Како је афричка куга свиња стигла у Семберију?

“Афричка куга свиња стигла је у БиХ односно Семберију и ми ћемо морати да се навикнемо на ту болест и живот са њом. За човјека није заразна, а како је зараза ушла у БиХ тек треба да се открије, рекао је Славиша Цацановић, доктор ветеринарске медицине гостујући у Дневнику 2 БН телевизије.

Република Српска 30.06.2023 | 23:12
Како је афричка куга свиња стигла у Семберију?

Он је додао да, иако многи спекулишу да је ушла преко увоза живих свиња, треба размотрити још једну врло вјероватну могућност.

“Увијек постоји могућност да се десио пропуст у контролном ланцу увоза живих свиња али пажњу треба обратити на увоз месних прерађевина које су дошле на наше трпезе, а преко њих и до свиња”, рекао је Цацановић.

“Вирус афричке киге свиња у замрзнутом месу може да преживи преко 1000 дана, на расхлађеном, усољеном месу, у полутрајним и сухомеснатим производима може да преживи и преко 100 дана. Ми имамо традиционални начин исхране свиња остацима наше хране, тзв. помијама. Тако је афричка куга свиња 2007. ушла у бивше совјетске републике”, појашњава Цацановић.

Жашишта афричке куге свиња су у домаћинствима која имају од 10-50 комада свиња и која су тренутно најугроженија, док болест није регистрована на великим фармама. Цацановић објашњава зашто је то тако.

“Статистика земаља код којих се прије појавила афричка куга свиња, а нама најближа је Србија, показује да се болест појављује у газдинствима која се баве узгојем свиња на отвореном или полуотвореном простору. То нису савремене фарме, односно затворни системи држања”, истиче Цацановић.

Цацановић је мишљења да се афричка куга свиња појавила много раније, а не у последњих 10ак дана.

Сматра да узгајивачи свиња немају повјерења у струку, а ни и у државу да ће им настала штета бити надокнађена јер се, и кад је заражена један свиња, еутаназирају све.

“Пољопривредници се плаше. Зато неко ко има 100 товљених свиња иде линијом мањег отпора. Ако му угине једна свиња, неће то да пријави него ће направити проблем. Бациће леш, вирус ће се посијати свуда, а мислиће да ће му оних 99 свиња остати живо”, наводи Цацановић.

Због тога је најбитније, истиче Цацановић, да се као једна од заштитних мјера, врати повјерење у државу, али и то да надлежне институција издају потребна упутства о биосигурносним мјерама пољопривредницима.

“Потребно је да се билтени са упутствима подјеле пољопривредним произвођачима, да се зна који је дезинфицијенс пријеко потребан, да се зна како да се животиње што безбједније држе на тим газдинствима. Треба да живимо са том болешћу, да прецизно упознамо наше пољопривредне произвођаче како да максимално смањимо ризик од појаве и ширења афричке куге свиња која ће се прошитити и бити јако дуго присутна на овим просторима”, јасан је Цацановић.

Болест сасвиње не може да пређе на друге врсте животиња.

“Човјек ни на један начин не може да се зарази свињском афричком кугом нити она може да се пренесе на њега и то је најважније, иако ће несумњиво економска штета бити огромна”, закључио је Цацановић.

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Цудно

30.06.2023 23:19

Само у великим фармама великих компанија нема заразе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

30.06.2023 23:44

Браво за доктора Славису. Конацно неко да казе конкретно о цему се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.07.2023 00:45

Чуј народ нема повјерења у државу. Баш је то интересантно питање. Па референдум за државу РС је прошао 100% И шта ћемо сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

01.07.2023 11:23

Ево Ја сам захвалан СНСД-у што ме отјерао у Њемачку.

Name

Будимир

02.07.2023 22:25

Ре,једи говна Ово вам је казна за алавост са 4КМ диглисте цјену прасића на 10-12КМ Кад би умирао и да је лек неби купио прасетину из ината незајажљиви сељобери И још вам држава надокнађује штету,платите сами на ћуприји сте добили на мосту платите

Name

Ветеран

01.07.2023 05:08

Ма битно је да ли је Шмит легалан и Уставни суд, свиње и храна коју увозимо нису битне. Пропаст свугдје и лажни привид свега у лажној држави са лажним предсједником који подваљује лажни патриотизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

01.07.2023 09:06

Они стално кукају како су гладни у африци, а извозе свињско месо нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта се крије..

01.07.2023 09:23

Истражити шта је увезено, ко, како, када, одакле итд. Ако је било пропуста, казнити увознике, инспекцију, ветеринаре, помоћнике министра, а министра смијенити. Неко за ово мора одговарати. Сви у Бијељини знају да је куга дошла из увоза. Направљен је огроман проблем, катастрофа. Није било куге ни за вријеме рата али је било вакцине против куге. Да.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

01.07.2023 09:28

од свиње се човјек не може заразити, али свиња од човјека може. Е па онда забранити увоз меса. Само нешто чудно, велике фарме нису погођене а мали домаћини јесу, е мој народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логике нема

01.07.2023 12:18

Како непрестсн увоз и неконтролисан на ЦМР ,овима пишу шта хоће нико не тражи извозне декларације тако примјер на извозној писе једно,а на ЦМРу друго и царник тврди треће тако ти је то у БиХ .Царина никад није офговарала за пропуст ал полиција јесте чак и за царинске послове на жалост...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

01.07.2023 12:33

Зашто се не врши вакцинација свиња против куге? Ионако нећемо моћи извозити свињетину због овога па дајте бар да се заштите мали произвођачи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко коме

01.07.2023 14:20

Битно је да је Лазаревић из Аграрног фонда спискао 3,5 милиона КМ за асфалтирање путева и за расвјету до родбине, до пријатеља, до пајташа својих, а за пољопривреду и сточарство НИШТА. Гдје је он сада да одговори на нека питања?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

02.07.2023 14:25

Убацио нам запад преко њиховог отпада од меса које годинама стоји по хладњача а па сад чисте хладњаче и нас трују. Велики ланци као Корт,Конзум,Лидл то месо увозе залеђено и дистрибуирају потрошачима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

02.07.2023 19:16

И ја бих се радо жртвовао да имам 3 или 4 милијарде. Разбојниче пијачни мислиш да си јако паметан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ммм

02.07.2023 21:17

Како то болест са свиња није прелазна на људе и на друге зивотиње која глупост па сто онда не једемо месо.У овој земљи је све ненормално

ОДГОВОРИТЕ