Hoće li se stati u kraj zloupotrebi službenih vozila?

"U njihovom putnom nalogu upisuje se samo mjesečna kilometraža, a relacije u toku mjeseca navode se samo za putovanja duža od 80 kilometara i sve se uveliko zloupotrebljava", upozorava Mehmedović.

Bosna i Hercegovina 15.07.2023 | 14:42
Hoće li se stati u kraj zloupotrebi službenih vozila?

Treba li ograničiti upotrebu službenih vozila u institucijama BiH, tema je o kojoj će već na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH raspravljati poslanici. 

Ovu inicijativu pokrenuo je poslanik SDA Šemsudin Mehmedović, koji je početkom ovog mjeseca održao i konferenciju za novinare na kojoj je otkrio da je čak 149 službenih vozila na raspolaganju 24 sata dnevno funkcionerima i rukovodećim državnim službenicima samo na nivou BiH.

"Radi se o ministrima i direktorima institucija, njihovim zamjenicima i pomoćnicima, šefovima kabineta, sekretarima ministarstva itd. To nije konačan broj, poslao sam pitanja na 73 adrese, a dobio 68 odgovora", rekao je Mehmedović.

Bačene desetine miliona maraka

On je rekao da institucije posjeduju i druga službena vozila, ali da su njemu problematična „skupocjena“ službena vozila koja su na raspolaganju 24 sata, sedam dana u sedmici, 365 u godini. Za njihovo kasko osiguranje, gorivo, parking, registraciju, servisiranje i slično, kako je naveo Mehmedović, troše se desetine miliona maraka iz budžeta BiH.

"U njihovom putnom nalogu upisuje se samo mjesečna kilometraža, a relacije u toku mjeseca navode se samo za putovanja duža od 80 kilometara i sve se uveliko zloupotrebljava", upozorava Mehmedović.

U inicijativi koja će se naći pred poslanicima traži se od Savjeta ministara BiH da pokrene postupak izmjene Pravilnika o uslovima nabavke i načina korištenja službenih vozila u institucijama BiH, kojim je trenutno članom 6. stav (6) propisano „korištenje službenog vozila kontinuirano 24 sata dnevno, a odobrenje daje rukovodilac institucije posebnim aktom”.

Drugim riječima, rukovodilac institucije sam sebi odobrava korištenje vozila bez ikakve saglasnosti i kontrole organa koji je imenovao i bez ikakvog kriterijuma.

Brojni primjeri zloupotreba

U članu 7. stav (5), istog Pravilnika propisano je da, ukoliko službenim vozilom upravlja samo jedna osoba, u putni nalog se upisuje mjesečna kilometraža, a relacije u toku mjeseca navode se samo za putovanja koja podrazumijevaju putovanje duže od 80 kilometara.  

Mehmedović u svojoj inicijativi traži brisanje stavova  (6) i (5).

On u inicijativi ističe da ne postoji razlog da bilo koji rukovodilac ima vozilo 24 sata na raspolaganju, osim štićenih osoba, jer se cjelokupan radni proces u većini institucija odvija u jednoj zgradi.

Čak i institucije koje imaju poslovne jedinice u više gradova, kako se dodaje, nemaju opravdanje za to.

U inicijativi se kao primjer navodi podatak da Agencija za poštanski saobraćaj BiH ima 13 zaposlenih, a njena tri rukovodioca imaju službena vozila na raspolaganju 24 sata dnevno.

Dalje se navodi da je Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, koja zapošljava 17 osoba, takođe stavila na raspolaganje tri službena vozila svojim rukovodiocima 24 sata dnevno.

"UIO je dodijelila vozilo na korištenje 24 sata dnevno za šest funkcionera. U Graničnoj policiji BiH direktor, njegov zamjenik i pomoćnik koriste tri specijalizovana službena vozila 24 sata dnevno, iako to nije u skladu s Pravilnikom", navodi se u inicijativi.

Dodaje se da postoje još brojni primjeri zloupotreba.

Obilježiti službena vozila

Poslanik PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, smatra da je krajnje vrijeme da se službena vozila stave pod kontrolu.

On ističe da je zloupotreba službenih vozila u privatne svrhe postala praksa.

"To je tolika zloupotreba da je postao normalan model ponašanja. Radi se o hiljadama službenih vozila u BiH koja se koriste u privatne svrhe. Ovdje ne računam štićene osobe koje trebaju da imaju vozila na raspolaganju 24 sata dnevno", kaže Borenović za Srpskainfo.

On navodi da bi službena vozila trebalo obilježiti kako bi ona bila prepoznata i kako bi se znalo kada se koriste van službenog vremena.

"Treba uvesti reda jer sada vlada potpuna konfuzija. Treba se tačno znati kada se mogu koristiti službena vozila i ko ih tačno smije koristiti"", ističe Borenović.

(Srpskainfo) Foto: H.M./ Klix

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Rambo

15.07.2023 14:59

A gdje si do sada bio Mehmedoviću?Dvadeset godina si u vlasti i sada kad ste zbog sultanije ispušili,sjetio se ti da se sluzbena vozila ne koriste po zakonu!

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

15.07.2023 15:39

ZATO JE DODIKOVA PRICA O OTCJEPLJENJU REPUBLIKE SRPSKE SUPLJA KO SVAJCARSKI SIR,ZNA ONDA SVI FUNKCIONERI NA NIVOU BIH NECE GA PODRZATI NA KRAJU IGRARIJE,ZIVE I PRIMAJU PLATE,KORISTE SVE PRIVILEGIJE U ZAJRMEDNICKIM INSTITUCIJAMA,NE RADE NISTA,NITI KOME POLAXU RACUNE,BITNO DA DOBRO ZARADJUJU,I ZABORAVILI SU ODAKLE SU IMENOVANI TAMO.BAHATA MARVA.

Name

Stalone

15.07.2023 16:01

NIKAD NIJE KASNO SVE TO TREBA RASPRODAT OSTSVITI PAR VOZILA JER TA CIFRA OKO 150 VOZILA PA TO ISPADE DA SVAKA SUS U SKUPSTINI VOZI AUTO OD DRZAVE

Name

Ozna

15.07.2023 16:03

Mehmedovic je jedan od rijetkih SDA funkconera koji je citavo vrijeme i dosada kritikovao i nije odobravao ono sto radi i sto je radio "sultan i njegova sultanija" Ali je bio u ostao u manjini. Cijenim i postujem njegov rad i sto nije napustio SDA kao mnogi drugi i sto je ostao dosljedan sebi i svojim ubjedjenjima i nadam se da ce uslpjeti iscuoati SDA iz ruku Izetbegovica i njegovih poltrona koji samo misle na sebe .

Name

Nenad-Nostradamus

15.07.2023 21:04

Moze se to lako rijesiti kupite im po jos jedno privatno ili jos bolje kupiti im po helikopter.

Name

To je kap u moru

15.07.2023 15:11

Koliko vozila sluzbenih je u privatnom posjedu po raznim firmama i institucijama. Sva sluzbena auta su I necije privatno vlasnistvo.

ODGOVORITE
Name

Garavko

15.07.2023 15:18

Na svako to vozilo treba napisati Lopov

ODGOVORITE
Name

Dušan

15.07.2023 15:23

Treba ko u Titino dobaSlužbena auta da imaju srvene tablice ili bilo koje druge boje osim standarnihTako gdje vidiš službeno auto pored plaže jezera fino slikaš i izbušiš sve gume.

ODGOVORITE
Name

Naslovi

15.07.2023 15:38

Kristijan Smit neodrziva investicija zapada u BH.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

15.07.2023 16:16

Naravno da neće.

ODGOVORITE
Name

Narodna kuhinja

15.07.2023 18:00

Politicari se bahate svaki dan, neznaju kud udaraju vozeci se bijesnim autima, a pomoc za narodnu kuhinju skuplhaju u Bl, po marketima

Name

BANJA LUKA

15.07.2023 17:20

Kompletan MUP RS vozi službena auta kući na vikendice po djecu u školu na more pa to ni Švicarska nebi izdržala koja je to seljačka nepismena bagra.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

16.07.2023 04:01

Našli se papci gdje nikad nisu bili.De ih istjeraj!

ODGOVORITE
Name

mrga

16.07.2023 07:51

Joj, samo da se riješe ovih njemačkih auta, grozota ih je vidjeti koliko su ružni.

ODGOVORITE
Name

Re

16.07.2023 08:23

Nikad

ODGOVORITE
Name

Gogi Sa

17.07.2023 09:21

Većina tih korisnika je došla zavrnutih opanaka i eto slike.....a vi dajte opet svoj glas.... Samo metla svakih izbora, sve komplet zamijeniti, dati im uslov sva vozila na aukciju i kraj.

ODGOVORITE
Name

VETERAN BiH

17.07.2023 09:22

Tito vam nije valjao, jel '' Kada je počeo rat vrlo česta uzrečica je bila da se psuje Tito,,.....tako nam i treba, ništa ne znamo cijeniti.

ODGOVORITE