Afrička kuga širi se Semberijom i Posavinom

Afrička kuga svinja širi se Semberijom i Posavinom. Još se ne mogu ni naslutiti razmjere ekonomskih šteta koje će zadesiti poljoprivredne proizvođače. Dok se širi zaraza kojoj nema lijeka, farmeri preduzimaju sve potrebne mjere zaštite. 

Republika Srpska 30.06.2023 | 20:39
Afrička kuga širi se Semberijom i Posavinom

Žiko Bakajlić iz sela Čađavica kod Bijeljine uzgaja više od 500 svinja. Preduzeo je sve zaštitne mjere i redovno prati zdravstveno stanje životinja. Za sada nema znakova koji bi upućivali na zarazu afričkom kugom. 

“U ovoj situaciji su pojačane higijsnke mjere u smislu dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije. To su mjere koje štite životinje od mogućnosti unosa uzročnika te zaraze, a što se tiče posjeta farmi to trenutno nije prihvatljivoi, ne samo kod mene nego na svim farmama.”

Ova farma je zatvorenog tipa. Nove životinje na nju nisu stizale godinama, kaže Bakajlić, naglašavajući da je u vrijeme zaraze najvažnija izolacija. Problem je što nijedna farma nije postavljena da radi tako da sve životinje koje se proizvode na toj farmi tu i ostaju, čak i da se radi o tovu. Imate i vremenski težinu kad to trebate isporučiti to će biti ozbiljni problemi ekonomske prirode, objašnjava Bakajlić. 

Zaraza je stigla na imanje Novice Mitrovića u Vučilovcu kod Brčkog. Juče mu je eutanazirano 40 svinja, ali nije jedini.

“Juče je koliko znam u četiri domaćinstva izvršena eutanazija. Danas sam čuo iz pouzdanih izvora da ima u još šest domaćinstava. Znači, brzo se širi. Ovom prilikom bih apelovao na sve da se ne krećemo po tuđim imanjima i da na neki način spriječimo ovu kugu, jer se bojima da će biti većih problema nego što jesu.”, priča Mitrović za BN.

Afrička svinjska kuga izrazito je zarazna bolest koja kod domaćih i divljih svinja može izazvati visoku smrtnost. Dobra je vijest da za ostale životinje i ljude nije opasna. Ipak, zabrinutost prisutna i kod potrošača. 

Za sada je ugrožen zapadni dio Semberije prema Brčkom. Ne zna se tačan uzrok zaraze, ali sumnja se na to da je virus unesen preko granice. Od pojave afričke kuge do sada je u Semberiji eutanazirano više od 400 svinja, ali taj broj raste svakoga dana. 

(BN)   Foto: BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

BL

30.06.2023 22:05

Ovo bi moglo izmaknut kontroli.

ODGOVORITE
Name

Sve

30.06.2023 23:23

Je u toj drzavi van kontrole vec 30 godina,“elite“ rade sta hoce…