Власт Српске остала усамљена у намјери да криминализује клевету

Ускоро ће се навршити три мјесеца откако је објављен Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске и од тада су се нанизале десетине негативних реакција на овај документ, којим се покушавају криминализовати клевета и увреда.

Република Српска 21.06.2023 | 08:14
Власт Српске остала усамљена у намјери да криминализује клевету

Могло би се рећи да је власт готово потпуно усамљена у настојањима да усвоји спорни документ, а који је осудила и домаћа и страна стручна јавност, као и борци за људска права, те новинарске слободе.

Реаговале су чак и Уједињене нације (УН), чији су се специјални извјестиоци за права на слободу мишљења, изражавања, мирног окупљања и удруживања обратили писмом властима Српске у којем захтијевају да спорни нацрт закона буде повучен са засједања Народне скупштине РС (НС РС).

"Предложени амандмани били би у супротности са глобалним трендом декриминализације клевете, што укључује и европски регион, гдје је неколико држава чланица ЕУ и држава са кандидатским статусом за ЕУ укинуло кривичну клевету, или су предузеле кораке ка њеном укидању", поручили су из УН.

Притом, и Савјет Европе упозорио је да, ако амандмани буду усвојени у НС РС, они ће смањити простор за јавну дебату и угрозити и медије и било кога ко се огласи критично на друштвеним мрежама.

Канцеларија Европске уније у БиХ поручила је да би криминализација клевете у Српској представљала назадовање у смислу гаранција слободе изражавања као темељног људског права, као и да се квалификовање клевете као кривичног дјела сматра застарјелим приступом, те подсјетила да је њена декриминализација до које је дошло 2002. године била значајно достигнуће за БиХ.

Јасна је и порука из Амбасаде САД у БиХ која гласи да, "умјесто кривичних закона о клевети, институције власти морају предузети мјере за креирање сигурног и подстицајног окружења за слободне и независне медије".

Амбасада Њемачке је поручила да та земља с великом забринутошћу посматра нападе на слободу изражавања и слободу медија у Републици Српској.

"Као приступни кандидат у Европску унију, БиХ, а тиме и Република Српска, обавезала се на европске вриједности и законе. То укључује слободу изражавања и медија", навели су из амбасаде.

(БН/Независне)   Фото:БН

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

БНцуга

21.06.2023 08:24

Добро јутро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика

21.06.2023 08:48

К. Ва највеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

21.06.2023 09:00

Не да "власт" да им се приписује знак еквиваленције...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма немогуће

21.06.2023 09:33

Ми у Републици Српској,практично и немамо власт.Код нас је уствари власт=властодржац који је узурпирао институције,те спроводи самовољу преко бескичмењака који себе називају власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није него

21.06.2023 11:51

Да ти кажем шта мислим о твом коментару,нећу сам си рекао све што треба,а савет пробај прочитати шта ти спремају.Не верујем да ће ти помоћи,али ћеш макар знати шта ти спремају.

Name

Ре

21.06.2023 10:28

Пропаде им бизнис. Таман су се били наоштрили да опљачкају неистомишљенике и план пропаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

21.06.2023 11:10

Без обзира на " усамљеност" и било какве друге околности, власт ће покушати под сваку цијену да прогура овај закон о криминализацији клевете, јер је то партијска директива великог вође из Бакинаца, која се мора испоштовати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

21.06.2023 11:14

Па ето ако је и усвоји једино је себи може усвојити.Али сумњам да су баш толике будале

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

21.06.2023 11:23

РС је у свему усамљена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудуцење по кукурузима

21.06.2023 11:44

Путинова скола демократије! А куд путин оком, ту сељо скоком!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

21.06.2023 12:26

Нико нормалан нема ниста против тог закона ,али под условом да су то предлозили нормални људи,а наравно и примјена тог закона би била протузаконит од овог предлагаца.

ОДГОВОРИТЕ