Афричка куга шири се Семберијом и Посавином

Афричка куга свиња шири се Семберијом и Посавином. Још се не могу ни наслутити размјере економских штета које ће задесити пољопривредне произвођаче. Док се шири зараза којој нема лијека, фармери предузимају све потребне мјере заштите. 

Република Српска 30.06.2023 | 20:39
Афричка куга шири се Семберијом и Посавином

Жико Бакајлић из села Чађавица код Бијељине узгаја више од 500 свиња. Предузео је све заштитне мјере и редовно прати здравствено стање животиња. За сада нема знакова који би упућивали на заразу афричком кугом. 

“У овој ситуацији су појачане хигијснке мјере у смислу дезинфекције, дезинсекције, дератизације. То су мјере које штите животиње од могућности уноса узрочника те заразе, а што се тиче посјета фарми то тренутно није прихватљивои, не само код мене него на свим фармама.”

Ова фарма је затвореног типа. Нове животиње на њу нису стизале годинама, каже Бакајлић, наглашавајући да је у вријеме заразе најважнија изолација. Проблем је што ниједна фарма није постављена да ради тако да све животиње које се производе на тој фарми ту и остају, чак и да се ради о тову. Имате и временски тежину кад то требате испоручити то ће бити озбиљни проблеми економске природе, објашњава Бакајлић. 

Зараза је стигла на имање Новице Митровића у Вучиловцу код Брчког. Јуче му је еутаназирано 40 свиња, али није једини.

“Јуче је колико знам у четири домаћинства извршена еутаназија. Данас сам чуо из поузданих извора да има у још шест домаћинстава. Значи, брзо се шири. Овом приликом бих апеловао на све да се не крећемо по туђим имањима и да на неки начин спријечимо ову кугу, јер се бојима да ће бити већих проблема него што јесу.”, прича Митровић за БН.

Афричка свињска куга изразито је заразна болест која код домаћих и дивљих свиња може изазвати високу смртност. Добра је вијест да за остале животиње и људе није опасна. Ипак, забринутост присутна и код потрошача. 

За сада је угрожен западни дио Семберије према Брчком. Не зна се тачан узрок заразе, али сумња се на то да је вирус унесен преко границе. Од појаве афричке куге до сада је у Семберији еутаназирано више од 400 свиња, али тај број расте свакога дана. 

(БН)   Фото: БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

БЛ

30.06.2023 22:05

Ово би могло измакнут контроли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

30.06.2023 23:23

Је у тој дрзави ван контроле вец 30 година,“елите“ раде ста хоце…