Kako je afrička kuga svinja stigla u Semberiju?

“Afrička kuga svinja stigla je u BiH odnosno Semberiju i mi ćemo morati da se naviknemo na tu bolest i život sa njom. Za čovjeka nije zarazna, a kako je zaraza ušla u BiH tek treba da se otkrije, rekao je Slaviša Cacanović, doktor veterinarske medicine gostujući u Dnevniku 2 BN televizije.

Republika Srpska 30.06.2023 | 23:12
Kako je afrička kuga svinja stigla u Semberiju?

On je dodao da, iako mnogi spekulišu da je ušla preko uvoza živih svinja, treba razmotriti još jednu vrlo vjerovatnu mogućnost.

“Uvijek postoji mogućnost da se desio propust u kontrolnom lancu uvoza živih svinja ali pažnju treba obratiti na uvoz mesnih prerađevina koje su došle na naše trpeze, a preko njih i do svinja”, rekao je Cacanović.

“Virus afričke kige svinja u zamrznutom mesu može da preživi preko 1000 dana, na rashlađenom, usoljenom mesu, u polutrajnim i suhomesnatim proizvodima može da preživi i preko 100 dana. Mi imamo tradicionalni način ishrane svinja ostacima naše hrane, tzv. pomijama. Tako je afrička kuga svinja 2007. ušla u bivše sovjetske republike”, pojašnjava Cacanović.

Žašišta afričke kuge svinja su u domaćinstvima koja imaju od 10-50 komada svinja i koja su trenutno najugroženija, dok bolest nije registrovana na velikim farmama. Cacanović objašnjava zašto je to tako.

“Statistika zemalja kod kojih se prije pojavila afrička kuga svinja, a nama najbliža je Srbija, pokazuje da se bolest pojavljuje u gazdinstvima koja se bave uzgojem svinja na otvorenom ili poluotvorenom prostoru. To nisu savremene farme, odnosno zatvorni sistemi držanja”, ističe Cacanović.

Cacanović je mišljenja da se afrička kuga svinja pojavila mnogo ranije, a ne u poslednjih 10ak dana.

Smatra da uzgajivači svinja nemaju povjerenja u struku, a ni i u državu da će im nastala šteta biti nadoknađena jer se, i kad je zaražena jedan svinja, eutanaziraju sve.

“Poljoprivrednici se plaše. Zato neko ko ima 100 tovljenih svinja ide linijom manjeg otpora. Ako mu ugine jedna svinja, neće to da prijavi nego će napraviti problem. Baciće leš, virus će se posijati svuda, a misliće da će mu onih 99 svinja ostati živo”, navodi Cacanović.

Zbog toga je najbitnije, ističe Cacanović, da se kao jedna od zaštitnih mjera, vrati povjerenje u državu, ali i to da nadležne institucija izdaju potrebna uputstva o biosigurnosnim mjerama poljoprivrednicima.

“Potrebno je da se bilteni sa uputstvima podjele poljoprivrednim proizvođačima, da se zna koji je dezinficijens prijeko potreban, da se zna kako da se životinje što bezbjednije drže na tim gazdinstvima. Treba da živimo sa tom bolešću, da precizno upoznamo naše poljoprivredne proizvođače kako da maksimalno smanjimo rizik od pojave i širenja afričke kuge svinja koja će se prošititi i biti jako dugo prisutna na ovim prostorima”, jasan je Cacanović.

Bolest sasvinje ne može da pređe na druge vrste životinja.

“Čovjek ni na jedan način ne može da se zarazi svinjskom afričkom kugom niti ona može da se prenese na njega i to je najvažnije, iako će nesumnjivo ekonomska šteta biti ogromna”, zaključio je Cacanović.

(BN)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Cudno

30.06.2023 23:19

Samo u velikim farmama velikih kompanija nema zaraze?

ODGOVORITE
Name

Petar

30.06.2023 23:44

Bravo za doktora Slavisu. Konacno neko da kaze konkretno o cemu se radi.

ODGOVORITE
Name

Re

01.07.2023 00:45

Čuj narod nema povjerenja u državu. Baš je to interesantno pitanje. Pa referendum za državu RS je prošao 100% I šta ćemo sad.

ODGOVORITE
Name

Ja

01.07.2023 11:23

Evo Ja sam zahvalan SNSD-u što me otjerao u Njemačku.

Name

Budimir

02.07.2023 22:25

Re,jedi govna Ovo vam je kazna za alavost sa 4KM digliste cjenu prasića na 10-12KM Kad bi umirao i da je lek nebi kupio prasetinu iz inata nezajažljivi seljoberi I još vam država nadoknađuje štetu,platite sami na ćupriji ste dobili na mostu platite

Name

Veteran

01.07.2023 05:08

Ma bitno je da li je Šmit legalan i Ustavni sud, svinje i hrana koju uvozimo nisu bitne. Propast svugdje i lažni privid svega u lažnoj državi sa lažnim predsjednikom koji podvaljuje lažni patriotizam.

ODGOVORITE
Name

miki

01.07.2023 09:06

Oni stalno kukaju kako su gladni u africi, a izvoze svinjsko meso nama.

ODGOVORITE
Name

Šta se krije..

01.07.2023 09:23

Истражити шта је увезено, ко, како, када, одакле итд. Ако је било пропуста, казнити увознике, инспекцију, ветеринаре, помоћнике министра, а министра смијенити. Неко за ово мора одговарати. Сви у Бијељини знају да је куга дошла из увоза. Направљен је огроман проблем, катастрофа. Није било куге ни за вријеме рата али је било вакцине против куге. Да.

ODGOVORITE
Name

Da

01.07.2023 09:28

od svinje se čovjek ne može zaraziti, ali svinja od čovjeka može. E pa onda zabraniti uvoz mesa. Samo nešto čudno, velike farme nisu pogođene a mali domaćini jesu, e moj narode.

ODGOVORITE
Name

Logike nema

01.07.2023 12:18

Kako neprestsn uvoz i nekontrolisan na CMR ,ovima pišu šta hoće niko ne traži izvozne deklaracije tako primjer na izvoznoj pise jedno,a na CMRu drugo i carnik tvrdi treće tako ti je to u BiH .Carina nikad nije ofgovarala za propust al policija jeste čak i za carinske poslove na žalost...

ODGOVORITE
Name

Luka

01.07.2023 12:33

Zašto se ne vrši vakcinacija svinja protiv kuge? Ionako nećemo moći izvoziti svinjetinu zbog ovoga pa dajte bar da se zaštite mali proizvođači!

ODGOVORITE
Name

Ko kome

01.07.2023 14:20

Bitno je da je Lazarević iz Agrarnog fonda spiskao 3,5 miliona KM za asfaltiranje puteva i za rasvjetu do rodbine, do prijatelja, do pajtaša svojih, a za poljoprivredu i stočarstvo NIŠTA. Gdje je on sada da odgovori na neka pitanja?

ODGOVORITE
Name

Vaso

02.07.2023 14:25

Ubacio nam zapad preko njihovog otpada od mesa koje godinama stoji po hladnjača a pa sad čiste hladnjače i nas truju. Veliki lanci kao Kort,Konzum,Lidl to meso uvoze zaleđeno i distribuiraju potrošačima.

ODGOVORITE
Name

Zoran

02.07.2023 19:16

I ja bih se rado žrtvovao da imam 3 ili 4 milijarde. Razbojniče pijačni misliš da si jako pametan.

ODGOVORITE
Name

Mmm

02.07.2023 21:17

Kako to bolest sa svinja nije prelazna na ljude i na druge zivotinje koja glupost pa sto onda ne jedemo meso.U ovoj zemlji je sve nenormalno

ODGOVORITE