Колико породици у БиХ треба новца за нормалан живот

Да би једна четворочлана породица у БиХ могла нормално живјети у данашње вријеме неопходна су минимална мјесечна примања, односно кућни буџет од бар 3.800 конвертибилних марака.

Босна и Херцеговина 02.07.2023 | 12:17
Колико породици у БиХ треба новца за нормалан живот

Показује ово проста математичка рачуница, узимајући у обзир вриједност потрошачке корпе у мају ове године, али и додатне трошкове које једна овдашња породица направи, а да би себи обезбиједила минималне, а нормалне услове за живот.

Вриједност синдикалне потрошачке корпе тренутно износи 2.500 марака, а она подразумијева трошкове прехране, становања и комуналних услуга, текуће одржавање домаћинства, трошкове куповине одјеће, обуће и хигијене те ставки - превоз, образовање и култура.

Ако овоме додамо и минималне трошкове једног седмодневног одласка на море или планину, ваннаставне активности дјеце и евентуалне кредитне обавезе - долазимо до поменуте своте. У данашње вријеме вјероватно нема породице која нема бар један кредит, да ли онај за куповину стана или аутомобила или неки потрошачки.

Дефиниција

Приликом ове анализе узели смо у обзир и трошкове спремање зимнице, породичних славља и слава, али и кафанску и роштиљску причу, које су дио наше културе. Као нормалну ставку рачунали смо и трошкове породичног одласка, бар једном у 15 дана, на ручак или вечеру у неки од ресторана. Претпоставили смо и да ова породица има само један аутомобил.

Када се подвуче црта, долази се до износа од минимално 3.800 марака који је једној четворочланој породици са двоје дјеце потребан за нормалан живот. И са овом свотом новца нема мјеста луксузирању и разбацивању, као што је, примјера ради уживање у дуванском диму, преноси Глас Српске.

Људи, односне породице које све ово могу да приуште сматрају се средњим сталежом. У преводу то су породице које без проблема могу подмирити мјесечни трошак потрошачке корпе, али им остане и нешто новца за друге нормалне животне трошкове и потребе, што наравно не подразумијева куповину јахти или одлазак на Хаваје.

Према Кембриџ рјечнику, средња класа је друштвена група коју чине обични људи који имају добре послове и нису ни богати, ни сиромашни. Има још разних дефиниција, али све дијеле један именилац - обични људи који су што даље од било каквих екстрема, не нагињу ни плус, ни минус.

Иначе, да би нека породица имала тај статус, у случају БиХ, онда би требало да испуни сљедеће услове - да је обоје супружника запослено са факултетском дипломом, по могућности у електро, финансијском или ИТ сектору, у којима се просјечна мјесечна примања крећу од 1.800 до 1.900 марака.

Друга опција - да се један, или оба супружника баве приватним послом. Наравно успјешно.

Трећа - да је бар један од брачних партнера професионални политичар, директор у некој државној институцији или добростојећем и успјешном приватном предузећу. И на крају четврта - комбинација, прве, друге и треће.

Ход кроз маглу

Колико је таквих породица у БиХ? Нажалост, таква истраживања су налик оним о НЛО, али ако знамо да је просјечна плата код нас око 1.270 марака, онда је закључак врло јасан - врло мало.

Колико? Тешко је рећи без анализе која би обухватила једну већу анкету спроведену међу породицама. Али оно што ипак указује на то да ситуација није нимало ружичаста, напротив, јесте податак да од укупног броја запослених у БиХ чак половина не може зарадити плату већу од 1.000 марака.

Тим и таквим породицама, чак и у случају да обоје раде, недостаје минимум 2.000 марака да би могле нормално живјети, по стандардима средње класе.

Претходна рачуница о минималним трошковима за нормалан живот донекле се поклапа и с оном с портала "Нимбео", који се бави израчунавањем животних трошкова једне просјечне породице у свијету.

Економско благостање

Да ситуација није нимало ружичаста у БиХ, опхрваној политичким блокадама и "ратовима", указују и недавно објављени подаци о економском благостању, који се израчунава на основу БДП-а по глави становника.

Он је у БиХ далеко испод свјетског просјека, мањи за око 60 одсто, а случају европског, подаци су још поразнији.

Према подацима Међународног монетарног фонда, БДП по глави становника у БиХ креће се око 8.200 долара, што је далеко мање од свјетског просјека, који износи 13.440. Та разлика је још већа уколико се направи поређење са "напредним економијама", у којима се он креће чак око 55.540 долара.

Када је у питању БиХ, они су дошли до податка да је то 3.460 марака (без трошкова становања). Према подацима с овог портала ови мјесечни трошкови у Словенији, без трошкова становања, износе 4.860 марака, Хрватској 4.480, Црној Гори 3.960, Србији 3.770, а Сјеверној Македонији 3.000.

Упоређујући то са просјечним платама у овим државама закључак је да су Словенци у далеко најповољнијем положају.

Највећа просјечна плата исплаћена у земљама бивше СФРЈ је управо у овој земљи и она тренутно износи око 1.420 евра. У Хрватској је око 1.000, Црној Гори 757, Србији 729, а Сјеверној Македонији 568 евра.

Оно што забрињава, али и угрожава ионако мали проценат средње класе код нас, а која би по неком правилу требало да буде носилац развоја друштва, у сваком погледу, јесте да је потрошачка корпа у посљедње двије године поскупјела за више од 500 марака, односно за око 30 одсто, док су плате у исто вријеме скочиле за двадесетак одсто.

То значи да је то само у посљедње двије године у доброј мјери додатно угрозило стандард великог броја грађана, па и оних који су до 2021. године имали колико-толико нормалан живот.

Нестанак

Указује на ово и бањалучки социлог Душко Вејновић, наводећи да сматра да у БиХ готово да и нема средње класе, да је она готово ишчезла те остала само у траговима и да већина грађана једва саставља крај, с крајем.

Како каже, у тешким и неизвјесним временима, изазваним прво пандемијом, онда енергетском, финансијском и економском кризом, све више домаћинстава у БиХ принуђено је да креше своје трошкове по готово свим кућним ставкама. Према неким процјенама чак двије трећине грађана мораће да направи велике и болне резове по животни стандард.

"Осиромашење је галопирајуће. Све више је оних који се по стандардима Уједињених нација налазе на ивици сиромаштва. Људи са стране, који неким послом дођу овдје чуде се како ми, с обзиром на висину личних примања и трошкове живота, уопште успијевамо да животаримо, јер ријетке су породице које могу да обезбиједе мјесечни кућни буџет од 4.000 марака. Власти у БиХ стога морају што озбиљније да се посвете практичном побољшању стандарда грађана и да забораве на испразно политиканство. Они треба да буду свјесни да је постојање средње класе услов за општи напредак државе, али и да грађани не могу живјети од вербализма и испразне реторике", поручио је Вејновић.

Истакао је да све ово утиче на све већи одлазак младих, али и све мањи број нових брачних парова и новорођене дјеце, јер постоји страх од финансијских обавеза који са собом носи живот у брачној заједници, поготово због малих плата, а све већих животних трошкова.

"То се мора што прије промијенити, иначе од нас неће остати ништа. Нема средње класе, нема напретка, нема наталитета, нема државе", каже Вејновић.

(Глас Српске) Фото: Илустрација

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Мирко

02.07.2023 12:30

Зависи какав живот хоће ? За онај који банкари гурају никад им неће бит доста новца. Али за онај којим су живјели њихови дједови, прадједови , чукундједови да произведу храну довољно за себе и своју здраву и многобројну породицу, не треба пуно. Сви имају негдје неку тапију на парче земље које су наслиједили. Нек се врате и ето им живота једино треба да раде, а за то је данас мало ко спреман.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Мирко

02.07.2023 13:36

Тачно је да је породица биланогобројна, ал откуд ти то а је била здрава? Дијете се 1930их са Козаре носило у мјесну зајесницу да се упише тек кад виде да ће преживити, некад и тек са годину дана... Просјечни животни вијек био 40-50г, умирало се од упале грла а камоли плућа

Name

Директ

02.07.2023 15:28

Не живи се од земље данас нажалост. То могу само они који мају велику земљу, да од земље и живе, а не животаре, док сви остали не могу, немају рачуницу, јер и свадба кошта, сахрана кошта, трактир кошта, да се разболиш кошта, да саградиш себи кућу кошта итд. Значи само оно основно, ништа пут на Божићна осртва, кавијар, слонови у Африци итд. Не може се данас, без великих прихода, ни на селу. То ни прије није могло, без неких прихода, док ни сад, само што су бројке сада веће и то много веће. Није ни чудо зашто многи бјеже у град, а и 100 и колико милиона КМ годишњег подстицаја државе тј. РС за пољопривреду, на неких милион људи, није развојна компонента, већ класична системска куповина гласача и то за 100 КМ по гласачу, што је отприлике једна марка по килограму живе ваге просјечног становника. Па прасићи на тржишту више вриједе, него што држава цијени свој народ, а ми говоримо о опстанку на селу спомоћу пољопривреде. Да није шверца, дијаспоре и државног посла и ово мало људи што је на селу, би давно напустило село.

Name

Ре Мирко

02.07.2023 16:09

Двадесет први је вијек, и ста год ви тврдили, апсолутно није нормално да ми данас зивимо као наси дједови и баке. Засто би моја зена прала вес на потоку, ако то мозе да ради масина? Засто бих ја орао њиву уз помоц волова, ако могу да одем на посао и зарадим много висе новца а да не кривим ледја? Засто би моја дјеца цувала овце када могу ици у сколу и образовати се да би науцили како да зиве боље од мене? Свако доба има своју нормалу, своје обрасце понасања и свој стандард. Ви бисте да зивите од њиве, а није вам проблем да на вас рацун Милорадова церка купује торбице од пар хиљада евра? То је јадно и залосно. Не требамо ми тразити тапије на насе њиве, вец бити довољно нормални да не гласамо за исте сподобе стално. Да нам не покраду козу с ледја, бе бисмо ми зивјели овако јадно имали какве тапије или не.

Name

Мирко

02.07.2023 16:17

Од куд ми да је била здрава ? Па кога год знам из моје ближе и даље породице да је рођен тих година а живио на селу, сви доживјели дубоку старост без болести умрли приородном смрћу неки најчешће у сну. Не знам откуд теби ти подаци које наводиш , не рачунам наравно период страдања у 2 свјетском рату на Козари.

Name

Мирко

02.07.2023 19:04

Док год ви имате чиме да постујете овдје не фали вама ништа , и не би требало да се жалите. Али ријетко је наћи неког босанца и херцеговца да му нешто стално не фали, проклето......

Name

Па вецина

02.07.2023 12:45

Немозе ни 800 марака у мјесеxу заради ово преко 1000 све фантазија,цаст изузетцима наравно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

02.07.2023 13:32

Занимљива је једна веома чудна диспропорција.Онај ко има толика примања нити живи нити се понаша нормално а то су наши политичари.Остали народ нема ни близу толико па покушава ићи нормалним колосеком.Ста ли би се десило да је ситуација обрнута

Name

Поштар

02.07.2023 14:05

Лонобар заради 900км плус баксис. И теско их наци. Ко хоце радити има посла,Али све сто је било цестито отисло је вани. Остали само Дрзавни ухљеби и теске љенцуге- паразати. Имају преко тридесет година а жицају паре од родитеља Пензоонера.

Name

Бели

02.07.2023 14:06

За нас вецину у РС среца сто су нам родитељи на селу ,

Name

Директ

02.07.2023 16:03

Поштаре, постоји разлог зашто је конобаре тешко наћи, а разлог је тај што данас није довољно само знати носити тацну. Послодавци очекују више знања за тај новац. Посла по дефиницији увијек има, док у БиХ малтене да никако нема, јер немамо ми пуно фабрика, па да 90 одсто људи може да се запосли на техничким тј. неинжињерским пословима, тако да и радници са ниским и никаквим квалификацијама, овдје немају шта да раде, а камоли неко стручан, јер посла код нас нема, на макро плану, док на микро плану, неко оде у пензију, неко дигне руке од посла, неко оде у иностранство, али у глобалу је за посао овдје мрка капа за већину људи који траже посао.

Name

О томе се

02.07.2023 14:33

Требало размисљати деведесетих да је "лазни сјај понудјен у виду магле" само у интересу сотонске агенде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђиђи миђи

02.07.2023 15:40

Зависи како се презива. Ако је рецимо Додик или Цвијановић, или Стевандић, онда им треба камион пара, а и то би им било мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мина

02.07.2023 21:35

Не могу да вјерујем кад неко каже да му је добро са платама до 1000 км а мјесецна дацка карта за једно дијете 170 км гдје храна и наравно зивим на селу имам двије крмаце које цу продати јел ви мислите да оне пасу траву како да не јефу и то поприлицно скупу храну тако да те нема нигдје и теско оном ко се враца у ону биједу прије 50 100 година ваљда треба да зивимо боље и да боље зарадујемо а не да нам дјеца одлазе тамо гфје је радник постован и плацен како треба.

ОДГОВОРИТЕ