Српска због Додика остаје без помоћи Њемачке (ВИДЕО)

Због једног човјека и његових непромишљених изјава, које служе искључиво за придобијање гласова на изборима, испаштају грађани Републике Српске. Реторика предсједника Додика не мијења се ни када Њемачка заврне чесму и обустави помоћ у милионским износима. 

Република Српска 10.06.2023 | 17:03
Српска због Додика остаје без помоћи Њемачке (ВИДЕО)

Република Српска и даље остаје без веома важних пројеката и то све због сецесионистичке и разорне реторике предсједника Српске Милорада Додика, рекла је за Кликс њемачки министар Ана Лурман. Овако Српска сваким даном назадује умјесто да се развија.

Због једног човјека и његових непромишљених изјава, које служе искључиво за придобијање гласова на изборима, испаштају грађани Републике Српске. Реторика предсједника Додика не мијења се ни када Њемачка заврне чесму и обустави помоћ у милионским износима. 

"Њемачка ће и даље ускраћивати финансијску подршку инфраструктурним пројектима у Републици Српској у троцифреним милионским износима, а велики пројекти суспендују се и на нивоу Европске уније. По нашем мишљењу, то је жалосно, јер се ради о пројектима који би дугорочно користили Републици Српској. Сада је на представницима Српске да увјерљивим одступањем од сецесионистичког курса прокрче пут пројектима, “ казала је Лурман.

Из таквог приступа може се закључити да је Додику популарност битнија од добробити становништва Српске. Међутим, предсједник Владе Радован Вишковић, овакав став Њемачке види као уцјену, не марећи за започете пројекте који неће моћи бити реализовани.

„Републици Српској свака помоћ добро дође и ја нисам један од оних људи који би слао поруке да не треба нама врста помоћи, поготово од тако развијених земаља, али ако та помоћ долази под уцјенама, хвала вам за вашу помоћ“, казао је Вишковић.

Оваква одлука неће штетити политици у Српској, али је штетна за њене грађане, сматрају и поједини чланови владајуће коалиције. 

Давно је речено  - не гризи руку која те храни, али власти у Српској, чини се, раде све супротно. У опозицији сматрају да политика коју води СНСД, Српску уводи у изолацију и све тежу економску ситуацију.

„Тамо гдје је опредјељење Републике Српске, одлукама наших институција  а то је Европска унија, тамо гдје је највише новца, гдје је највише кредита, гдје је највише грантова и гдје можемо да имамо највише користи, ту Република Српска води једну катастрофалну политику и ово је само потврда да се то пресликава на народ. Имали смо недавно информацију да је само на подручју Градишке заустављен пројекат, вриједан преко 15 милиона, усмјерен на канализацију, на воду за нека села који је још увијек немају“,рекао је  предсједник Клупа посланика ПДП-а Игор Црнадак.

„Проблем је што Додик једно мисли, а друго ради. Проблем је што је Додик дефинисао своје ставове на бази манипулације и у том случају он не гледа колику ће штету направити сопственом народу, кад треба он да оствари личну или партијску корист“ каже  Вукота Говедарица предсједни Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини. 

Ми смо дуго таоци Додикове политике, сматра шеф Клуба посланика Листе за правду и ред Небојша Вукановић. Он истиче да је и Европска унија та која је Додику омогућила да остане на власти и покраде изборе. Додаје да је Међународна заједница на Додиковој страни. 

„У најмању руку лицемјерно понашање међународне заједнице, која у јавности често има неке велике најаве о санкцијама Додику, његовом кажњавању, његове реторике и понашања, а  са друге стране имамо да му се стално иде низ длаку, да се они стално пред њим повлаче и да му омогућавају насиље од неријешених убистава, од прогона медија који нису под његовом контролом, опозиционих политичара, до крађе на изборима“, сматра Вукановић.

Министарка Лурман рекла је да Њемачка остаје поуздан  партнер Босни и Херцеговини на путу ка Европи, али и да се земља мора ухватити укоштац са 14 кључних приоритета кроз конкретне реформе. Са оваквом реториком предсједника Републике, Европа је сваким даном све даље од БиХ. 

(БН) Фото: Архива/Аутономија

Коментари / 48

Оставите коментар
Name

ђиђи миђи

10.06.2023 17:09

Очајан човек који провоцира са циљем да га силом скину са власти, да би постао мученик и херој...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.06.2023 19:13

Те донације су вецином заврсиле у Мостару и Широком код Човица

Name

Миле

10.06.2023 20:01

Неможе ми,осим владимира, нико ништа..

Name

XXЛ

11.06.2023 08:35

Швабе да неком добро мисле. Они коме паре дају тај је готов

Name

ММ

11.06.2023 11:45

То би Швабе да уређују и уцјењују.Е неће моћи.Само због тога проради српски инат и зато Додик остаје и дуго ће остати на власти.Само хомогена,патриотски орјентисана,искрена и одговорна опозиција без било каквог уплитања страних фактора то може промјенити.Слобода се брани а не купује.

Name

Ре xxл

11.06.2023 12:33

Зашто сте до сада узимали? Зашто вам Русија ни кредит није дала?

Name

Василије 1

12.06.2023 13:43

То је обична будалаштина и измишљотина да Њемачка одобри БиХ помоћ потрбна је и сагласност Вијећа министара а Срби су тамо једна трећина. Како без њихове сагласности?

Name

д

10.06.2023 17:13

Боли нас брига, он се не разумије у економију, само свађање као сеоска млада, понудио је он нама обавезнице а помоћ неће. Као она краљица када су јој рекли да је нареод гладан да немају хљеба а она нека једу колаче. Брига Миле њему су бисаге пуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

10.06.2023 19:59

Итекако се разумије у економију, али своју. Српска купује његове производе, његовој дјеци даје кредите, њихове фирме раде за Српску. А Швабо зна да ће ионако пола њихових пара завршити у џеповима фамилије Додик и њихове клике.

Name

миx

10.06.2023 17:13

Одмоћи или помоћи. Без чегаостаје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИЦО

10.06.2023 17:25

Све је велика ВАРКА Баје , на идуцој Кривини све це да их Претекне

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ посматрач

10.06.2023 17:26

Ми смо срећни и без ваше помоћи. Идите што даље од нас. Ваша "помоћ" у прошлости нас је скупо коштала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

10.06.2023 18:20

Је ми смо ионако против запада не требају ниста дати

Name

Ре

10.06.2023 18:48

Ајд не лажите

Name

Ре бл посматрач

10.06.2023 19:35

Сретни сте к**ац . У Њемачкој не можеш изаћи на улицу да не нагазиш на Србина а просеравате се ту.

Name

БЛ

11.06.2023 09:24

Овде скоро да нема породице да нема неког у узој или сирој фамилији у Њемqцкој или Аустрији и да не саљу или да не оставе несто кад долазе. Наставите ви којим не треба с бајкама.

Name

Корослав

11.06.2023 16:18

Шта сте се надовезали те њемачке . Иста ствар као и бившој држави пљували по њој ,а сви трче у њу и то постало традиција ,као и код Шваба ,они чим устану и пробуде се прва ријеч је Арбајт . Тај феномен заиста би требало преиспитати.

Name

Не би ја ту ниста дирао

10.06.2023 17:31

Па народ га је изабрао, због гласова тог народа он се овако понаса, па нека трпи народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби

10.06.2023 19:35

Народ га није изабрао него је покрао изборе. Онда је пузио пред овима који сад лафо критикују његову реторику, а прогледали су му кроз прсте за крађу.

Name

Ама

10.06.2023 17:32

Њемацка казњаваа народ а не корумпиранеее политицарее па од рата медј заједница гледа или и појединци уцествују у прљавој приватизацијиии пљацки стољеца дрзава и народ покрадени на оциглед медј заједницеее гледајуци како народ растјеран опљацкан бјезиии у Европуууу за парце закона сигурниг и парце хљеба сигурног све они малоооо забринутииии то виде али и даље котумпиране подрзавсју а они урусилии Систем!! Корумпирани су и пионире произвелии!! Бахате дрцне дзабалебанее без знања са купљеним дипломамааабез миралаа са милионимаа на банковним рацунима по свијету од Русије Турске Србије Мадјарске Србије Хрватскее са родитељимаа котумпираним милионеримааа предратним голацимааа и њима Европа и Европски закони доносе затвор и одузимање прљавог капиталаа док народ мора у Европу без двојбе за презивљавање спас од зла 20 и 21 вијека на овим просторима!!! Зна то Њемацка и сви из медј заједницеее!!!!! Три тора и три тороводјеее који супер умрезени харају по торовимааа и ван торовааа док тировј изумиру и бјезеее!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

👍

10.06.2023 18:56

👍👍👍Све договорено а ми заслијепљени ,тотално не заинтересовани за будуцност насе дјеце , нијемо посматрамо нијхов игроказ.Залосно али истинито....

Name

Гузоња

10.06.2023 17:50

Па никад Додик није ни мислио на народ и ову дрзаву он је само мислио на своје дупе и милијарде да опљацка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

10.06.2023 17:50

Уведи им миле санкције, ста це нама мала њемацка паметовати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

10.06.2023 18:01

Најкривља је управо та ЕУ и УСА која изазива контраефекат код народа да глас за бају. То појачају посебно уочи избора. А онда наравно остварују своје интересе. Кокико им само значи 500.000 младих, школованих и способних радника из БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

11.06.2023 10:29

Тешко је прихватити истину,лако је окривити оне друге (ЕУ,САД,Русију...) за ситуацију у којој се налазимо сви на Балкану.Какав народ таква власт је у доброј мјери тачна.Криви смо МИ.

Name

Вања

10.06.2023 18:02

Зато данас неписмени Шапурић из Требиња који је купио приватни факултет у Требињу преузима пропалу странку од ипак писменог Чавића. Гола пропаст гдје иде ово друштво. Дјечак до скоро био приправник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даба

10.06.2023 19:08

Имамо и Селака поред овог Шапурића који још није прошао кроз средњу школу. Основац, са незна ни он са колико купљених приватних диплома, али питање ако зна да барата са основним рачунским операцијама. Бивши возач, велико питање.

Name

Мирослав

10.06.2023 18:18

Моја роба, мој дућан коме хоћу томе дам. Немачка се одлучила и неда. Време је да заврнемо рукаве, ухватимо се посла, било којег, од пољопривреде, сточарства, воћарства, и почнемо сами привређивати. Докле мислимо чекати туђу милостињу? Они што дају, то није џаба, увек они то на неки начин наплате, и варате "поклоњено". А како врате, политичком уценом, куповином банки, осигуравајућих кућа, телекома, рудника, пољопривредног земљишта итд. Хтели су дати, па им Додик иде на живце, камо среће да је то једини разлог. Бар ми са швабама кад садимо тикве, увек извучемо тањи крај. Имају они пријатеље у нашој близини, ми смо за њих она друга страна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

10.06.2023 18:30

Не треба нам помоћ никаква,Бог нас кажњава,натоварио нам Бају на леђа и никако да га се ријешимо,а и нама је Српство храна и Баја нам то нуди,а ми се на то лијепимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

10.06.2023 19:26

Истина 👍👍👍

Name

Гарравко

10.06.2023 18:35

Додик мисли да је неки фрајер сто је отисао Путину. Сад це опљецкати народ преко народних обвезница. Лако тудјим к....м млатити глогиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нерон

10.06.2023 18:40

На треба нам помоц нациста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.06.2023 19:05

Теби милановиц помазе.

Name

Татар

10.06.2023 20:25

Нероне питај свога председника да ли је то баш тако.

Name

Деутсцх

10.06.2023 18:56

Не треба нама помоц јер цемо ици тамо и зарадити себи за зивот....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данке Дојчланд

10.06.2023 19:08

А шта србима зачи помоћ Њемачке која упорно ради на десрбизацији српских етничких простора на Балкану? Са једне стране систематски настоје анулирати спски фактор на овим просторима, док са друге као дају неку помоћ која представља "демократију" . Перфидност до у танчине разрађена. Кад је швабо србину био пријатељ ? Никад ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре данке дојчланд

10.06.2023 21:55

Јеси ли икад чуо за Бизмарка и Сан Стефанске мировне преговоре ? Тада је ваша мајка Русија хтјела да направи велику Бугарску на рачун Србије а Њемачка и Енглеска су то спријечиле .

Name

Мирослав

10.06.2023 23:54

Све је то њихов и терес, велики немају пријатеље, они имају слуге и непријатеље. Али сецања на свабе, преносе нам наси зиви сведоци. Нема опроста за свабе, од Срба. Без да им спомињеми злоцине првог и другог рата, у задњих 30 година до нас су злотвири. Осим тога бомбардовали су нас, њихови авиони су први пут после другог рата, пресли своју границу, и бомбардовали Србе. Француске нивине су објавиле фотке, како се њихови пилоти после бомбардовања Срба, кад се врате у базу хистерицно веселе, један другом наздрављају, и дерњају се од радости за успех. Свабе и ми, две разлиците природе, наси непријатељи.

Name

Марко

10.06.2023 19:31

И треба кад смо слијепци и гласамо за ђилкоса Додика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

10.06.2023 19:40

Доћи ће вам Рус поново....и остаће овог пута заувек !

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

10.06.2023 19:42

ОВО ЈЕ СЛЕДЕЋА ПЉАЧКА НАРОДА. ПА КО ЈЕ ГАРАНТ ЗА ТЕ ОБВЕЗНИЦЕ. РС. ЗНАЧИ НЕДАЈТЕ НАРОДЕ И ТО ДА НАМ УРАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

10.06.2023 20:09

Узмите то ви. Нека дају вама. Ви сте часни и поштени и душу дали за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домацин

10.06.2023 20:10

Мајка русија це помоци јебес ЕУ и њене евре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тања

11.06.2023 07:58

Јесте, као што су и досад помагали 😂😂😂

Name

Помоће браћа Руси

11.06.2023 12:40

Одржаће бесплатну позоришну представу у неком НП у рс и Србији, позлатиће куполе неких цркава (умјесто да конкретно помогну "јадном и напаћеном" српском народу како Христ проповједа шмрц,шмрц)... То је та безвезна и непотребна помоћ! Само на ријечима и на неким позоришним дјелима (не конкретним дјелима)... И ти су они у које се кунемо!? Па боље да сам роб на Западу, бар нешто дају, а ови Руси само лажни вјерници, лажна суперсила, лажни пријатељи...

Name

Легитимини представник

10.06.2023 21:30

Има подршку већине Срба у РС, тако да нико нема право да га сад напада. Човек је легитимини изабрани представник Српског народа. Сви само нападају Бакира а чак и он је бољи од овог вепра. Да су хтјели Срби су га могли смијенити као што Бошњаци смијенише Бакета али изгледа да је национализам, сепаратизам и иридентизамјош јачи од економије у мањем Бх ентитету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

11.06.2023 09:16

Какве црне донације, шта народ има од тих "донација"? Годинама уназад дате 10 милиона а од тог ви потрошите 9 а један оде на наше политичаре. Овим само дајете поене Додику јер већина сељачина који гласају за њега се упале кад овако нешто кажете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

12.06.2023 22:15

Дуса Мила Данас се покаxија

ОДГОВОРИТЕ