Vlast Srpske ostala usamljena u namjeri da kriminalizuje klevetu

Uskoro će se navršiti tri mjeseca otkako je objavljen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske i od tada su se nanizale desetine negativnih reakcija na ovaj dokument, kojim se pokušavaju kriminalizovati kleveta i uvreda.

Republika Srpska 21.06.2023 | 08:14
Vlast Srpske ostala usamljena u namjeri da kriminalizuje klevetu

Moglo bi se reći da je vlast gotovo potpuno usamljena u nastojanjima da usvoji sporni dokument, a koji je osudila i domaća i strana stručna javnost, kao i borci za ljudska prava, te novinarske slobode.

Reagovale su čak i Ujedinjene nacije (UN), čiji su se specijalni izvjestioci za prava na slobodu mišljenja, izražavanja, mirnog okupljanja i udruživanja obratili pismom vlastima Srpske u kojem zahtijevaju da sporni nacrt zakona bude povučen sa zasjedanja Narodne skupštine RS (NS RS).

"Predloženi amandmani bili bi u suprotnosti sa globalnim trendom dekriminalizacije klevete, što uključuje i evropski region, gdje je nekoliko država članica EU i država sa kandidatskim statusom za EU ukinulo krivičnu klevetu, ili su preduzele korake ka njenom ukidanju", poručili su iz UN.

Pritom, i Savjet Evrope upozorio je da, ako amandmani budu usvojeni u NS RS, oni će smanjiti prostor za javnu debatu i ugroziti i medije i bilo koga ko se oglasi kritično na društvenim mrežama.

Kancelarija Evropske unije u BiH poručila je da bi kriminalizacija klevete u Srpskoj predstavljala nazadovanje u smislu garancija slobode izražavanja kao temeljnog ljudskog prava, kao i da se kvalifikovanje klevete kao krivičnog djela smatra zastarjelim pristupom, te podsjetila da je njena dekriminalizacija do koje je došlo 2002. godine bila značajno dostignuće za BiH.

Jasna je i poruka iz Ambasade SAD u BiH koja glasi da, "umjesto krivičnih zakona o kleveti, institucije vlasti moraju preduzeti mjere za kreiranje sigurnog i podsticajnog okruženja za slobodne i nezavisne medije".

Ambasada Njemačke je poručila da ta zemlja s velikom zabrinutošću posmatra napade na slobodu izražavanja i slobodu medija u Republici Srpskoj.

"Kao pristupni kandidat u Evropsku uniju, BiH, a time i Republika Srpska, obavezala se na evropske vrijednosti i zakone. To uključuje slobodu izražavanja i medija", naveli su iz ambasade.

(BN/Nezavisne)   Foto:BN

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

BNcuga

21.06.2023 08:24

Dobro jutro.

ODGOVORITE
Name

Politika

21.06.2023 08:48

K. Va najveca.

ODGOVORITE
Name

Komentar

21.06.2023 09:00

Ne da "vlast" da im se pripisuje znak ekvivalencije...

ODGOVORITE
Name

Ma nemoguće

21.06.2023 09:33

Mi u Republici Srpskoj,praktično i nemamo vlast.Kod nas je ustvari vlast=vlastodržac koji je uzurpirao institucije,te sprovodi samovolju preko beskičmenjaka koji sebe nazivaju vlast.

ODGOVORITE
Name

nije nego

21.06.2023 11:51

Da ti kažem šta mislim o tvom komentaru,neću sam si rekao sve što treba,a savet probaj pročitati šta ti spremaju.Ne verujem da će ti pomoći,ali ćeš makar znati šta ti spremaju.

Name

Re

21.06.2023 10:28

Propade im biznis. Taman su se bili naoštrili da opljačkaju neistomišljenike i plan propade.

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

21.06.2023 11:10

Bez obzira na " usamljenost" i bilo kakve druge okolnosti, vlast će pokušati pod svaku cijenu da progura ovaj zakon o kriminalizaciji klevete, jer je to partijska direktiva velikog vođe iz Bakinaca, koja se mora ispoštovati!

ODGOVORITE
Name

Tatar

21.06.2023 11:14

Pa eto ako je i usvoji jedino je sebi može usvojiti.Ali sumnjam da su baš tolike budale

ODGOVORITE
Name

BL

21.06.2023 11:23

RS je u svemu usamljena.

ODGOVORITE
Name

Duducenje po kukuruzima

21.06.2023 11:44

Putinova skola demokratije! A kud putin okom, tu seljo skokom!

ODGOVORITE
Name

Nenad

21.06.2023 12:26

Niko normalan nema nista protiv tog zakona ,ali pod uslovom da su to predlozili normalni ljudi,a naravno i primjena tog zakona bi bila protuzakonit od ovog predlagaca.

ODGOVORITE