Stočni fond ugašen: Nema mesa, ako se granice zatvore

Stočni fond u BiH nikad nije bio siromašniji. Prekomjeran uvoz uzeo je danak, sve je manje domaćeg mesa na tržištu. Vlast BiH je svjesna težine problema, ali nema reakcije.

Bosna i Hercegovina 13.06.2023 | 19:54
Stočni fond ugašen: Nema mesa, ako se granice zatvore

„Naš stočni fond je uništen“, porazno je rekao poljoprivrednik iz Čađavice Savo Bakajlić.

Ono na šta su farmeri i poljoprivrednici godinama upozoravali, sada se obistinilo.

„Nema naroda, ne možeš više kravu naći, krmaču, i ko drži  –  drži samo za sebe, mlađi su otišli zbog politike“, istakao je proizvođač mlijeka iz Male Obarske Radenko Arsenović.

Vlast u BiH konačno priznaje posljedice svoga činjenja, odnosno nečinjenja.

„Ukoliko bi se zatvorila granica, BiH ima crvenog mesa za svega sedam dana“, saopštio je prije nekoliko dana  ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.
 
U oborima za dvije godine broj svinja je pao za trećinu. Broj bikova za polovinu.

„Taj stočni fond koji je 2018. imao 25 – 30 hiljada bikova, u BiH sada se smanjio na 15 hiljada“, kaže farmer Ljubiša Stevanović. 

„Ja koji sam držao 6-7 krmača za kućne potrebe, iako nisam stočar, sad držim samo jednu, samo da djeci zakoljem prase“, kaže poljoprivrednik iz Brodca Goran Spasojević.

S druge strane, uvoz mesa u našu zemlju u konstantnom je rastu. Proizvođači tvrde da je to glavni razlog zašto je domaći farmer potučen do koljena.

„Mi za potrebe BiH 32 odsto možemo da proizvedemo hrane, ostalo uvozimo. Međutim, oni uvoze 90 odsto i to su podaci koji se ne mogu pobiti. Zašto? Da bi sistemski uništili poljoprivrednu proizvodnju“, jasan je Bakajlić. 

„Mi smo ukazivali na to da se ne uvozi meso, da narod ne rasprodaje goveda, oni koji su držali farme da bi opstali. Sad smo zagasili proizvodnju, zato je cijena skočila i kod nas“, navodi Spasojević.

Država je na ovakve vapaje domaćih proizvođača bila nijema. Sad se donosioci odluka pravdaju, i naravno, opet krive nekog drugog.

„Činjenica je da mi nismo zaštitili domaću proizvodnju. Prije 10 godina nismo uspjeli: Ako u EU imate podsticaj na kilogram prirasta, a u BIH je 0,10 evra i da tu razliku možete da naplatite na granici da je to u skladu sa EU standardima, neki u BiH to nisu htjeli da urade. Rezultat je ovo danas što imamo – nemate stočni fond“, naveo je nedavno predsjednik Srpske Milorad Dodik.

A imamo i skoro iste ljude na političkoj sceni, i iste probleme sa kojima se proizvođači susreću. 

„To visoko kvalitetno meso u Evropi ide za turizam, a prednji čereci dolaze kod nas. Neka dolaze, ali neka idu u onu namjenu za šta jesu, a to je za preradu“, kaže Stevanović.

„Mi više nemamo svoje domaće u tome i jeste problem, i kad nemamo domaće sve više ćemo đubreta jesti iz inostranstva kad nemamo svoje, nas su uništili. 
Dosad su nam đubre prodavali po niskim cijenama i uništavali našu proizvodnju. E, sad ćemo imati skupe cijene i ješćemo đubre to njihovo strano.

Samo za prošlu godinu građani BiH dali su 262 miliona maraka na uvezeno meso, pokazuju zvanični podaci.

(BN)  Foto:Arhiv/Schreenshot

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

#

13.06.2023 20:06

Ne obadajte se toga imamo na pretek

ODGOVORITE
Name

Tatar

13.06.2023 22:36

Bile one zatvorene ili širom otvorene za mnoge je svejedno.

Name

posmatrač

14.06.2023 16:16

Sva bagra bi htela da sedi po kancelarijama i prima plati ni zašta, sva parazitska budžetska bagra šljam i ološ izmišlja lažna nepostojeća radna mesta. Ma sav taj ološ po opštinama bi ja istjerao nanjive da radi a kojih su pobjegli u kancelarija i kupili lažne diplome po svim opštinama gdje ih prodaju u RS.

Name

Miroslav

13.06.2023 21:04

Uvozi se smece iz belog sveta, a nasi seljaci deveraju, drzava ih ignorise. Korist imaju uvoznici, a sa uvoznim smecem truju narod. Nojevo meso cak uvoze, u kratko vreme ce poceti uvoziti, crve i mrave, jer se vec nude u evropskim restoranima. A mi bi da smo u trendu. U ova nesigurna vremena, mozemo ostati gladni, jer sve sto valja a domace je mi smo unistili. Gde nam je pamet?

ODGOVORITE
Name

Idealno

13.06.2023 23:25

Pitaj Milorada i njegovu svitu gdje im je pamet, šta nas to pitaš... Ti samo pametuješ, a ne upireš prstom tamo gdje treba... Pa ko je na vlasti, taj to i radi i uvozi, ali ti njih veoma, veoma voliš...

Name

Miroslav

14.06.2023 13:59

E da je samo kriv Dodo? Unistavanje poljoprivrede i stocarstva traje 30 godina. A sad je kao Dodo kriv?

Name

Mile

13.06.2023 21:08

Savo postao si svakome dosadan sa svojom pričom. Daj nešto organizujte da se riješi problem.. Kao svagdje u svijetu što rade farmeri.

ODGOVORITE
Name

Istina

13.06.2023 22:13

Meso nije zdravo,moramo paziti na zdravlje.

ODGOVORITE
Name

Joja

13.06.2023 22:42

Nije tu vlast nista kriva nego svi hoce stan i na kucnu dostavu malo vi iz bn serendate bezveze zato ce kleveta i lazne vesti biti krivicno delo ...

ODGOVORITE
Name

Sale

13.06.2023 23:31

Prekomjerno izjedanje mesa nije mjerilo blagostanja. Čovjek nije vuk da se hrani samo mesom. Srbi su, većinom, krvna grupa A+ kojoj najbolje odgovara ishrana bazirana na povrću koje uzgajamo u našim baštama. Ja vam rekoh, a vi radite kako želite...

ODGOVORITE
Name

borik

14.06.2023 07:46

Kada ste izasli na ulicu i pokusali nesto da promjenite ..jel vam Kosarac potpisao uzov svega i svacega u neogranicenimkolicinama ...ciji je kosarac , dodikov ! Za koga glasate ili kradete glasove uz casicu rakije ...za dodika ..onda tisina !

ODGOVORITE
Name

kakva vlast

14.06.2023 08:24

to su upravo ti lopovi iz uvoznog lobija, jedemo meso iz brazila staro desetak godina, kraj ovakve prirode i blaga, ono sto psi jedu po americi mi spremamo nasoj djeci, jer smo bagra nepismena od naroda..kratko i jasno

ODGOVORITE
Name

Nauka

14.06.2023 19:32

Šta je sa strategijom razvoja poljoprivrede u RS Steve Mirjanića i profesora agroekonomije Poljoprivrednog fakulteta.Pare za projekat kod njih a evo rezultata za poljoprivredu.Nista bez poljoprivrednim.

ODGOVORITE
Name

Gkhg

14.06.2023 22:00

Koliko graničnih prelaza imamo,a koliko traktora imamo,na svaki prelaz 100 traktora,pa nek uveze onda,i ne ići dok god se situacija ne popravi

ODGOVORITE