.....а ви дајте опет свој глас.... Само метла сваких избора, све комплет замијенити, дати им услов сва возила на аукцију и крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН БиХ

17.07.2023 09:22

Тито вам није ваљао, јел '' Када је почео рат врло честа узречица је била да се псује Тито,,.....тако нам и треба, ништа не знамо цијенити.

ОДГОВОРИТЕ