Сточни фонд угашен: Нема меса, ако се границе затворе

Сточни фонд у БиХ никад није био сиромашнији. Прекомјеран увоз узео је данак, све је мање домаћег меса на тржишту. Власт БиХ је свјесна тежине проблема, али нема реакције.

Босна и Херцеговина 13.06.2023 | 19:54
Сточни фонд угашен: Нема меса, ако се границе затворе

„Наш сточни фонд је уништен“, поразно је рекао пољопривредник из Чађавице Саво Бакајлић.

Оно на шта су фармери и пољопривредници годинама упозоравали, сада се обистинило.

„Нема народа, не можеш више краву наћи, крмачу, и ко држи  –  држи само за себе, млађи су отишли због политике“, истакао је произвођач млијека из Мале Обарске Раденко Арсеновић.

Власт у БиХ коначно признаје посљедице свога чињења, односно нечињења.

„Уколико би се затворила граница, БиХ има црвеног меса за свега седам дана“, саопштио је прије неколико дана  министар иностраних послова Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић.
 
У оборима за двије године број свиња је пао за трећину. Број бикова за половину.

„Тај сточни фонд који је 2018. имао 25 – 30 хиљада бикова, у БиХ сада се смањио на 15 хиљада“, каже фармер Љубиша Стевановић. 

„Ја који сам држао 6-7 крмача за кућне потребе, иако нисам сточар, сад држим само једну, само да дјеци закољем прасе“, каже пољопривредник из Бродца Горан Спасојевић.

С друге стране, увоз меса у нашу земљу у константном је расту. Произвођачи тврде да је то главни разлог зашто је домаћи фармер потучен до кољена.

„Ми за потребе БиХ 32 одсто можемо да произведемо хране, остало увозимо. Међутим, они увозе 90 одсто и то су подаци који се не могу побити. Зашто? Да би системски уништили пољопривредну производњу“, јасан је Бакајлић. 

„Ми смо указивали на то да се не увози месо, да народ не распродаје говеда, они који су држали фарме да би опстали. Сад смо загасили производњу, зато је цијена скочила и код нас“, наводи Спасојевић.

Држава је на овакве вапаје домаћих произвођача била нијема. Сад се доносиоци одлука правдају, и наравно, опет криве неког другог.

„Чињеница је да ми нисмо заштитили домаћу производњу. Прије 10 година нисмо успјели: Ако у ЕУ имате подстицај на килограм прираста, а у БИХ је 0,10 евра и да ту разлику можете да наплатите на граници да је то у складу са ЕУ стандардима, неки у БиХ то нису хтјели да ураде. Резултат је ово данас што имамо – немате сточни фонд“, навео је недавно предсједник Српске Милорад Додик.

А имамо и скоро исте људе на политичкој сцени, и исте проблеме са којима се произвођачи сусрећу. 

„То високо квалитетно месо у Европи иде за туризам, а предњи череци долазе код нас. Нека долазе, али нека иду у ону намјену за шта јесу, а то је за прераду“, каже Стевановић.

„Ми више немамо своје домаће у томе и јесте проблем, и кад немамо домаће све више ћемо ђубрета јести из иностранства кад немамо своје, нас су уништили. 
Досад су нам ђубре продавали по ниским цијенама и уништавали нашу производњу. Е, сад ћемо имати скупе цијене и јешћемо ђубре то њихово страно.

Само за прошлу годину грађани БиХ дали су 262 милиона марака на увезено месо, показују званични подаци.

(БН)  Фото:Архив/Сцхреенсхот

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

#

13.06.2023 20:06

Не обадајте се тога имамо на претек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

13.06.2023 22:36

Биле оне затворене или широм отворене за многе је свеједно.

Name

посматрач

14.06.2023 16:16

Сва багра би хтела да седи по канцеларијама и прима плати ни зашта, сва паразитска буџетска багра шљам и олош измишља лажна непостојећа радна места. Ма сав тај олош по општинама би ја истјерао нањиве да ради а којих су побјегли у канцеларија и купили лажне дипломе по свим општинама гдје их продају у РС.

Name

Мирослав

13.06.2023 21:04

Увози се смеце из белог света, а наси сељаци деверају, дрзава их игнорисе. Корист имају увозници, а са увозним смецем трују народ. Нојево месо цак увозе, у кратко време це поцети увозити, црве и мраве, јер се вец нуде у европским ресторанима. А ми би да смо у тренду. У ова несигурна времена, моземо остати гладни, јер све сто ваља а домаце је ми смо унистили. Где нам је памет?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

13.06.2023 23:25

Питај Милорада и његову свиту гдје им је памет, шта нас то питаш... Ти само паметујеш, а не упиреш прстом тамо гдје треба... Па ко је на власти, тај то и ради и увози, али ти њих веома, веома волиш...

Name

Мирослав

14.06.2023 13:59

Е да је само крив Додо? Униставање пољопривреде и стоцарства траје 30 година. А сад је као Додо крив?

Name

Миле

13.06.2023 21:08

Саво постао си свакоме досадан са својом причом. Дај нешто организујте да се ријеши проблем.. Као свагдје у свијету што раде фармери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

13.06.2023 22:13

Месо није здраво,морамо пазити на здравље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

13.06.2023 22:42

Није ту власт ниста крива него сви хоце стан и на куцну доставу мало ви из бн серендате безвезе зато це клевета и лазне вести бити кривицно дело ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

13.06.2023 23:31

Прекомјерно изједање меса није мјерило благостања. Човјек није вук да се храни само месом. Срби су, већином, крвна група А+ којој најбоље одговара исхрана базирана на поврћу које узгајамо у нашим баштама. Ја вам рекох, а ви радите како желите...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борик

14.06.2023 07:46

Када сте изасли на улицу и покусали несто да промјените ..јел вам Косарац потписао узов свега и свацега у неограниценимколицинама ...цији је косарац , додиков ! За кога гласате или крадете гласове уз цасицу ракије ...за додика ..онда тисина !

ОДГОВОРИТЕ
Name

каква власт

14.06.2023 08:24

то су управо ти лопови из увозног лобија, једемо месо из бразила старо десетак година, крај овакве природе и блага, оно сто пси једу по америци ми спремамо насој дјеци, јер смо багра неписмена од народа..кратко и јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наука

14.06.2023 19:32

Шта је са стратегијом развоја пољопривреде у РС Стеве Мирјанића и професора агроекономије Пољопривредног факултета.Паре за пројекат код њих а ево резултата за пољопривреду.Ниста без пољопривредним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гкхг

14.06.2023 22:00

Колико граничних прелаза имамо,а колико трактора имамо,на сваки прелаз 100 трактора,па нек увезе онда,и не ићи док год се ситуација не поправи

ОДГОВОРИТЕ